Senaste inläggen
Veckans frukt:
Sorten Formoza är en något större men framför allt en smakrikare papaya. Fruktköttet är rosa och har en aromatisk smak som blir mer framträdande om du pressar över lite limejuice.
Nackdel är att den ofta är dyr men fantastiskt god.
Papaya är god som den är, på exotisk planka, fruktfat, i fruktsallad och med skaldjur. Finns även på burk i sockerlag.
Papaya med räkröra
2 papaya
300 g skalade räkor
2 salladslökar
200 g keso
½ dl hackad dill
50 g sikrom
1 näve blandad sallad
Dela och kärna ur papayan
Lägg halvorna på varsin tallrik
Blanda räkor, strimlad salladslök, keso, dill och fördela på halvorna
Lägg på romen och servera med salladen.
Veckans frukost:
Avokado & äggmacka
1 skiva grovt bröd eller knäckebröd
½ avokado
1 kokt ägg, skivat
Alfalfagroddar
Mosa avokadon m lite salt & peppar
Bred på brödet
Toppa med skivat ägg och groddar
Servera med:
Hallon & avokadosmoothie
1 dl hallon, färska eller tinade
½ avokado
Hackade pistagenötter (eller andra nötter eller frön)
Mixa hallon och avokado
Häll upp i glas och strö över nötter
Veckans Vego:
Algfrestelse
5-10 g wakamealger (15-20 cm)
5-6 potatisar
2-3 gula lökar
1 msk olja eller smör
1 msk äppelcidervinäger
2 msk tomatpuré
1-2 tsk vitam könig
½ tsk kanel
1 kn dill
1 tsk söndersmulad dragon
3 dl mjölk eller sojamjölk
1 msk sesamfrö
Sätt ugnen på 225 gr
Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min
Dela den i mindre bitar.
Skala och strimla potatisen.
Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,
Tllsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter
Rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.
Hacka dill och algerrör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.
Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.
Strö över sesamfrö.
Grädda i ca 40 min.
Olivjansson
1,2 kg potatis, gärna av mjölig sort
1 gul lök
150 g svarta urkärnade oliver
salt efter smak
2,5 dl mellangrädde
1 dl mellanmjölk
2 msk ströbröd
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär potatisen i stavar.
Hacka löken.
Hacka eller mixa oliverna (spara gärna några att ha ovanpå).
Varva potatis, lök och oliver i en smord ugnsfast form.
Strö på salt.
Häll på grädde och mjölk.
Avsluta med ströbröd och de sparade oliverna.
Grädda i ugnen i ca 45 minuter.
Potatisen ska vara mjuk när den är färdig.
Veckans bröd:
Grönsaksbröd
2 st
5 dl mjölk
50 g jäst
75 g rumsvarmt smör
2 tsk salt
2 msk honung
Ca 12 dl mjöl, gärna vetemjöl spec
Fyllning:
3 morötter, rivna
3 gula lökar, hackade
2 msk smör
½ dl färska eller 1 msk torkade örter
Salt
Grovt salt
Värm mjölken och lös jästen i det
Arbeta in smöret och resten av ingredienserna
Jäs övertäckt i 45 min
Fräs grönsakerna i smöret i 5 min
Rör ner örterna och smaka av med salt
Sätt ugnen på 250 gr
Dela degen i 2 delar, kavla ut varje del ½ cm tjock
Fördela grönsaksfräset över
Rulla hop och forma en krans av varje del
Jäs 20 min
Snitta, pensla m vatten och strö på grovsalt
Grädda i nedre delen av ugnen i 10 min
Sänk värmen till 200 gr och grädda ytterligare 25 min.
Veckans sallad:
Veckosallad
Variant på Vänskapssallad
300 g vitkål, strimlad
2 grovt rivna morötter
1 stjälk selleri, tunt skivad
20 cm purjo, finstrimlad eller ½ rödlök
1 stort rivet äpple
1 dl äppelcidervinäger
1 dl rapsolja
Salt, grovmalen sv.peppar
2 tsk Italiensk Salladskrydda
Blanda grönsakerna i en burk med lock
Blanda hop dressingen i en kastrull, koka upp och häll över salladen.
Blanda noga
Månd:
Köttbullar, vi tjuvsmakar julköttbullarna med potatis och rödbetssallad.
Julköttbullar
Gudomligt goda!
1 kg nötfärs
3 dl vispgrädde + 2 dl mjölk
4-5 skivor vitt formbröd, dagsgammalt (ev 1 msk potatismjöl)
1-2 tsk svensk senap
2 mkt finhackade rödlökar
1 tsk av vardera, kryddpeppar, kanel o kardemumma
2½ tsk salt
2 ägg
smör till stekning
Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde o mjölk, låt det svälla 10 min, ser det mkt tunt ut tillsätt pot.mjöl o vänta 5 min.
Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst.
Blanda köttfärs o salt o rör i det, tillsätt äggen, smaka av o tillsätt ev mer salt.
Stek på medelvärme i stekpanna eller på 250 gr i ugn på välsmord panna i mitten 8 min, skaka plåt/panna lite då och då. Vänd dem och kör lika länge, alltså ca 8 min till högre upp.
Rödbetssallad
4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor
1 tärnat syrligt äpple
1 finhackad rödlök
1 finskuren ättiksgurka
1 dl gräddfil, fraiche eller turkisk yoghurt
1-2 msk rödbetslag
salt och peppar
Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål
Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor
Blanda alltsammans och smaka av.
Tisd:
Friterade fiskbitar
Eller räkor
2 ägg
5 msk majsstärkelse
1 citron, saften av
Panko
500 g fisk i bitar
Vispa hop ägg och majsstärkelse
Rör i citronsaften
Doppa och rulla i panko
Låt vila en stund så det sätter sig
Fritera i 180 gr tills de får fin färg
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund
Servera fisken med såsen och kokta blandade grönsaker.
Onsd:
Kokt julkorv
500 g rå julkorv
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt/ liter vatten
Skölj och nagga korven på ena sidan med en gaffel,
Lägg den med naggsidan upp i en låg vid kastrull.
Häll på kallt vatten tills korven är täckt.
Lägg i kryddor och salt.
Koka upp långsamt, på svag värme.
Sjud korven utan lock ca 30 minuter.
Potatismos
1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar
Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.
Servera med rivna morötter och ev rödkål från burk
Torsd:
Grön ärtsoppa
150 g gröna ärter
5 dl valfri buljong av tärning eller fond
1/2 gul lök
1/2 dl vispgrädde
1 msk pressad citronsaft
Koka ärterna (spara några okokta ärter till garnering) i buljongen tillsammans med hackad lök, 5 minuter.
Mixa soppan slät.
Tillsätt grädde och koka upp.
Koka ett par minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Garnera med ärter och persilja.
Chokladpannkakor
2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )
½ tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
2-3 msk smält smör
150 g smält mörk choklad
Blanda mjöl o salt
Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt
Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa
Till sist vispas smöret och chokladen i
Grädda!
Fred:
Räkgratäng
4 skivade kokta ägg
Dill
500 g räkor m skal
1 msk smör
2-3 msk mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
Krutonger
Smält smör
Sätt ugnen på 225 gr
Bottna en smord ugnsform med skivade ägg
Strö över rikligt med dill
Lägg på räkorna
Fräs mjöl o smör i en kastrull
Späd med mjölken, koka i 3 min
Krydda ta från värmen och rör i osten, rör till den smält
Häll i formen
Täck med krutonger
Häll smält smör på krutongerna
Gratinera tills det får fin färg.
Servera med sallad och ett iskallt glas vitt.
Lörd:
Caesarburgare med grillad kyckling
2 kycklingfiléer
Smörolja
Salt & peppar
½ tsk örtkrydda
2 tomater
Dressing:
4-5 sardellfiléer i olja
1 pr vitlöksklyfta
1 tsk fransk senap
1 dl majonnäs
Lite pr citron
½ tsk worcestersås
1 dl färskriven parmesan
Salt & sv.peppar
Servera med:
Majskolv
smörolja
Flingsalt
Hamburgerbröd
4 msk heinz chilisås
Salladsblad
Basilikablad
Dela kycklingfiléer i mindre bitar
Stek dem i lite smör tills de är genomstekta 10-15 min
Salta, peppra och strö över örtkrydda
Skiva tomaterna
Finhacka sardellerna och blanda dem med vitlök och senap
Blanda i majonnäs, citron och worecester
Vänd ner parmesan
Smaka av m salt & peppar
Pensla majsen med smörolja och stek dem i panna 5 min
Vänd då och då, salta m flingor
Rosta bröden, bred med chilisås
Lägg i sallad och kyckling
Toppa med tomat och dressing
Ät med majsen.
Sönd:
Fiskgratäng med kräftstjärtar
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk, kan bytas mot fond + vin om man vill ha den lite lyxigare
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
1 brk, 170 g kräftstjärtar i lake, avrunna
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med kräftstjärtar, dillvippor och citronklyftor
Apelsinglass enkel
½ l vaniljglass
2 apelsiner, skalade och klyftade
Ev socker
Ta bort kärnor från apelsinklyftorna genom att skära ett litet snitt i klyftans böjning på det tunna stället.
Klipp i bitar, håll er över bunken så saften kommer med
Rör glassen mjuk, blanda med apelsiner och smaka av med lite socker om det behövs. (tänk på att glassen är söt)
Ställ i frys minst 2 timmar..
Vet inte hur många ggr de senaste veckorna jag fått frågan? Och så klart menar dom D2.
Ja jag kan ju ärligt säga att det är svårare sen jag kom ner i normala värden. Just nu har jag ingen aning alls och jag är inte alls liks duktig som i somras. Bävar inför julen.
Men nånstans märker jag ändå att jag har en spärr. När det gäller godis håller jag mig till choklad eftersom jag inte är jätteförtjust i det och då fuskar jag mindre.... Knäppt! Javisst men det funkar.
Maten är inga jätteproblem, äter potatis max 2 ggr/ veckan. Ser till att ha färdig sallad i kylen och kör mkt med broccoli, vitkål och blomkål. Försöker få i mig protein.
Försöker använda grädde ist för redning, äter mktavocado, valnötter och ägg. Gör en smmothie varje morgon. Avocado, hallon och ingefära är favorit just nu. Slänger i lite brutna valnötter och äter m sked.
Svårt att inte ta något till kaffet, men där kommer ju chokladen in också. Vet jag med mig att jag fuskat mycket så kör jag med vinäger i maten och dricker vatten med mkt citron i.
Äter mer fisk nu med.
Jag vet ju att det inte finns några genvägar till att bli av med det. Inget du gör eller stoppar i dig mer än ökad rörelse och rätt mat i rätt mängder funkar. Så himlaenkelt men ändå så svårt! Gäller både D2 och viktnedgång.
Jag vill inte gräva min grav med kniv och gaffel så jag kämpar på!
Hoppas ni haft en trevlig första advent. Vi tjuvstartade igår
Med lutfisk, vitsås och kryddpeppar, jag vet att om jag äter annan julmat så kan jag inte njuta av lutfisken. Den förtjänar en egen måltid.
Vi gör lika på julafton, tomtegrötfrukost brukar inte bli förrän på fm, ( segstartade ju) så vi äter julmat antingen före eller efter Kalle, i år lär det bli efter för C jobbar.
Sen tar vi lutfisken på kvällen, vi går ju oftast på midnattsmässan och då behövs nåt mer i magen. I år ska C nog inte sjunga på den dock eftersom hon jobbar tidigt på juldagen. Men lufisk på kvällskvisten blir det nog ändå.
Idag blev det en jultallrik
Gravlax med hemmagjord hovmästarsås, skinka, rödbetssallad, Jansson, prinskorv o köttbullar och omelett med kantarellstuvning.
Till efterrätt
Saffranskladdkaka med hallongrädde, det godaste jag ätit på länge.
Saffranskladdkaka med hallongrädde
Ca 12 bitar
100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak)
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
Ca 1 krm kardemummakärnor, mortlade
Garnering: Florsocker
Hallongrädde:
3 dl vispgrädde
ca 1 dl hallon, frysta eller färska
Sätt ugnen på 180 grader.
Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull.
Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret.
Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23–24 cm i diameter, med löstagbar kant.
Strö kardemumman över smeten i formen.
Grädda kakan mitt i ugnen i 22–25 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Låt den svalna i formen.
Sikta över florsocker före servering.
Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
V 48
Veckans frukt:
Passionsfrukten kommer från Brasilienoch växer nu i många tropiska och subtropiska länder. Det finns olika sorters passionsfrukter och den vanligaste är denna purpurgrenadilla som har brunlila skal.
God som den är och som dekoration, gör även en curd som är lite av favorit. Tar lite tid innan den tjocknar men det är det värt.
Passionscurd
25 g smör
100 g socker
1 citron, saften av
2 passionsfrukter
1 ägg
1 äggula (spar vitan)
Rör köttet och kärnorna från frukterna genom en finmaskig sil, så ni får med juicen bara
Smält smör, socker, citronsaft och passionsjuicen i en kastrull
Vispa hop ägg och äggula och häll det i smörblandningen
Vispa kraftigt under sjudning tills det tjocknar
Häll genast upp den så den inte blir för varm i botten
Veckans frukost:
Äggröra för 4
Gott med bara färska tomater, paprika och gurka. Eller med stekt bacon.
Veckans vego:
1 (ca 1 kg) blomkålshuvud
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
100 g riven lagrad ost, t ex
cheddar eller prästost
1 krm malen muskot
salt och svartpeppar
1 påse (150 g) babyspenat
1 dl valnötter
3 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålen i mindre buketter och skiva det som blir kvar av rotstocken i tunna skivor.
Dela purjolöken på mitten och skölj i kallt vatten. Skiva tunt.
Skala och finhacka vitlöken.
Koka upp 2 dl vatten och tillsätt lite salt.
Sjud blomkålen i cirka 3–5 minuter tills den mjuknat något, sila bort kokspadet och lägg upp i smord ugnssäker form.
Hetta upp smör och stek purjolöken tillsammans med hackad vitlök i cirka 3 minuter tills blandningen mjuknat.
Fördela över blomkålen.
Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl.
Fräs i en minut och tillsätt sedan mjölk.
Vispa så att såsen blir slät och rör till sist ner crème fraiche och riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
Häll såsen över grönsakerna och gratinera högst upp i ugnen, cirka 5–10 minuter tills gratängen fått fin färg.
Servera med en sallad på spenatskott och valnötter.
Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
Veckans bröd:
Minikavring med valnötter
6 st i muffinsbleck
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1 tsk birkarbonat
1 tsk salt
3 dl fil
1 ¼ dl mörk sirap
1 dl valnötskärnor eller andra nötter/frön
(Ev 2/3 dl torkade mjuka tranbär)
Sätt ugnen på 200 gr
Blanda mjölsorterna med birkarbonat och salt
Blanda fil och sirap i en större bunke
Häll mjölblandningen i filen och blanda väl, gärna med elvisp
Vänd ner nötkärnorna hackade och ev tranbär
Fördela degen i muffinsplåt med formar av bakplåtspapper
Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min, tills de känns torra.
Prova med sticka.
Veckans sallad:
Morots och apelsinsallad
4 grovrivna morötter
2 apelsiner
2 msk olivolja
salt och apelsinpeppar
Lägg de rivna morötterna i en skål
Skala och klyfta apelsinerna
Klipp itu varje klyfta och försök få bort kärnorna, håll dig över skålen med morötterna så all saft tas tillvara
Om klyftorna är stora, klipp i dom i skålen, bitarna kan vara ca 2 cm
Häll över oljan och krydda
Vänd runt och låt den stå framme minst 30 min
Vänd runt igen precis före servering
Månd:
Kåldolmar
1 kålhuvud ca 2.5-3 kg
800 gram blandfärs
2 st gula lökar, hackade
2 st "portioner" kokt ris, ca 3 dl
1 st ägg
2,5 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
½ msk kanel
1 st 1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens
Kålen:
50 gram smält smör
3 msk sirap
1 msk kinesisk eller japansk soja
Ugn 200 gr
Du tar ditt kålhuvud när det är ansat och sätter en korkskruv i stocken, ställer det i en kastrull med kokande lättsaltat vatten så det täcker och varefter bladen blir mjuka tar du av dom och lägger dom på en handuk upp och ner så dom rinner av.
Gör färsen som inte ska tillagas, och lägg en klick på varje kålblad, viker in kanten du har mot dig först, sen sidorna och rullar ihop. Bladen måste fortf vara lite varma då du gör detta.
Lägg dem tätt i långpannan
Blanda smör, sirap och soja och pensla det ymnigt över och upprepa flera ggr under stekningen i 200 gr ca 30 min .
Tisd:
Lutfisk med kokt potatis, vitsås och kryddpeppar
Tillaga fisken i micron efter anvisning på paketet.
Häll av vätskan innan serveringen
Vitsås
Vispa hop 5 dl mjölk och 3 msk idealmjöl
Koka upp under omrörning och låt koka ca 3 min under fortsatt omrörning då och då
smaka av med salt och lite vitpeppar.
Servera fisken med kokt potatis, och såsen
strö på kryddpeppar på såsen.
Onsd:
Korv stroganoff med ris och sallad
500 g falukorv
1-2 hackade gula lökar
smörolja
2 msk tomatpuré
4 dl mjölk
3 msk vit redning
salt och svartpeppar
Strimla korven och hacka löken
Fräs det på medelvärme tills löken är genomskinig
Rör i tomatpurén
Späd med mjölkrn och låt det puttra i ca 5 min
Red av och servera med ris o sallad.
Torsd:
Broccoli & Spenatsoppa med ägghalvor
4 personer
4 ägg
1 gul lök
1 broccoli
1 liter buljong,
50 g babyspenat
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
4 kvistar bladpersilja
smör till stekning
salt vitpeppar
Koka äggen 6-7 minuter, spola i kallt vatten och skala.
Hacka löken och fräs den glansig i lite smör i en stor kastrull.
Dela broccolin i små bitar och fräs med.
Häll på buljongen och låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt spenaten och mixa till en krämig soppa, det går enklast med en mixerstav.
Vispa ihop mjölk och mjöl och vispa ner i soppan.
Koka upp och låt sjuda ett par minuter.
Servera soppan med halverade ägg och persilja.
Strö på salt och peppar.
Chokladbollar
100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe
pärlsocker eller annan garnering
Smält smöret och låt puttra en kort stund.
Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och smöret.
Ställ in i kylskåp så att smeten stelnar lite, ca 1 timme.
Forma bollar eller tryck ut i form som strösslas med kokos och som tål att skäras i och servera som tårtbit.
Rulla i pärlsocker (gärna mångfärgat), kokos eller annan garnering.
Servera till kaffet.
Fred:
Skaldjursfrossa med bröd och aioli
Räkor, både rökta och färska
Krabba
Hummer
Havskräftor
Ostron om så önskas
1 baugett
lite goda ostar
vindruvor
Aioli
Wallenbergare med mandelpotatismos
1 kilo mandelpotatis
500 gram kalvfärs
1 tsk salt
svartpeppar
1 dl grädde
3 äggulor
smörolja att steka i
Mandelpotatismos:
2 msk smör
1½ dl mjölk, varm
salt
vitpeppar
Skala mandelpotatisen och koka den mjuk i saltat vatten.
Blanda färsen med salt, peppar och grädde.
Vänd ner äggulorna en i taget.
Dela färsen i 4–5 delar och rulla varje del till en boll.
Hetta upp en stekpanna med smörolja.
Platta ut färsbollarna i pannan till platta biffar och stek i omgångar några minuter på var sida tills biffarna fått fin färg och är genomstekta.
Mosa potatisen med potatisstöt eller elvisp och blanda med smöret.
Tillsätt varm mjölk lite i taget till lagom konsistens.
Smaka av med salt och lite vitpeppar.
Servera biffarna med mandelpotatismos, kokta ärter, brynt smör och rårörda lingon.
Flankstek med avocado
4 bakpotatisar
1 matsked olivolja
salt och svartpeppar
500 gram flankstek
Salt & peppar
smörolja
ca 1 dl vatten
granatäpple
avokado
salladslökar
100 gram fetaost
1 matsked timjan repad (1 tsk torkad)
1 deciliter majonnäs
1 matsked chipotlepasta (finns i texmexhyllan)
Värm ugnen till 250 grader.
Skrubba potatisarna och skär dem i 1 centimeter tjocka skivor.
Lägg skivorna på papprad plåt och pensla dem på båda sidorna med olivolja.
Salta och peppra dem.
Stek dem i ugnen i cirka 15 minuter eller tills de fått fin färg och är mjuka inuti.
Torka under tiden av flanksteken och salta och peppra den.
Hetta upp smöroljan i en panna och stek köttet i cirka 3–4 minuter på varje sida, tills det fått fin färg
Stek sen med lite vatten till den har en innertemperatur på cirka 58 grader.
Ta ut köttet ur pannan och låt det vila i lite smörpapper.
Dela granatäpplet och pilla ut kärnorna.
Dela och kärna ur avokadorna, gröp ur köttet med en sked och dela halvorna i kvartar.
Skiva salladslöken och smula fetaosten.
Rör ihop majonnäsen med chipotlepastan.
Skiva köttet tvärs över fibrerna och strö över lite salt och svartpeppar.
Lägg upp varma potatisskivor på tallrikar och fördela kött och avokadobitar ovanpå.
Strö över granatäppelkärnor, salladslök och fetaost.
Toppa med lite repad timjan och några droppar god olivolja.
Servera chipotlemajonnäsen till.
Tips:
Det är viktigt att skiva köttet tvärs över fibrerna, annars blir det segt och trist.
Kommentar:
Flankstek är en platt styckdetalj av nöt, som också kallas kållapp..
Efterrättspizza
1 pkt smördeg
2 dl hallonsylt
1/2skivad banan
3 kiwibär/1 kiwi
3 jordgubbar
Ev 8 Dumle-kolor
1 dl riven choklad
Sätt ugnen på 200 gr
Skär ut en cirkel av smördegen med hjälp av en tallrik.
Skär två stycken cm tjocka skivor av degen som blir över som kan läggas runt som en kant, fäst genom att pensla med ägg längs kanten.
Pensla hela pizzan med ägg och förgrädda 5 min
Bre botten med hallonsylt.
Lägg på skivad frukt, bär och ev dumle.
Riv över choklad.
Grädda ca 5 min tills pizzan fått fin färg.
Vid servering, riv över mer choklad.
Leffe var på nån slags jubileumssammankomst med Ärtor o Punch på sitt jobb. Så tjejerna och jag festade till det. Som vanligt hinner jag börja äta innan jag kommer på att jag ska fota så ber om ursäkt för det.
Förrätt, mozarellasticks med en "gucka" på gräddfil, mangochutney och japansk soja.
Oxbringa, m klyftpotatis, lök, vitlök, morot och tomat gjort i ugnen, pepparrotssås och majs.
Kladdkaka, Rockyroadglass och en liten macron. Till allt dracks H2o och julmust. Kaffe till desserten.
Dom ploppar oftast upp på facebook eller så hittar man dom i en tidning, tänkte jag skulle receptbomba er lite. Så varsågod och stjäl, det har jag gjort.
*
Saffranskladdkaka med hallongrädde
Ca 12 bitar
100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak)
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl
1 krm kardemummakärnor, mortlade
Garnering
florsocker
Hallongrädde
3 dl vispgrädde
ca 1 dl hallon, frysta eller färska
1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.
2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23?24 cm i diameter, med löstagbar kant.
3. Strö kardemumman över smeten i formen.
4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22?25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
*
SAFFRANSSKORPOR
4 ägg
3 dl socker
1 kuvert saffran
1 msk okryddat brännvin
25 g smält smör
5 dl vetemjöl
2 dl pistagekärnor
1 1/2 dl torkade tranbär
Rör ihop ägg och socker.
Lös upp saffranet i brännvinet.
Rör därefter ner det i smeten.
Blanda i övriga ingredienser.
Häll i en smord avlång brödform och grädda en timme i 200 grader på nedersta falsen.
Låt kallna.
Stjälp upp och svep in i en våt, urvriden handduk. Lägg i plastpåse, förslut och låt stå i 12-18 timmar. Skär i tunna skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 175 grader.
*
Mandelknäckbräck
200 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
2 krm salt
½ dl vatten
Garnering
300 g mörk eller ljus choklad
75 g sötmandel
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.
2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.
3. Garnering: Smält chokladen i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.
4. Hacka sötmandeln.
5. Blanda ner sötmandeln i den smälta chokladen.
6. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar.
*
Pepparkaksgrissini
500 g färdig pepparkaksdeg
finrivet skal av 1 apelsin
Ädelostdipp
140 g ädelost
2 dl lätt crème fraiche
Sätt ugnen på 225°C.
Knåda in apelsinskal i pepparkaksdegen.
Dela degen i 30 bitar (för 30 st) och rulla varje till smala längder.
Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda i omgångar 5?8 minuter.
Ädelostdipp:
Gaffelmosa osten tillsammans med crème fraichen.
Lägg upp i en skål och servera tillsammans med pepparkaksgrissinin.
*
Pepparkaksbakelse med ädelost och fikon
140 g grönmögelost
1 dl cream cheese
6 mjuka pepparkakor
2 färska fikon
2 tsk balsamocovinäger
Mixa osten med cream cheese till en jämn smet.
Skiva pepparkakorna på mitten som en tårtbotten. Bred ostsmeten på skivorna.
Varva 4 skivor på varandra och ställ i kylen i ca 1 timme.
Skär 9 klyftor av varje fikon och marinera dem i vinägern.
Skär 6 tårtbitar av varje ?pepparkakshög? och lägg på fikonklyftorna. Fäst dem med en tandpetare.
*
Smördegssnittar med kantarell, bacon och ost
? 1 pkt smördeg
? 100g färskost med kantarell
? 1 rödlök
? 2 pkt bacon stekt
? 2 dl riven ost
? 1 msk timjan
? 1 tsk salt
? 1 krm peppar
? 3 msk riven parmesan
1. Hacka rödlök och stek bacon.
2. Rulla ut smördegen och bre på färskost med kantarell.
3. Strö på bacon, rödlök, timjan, riven ost, salt och peppar.
Rulla hop, skär 2 cm skivor
Lägg på pappersklädd plåt
Grädda 20 min i 180 gr
Vid servering riv över lite parmesan
*
Mousserande julbål
Portioner: 6
1 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl grovhackad ingefära
1 apelsin
1 mandarin
1 citron
1 dl granatäppelkärnor
75 cl torrt mousserande vin
isbitar
Detta recept är gjort för 6 portioner.
Värm vatten, socker och ingefära i en kastrull tills sockret löst sig.
Låt svalna och dra i 30 minuter.
Dela citrusfrukterna i halvor, pressa hälften av frukterna och skär resten i skivor.
Sila och blanda sockerlagen med juicen.
Häll upp i en bålskål med is och lägg i citrusskivorna och granatäppelkärnor, häll sedan på det mousserande vinet och servera.
*
Efterrättspizza
?1 pkt smördeg
?2 dl hallonsylt
?1/2skivad banan
?3 kiwibär/1 kiwi
?3 jordgubbar
?8 Dumle-kolor
?1 dl riven vit choklad
Så här gör du:
1. Skär ut en cirkel av smördegen med hjälp av en tallrik.
2. Skär två stycken cm tjocka skivor av degen som blir över som kan läggas runt som en kant, fäst genom att pensla med ägg längs kanten.
3. Pensla hela pizzan med ägg och förgrädda 5 min på 200°C.
4. Bre botten med hallonsylt.
5. Lägg på skivad frukt, bär och dumle.
6. Riv över vit choklad.
7. Grädda ca 5 min på 200°C tills pizzan fått fin färg.
8. Vid servering, riv över mer vit choklad.
Adventsvecka förväntans tid. Har redan köpt julamaryllisarna.
Veckans frukt:
Det är inte många som vet att Granatäpplet inspirerat kung Salomo när han formade sin kungakrona. Betydligt fler vet att fruktens saft heter grenadin och används i drinkar. Äter du granatäpple får du mycket mer än så på köpet, du kan få lägre blodtryck, c-vitaminer, antioxidanter och den kan till och med ha en skyddande effekt mot prostatacancer.
Vi kan äta det som snacks, ha i smoothie, i sallader och fruktsallader, dekorera bakverk mm. Numera finns det att köpa rensat och klart i frysdisken hos Ica med. Man får passa sig för juicen bara, fläckarna är svåra att få bort.
Veckans frukost
Chiapudding
1 portion
Blanda alla ingredienser väl i en skål och låt svälla i kylskåp över natten.
Servera med bär.
Man kan byta ut hälften av kokosmjölken mot valfri juice.
Veckans vego:
Rödbetsbiffar
3 rödbetor
3 potatisar
2 lökar
vatten
1 dl ströbröd
2 ägg
lite mjöl
salt, paprikapulver
hackat kryddgrönt
lite grädde
smörolja
Rödbetorna, potatisen och löken kokas mjuka och mosas.
De övriga ingredienserna tillsätts och allt blandas till en fast färs, som formas till små biffar och vänds i ströbröd blandat med hackat kryddgrönt, och steks i smörolja.
Servera med kokt potatis och sås, t.ex svamp eller pepparrotssås och 2-3 rivna morötter med ½ msk pr apaesin, 1 msk olivolja och ½ dl pumpakärnor i.
Pepparrotsås
1-2 msk smör
2-3 msk mjöl
5 dl vätska som ovan
salt & vitpeppar
riven färsk pepparrot
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet lite i taget, ta mer smör om det blir för torrt, ska vara som en pasta
Spä med vätskan lite i taget under kraftig omrörning
Koka minst 3 min under fortsatt omrörning
Ta bort från värmen, krydda
Rör ner 2-3 tsk riven pepparrot
Veckans bröd:
Scones med kardemumma
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl råsocker
1 tsk kardemumma
1 tsk salt
100 g smör
2 dl mjölk
1 ägg
uppvispat ägg och råsocker till pensling
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver, råsocker, kardemumma och salt.
Tillsätt smöret i bitar och nyp ihop eller kör i matberedare till en smulig deg.
Vispa samman mjölk och ägg och blanda det med smör- och mjölblandningen till en deg. Platta ut degen cirka 3 cm tjock på mjölat bakbord och stansa ut t.ex stjärnor med pepparkaksmått.
Pensla sconesen med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.
Grädda mitt i ugnen i 8–10 minuter tills sconesen får en gyllenbrun färg.
Veckans sallad:
Netas råkost
2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar
Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.
Månd:
Minikroppkakor
1.5 l kokt ljummen, avångad potatis (king Edward är bäst)
3-4 äggulor
1-3 dl mjöl
Fyllning:
200 gr sidfläsk, falukorv eller svamp
2 gula lökar
2 krm svartpeppar
Kokning:
2 l vatten
1 msk salt
Pressa potatisen, rör ner äggulorna och mjöl tills det blir en stabbig deg
Rulla ut till 2-3 cm tjocka längder, skär i cm-bitar som snittas nästan mitt itu.
Hacka löken och tärna fläsket fint, fräs ihop det med kryddpepparn och låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg fyllningen i snittet och kläm hop till en boll.
Lägg i kokande vatten ca 10 min
Låt dom rinna av på en handduk
Låt dem svalna och stek dem i smör tills dom får yta
Servera med smör och lingon.
Tisd:
Currykorv
1 falukorv
1 burk majs
1 burk krossade tomater
1/2 purjolök
3 dl grädde, valfri
2 dl riven ost
Salt, svartpeppar & curry
Gör så här:
Skiva falukorven & lägg i en ugnsfast form
Häll på majs & hackad purjolök.
Blanda grädde, krossade tomater & kryddor efter smak.
Häll i formen.
Till sist riven ost.
Låt stå i ugnen i 25 min på 225 gr
Onsd:
Stekt fläsk m löksås
500 g rimmat fläsk i skivor, steks i panna
Löksås
1-2 gula lökar
Salt
fläskflott eller ca 1 msk smör
2 msk idealmjöl
4 dl mjölk
soja
ev salt och vitpeppar
Skala och strimla löken
Fräs den i fläskflott och/eller smör
Rör ihop mjöl och mjölk, hälldet över löken under omrörning, koka upp och låt koka ca 3 min
Smaksätt med salt, vitpeppar och färga den med lite kin.soja
Servera med kokt potatis och rivna morötter.
Torsd:
Asiatisk soppa med räkor
500 gram räkor med skal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt
2 citrongräs
olja att steka i
2 msk grön currypasta
½ lime, saften
3 msk asiatisk fisksås
1 fiskbuljongtärning
1 liter vatten
400 ml kokosmjölk
300 g champinjoner, skivade
2 salladslökar, tunt skivade
Skala räkorna.
Hacka lök, vitlök och chili.
Banka på den nedersta ”köttigaste” delen av citrongräset med handtaget på en kniv och finhacka det krossade. Släng de torra stråna.
Fräs lök, vitlök, chili och citrongräs i olja i en gryta tills löken mjuknar.
Låt den gröna currypastan fräsa med mot slutet.
Tillsätt limesaft, fisksås, fiskbuljong och vatten.
Koka upp och låt småkoka i 15 minuter utan lock.
Sila bort grönsakerna och tillsätt kokosmjölk i buljongen.
Låt koka upp igen och puttra i några minuter.
Fördela räkor, skivade champinjoner och tunnskivad salladslök i fyra sopptallrikar eller skålar.
Slå soppan över och servera genast.
Mördeg: Hacka samman alla ingredienserna till en deg.
Tryck ut den jämnt i en rund form med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ kylskåps-kallt att vila i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°.
Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter, eller tills det börjar få svagt gyllenbrun färg.
Ta ut formen och sänk värmen till 175°.
Fyllning: Tvätta citronerna väl och finriv det yttersta gula på skalet.
Pressa ur saften.
Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna.
Vispa samman ägg och socker lätt.
Tillsätt den ovispade grädden, citronsaft, citronskal och vaniljfrön.
Rör om.
Häll fyllningen i pajskalet och ställ in formen i nedre delen av ugnen.
Grädda tills fyllningen nätt och jämnt stannat, det tar ca 30 minuter.
Låt kallna.
Lossa pajen från formen.
Toppa med björnbär och sikta över lite florsocker vid servering.
Fred:
Crepes med svamp och lök
Vispa ihop mjöl och hälften av mjölken till en slät smet.
Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och smör-&rapsolja.
Vispa ihop och ställ åt sidan.
Skiva svampen.
Skala och skiva lökarna tunt.
Strimla purjolöken.
Bryn svampen i smör-&rapsolja i en stor stekpanna.
Tillsätt all lök.
Fräs på medelvärme under omrörning tills löken blir mjuk.
Rör ner crème fraiche, salt och peppar.
Låt koka ihop någon min.
Sätt ugnen på 225°.
Häll lite smör-&rapsolja stekpannan till gräddningen av första pannkakan.
Grädda 8-12 tunna pannkakor.
Fördela fyllningen på pannkakorna.
Rulla ihop och lägg dem i en ugnssäker form.
Pensla dem med smör-&rapsolja och värm i ugnen ca 10 min.
Strö över hackade färska örter och servera med tomat & rödlökssallad.
Tomat och rödlökssallad
4 skivade tomater
1-2 rödlökar, halverade, urkärnade (ta bort det vita i mitten) och finstrimlade
Blanda i en skål och skvätta över
1 msk olivolja
½ msk valfri vinäger
salt & sv.peppar
Blanda runt och låt det stå minst 1 timme.
Lörd:
File'gratäng med rotfrukter och vitt vin
4 portioner kokt ris
1 fläskfilé ca 600-700 g
salt, svartpeppar
2 msk smör
1 gul lök
3 morötter
1 palsternacka
2 msk smör
3 dl crème fraiche , paprika och chili
2 dl vitt vin
2 msk kalvfond
3 msk finhackade örter
1 msk maizena
300 g kantareller annan svamp
1 msk smör
flingsalt
1 dl riven ost
persilja till garnering
Sätt ugnen på 225 grader.
Putsa köttet och skär det i 1 cm tjocka skivor.
Salta, peppra och bryn köttet på båda sidor. Ställ åt sidan.
Finhacka löken.
Skala morötter och palsternackor och strimla dem.
Fräs allt blankt och smidigt utan att det får färg.
Tillsätt crème fraiche med vin, fond örter och låt koka upp.
Red med maizena.
Salta och peppra.
Fördela riset i en smord eldfast form.
Lägg köttskivorna i mitten och häll såsen över, peta med en gaffel så att såsen rinner ner och filéskivorna syns lite.
Strö över riven ost och gratinera i 20 minuter.
Ansa kantarellerna och stek dem och strö över flingsalt toppa gratängen med dem och strö över persilja.
Söndag:
Adventsbuffé, tryck på länken
http://netaave.bloggplatsen.se/2016/11/16/11387206-borjar-tanka-lite-pa-advent/
Ris a la Malta med citrussallad
2 dl grötris
4 dl vatten
¼ tsk salt
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
1½ dl florsocker
Koka grötriset mjukt i vatten och salt, ca 20 min
(Detta kan göras 2-3 dagar innan men vänd hop det med grädden samma dag den serveras
Eftersom riset inte kokas med mjölk kommer det att suga åt sig grädden
Lika god men inte lika luftig)
Skrapa ur vaniljstången och vispa fröna med grädden och florsockret till en luftig konsistens
Rör ihop grädden försiktigt med det kokta riset
Lägg upp i koppar och toppa med citrussalladen
Citrussallad:
2 apelsiner
2 blodapelsiner
4 färska fikon
1 granatäpple
2 msk flyt honung
Skala, skiva, kärna ur och kvarta apelsinskivorna
Alt filea apelsinerna
Ta reda på all saft
Klyfta fikonen
Kärna ur granatäpplet
Blanda alltsammans
Smaksätt med honung.
Koka ris och lägg i en smord ugnsform. Strö på curry
Fördela färdigt kycklingkött från rester eller om ni köper färdiggrillad. Jag brukar pudra över lite mer curry på köttet med.
Rör ihop 3 dl ovispad vispgrädde med en burk tomatsoppa ( eller om du har rest från egen) brukar vara ca 4 dl i en burk. Krydda med salt och lite peppar.
Häll det i formen och strö på lite riven ost.
Grädda i 225 gr i 20 min.
Så gott och enkelt!
Nu är det nära och jag tänkte handla lite redan nu i helgen. Vi brukar ju äta lite julmat första advent bara för att få in julkänslan. Nästa vecka ska jag göra bullar, en jansson och lite gravlax. Mycket köper vi nog men Jansson och baka ska jag göra och koka lite lutfisk till L och mig. E kan smaka av den hon med men C gillar det inte.
Vi brukar äta gröt till frukost, oftast åker man iväg på nån julmarknad på dan och då är det bra att ha ätit en stadig frukost för sen kanske det bara blir korv o fika på dan.
Adventsbuffén består oftast av
Sill
gravlax
jansson
köttbullar och prinskorv
omelett med broccolistuvning
skinka
lutfisk m vitsås och kryddpeppar
knäcke med rödlöksost
Saffransbullar med kesella
100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl
Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.
Fyllning till saffranslängder
200 gr mandelmassa
200 gr mjukt smör
1 dl råsocker
1 msk kanel
2 msk romessence
Riv mandelmassan och blanda med resten.
Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut, bred på fyllningen och jäs på plåt 40 min.
1 ägg
1 msk mjölk
råsocker
mandelsplitter
Pensla bullarna med 1 ägg uppvispat med 1 msk mjölk, strö på råsocker och mandelsplitter (hackade mandelspån)
Grädda 15- 20 min.
Tomtegröt
Till 10
4 dl grötris
8 dl vatten
3 msk smör
1 ¼ tsk salt
1½ l mjölk
4 kanelstänger
½ dl socker
Trixet för att inte bränna gröten är att använda 2 plattor, sätt pl. 1 på låg värme (näst lägsta) och pl 2 på högsta.
Blanda ris, vatten, smör och salt. Koka upp på platta 2
Byt till platta 1 och koka under lock 10 min, sänk samtidigt platta 2 till lägsta.
Tillsätt mjölken och kanelstängerna, koka upp under omrörning, stäng av platta 1 och byt till platta 2.
Koka under omrörning då och då i 40 min.
Smaka av med sockret
Ät på upplänskt vis med kanel, tunt ringlad ljus sirap och mjölk.
Juliga Godmorgonbullar
24 st
5 dl mjölk
50 g jäst
1 kuvert saffran, 0,5 g
½ dl sirap
75 g rumsvarmt smör
1 msk salt
2 tsk malen kardemumma
2 tsk malen ingefära
100 g rivna morötter
1 dl pumpakärnor
16-17 dl vetemjöl, gärna spec
Värm mjölken till 37 gr
Rör ut jästen i lite av mjölken i degbunken
Tillsätt resten av mjölken, saffran, sirap, smör och kryddor.
Blanda ner morötter, pumpakärnor och mjöl
Blanda till en smidig deg
Gör två rullar som delas i 12 bullar vardera
Lägg på plåt, täck med plastfilm och ställ i kylen över natten
På morgonen sätt ugnen på 225 gr
Ta ut plåten ur kylen och låt bullarna jäsa i rumstemp i 30 min
Grädda mitt i ugnen ca 7 min.
KNÄCKEBRÖD
ca 3 dl vetemjöl
Till kavling: havrekli
Sätt ugnen på 250 gr
Smula jästen i bunken.
Smält smöret, häll i vattnet och låt allt bli fingervarmt.
Häll det över jästen och rör tills det löser sig.
Tillsätt salt och de stötta kryddorna, rör om.
Arbeta sedan ner rågmjölet och så mycket av vetemjölet att degen släpper bunken.
Ta upp den ojästa degen på mjölat bakbord och knåda den jämn, forma till en längd som delas i 20 delar.
Lägg bitarna åt sidan i havrekli, rulla en i taget till en rund bulle, kavla i rikligt med havrekli ut en kaka som är ca 20 cm.
Använd först en vanlig kavel, sen en kruskavel.
Degen ska bli flortunn, om den fastnar använd kli.
3 kakor på varje plåt.
Grädda 5 min, låt kallna på galler utan bakduk.
Rödlöksost
200 g naturell färskost
2 hackade rödlökar
Salt och sv.peppar
Blanda väl och ställ kallt någon timme före servering
Gott på kex och på grovt bröd.
Jansson
750 g potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar
Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen
Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme
Gravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Såsen:
Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen
Broccolistuvning
250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små
salt
1 msk smör
3 msk idealmjöl
3 dl mjölk
Salt och peppar
Koka broccolins stam i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min
Tillsätt buketterna och kör ett par min till
Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min
Låt broccolin rinna av väl
Rör ner den i såsen och smaksätt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 |
31 |
||||||||
|