Direktlänk till inlägg 18 december 2016
Veckans frukt:
Namnet apelsin är lånat från tyska Apfelsine, som betyder kinesiskt äpple. Apelsinen kommer ursprungligen från kina men i dag odlas apelsinen i alla världsdelar, särskilt i Brasilien & USA som är de största producenterna. Alla delar av frukten används. köttet pressas till apelsinjuice, skalens innehåll av eteriska oljor används till läsk, likör & kosmetika. Det vita lagret i skalet används till pektinframställning. Apelsinen står för 70% av all odlad Citrus i Världen.
Julens frukt, jag använder mkt apelsin i julmaten. Inte bara i desserter jag har det i griljeringen till skinkan, i sallader, i marinader, inläggningar och såser, i bakverk, i godis m.m
Apelsin & pepparkaksgriljering till skinkan
1 äggula
3 msk senap
Skalet av 1 liten apelsin + 1 msk pressad apelsin
½ msk potatismjöl
½ msk flyt. honung
Blanda och bred skinkan med hälften
Griljera i 200 gr i 10 min, ta ut bred på resten och kör 10 min till.
4-5 pepparkakor
1 msk ströbröd
Blanda krossade pepparkakor med ströbrödet.
Siktas över
In med skinkan i ugnen igen och kör till den har fin färg.
Saffranssill
1 förp 5-min.sill i lag
1-2 dl Apelsinjuicekoncentrat
½ Färsk Röd chili
1 påse saffran
Sila av sillen, behåll lagen.
Skölj, dela och kärna ur chilin, skär i tunna strimlor.
Tillsätt chilin i hälften av lagen, ca 1 dl
Tillsätt saffran och smaka upp med apelsinjuicekonc.
Häll den uppsmakade lagen över sillen.
Låt stå kallt i en tätt försluten burk i minst 1 dygn.
Apelsinsallad med stjärnanis
8 apelsiner
Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel
Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass
Veckans frukost:
Den är väl given
Tomtegröt
Till 10
4 dl grötris
8 dl vatten
3 msk smör
1 ¼ tsk salt
1½ l mjölk
4 kanelstänger
½ dl socker
Trixet för att inte bränna gröten är att använda 2 plattor, sätt pl. 1 på låg värme (näst lägsta) och pl 2 på högsta.
Blanda ris, vatten, smör och salt. Koka upp på platta 2
Byt till platta 1 och koka under lock 10 min, sänk samtidigt platta 2 till lägsta.
Tillsätt mjölken och kanelstängerna, koka upp under omrörning, stäng av platta 1 och byt till platta 2.
Koka under omrörning då och då i 40 min.
Smaka av med sockret
Ät på upplänskt vis med kanel, tunt ringlad ljus sirap och mjölk.
Veckans vego:
Auberginesill
Skär av "knoppen" på auberginen och skala den med potatisskalare
Dela auberginen på längden i klyftor
Skär bort det mesta av kärnorna (dvs det innersta fruktköttet) på klyftorna
Dela i lagom stora fyrkantiga "sillbitar" men var noga med att dom inte blir för tunna
Bitarna får bäst konsistens om dom ångkokas, har du ingen ångkokare gör så här: Lägg bitarna i en sil eller ett durkslag som du lägger över en liten kastrull med lite vatten i. Vattnet ska inte nå upp till auberginen! Lägg på ett lock och koka vattnet så bitarna blir ångkokta i silen. Bitarna behöver bara koka några minuter beroende på storlek och är klara när dom är mjuka och "sladdriga" men fortfarande har lite spänst/tuggmotstånd
Täck bitarna med någon av följande inläggningar:
Glasmästarsill-lag
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.
Löksill-lag
Rör ihop vatten, ättika, socker och salt. Koka under omrörning tills sockret smält. Ha i resten av ingredienserna och låt sjuda en liten stund. Ta av från plattan och låt svalna så pass att det tål att hällas över sillbitarna i en glasburk. Låt stå och svalna, gärna över natten.
Senapsill-lag
Rör ut senapen med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med vitpeppar, salt och gurkmeja. Blanda i sillbitarna och låt stå kallt innan servering.
Vitlök och dillsill-lag
Pressa vitlöksklyftorna och rör ut med vinägern i botten på lämplig burk. Tillsätt oljan under omrörning i en tunn stråle. Rör i sojagrädden och smaka av med peppar, salt och dill. Blanda i sillbitarna och låt stå svalt innan servering.
Ansa lök.
Koka upp kålrot med lök, kryddpeppar, salt och vatten så att det täcker.
Koka tills kålroten är mjuk rakt igenom, cirka 1½-2 timmar beroende på storlek.
3 msk senap
1 äggula
½ dl ströbröd
Sätt ugnen på 225°C.
Skala kålrot.
Blanda senap med äggula.
Pensla senapen på kålroten.
Strö över ströbröd.
Ställ in i ugnen tills griljeringen har fått färg, cirka 10 minuter.
Skär i tunna skivor och servera med senap och knäckebröd.
Vegetarisk skinka 2
500 g Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 mosade kokta potatisar
1-2 msk pot.mjöl
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
2-3 msk senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar
1 äggula
1 dl ströbröd
salt o peppar
Sätt ugnen på 225 gr
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med äggen, mosade potatisen och pot.mjölet
Tillsätt rödbetssaft, senap och ströbröd, blanda samman. Koka vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen i minst 40 minuter.
Låt den svalna något
Blanda senap och äggula och bred färsen med dett
Blanda ströbröd med salt & peppar, strö det runt om
Låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills den har fått fin färg.
Veckans bröd:
Juliga Godmorgonbullar, kalljäser över natten
24 st
5 dl mjölk
50 g jäst
1 kuvert saffran, 0,5 g
½ dl sirap
75 g rumsvarmt smör
1 msk salt
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
100 g rivna morötter
1 dl pumpakärnor
16-17 dl vetemjöl
Värm mjölken till 37 gr
Rör ut jästen i lite av mjölken i degbunken
Tillsätt resten av mjölken, saffran, sirap, smör och kryddor.
Blanda ner morötter, pumpakärnor och mjöl
Blanda till en smidig deg
Gör två rullar som delas i 12 bullar vardera
Lägg på plåt, täck med plastfilm och ställ i kylen över natten
På morgonen sätt ugnen på 225 gr
Ta ut plåten ur kylen och låt bullarna jäsa i rumstemp i 30 min
Grädda mitt i ugnen ca 7 min.
Veckans sallad:
Rödkålsallad med apelsin och rostade valnötter
0.5 st rödkålshuvud
2 st apelsiner
150 g valnötter, delade
0.5 dl olivolja
1 msk honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1. Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel).
2. Skala och filea apelsinerna och blanda de med rödkålen.
3. Smaksätt med olivolja, honung. flingsalt och svartpeppar.
4. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.
5. Servera salladen med valnötter
Månd:
Lasange
Sätt ugnen på 225°.
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs mjuk i smör i en stekpanna.
Lägg i köttfärsen och stek den under omrörning så att den smular sig.
Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, oregano, peppar och buljongtärning.
Låt såsen koka ca 5 min.
Ostsås:
Vispa ut mjölet i hälften av mjölken i en kastrull. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under vispning.
Låt såsen koka ca 3 min.
Rör ner 2 1/2 dl av osten och smaksätt med salt.
Varva köttfärssås, ostsås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form.
Avsluta med sås.
Strö över resten av osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min.
Tisd:
Texmexfalu
400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs
Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.
Servera med ris eller pasta o sallad.
Onsd:
Laxpudding m pepparrot
6–8 personer
200 g kallrökt lax
4 dl vispgrädde
4 ägg
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk finriven pepparrot
80 g röd rom
3 msk finhackad dill
1 msk klippt gräslök
Garnering:
laxskivor
dill
citronskivor
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela laxen i små strimlor, ta undan några lite större bitar att garnera med.
Fördela laxstrimlorna i smorda portionsformar.
Koka upp grädden.
Knäck äggen i en bunke, häll den varma grädden över under omrörning och krydda.
Tillsätt pepparrot, rom, dill och gräslök. Vispa samman.
Fyll formarna med äggstanningen, peta med en gaffel så allt rinner ner.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Känn med sticka att allt har stannat helt.
Ta ut och garnera med lax, dill och citron.
Torsd:
Köttfärsgulaschsoppa
2 msk smör
1 stor lök, grovt hackad
1 purjo, strimlad
2 stora potatisar, grovt tärnade
2 morötter, slantade
1-2 röda paprikor, strimlade
300 gr köttfärs
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
1 l vatten + 2 köttbuljongtärningar
1-2 vitlöksklyftor, krossade.
salt & peppar
Fräs lök och purjo i smöret, tillsätt potatis och morötter och fräs med en stund.
Tillsätt buljongen koka i 10 min.
Fräs under tiden köttfärs och paprika, smaksätt med kryddor och tomatpuré.
Blanda detta i soppan och koka 10 min till.
Tillsätt vitlök och smaka av.
Apelsinsorbet
5 stora apelsiner
Sockerlag:
rivet skal av 1 apelsin, (ta inte med det vita)
3½ dl vatten
2½ dl strösocker
2 st stjärnanis
juice av en ½ citron
Arbetsbeskrivning sockerlag:
Lägg i alla ingredienser i en kastrull, värm på och låt små koka ca 3-4 minuter. Var noga med så att allt socker löses upp.
Häll över i en rostfri skål och låt svalna i kylskåp. Tar ca 2½ -3 timmar. Du kan också sätta den något av tiden i frysen, men var då noga med att röra om när du tar ut den igen.
Pressa ur all juice från apelsinerna.
Ta även gärna med lite utav fruktköttet, men inte hinnorna.
Placera juice och kött i en blender eller matberedare för att mixa den slät.
Ställ juicen i kylskåpet och låt den bli riktigt kall.
När sockerlagen och juicen är ordentligt kall så blandas det samman.
Kom ihåg att ta bort den hela stjärnanisen.
Kör i glassmaskin 40-60 minuter.
Ju kallare den är desto snabbare går frysningsprocessen.
Lägg i plastburkar och frys gärna ett dygn innan servering.
Före servering så låt den gärna tina 10-15 min i rumstemperatur
Fred:
Uppesittarkväll med lite plockmat.
Förslag:
3 fyllningar till tunnbrödrullar
Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.
1 dl skalade räkor
2 msk finhackad dill
1 msk finhackad rödlök
3 msk röd stenbitsrom
1 dl fraiche
Sv.peppar
Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.
100 g rökt renstek
½ finhackad saltgurka
1-1½ msk finriven pepparrot
1 dl fraiche
Sv.peppar
Rör pepparroten i fraichen
Skär köttet i små bitar
Blanda i med gurkan och smaka av.
1 avokado, mogen
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk olivolja
1 msk pressad lime
5 msk finhackad persilja
Salt &sv.peppar
Mosa avokado med vitlök, olja och lime
Rör i persiljan och smaka av.
Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna
Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie
Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten
Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar
Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.
Janssons snurror
ca 24 st
1 kyld smördegsplatta
1 burk ansjovis, 125 g
½ rödlök
1–2 salladslökar
2 msk rapsolja
1 dl crème fraiche
2 dl riven västerbottensost
1 ägg
Ugn 200°
Rulla ut smördegen på bakpapper.
Låt ansjovisen rinna av.
Skala och finhacka rödlöken.
Ansa och finhacka salladslöken.
Fräs båda löksorterna i olja utan att det tar färg.
Hacka ansjovisen.
Bred crème fraiche på hela smördegsplattan men lämna några cm längs ena kortsidan.
Fördela lök, ansjovis och ost på plattan.
Rulla ihop, pensla den tomma degkanten med uppvispat ägg och tryck till lite försiktigt.
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och lägg dem med snittsidan upp på plåt med bakpapper. Pensla med ägg.
Grädda mitt i ugnen tills degen puffar upp och får fin färg, ca 10 min.
Krustader
4 st skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör
Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln ganska tunt, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.
Fyll med gräddfil, rödlök, rom och en räka på toppen
eller
Kräftkräm
1 dl fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk konc. Hummerfond
1 msk chilisås
150 g avrunna kräftstjärtar
1 kn hackad gräslök
½ dl riven lagrad ost
Blanda fraiche, majonnäs, fond och chilisås
Skär ner kräftstjärtarna grovt och vänd ner dom
Hacka gräslöken och rör i den
Bred blandningen över fisk och gratinera i 22 gr i 20 min.
Oststänger
25 st
100 g kallt smör
100 g vällagrad ost
2 dl mjöl
uppvispat ägg
kummin eller vallmofrön (sesam?)
Använd matberedare med kniv
Dela smör och ost i bitar
Lägg det tillsammans med mjölet i matberedaren och kör snabbt ihop till en deg
Låt den vila kallt i 30 min
Sätt ugnen på 200 gr
Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till ½ cm
Sporra ut 1 cm breda remsor
Vrid ihop dem 2 och 2
Lägg dem intill varandra på bakpappersklädd plåt och och skär dem tvärsöver till 10 cm långa stänger
Pensla med ägg
Strö över frön
Grädda i mitten av ugnen 10-12 min
Låt dem svalna på smörpapper
Servera gärna plockgrönsaker till.
Rombomb
6-8 pers
200 g nat philadelphiaost
2 dl fraiche
1 hackad rödlök
salt
1 brk röd rom, 75 g
1 brk svart rom, 75 g
Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också
Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken
Smaka av med salt
Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar
Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien
Garnera med romen som ska täcka helt
Servera med kex.
Lörd, julafton
Traditionellt julbord
Sill, 2 sorter
Gravlax, hovmästarsås
Jansson
Sillsallad
Skinka, senap
Färsk ananas
Rödbetssallad
Prinskorv o Köttbullar
Omelett m stuvning
Lutfisk, vitsås o kryddpeppar
Apelsinglass m hallonsås
Sönd, juldagen:
Kalkon med hasselbackspotatis, sås, gelé, brysselkål, sallad
För 8
8-1000 g kalkonfilé
Marinera minst 6 timmar i
1½ dl olja
1 msk salt
1 tsk sv.peppar
1½ msk kinesisk soja
4 tsk torkad timjan
3-4 msk pressad apelsin
Ugn 175 gr
Stek med marinaden i formen till innettemp är 80 gr, ös och pensla under tiden, tillsätt vatten om det behövs.
Låt den vila i folie och skiva sen tunt.
Sås till 8 pers:
5 dl sky eller sky + vatten
2-3 msk mjöl + lite vatten eller 1-2 msk maizenaredning
2 dl vispgrädde
Salt o peppar
1-2 msk gelé, t.ex sv. vinbärs men går bra med citrus, sherry eller portvinsgelé också.
Vispa i mjöl-vattenblandning i skyn, koka upp och koka 3 min eller vispa i redningen, koka 1 min
Tillsätt vispgrädde och koka hop lite
Smaka av med salt, peppar och gelé.
Hasselbackspotatis
3 potatis/pers potatisar av fast sort
50 g smör
2 tsk salt
2 msk finsiktat ströbröd
Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.
Ansa och skölj brysselkålen
Koka i saltat vatten 5-10 min beroende på strl, den ska vara mjuk.
Månd, annandag jul:
Rester av ovanstående julmat + revbensspjäll med rödkål, grönsaker och kokt potatis.
Revbensspjäll
julkryddade
1,5kg tjocka revbensspjäll, knäckta.
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
10 svartpepparkorn
Ca 2msk salt
Glaze:
¾ dl chilisås
3 msk kinesisk soja
1 dl flytande honung
1 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1-2 msk riven ingefära
1 tsk sambal oelek
Eller
1 påse All roundmarinad
1 påse kycklingmarinad
Saft av ½ apelsin
Dela revbensspjällen längs med benen.
Lägg dem i en stor kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
Låt koka upp, skumma
Lägg i kryddorna och saltet
Låt koka på medelvärme i ca 1timme tills köttet är mört.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp benen ur lagen och lägg dem i en ugnsfast form.
Blanda alla ingredienser till glazen och häll den över köttet.
Stek i ca 25 minuter tills de fått fin färg.
Vänd och pensla dem gärna en gång under tiden.
Rödkål
1 rödkål (à ca 1 1/2 kg)
1 dl sirap
1 dl konc svartvinbärssaft
3 dl rött matlagningsvin eller rött vin
3/4 dl rödvinsvinäger
1 - 2 tsk salt
1 krm peppar
8 - 10 kryddnejlikor
1 lagerblad
Ansa och finstrimla kålen med osthyvel eller på matberedarens rivskiva.
Lägg kålen i en gryta och häll över sirap, saft, vin och vinäger.
Krydda med salt, peppar, kryddnejlikor och lagerblad.
Låt kålen puttra på svag värme under lock ca 1 timme.
Till servering:
Servera kålen på julbordet till korv, köttbullar och skinka.
Tips!
Grundreceptet är för 10 bufféportioner.
Skivad rödlök och äppelklyftor är gott att koka med från början.
Byt ut svartvinbärssaften mot sweetchili och tillsätt sesamfrön för en asiatisk touche.
Rödkål går alldeles utmärkt att frysa.
En riktigt God Jul önskar jag er!
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 |
6 | 7 |
8 |
9 |
10 | 11 | |||
12 |
13 |
14 |
15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
31 |
||||
|