Matsedeln

Direktlänk till inlägg 25 april 2016

V 17

Av Neta - 25 april 2016 00:04

  

Veckans vego:

 

Blomkålspizza

1 liten pizza

 

Botten:

1/4 blomkål

1 ägg

1 dl riven ost

salt oregano

 

Topping:

1/2 msk tomatpure

olivolja

mozzarella , el annan typ av riven ost

svamp

tomat

paprika

rödlök

oregano

 

Pizzabotten:

Riv blomkålen på den grova sidan av rivjärnet i en skål. ( microtålig)

Kör blomkålen i micron på full effekt i 4-5 min

Häll av i durkslag

Blanda i ägg , salt, oregano och den rivna osten

Bred ut blomkålssmeten på en bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i 225grader i 10 min. Pizzabotten ska vara gyllene.

Blanda tomatpurén med lite olivolja.

Bred ut över botten.

På med riven mozzarella.

Smörstek champinjoner , som skurits i skivor, lägg på pizzan.

På med hackad paprika, rödlök, tomat och sist lite riven västerbottensost.

In i ugnen igen, ca 7-10 min.

Strö oregano över den färdiga pizzan.

Servera pizzasallad till.

  

Veckans sallad:

 

Blodgrapesallad

 

1 blodgrape

2 avokador

1 rödlök

1 mild chilli eller ½ röd spetspaprika

70 g babyspenat

2 msk olivolja

1 msk blodgrapesaft

Salt och sv.peppar

 

Skala grapen och skär ut filéerna

Pressa ur ca 1 msk saft och spar den

Kärna ur, dela och skiva avokadon, dela skivorna om dom är stora

Skala, dela och tunnskiva rödlöken

Kärna ur och strimla/grovhacka chili/paprika

Ta bort stjälkarna från spenaten

Lägg alltsammans i en skål

Blanda olja, saft, och kryddor, häll det över, vänd runt och ställ svalt en stund.

Vänd försiktigt runt vid servering

  

Veckans bröd:

 

PIZZABRÖD 1 st

 

25 gr jäst

3 3/4 dl vatten

1 tsk salt

2 dl rågsikt

6 dl fint matbrödsmjöl,

lantvete, eller valigt vetemjöl.

 

1 gul lök

200 gr köttfärs

25 gr smör el. margarin

10 gröna oliver

2 tomater

½ tsk salt

1 krm peppar

1 krm mejram

1 krm basilika

ca 1 dl fint matbrödsmjöl, lantvete el. vetemjöl

 

Smula jästen i bunken, lös upp i lite av vattnet, tillsätt resten av vattnet, salt, rågsikt och det fina mjölet.

Arbeta degen smidig.

Täck med duk, och jäs i 30 min.

Skala och hacka löken. Fräs den med köttfärsen i fettet.

Hacka oliverna. Skålla, skala och hacka tomaterna utan kärnhus.

Blanda ner oliver, tomater, salt och kryddor i köttfärsen, fräs ihop några minuter.

Smörj en avlång form, ca 1 ½ liter.

Kavla ut degen till en rektangel lika bred som formen. Fördela fyllningen över och rulla ihop. Lägg i formen med skarven ner. Täck med duk och låt jäsa ca 40 min.

Sätt ugnen på 200 gr.

Pensla med vatten, och strö över lite mjöl. Grädda i nedre delen 45 min.

Låt det svalna på galler.

          

 

Månd:

 

Vitkål & kasslergratäng

 

1 lit strimlad vitkål

1 gul lök

½ purjo ca 100 g

2 msk smör

peppar och ev salt

500 g kassler

1 brk fraiche

250 g keso

ev 1 brk kross ananas, väl avrunnen

1 tsk curry

salt & sv.peppar

4 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Strimla vitkål, purjo och gul lök

Stek mjukt i smöret

Smaksätt och låt svalna

Strimla kasslern

Blanda fraiche, keso och kryddor (ananas)

Häll kålen och löken i en smord ugnsform

Strö över kasslern

Fördela keso och fraichröran över

Strö över riven ost

Gratinera ca 20 min eller tills osten fått färg.

  

Tisd:

 

Fylld laxfile' med pepparrot och örtost

 

 

600 g ben- och skinnfri laxfilé

200 g färskost, cream cheese

1/2 dl finhackad dill

3 msk färsk pepparrot, riven

salt, peppar

 

Garnering:

dill limeklyftor

 

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela laxen i 4 bitar och skär ett djupt snitt i varje bit.

Blanda ost, dill och pepparrot.

Smaka av med kryddor.

Fördela fyllningen i snittet samt ovanpå laxen.

Lägg i ugnsform och gratinera mitt i ugnen i 12–15 minuter.

Garnera och servera.

  

Onsd:

 

Falukorvsgratäng

 

4 personer

500 g falukorv

1 squash

3 tomater

2 gula lökar

2 dl grönsaksbuljong, 1 tärning

100 g riven Västerbottensost

 

Potatismos:

1 kg mjölig potatis

2 dl mjölk

salt, peppar

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Skala och tärna potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.

Häll av vattnet och häll i mjölken, vispa moset fluffigt.

Spritsa eller klicka ut det runt kanten på en ugnsform.

Skär korven i centimetertjocka skivor.

Skiva squash, tomater och lök i 1/2 cm tjocka skivor.

Varva korv, squash, tomater och lök i mitten av formen.

Häll på buljongen och strö över osten.

Gratinera mitt i ugnen i ca 15 minuter.

  

Torsd:

 

Purjosoppa

 

2 purjolökar, 400 g

1 grön paprika, 100 g

2 pr vitlöksklyftor

smörolja

1,3 l hönsbuljong, vatten + 3 tärningar

2 dl grädde

½-1  tsk timjan

½-1  tsk dragon

Salt & sv.peppar

125 g mozarellakulor

 

Skär purjo och hacka paprika och fräs i smörolja med vitlöken.

Späd med buljongen och koka i 15 min.

Smaksätt, häll i grädden och servera gärna med halverade mozarellakulor i.

  

Pannkaka med kanel

1-2 port

 

3 ägg

½ dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 msk mandelmjöl

2 msk smör/kokosolja

1 tsk kanel

Salt

2 msk pumpakärnor

 

Vispa ihop alla ingredienser till pannkakssmeten, utom pumpakärnorna.

Hetta upp smöret i en stekpanna.

Häll i smeten, sänk värmen och stek färdig i ca fem minuter.

Skaka pannan några gånger så inte pannkakan fastnar och lätta lite på den med stekspaden när den stelnat.

Eftersom den här pannkakan inte håller ihop lika bra som en med mjöl så steker jag den bara på ena sida, som en omelett.

Du kan annars steka den som plättar eller dela upp smeten till mindre pannkakor.

Vill du ha smeten lite fastare så vispa ner 1 msk fiberhusk och låt svälla en stund innan stekningen.

Servera med pumpakärnor och lite mer kanel, vik ihop och låt pannkakan glida ner på en tallrik.

Rårörda havtorn, hjortron eller hallon är gott till.

  

Fred:

 

Janssons snurror ,dipp med grönsaker

ca 24 st

 

1 kyld smördegsplatta

1 burk ansjovis, 125 g  

½ rödlök

1–2 salladslökar

2 msk rapsolja

1 dl crème fraiche

2 dl riven västerbottensost

1 ägg

 

Ugn 200°

Rulla ut smördegen på bakpapper.

Låt ansjovisen rinna av.

Skala och finhacka rödlöken.

Ansa och finhacka salladslöken.

Fräs båda löksorterna i olja utan att det tar färg.

Hacka ansjovisen.

Bred crème fraiche på hela smördegsplattan men lämna några cm längs ena kortsidan.

Fördela lök, ansjovis och ost på plattan.

Rulla ihop, pensla den tomma degkanten med uppvispat ägg och tryck till lite försiktigt.

Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem med snittsidan upp på plåt med bakpapper. Pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen tills degen puffar upp och får fin färg, ca 10 min.

  

Råa grönsaker efter smak i stavar och bitar

 

2 dl fraiche

1 msk citronmajonnäs

1 tsk dragon

1 tsk gräslök

½ tsk paprika

salt & sv.peppar

Rörs ihop

  

Lörd:

Valborgsmässoafton

 

 

NETAS SMÖRGÅSTÅRTA

 

2 runda bröd (dubbel sats i långpanna)

 

7 ½ dl mjölk, eller mjölk & vatten

75 g jäst

1 ½ tsk salt

1 ½ tsk socker

¾ dl olja

400 g rågsikt

700 g vetemjöl special

 

Lös jästen i vätskan, tillsätt salt, socker + olja, blanda och arbeta sen in mjölsorterna. Spar lite vetemjöl spec till utbakningen.

Arbeta den smidig, jäs 30 min.

Sätt ugnen på 250 gr

Ta upp och knåda degen smidig, dela den i 2 delar och forma till runda bröd, som läggs i 2, 2l  formar (ca 22 cm)

Jäs i 30 min under duk.

Pensla med kallt vatten, grädda i 10 min. Stäng av ugnen och låt bröden eftergrädda ytterligare 20 min. Låt kallna under duk.

Dela bröden, helst med en tårtbottenskärare, i 5-7 bottnar. Kan frysas med gladpack mellan, för att sedan användas till smörgåstårtor, kvarnhjul eller pizzabottnar.

 

Till smörgåstårta används 4 bottnar, kantskurna.

Ex på fyllning och garnering:

Bredbar leverpastej, bostongurka och flytande smörolja rörs till en smidig pasta, ta ca 50 g av vardera leverpastej och gurka med 1 msk flytande smörolja.

Mjukost, gärna smaksatt typ ”Bonjour” 1 st 125 g burk.

Finskuret rökt kött kan blandas med pepparrotsvisp, använd hela tuben 125 g till ca 50 g kött.

Kaviar + hackat ägg o lite gräddfil

 

Bred därefter hela tårtan med 2 dl majonnäs

blandat 2 dl gräddfil med 1 msk majonnäs eller

blanda 1 avokado, citronsaft och 2 dl gräddfil.

 

Klä kanterna med kryddgrönt, gurkskivor, krossade ostbågar eller ”stjärnor” (carambole).

Börja garnera utifrån med t.ex

Halverade oliver, snittytan upp och mandarinklyftor,

fortsätt med skivade körsbärstomater, därefter halverade blå vindruvor.

Lägg en stjärna i mitten, och på den en klick caviar och ev en dillvippa, fyll på med skalade räkor runt.

Pytsa svart caviar i fina små högar i tomrummen mellan tomater m.m

Åtgången här är ca 10 st oliver, 20 mandarinklyftor och 12-15 tomater beroende på storlek. 3-dubbelt till stor rektangulär

En 50 g burk med caviar räcker mer än väl.

500 g oskalade räkor.

  


Sönd:

1 maj

 

Traditionsenlig vårmiddag med sillbord.

 


Dillkokt färskpotatis

Smör, bröd, ost, rädisor

Matjessill med gräslök och gräddfil

Senapssill, köpt

Skärgårdssill, köpt

Citronmarinerade räkor

Jansson

Köttbullar

Kycklingspett

Sparris med citronsmör

Grönsallad

Rabarber med havresmul

  

Citronmarinerade räkor

 

1 kg Räkor, skalas

3/4 dl hackad färsk dill,

1 citron, saften av

en "doft av" cayennepeppar

 

Lägg räkorna i en skål

Blanda resten och slå över, rör om

Ställ kallt minst 1 timme

   

Jansson

 

1 kg potatis
2 gula lökar
200 g ansjovisfiléer +  spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar

 

Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen

Skala, halvera och skiva löken
Lägg löken i en microform och kör den ett par min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord form
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

  

Köttbullar och pannbiff

 

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1 msk potatismjöl

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma färsen till bollar eller biffar

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

 

Kan även stekas i ugn, 200 gr 8 min i mitten, vänd o skaka, flytta upp plåten o låt dom få färg om dom ska ätas direkt, annars frys och stek dom så dom får färg i pannan vid upptining.

  

Kycklingspett

 

Ca 1 kg kycklingfilé

3 msk smör

1 msk soja

Sv.peppar

Ev salt

Paprikapulver

 

Sätt ugnen på 225 gr, eller tänd grillen

Dela filéerna i 3 delar på längden, trä upp dem på blötlagda träspett, vrid dem när du trär på dom

Smält smöret, tillsätt soja och kryddor

Pensla kycklingen ymnigt

Stek eller grilla ca 15 min

  


Ansa sparrisen, och dela den i bitar

Koka i saltat vatten i micron ca 3 min

Häll av och håll den varm

 

Citronsmör

 




100 g smör, rumsvarmt


1 citron, skal och ca 1 tsk saft av


Salt o sv.peppar


 


Rör smöret med skal, saft och kryddor


Forma en rulle och lägg i frysen


Vid servering tina i kyl

Servera med nykokt sparris

  

Grönsallad


1 cosmopolitansallad, ansad och sköljd & torr

8 ansade, sköljda och strimlade salladslökar

10 skivade rädisor

10 halverade småtomater

4 skivade snackgurkor

ca 3 dl tärnad vattenmelon

 

3 msk kallpr. rapsolja

1½ msk äppelcidervinäger alt en fruktig balsamico

1 tsk senap

1 äggula

salt, sv.peppar, ca 1 tsk salladskrydda

 

Vispa hop dressingen i en skål

tillsätt grönsaker o meln, vänd runt och servera

  

Rabarber med havresmul

 

500 g rabarber

1 msk potmjöl

1 tsk kanel

1 dl socker

1½ dl havregryn

1 dl vetemjöl

½ dl brun farin

½ dl socker

75 g smör

Jordgubbar

Vaniljglass

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skiva rabarbern i små, små bitar

Blanda med pot.mjöl, kanel och socker

Födela detta i 4 portionsformar

Rör ihop de torra ingredienserna

Tillsätt smöret skuret i bitar

Blanda till en smulig massa som fördelas över rabarbern

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min

Garnera med en skivad jordgubbe och servera med glass.

  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards