Matsedeln

Senaste inläggen

Av Neta - 18 december 2016 23:19

 


Veckans frukt:

 

   

 

Apelsin

Namnet apelsin är lånat från tyska Apfelsine, som betyder kinesiskt äpple. Apelsinen kommer ursprungligen från kina men i dag odlas apelsinen i alla världsdelar, särskilt i Brasilien & USA som är de största producenterna. Alla delar av frukten används. köttet pressas till apelsinjuice, skalens innehåll av eteriska oljor används till läsk, likör & kosmetika. Det vita lagret i skalet används till pektinframställning. Apelsinen står för 70% av all odlad Citrus i Världen.


Julens frukt, jag använder mkt apelsin i julmaten. Inte bara i desserter jag har det i griljeringen till skinkan, i sallader, i marinader, inläggningar och såser, i bakverk, i godis m.m


Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan

 

1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin

½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung

 

 

Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.


 

4-5 pepparkakor

1 msk ströbröd


Blanda krossade pepparkakor med ströbrödet.
Siktas över

In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.

  

Saffranssill

 

1 förp 5-min.sill i lag

1-2 dl Apelsinjuicekoncentrat

½ Färsk Röd chili

1 påse saffran

 

Sila av sillen, behåll lagen.

Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.

Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl

Tillsätt saffran och smaka upp med apelsinjuicekonc.

Häll den uppsmakade lagen över sillen.

Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.

  

Apelsinsallad med stjärnanis

 

 

8 apelsiner

 

Lag:

1 dl strösocker

1 dl vatten

2 stjärnanis

2 kanelstänger

ev 2 msk hackad pistagemandel

 

 

Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna

Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass

  

 

Veckans frukost:

 

Den är väl given   

 

Tomtegröt

Till 10

 

4 dl grötris

8 dl vatten

3 msk smör

 1 ¼ tsk salt

1½ l mjölk

4 kanelstänger

½ dl socker

 

Trixet för att inte bränna gröten är att använda 2 plattor, sätt pl. 1 på låg värme (näst lägsta) och pl 2 på högsta.

Blanda ris, vatten, smör och salt. Koka upp på platta 2

Byt till platta 1 och koka under lock 10 min, sänk samtidigt platta 2 till lägsta.

Tillsätt mjölken och kanelstängerna, koka upp under omrörning, stäng av platta 1 och byt till platta 2.

Koka under omrörning då och då i 40 min.

Smaka av med sockret

Ät på upplänskt vis med kanel, tunt ringlad ljus sirap och mjölk.

  

Veckans vego:

 

Auberginesill

 

Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare

Dela auberginen på längden i klyftor

Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna

Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna

Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd

Täck bitarna med någon av följande inläggningar:


Glasmästarsill-lag

  • 3dl vatten
  • ½dl ättika
  • ½dl socker
  • lite havssalt
  • en liten (eller ½) skivad rödlök
  • en liten (eller½) skivad morot
  • ½ påse "sillkryddor"
  • 2 lagerblad
  • ett litet knippe dill

Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.


Löksill-lag

  • 3dl vatten
  • ½dl ättika
  • ½dl socker
  • lite havssalt
  • en liten (eller ½) skivad gul lök
  • 1msk kryddpepparkorn
  • 1tsk grov senap

Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.


Senapsill-lag

  • 1-3 msk grov, stark och söt senap
  • 1msk vittvinsvinäger
  • 2msk rapsolja
  • 1dl sojagrädde
  • vitpeppar
  • lite havssalt
  • lite gurkmeja för färgens skull

Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.


Vitlök och dillsill-lag

  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 0,5 msk vinäger
  • 3msk rapsolja
  • 1-2 msk finhackad dill
  • lite örtsalt
  • lite vitpeppar

Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.

  

Vegetarisk julskinka

 

1 kålrot 

½ gul lök

10 kryddpepparkorn

2 tsk salt

Ansa lök.

Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker.

Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.

3 msk senap

1 äggula

½ dl ströbröd

 

Sätt ugnen på 225°C.
Skala kålrot.
Blanda senap med äggula.
Pensla senapen på kålroten.
Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.


Vegetarisk skinka 2


500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar
1-2 msk pot.mjöl
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar

1 äggula
1 dl ströbröd
salt o peppar

 

Sätt ugnen på 225 gr
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med  äggen, mosade potatisen och pot.mjölet
Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen  i minst 40 minuter.
Låt den svalna något
Blanda senap och äggula och bred färsen med dett
Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om
Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.

   

 

Veckans bröd:

 

Juliga Godmorgonbullar, kalljäser över natten

24 st

 

5 dl mjölk

50 g jäst

1 kuvert saffran, 0,5 g

½ dl sirap

75 g rumsvarmt smör

1 msk salt

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen ingefära

100 g rivna morötter

1 dl pumpakärnor

16-17 dl vetemjöl

 

Värm mjölken till 37 gr

Rör ut jästen i lite av mjölken i degbunken

Tillsätt resten av mjölken, saffran, sirap, smör och kryddor.

Blanda ner morötter, pumpakärnor och mjöl

Blanda till en smidig deg

Gör två rullar som delas i 12 bullar vardera

Lägg på plåt, täck med plastfilm och ställ i kylen över natten

På morgonen sätt ugnen på 225 gr

Ta ut plåten ur kylen och låt bullarna jäsa i rumstemp i 30 min

Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

  

 

Veckans sallad:

 

Rödkålsallad med apelsin och rostade valnötter

 

 0.5 st rödkålshuvud
  2 st apelsiner
  150 g valnötter, delade
  0.5 dl olivolja
1 msk honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn

 

1. Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel).

2. Skala och filea apelsinerna och blanda de med rödkålen.

3. Smaksätt med olivolja, honung. flingsalt och svartpeppar.

4. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.

5. Servera salladen med valnötter

           

 

Månd:

 

Lasange

  • 400 g köttfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • Smör
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk oregano, basilika, timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 st buljongtärning
  • 9 st lasagneplattor

Ostsås:

  • 3 msk vetemjöl
  • 7 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 1⁄2 tsk salt

 

Sätt ugnen på 225°.

Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning.
Låt såsen koka ca 5 min.
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.
Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form.
Avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.

   


Tisd:

 

Texmexfalu


400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med ris eller pasta o sallad.

  

 

Onsd:

 

Laxpudding m pepparrot

6–8 personer

 

 

200 g kallrökt lax

4 dl vispgrädde

4 ägg

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

3 msk finriven pepparrot

80 g röd rom

3 msk finhackad dill

1 msk klippt gräslök

 

Garnering:

laxskivor

dill

citronskivor

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Dela laxen i små strimlor, ta undan några lite större bitar att garnera med.

Fördela laxstrimlorna i smorda portionsformar.

Koka upp grädden.

Knäck äggen i en bunke, häll den varma grädden över under omrörning och krydda.

Tillsätt pepparrot, rom, dill och gräslök. Vispa samman.

Fyll formarna med äggstanningen, peta med en gaffel så allt rinner ner.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Känn med sticka att allt har stannat helt.

Ta ut och garnera med lax, dill och citron.

   

 

Torsd:

 

 

 

Köttfärsgulaschsoppa

 

2 msk smör

1 stor lök, grovt hackad

1 purjo, strimlad

2 stora potatisar, grovt tärnade

2 morötter, slantade

1-2 röda paprikor, strimlade

300 gr köttfärs

2 tsk paprikapulver

2 msk tomatpuré

1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar

1-2 vitlöksklyftor, krossade.

salt & peppar

 

Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.

Tillsätt buljongen koka i 10 min.

Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.

Blanda detta i soppan och koka 10 min till.

Tillsätt vitlök och smaka av.

  

Apelsinsorbet

 

5 stora apelsiner

 

Sockerlag:

rivet skal av 1 apelsin, (ta inte med det vita)
3½ dl vatten
2½ dl strösocker
2 st stjärnanis
juice av en ½ citron

Arbetsbeskrivning sockerlag:

Lägg i alla ingredienser i en kastrull, värm på och låt små koka ca 3-4 minuter. Var noga med så att allt socker löses upp.

Häll över i en rostfri skål och låt svalna i kylskåp. Tar ca 2½ -3 timmar. Du kan också sätta den något av tiden i frysen, men var då noga med att röra om när du tar ut den igen.

Pressa ur all juice från apelsinerna.

Ta även gärna med lite utav fruktköttet, men inte hinnorna.
Placera juice och kött i en blender eller matberedare för att mixa den slät.
Ställ juicen i kylskåpet och låt den bli riktigt kall.
När sockerlagen och juicen är ordentligt kall så blandas det samman.

Kom ihåg att ta bort den hela stjärnanisen.
Kör i glassmaskin 40-60 minuter.

Ju kallare den är desto snabbare går frysningsprocessen.
Lägg i plastburkar och frys gärna ett dygn innan servering.

Före servering så låt den gärna tina 10-15 min i rumstemperatur

  

 

Fred:

Uppesittarkväll med lite plockmat.

Förslag:

 

3 fyllningar till tunnbrödrullar

Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.

 

1 dl skalade räkor

2 msk finhackad dill

1 msk finhackad rödlök

3 msk röd stenbitsrom

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.

 

100 g rökt renstek

½ finhackad saltgurka

1-1½ msk finriven pepparrot

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Rör pepparroten i fraichen

Skär köttet i små bitar

Blanda i med gurkan och smaka av.

 

1 avokado, mogen

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk olivolja

1 msk pressad lime

5 msk finhackad persilja

Salt &sv.peppar

 

Mosa avokado med vitlök, olja och lime

Rör i persiljan och smaka av.

 

Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna

Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie

Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten

Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar

Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.

 

 

Janssons snurror

ca 24 st

 

 

1 kyld smördegsplatta

1 burk ansjovis, 125 g  

½ rödlök

1–2 salladslökar

2 msk rapsolja

1 dl crème fraiche

2 dl riven västerbottensost

1 ägg

 

Ugn 200°

Rulla ut smördegen på bakpapper.

Låt ansjovisen rinna av.

Skala och finhacka rödlöken.

Ansa och finhacka salladslöken.

Fräs båda löksorterna i olja utan att det tar färg.

Hacka ansjovisen.

Bred crème fraiche på hela smördegsplattan men lämna några cm längs ena kortsidan.

Fördela lök, ansjovis och ost på plattan.

Rulla ihop, pensla den tomma degkanten med uppvispat ägg och tryck till lite försiktigt.

Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem med snittsidan upp på plåt med bakpapper. Pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen tills degen puffar upp och får fin färg, ca 10 min.

 

Krustader

 

4 st skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör

 

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.

Fyll med gräddfil, rödlök, rom och en räka på toppen

eller

Kräftkräm

 

1 dl fraiche

1 dl majonnäs

1 tsk konc. Hummerfond

1 msk chilisås

150 g avrunna kräftstjärtar

1 kn hackad gräslök

½ dl riven lagrad ost

 

Blanda fraiche,  majonnäs, fond och chilisås

Skär ner kräftstjärtarna grovt och vänd ner dom

Hacka gräslöken och rör i den

Bred blandningen över fisk och gratinera i 22 gr i 20 min.

 

Oststänger

25 st

 

100 g kallt smör

100 g vällagrad ost

2 dl mjöl

uppvispat ägg

kummin eller vallmofrön (sesam?)

 

Använd matberedare med kniv

Dela smör och ost i bitar

Lägg det tillsammans med mjölet i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg

Låt den vila kallt i 30 min

Sätt ugnen på 200 gr

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till ½ cm

Sporra ut 1 cm breda remsor

Vrid ihop dem 2 och 2

Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt och och skär dem tvärsöver till 10 cm långa stänger

Pensla med ägg

Strö över frön

Grädda i mitten av ugnen 10-12 min

Låt dem svalna på smörpapper

Servera gärna plockgrönsaker till.

 

Rombomb

6-8 pers

 

200 g nat philadelphiaost

2 dl fraiche

1 hackad rödlök

salt

1 brk röd rom, 75 g

1 brk svart rom, 75 g

 

Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också

Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken

Smaka av med salt

Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar

Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien

Garnera med romen som ska täcka helt

Servera med kex.

  

Lörd, julafton

 

Traditionellt julbord

 

Sill, 2 sorter

Gravlax, hovmästarsås

Jansson

Sillsallad

Skinka, senap

Färsk ananas

Rödbetssallad

Prinskorv o Köttbullar

Omelett m stuvning

Lutfisk, vitsås o kryddpeppar

Apelsinglass m hallonsås

  

 

Sönd, juldagen:

 

Kalkon med hasselbackspotatis, sås, gelé, brysselkål, sallad

För 8

 

8-1000 g kalkonfilé

 

Marinera minst 6 timmar i

 

1½ dl olja
1 msk salt
1 tsk sv.peppar
1½ msk kinesisk soja
4 tsk torkad timjan
3-4 msk pressad apelsin

 

Ugn 175 gr

 

Stek med marinaden i formen till innettemp är 80 gr, ös och pensla under tiden, tillsätt vatten om det behövs.

Låt den vila i folie och skiva sen tunt.

  

Sås till 8 pers:

 

5 dl sky eller sky + vatten
2-3 msk mjöl + lite vatten eller 1-2 msk maizenaredning
2 dl vispgrädde

Salt o peppar
1-2 msk gelé, t.ex sv. vinbärs men går bra med citrus, sherry eller portvinsgelé också.

 

Vispa i mjöl-vattenblandning i skyn, koka upp och koka 3 min eller vispa i redningen, koka 1 min

Tillsätt vispgrädde och koka hop lite

Smaka av med salt, peppar och gelé.

  

Hasselbackspotatis

 

3 potatis/pers  potatisar av fast sort
50 g  smör

2 tsk  salt
2 msk  finsiktat ströbröd


Värm ugnen till 225°

Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

  

Ansa och skölj brysselkålen

Koka i saltat vatten 5-10 min beroende på strl, den ska vara mjuk.

  

 

Månd, annandag jul:

 

Rester av ovanstående julmat + revbensspjäll med rödkål, grönsaker och kokt potatis.

 

Revbensspjäll

julkryddade

 

1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.

4 stjärnanis

2 lagerblad

2 kanelstänger

10 svartpepparkorn

Ca 2msk salt

 

Glaze:

¾ dl chilisås

3 msk kinesisk soja

1 dl flytande honung

1 msk sesamolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1-2 msk riven ingefära

1 tsk sambal oelek

 

Eller

1 påse All roundmarinad

1 påse kycklingmarinad

Saft av ½ apelsin

 

Dela revbensspjällen längs med benen.

Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.

Låt koka upp, skumma

Lägg i kryddorna och saltet  

Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.

Sätt ugnen på 225 gr

Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.

Blanda alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.

Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.

Vänd och pensla dem gärna en gång under tiden.

   

Rödkål

 

1 rödkål (à ca 1 1/2 kg)
1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad

Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kålen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.
Till servering:
Servera kålen på julbordet till korv, köttbullar och skinka.

 Tips!
Grundreceptet är för 10 bufféportioner.
Skivad rödlök och äppelklyftor är gott att koka med från början.
Byt ut svartvinbärssaften mot sweetchili och tillsätt sesamfrön för en asiatisk touche.
Rödkål går alldeles utmärkt att frysa.

   

 

En riktigt God Jul önskar jag er!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

Av Neta - 17 december 2016 13:56

Det blir det här i år, en del saker struntar vi i helt enkelt. Det familjen tycker att dom absolut måste ha det får dom fixa själva, resten köper vi. Funderar till och med på köpa färdiga kakdegar i år, bara skiva och grädda. Bättre än färdigköpta iaf.
Har ju sett det här komma några år, får ju ont av att skära länge och mycket, röra, vispa och knåda.
Bengt på en Ica i stan gör t.ex en urgod sillsallad och kalvsylta efter sin mammas recept. Han är egentligen pensionerad men gästspelar på julen med de här sakerna och folk vallfärdar från hela stan.
Min sillsallad som egentligen är mormors är ju godare så klart ;-), men blir nog Bengts iår. Sylta skippar vi nog, lika kroppkakor i köttbullsstrl. och julkorv.

Just sillsallad funderar jag på om det är på utdöende? Varit på 2 julbord och inget har det funnits på. För mig är den lika viktig som skinkan.

Uppesittarkvällen med 2 timmar På Spåret, julspecial. Då har vi nog nåt färdigköpt plock. Kanske sushi rent av.

Brukar ha en dag med kalkon, i år förenklar jag det genom att helt enkelt köpa kalkonfile' och göra den som min julkalkon. Brukar inte hålla på med fyllning iaf. Marinerar i det jag brukar pensla och ösa med, men gör det också. Slipper dra bort skinn och senor, slipper ben och brosk.

Kalkonmarinad

1 dl smörolja
1 msk salt
1 tsk sv.peppar
1 msk kinesisk soja
3 tsk torkad timjan
1-2 msk pressad apelsin

Sen blir det sås på sky och grädde, Hasselbackare och brysselkål för dom som vill ha. Sallad och gele' så klart. Tror revbenen åker med den middagen också.

Skinka har jag köpt färdigkokt i många år redan, griljerar med rivet apelsinskal och krossade peppisar blandat i ströbrödet.

Lutfisk äter vi på julkvällen, den kokar jag alltid i micron.

Det som vi ändå sitter där och skär, men med hjälp av äggskäraren är rödbetssallad. Gillar ju inte majonnäs så gör med gräddfil. Sen har jag en matberedare o den är ju till stor hjälp till Jansson. Fick en omrörare i julklapp för 2 år sen så den rör i gröten. Måste vara julgröt på julaftonsfrukosten.

Sill gör jag bara 2 sorter själv, en med matjessill och den finna ju färdigskuren i bitar. Hur det är med 5- min sill vet jag inte men har ju folk här som kan fixa.
Gör en kanongod saffranssill på den.

Man tar ca hälften av spadet från sillen, skär ner en röd chili i valfri styrka, jag tar 1/2 av den snällaste och utan kärnor. Tillsätter ett kuvert saffran och smakar upp den med konc apelsinjuice. Tror det gick åt drygt hälften av en 2 dl konc. Sen vänder man bara ner sillbitarna, den blev så god.

Eftersom Christine jobbar i år blir matordningen lite annan också. Frukosten blir med julgröt som vanligt men den brukar inte bli så tidig och blir nog inte det i år heller. Jag får väl skutta upp och göra gröten iaf eller om jag rent av gör den kvällen innan, iaf Cs så hon kan ta innan hon åker.
Sen brukar vi äta det kalla före Kalle och det varma på kvällen. Nu vill vi väl se Kalle så blir nåt tilltugg till det och sen helt julbord efter det förutom lutfisken som vi äter på kvällen. Orkar aldrig den annars.
Sen jobbar hon precis hela juldagen, men då kommer sonen. Synd att inte dom kan ses då dock men hon jobbar 7.30-21

Har inte direkt planerat nåt för annandagen, kan bli så att vi åker in på rean och då blir det kanske mat ute och sen har vi ju säkert rester. Frysen är nog välfylld med.

Nyår ja det beror ju på ekonomin men det vore ju skönt att köpa nåt färdigt, är ju bara vi, förmodligen tre. Kan man väl lyxa till med? Vi köpte ju så gott från Maxi när jag fyllde. Dom har nåt med skaldjur med vet jag.





Av Neta - 16 december 2016 13:09

Numera gör vi inte så mkt godis intalar vi oss, men vi är många viljor så visst blir det några sorter ändå. Jag kommer inte att göra allt jag tipsar om här till jul, men om en sak tar slut kan man ju göra en annan till nyår kanske.

Julgodis

Chokladknäck

2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
2 msk kakao
3/4 dl hackad, rostad sötmandel
2 msk smör

Blanda grädde, sirap, socker och kakao i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 122° eller när smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård. Koktid 15?30 min. Tillsätt mandel och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna.

Japansk knäck

100gr smör
drygt 2½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 gr mandel

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.
Hacka mandeln under tiden.
Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.
Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.

Arraksbollar

1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.
Smula kakan/ häll i mixen i en bunke och tillsätt
1½ dl socker
2 msk kakao
1 dl punsch
200 gr mjukt smör
brunt strössel att rulla i

Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.
Rulla dem i strössel och ställ kallt.

Cocosgodis a´la Bounty

3.5 dl florsocker
200 gram cocos
200 gram mjukt smör/margarin
2 tsk vaniljsocker
2 tsk vispgrädde
150 gram choklad, hälften ljus/mörk

Kladda ihop allt.
Rulla bollar, doppa i smält blockchoklad.
Lägg på bakpapper att stelna


Wienernougat

250 gr nougat
125 gr mörk choklad
100 gr flagad och rostad mandel

Smält nougat och choklad i vattenbad, blanda ordentligt.
Tillsätt mandeln.
Häll upp i en bakplåtspappersklädd avlång form.
Skaka formen så det blir jämnt.
Vik över pappret ovanpå och ställ kallt till nästa dag.
Skär i bitar.

Kexchoklad

3 st dubbelnougat (à 50 gram)
50 gram mörk choklad
16 Smörgåsrån
200 g blockchoklad, 100 g av varje ljus o mörk + 1 msk olja
6 rutor smält mjölkchoklad att rippla över

Smält dubbelnougat med mörk choklad (Ica Basic) i vattenbad
Dela upp 16 smörgåsrån i högar om 4 st
Bred fyllning på 3 och staplade dom 4 och 4, jämna till högarna och ställde kallt en timme
Dela varje smörgåsrånshög på längden och sen i tre delar rakt över, du ska alltså få ut 6 st på varje.
Smält 100 g ljus och 100 g mörk blockchoklad (ica Basic), blanda ordentligt och doppade bitarna i det.
Lägg dom på bakplåtspapper och ställ dom kallt tills chokladen stelnat
Smäl 2 rader ljus choklad (ej block) och ripplade över från hörn till hörn med en liten sked.
Lät dem stelna ute under lock, hade mina i en tårtbox.
Rånen höll sig spröda. Dom är försvinnande goda.
Förvara dom kallt.

Marknadsnougat

5 dl socker
1.75 dl vatten
125 g kokosfett
6½ dl mjöl
4 dl florsocker
1 dl kakao
1½ msk vaniljsocker

Blanda socker och vatten i en kastrull, koka till sockret smält och lagen är genomskinlig Smält ner kokosfettet däri under omrörning Blanda alla torra ingredienser i en bunke, tillsätt sockerlagen med det smälta fettet och rör om ordentligt så allt blandas Häll upp på pappersklädd långpanna och låt det stelna Skär i små fyrkanter.
Gör en ny sats men UTAN KAKAO istället tillsätt ½ dl extra florsocker och ½ dl extra mjöl. När smeten är ihop rörd så delade jag den i två skålar smaksatte den ena med päronessens och den andra med pistage, några droppar karamellfärg, bredde ut den ena smeten över halva nougaten på plåten och sen den andra smeten på andra halvan på med ett bakplåtspapper tryck lite så dem fastnar ihop, o sen ställde jag ut plåten på kylning. Skär i små rutor, förvara i tättslutande förpackning.

Av Neta - 15 december 2016 08:32

 

Jag, Elle improviserade ihop en jättegod sås till laxen ikväll.

Laxen kryddades med salt och limepeppar och stektes 4 min per sida. Vi åt den med potatis, sparris från frysen och:

Citron- och dillsås

2 msk smör

3 msk mjöl

2,5 dl grädde

2,5 dl vatten

Salt och peppar

några stänk pressad citron

fryst dill


Smält smöret i en kastrull, vispa i mjölet. Späd med vätskan.

koka 3-5 min.

Krydda, ha i citron och dill till såsen är lagom grön.

Av Neta - 11 december 2016 18:38

  

Veckans frukt:

 

 

Fikon

Plantan är ca 10 meter hög och ingår i släktet ficus. Växer i alla subtropiska områden. På hösten får vi de mörkt blå fikonen från Turkiet, de som anses som bäst. Senare under jultid och vinter har vi de dimmgröna fikonen från Brasilien.


Färska fikon har jag inte varit bekant med så många år, har väl mest haft dom på fruktfat eller till ostbrickan. Såg dock det här på TV och tyckte det lät lite spännande


 

Gratinerade fikon

 

12 st fikon
12 st tunna skivor pancetta

2 msk olivolja

1 msk balsamvinäger

2 msk timjan, finhackad

1 msk råsocker

 

Av Neta - 11 december 2016 00:37

Hittade det här receptet

Fläskfilé med mango och ananas.



1 fläskfilé, ca 700 g
Smör
salt och peppar
2 tsk curry
1 gul lök, hackad
1/2 chili, strimlad
1 ask minitomater, delade
1 mango, tärnad
1/2 färsk ananas, tärnad
1 msk kalvfond
1 brk kokosmjölk
1?2 msk mango chutney

Servering
Ris o sallad

Putsa filén fri från hinnor och skär den i ca 1 cm tjocka skivor. Salta och peppra.
Hetta upp lite smör i en stekpanna och stek köttet runt om tills det får fin färg.
Skala och ansa frukterna och grönsakerna. Kärna ur chilin.
Skär allt i mindre bitar, blanda ner i pannan och låt fräsa med på svag värme i några minuter.
Tillsätt resten av ingredienserna och låt puttra i ca 10 minuter.
Servera med ris

Fast vi hade rökt fläskfile' som vi skivade tunt, gjorde såsen och åt med den.

Fräste curryn lite i smöret och tillsatte lök och chili
När löken var klar hade vi i frukt o tomater och vände runt, hade både mango och ananas från fryst fast tinad.
Tillsatte fond, kokosmjölk och lite salt o peppar och lät det i princip bara koka upp innan vi rörde i chutney
Det blev gott och häller man såsen på köttet blir det ju varmt. Funkar säkert med kassler eller rökt skinka med.

Av Neta - 10 december 2016 00:47

Se recept i veckans matsedel.

Gjorde krutonger själv genom att lägga in kantskurna brödskivor i ugnen och sen bara bryta sönder dom. Blev lite mkt med 2 skivor i var med, men gott med frasigheten till det i övrigt mjuka.
Var första gången jag gjorde den och gör jag den fler ggr ska jag skippa osten i såsen. Tyckte dillsmaken försvann. Då hade jag ändå ett helt fryst paket. Bättre att röra i en äggula ist.
Men god var den och mättande tack vare äggen i botten. Satt inte fel med det iskalla vitvinet till heller.
Rekommenderas!

I den vanliga bloggen kan ni se hur man gör egen mandelmassa och bild + recept på söta tomteluvor till godisbordet i jul. http//www.netaave2.bloggplatsen.se

Av Neta - 6 december 2016 19:02

Vi dricker ju ingen alkohol på julen, så då kan jag göra glögg m.m sent utan att det gör något. Kom på att det är 4 år sedan jag hade recepten i bloggen senast så ett snabbt inlägg från paddan medans fröknäcket är i ugnen. E har varit här och hjälpt mig.


Röd glögg

2 dl lingondricka
1,5 dl socker
1 bit hel kanel
10 kryddnejlikor
1 tsk hel kardemumma
skal av en hel apelsin
75 cl rött vin eller svart vinbärssaft

Ge lingondrickan ett snabbt uppkok med sockret, kryddorna och apelsinskalet.
Låt det svalna.
Tillsätt vinet och låt det dra på sval plats över natten.
Sila från kryddorna och servera uppvärmd med russin o skållad mandel.

Vit glögg

Görs på samma sätt men lingondrickan byts mot äppelmust eller äppelcider, det röda vinet mot vitt vin och apelsinskalet mot citronskal.
Kan även serveras kyld med is och en tunn citronklyfta.

Nedan är det inte helt alkoholfritt men väl så utspätt.

Champagneglögg


1 fl Blossa lingonglögg
Lika mkt bubbel
1 msk frysta lingon/glas

Både vita och skumpaglöggen ska vara väl kylda och serveras med is i glasen tycker jag.


Jag gillar även detta

Glüwine


1 fl rött vin
1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor
½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)
1 dl socker

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.
Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.
Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.
Låt stå någon timme.
Ta ur apelsin o vaniljstång.
Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.
Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.

Gillar du Cointreau? Det här tipsade Martin Timell om i ett julprogram för många år sedan, smakar precis som orginalet.

APELSINLIKÖR a la Cointreau

1 helflaska Årstabrännvin
1 dl socker.

Häll av ca 1 dl brännvin och tillsätt 1 dl socker i flaskan. Häll försiktigt tillbaka brännvinet men lämna lite utrymme i flaskhalsen.

Låt stå i rumstemperatur i tre dagar. Vänd upp och ner på flaskan varje dag.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2020
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards