Matsedeln

Direktlänk till inlägg 17 april 2017

V 16

Av Neta - 17 april 2017 15:55

  


Veckans frukt:

 

 

Cantaloup

Cantaloup är relativt liten, 10–15 cm i diameter. De har i huvudsak nätkaraktär på skalet. Fruktköttet kan vara ljusgrönt eller orange beroende på sort.

 

Används och äts som honungsmelon, se förra matsedeln.

  

Veckans frukost:

 

Gör din egen müsli, ät med fil, yoghurt eller mjölk.

tillsätt gärna bär eller frukt

 

Hemgjord granola

 

5 dl blandade gryn ex. dinkel, havre, korn och vete

3 dl sötmandel, 200 g

3 dl hasselnötter, 200 g

2 dl pumpakärnor, 150 g

1 dl honung

50 g smör

 

Sätt ugnen på 175 gr

Lägg i det torra i en form

Blanda ner honung och smör

Rosta till allt fått fin färg, 15-20 min

Rör då och då

Låt det svalna och rör ner något av nedan stående

 

2 dl torkade bär eller frukt, gärna olika sorter

1-1½ dl kokoschips

1 dl torkat nyponskal

2 msk vaniljpulver

  

Veckans bröd:

 

Grova frallor

(16–20 stycken)

1 påse torrjäst
100 g skurna rågkärnor eller vetekärnor (eller solroskärnor)
250 g råg-, spelt- eller grahamsmjöl
600 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl olja
5 1/2 dl vatten (ev. hälften vatten, hälften yoghurt)
Vatten till pensling

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda jäsblandningen med de olika mjölsorterna, salt och socker.
Tillsätt olja och vatten och arbeta degen väl.
Dela degen i 16–20 lika stora delar och rulla dem till bullar.
Lägg bullarna på en bakplåt som är täckt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.
Strö över solrosfrön.
Låt bullarna jäsa i 50 minuter
Baka dem i ca 20 minuter.

   

Veckans sallad:

 

Melonsallad

 

1 honungsmelon

250 g grön sparris

½ rödlök

250 g körsbärstomater, gärna i olika färger

50 g ärtskott

2 msk kallpressad rapsolja

1 citronklyfta, saften av

lite flingsalt

 

Kärna ur och tärna melonköttet

Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt

Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar

Skala och strimla löken

Dela tomaterna

Skär ner ärtskotten lite om de är långa

Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål

Blanda i grönsaker och melonbitar.

Ställ en stund före servering

  

Veckans vego:

 

Morotsbiffar

 

400 g morötter

200 g rotselleri

1 purjo, liten

1 msk smörolja

2 tsk curry

1 tsk spiskummin, mald

½ dl vatten

1 tsk salt

2 ägg

0.5 dl vetemjöl

ströbröd

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skala och riv rotsakerna grovt.

Skölj purjon väl och skär i tunna strimlor.

Fräs curryn i  i smöroljan en stund, tillsätt grönsakerna, rör om

Strö över spiskummin och häll på vatten.

Låt koka till allt bli mjukt. Salta.

Lägg över de frästa ingredienserna i en skål och mixa med ägg samt vetemjöl

Sikta ströbröd i ett jämt lager på papperskädd långpanna

Forma till biffar som läggs på

Sikta ströbröd på varje biff.

Stektiden i ugnen är totalt cirka 20 minuter och biffarna vänds försiktigt med stekspade efter halva tiden.

 Servera med pasta, ris eller bulgur, en kall sås och sallad.

 

 

Fräsch sås till det mesta

 

1½ dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 msk honungssenap (Månkarbosenap blir bäst)

½ syrligt äpple, grovrivet

1 liten finhackad ättiksgurka

1 liten eller 2 msk finhackad gul lök, om färsk lök ta med lite blast

2 msk hackad dill (ev också lika mkt persilja)

2 msk kapris

Salt & sv.peppar

 

Blanda och låt stå kallt en stund

 

Går utmärkt att använda som ”kladd” i potatissallad också, då blandar man gräddfil (kan bytas mot kaffegrädde) , majonnäs, senap, lök och kryddor. Vänder ner potatisen varm och låter den dra åt sig smakerna medans den svalnar.

Sen tillsätter man äpple, gurka, dill och kapris.

       

 

Månd:

 

Rester från påsken

  

 

Tisd:

 

Persiljejärpar med gräddsås och saltgurka

  • 600 g nötfärs eller blandfärs
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,75 dl mjölk
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 1 st ägg
  • 1 msk kalvfond
  • ½ kruka kruspersilja, finhackad
  • 1 st gul lök, finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Gräddsås

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk tomatpuré

Koka upp ingredienserna till såsen och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknar, rör om då och då.

Smaka av med salt och peppar.
Arbeta ihop alla ingredienser till en smidig färs och forma järpar med hjälp av en sked och din handflata.

Blöt skeden mellan järparna så går det enklare.

Bryn järparna i smör i en stekpanna och lägg dem sedan i en ugnssäker form.

Sätt in i ugnen på 150 grader och låt järparna bli färdiga.
Servera med gräddsås, kokt potatis och saltgurka

Koka upp ingredienserna till såsen och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknar, rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.

  

 

Onsd:

 

Rester av fredagens lax o skaldjursgryta, se föregående inlägg.

  

 

Torsd:

 

Champinjonsoppa med tomattoast
Till 4


250 gr färska champinjoner
6 dl hönsbuljong
3-4 dl matlagningsgrädde
ca 3 msk torr sherry
salt & vitpeppar
torkad timjan

Tomattoast:
1 baugett eller annat bröd
smör
1 vitlöksklyfta
1 fast tomat
hackad persilja


Ansa och skär champinjonerna i bitar.
Fräs dom i lite smör
Koka upp buljongen i en kastrull, tillsätt champinjoner och grädden och sjud till soppan är lagom tjock.
Smaka av med sherryn, salt & peppar och lite timjan.

Mixa om så önskas

Toasten:
Skär baugetten i skivor och stek dem gyllenbruna i smör.
Gnid in ytorna med en delad vitlöksklyfta.

Lägg på tomatskivor
Strö på hackad persilja.

Häll upp soppan.
Servera genast med varma toast.

  

Glass och bär

  

Fred:


Saftig smörgåsrulle med skaldjur

 

 

1 focacciabröd på dinkel

 

ca 13 dl dinkelmjöl

2 tsk salt

2 msk olivolja

50 g jäst

7 dl vatten

 

2 msk olivolja

havssalt, örter

 

Ugn 250°, 225°

Häll 1 liter mjöl, salt och olivolja i en matberedare.

Smula jästen över.

Värm vattnet till 37° och häll i det.

Bearbeta degen med degkrokar ca 5 min i matberedare.

Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.

Kör några tag med degkrokarna och tillsätt ev lite mer mjöl så att degen blir hanterbar. Den ska vara ganska lös.

Häll den i en bakpappersklädd långpanna, 30×40 cm. Tryck ut och jämna till degen så att den är jämntjock.

Tryck hål med fingrarna lite varstans i brödet och ringla över olja.

Strö över salt och örter.

Låt degen jäsa under duk ytterligare 30 min.

Sätt in plåten mitt i ugnen, 250°. Sänk värmen till 225°.

Grädda ca 20 min.

Låt brödet svalna och kallna helt.

 

Fyllning:

300 g färskost med vitlök & örter

3/4 dl majonnäs

1 dl lätt fraiche

1/2 msk riven pepparrot

1 dl hackad dill

200 g rökt lax i tunna skivor

 

Garnering.

2 dl vispgrädde

500 g räkor med skal

späda salladsblad

100 g rökt lax i tunna skivor

dillvippor

 

Dela brödet och försök få en så tunn underdel som möjligt.

Använd underdelen (överdelen kan du göra goda smörgåsar av eller servera till soppa). Blanda 200 g färskost, hälften av majonnäsen, fraiche och pepparrot med dill.

Bred röran på brödet. Fördela laxskivorna ovanpå och rulla ihop rullen så hårt det går.

Garnering:

Vispa grädden och blanda den med resten av färskosten (100 g) och majonnäsen.

Bred blandningen på rullen, inget bröd ska synas.

Täck rullen väl med plast och låt den ligga i kylen några tim.

Lägg rullen på en bädd av sallad.

Skala räkorna.

Garnera rullen med räkor.

Dela laxskivorna och snurra ihop dem till rosor.

Lägg dem på smörgåsrullen.

Sätt fast dillvipporna längs kanten på rullen.

   

Lörd:

 

Sjömansbiffgratäng

 

 

500 g lövbiff

2 msk smör

750 g potatis

3 stora rödlökar

100 g bacon

2 dl stark köttbuljong av tärning

½ flaska öl

salt och peppar

 

Servering:

HP-sås

rödbetor eller inlagd gurka

grönsallad

 

Sätt ugnen på 200°.

Bryn lövbiffarna hastigt på båda sidor i lite smör.

Dela biffarna i stora bitar.

Skala potatis och skiva i ½ cm tjocka skivor.

Skala och skiva löken och fräs den mjuk i smör utan att den får färg.

Täck botten på en gjutjärnsstekpanna med baconskivorna.

Lägg på ett lager potatis, ett lager biff och ett lager lök. Salta och peppra.

Upprepa lagren, avsluta med potatis.

Häll på buljongen och ölen och sätt stekpannan i ugnen i ca 1 timme.

Servera med HP-sås, rödbetor eller inlagd gurka och en grönsallad.

  

 

Sönd:

 

Krämig skaldjursfrestelse

4 pers

 

1 brk skalade räkor i lake

1 burk krabba

200 g torskfilé

1 fiskbuljongtärning

5 dl vatten

100 g champinjoner

20 g smör

1 msk vetemjöl

2½ dl matlagningsgrädde

1 dl crème fraiche

salt, peppar

1 dl riven ost 1.

 

Sätt ugnen på 200 gr

Låt räkor och krabba rinna av i en sil.

Dela torsken i bitar, koka upp buljong, lägg i fisken sätt på lock och låt stå på trä eller kork i 10 min

Låt rinna av, spar buljongen

Hacka svampen.

Blanda torsk, hälften av räkorna och svamp, lägg i smord ugnsform.

Smält smöret till gratängsåsen, pudra över mjölet och rör om, späd med grädde och koka så det tjocknar.

Rör i crème fraiche och krydda, späd med buljong om det behövs

Tillsätt krabba och häll såsen över gratängen.

Strö över osten och gratinera i ca 15 min.

Toppa med resterande räkor.

  

Smulkaka med hallon och choklad

 

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

150 g smör

1 ägg

 

500 g ricotta

2 äggulor

¾ dl socker

100 g mörk choklad

150 g hallon

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda samman mjöl, socker och bakpulver i en bunke

Tillsätt smöret i bitar och smula in i degen

Tillsätt sist ägget

Fördela hälften av smuldegen i en ugnsfast form

Vispa samman ricotta, äggulor och socker till en fluffig smet

Hacka chokladen fint

Vänd ner choklad och hallon i ricottasmeten, häll den i formen

Strö över resterande degsmulor

Grädda på nedersta falsen i ca 45 min tills pajen fått fin färg.

   

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards