Matsedeln

Direktlänk till inlägg 16 april 2017

Påskmaten

Av Neta - 16 april 2017 23:34

Torsdags började vi med Kaviarlåda med ägghalvor. Recept se veckomatsedeln.
I fredags hade vi vännerna här

Gjorde minijansson kvällen före till förrättstallriken. Kokade strimlad potatis, lök, grädde och ansjovisspad från 1 1/2 brk hummeransjovis 125 g i 3 min. Bottnade formarna, la på 2 file'er och täckte dom. Lite ströbröd och en smörklick på så in på 200 gr i ca en kvart. La resten av potatisen och ansjovisen i en form. Använde totalt ansjovis från 1 brk.
Omelettrullen gjprde jag på 6 ägg och 3 dl matlagningsgrädde (2 visp + 1 vatten funkar med) och lite salt. Grädddade i 200 gr på smort papper i långpanna tills den släppte kanten. Vänder den efter en stund på smörat papper och tar bort gräddningspappret. Lät den svalna innan jag rullade hop den i appret och hade den i kylen till nästa dag då den fylldes med kantarellstuvning, skivades och värmdes tillsammans med jansson formarna i 200 gr i 10 min.
Sparrismoussen med skaldjur och ägg i finns i ett inlägg här under, gjorde jag varsin i små engångsformar på fot, resen hällde jag i en liten glasform. Serverade med finncrisp, rödlöksost och bordssmör.

Rödlöksost är 200 g naturell färskost och 1 hackad rödlök som rörs ihop och smakas av med salt och sv.peppar Bordssmör är hemgjort på 500 g mjukt smör som vispas med elvisp med 3 dl kallpressad rapsolja och rör i 1 tsk flingsalt. ( lite mindre om ni tar vanligt salt)

Till varmrätt gjorde jag en fisk och skaldjursgryta, fräste en knippa strimlad salladslök, 2 pr vitlöksklyftor, 4 tärnade potatisar, 4 slantade morötter, 250 g ansad och delad broccoli, även stammen och en delad på 4 och strimlad gul paprika i smör och 2 tsk curry. Blev vacker mat :-)
Hällde på 1 dl vitt vin, 2 dl vatten, 1 msk hummerfond och 2.5 dl kokosmjölk. Lät det koka i 12 min och smakade av med salt och peppar. Hit gjorde jag dagen innan.
Dan efter kokade jag upp detta igen, vände ner 600 g tärnad lax och 200 g tärnad vitfisk, drog kastrullen åt sidan och lät det stå under lock i 5 min.
Vände i 500 g skalade räkor, alltså oskalad vikt så kanske ung 150 g skalat.
Serverade med bröd ( baugettskivor) och aioli. Fisken blev perfekt.

Denna finns recept på under påskafton i matsedeln.

Det kalla på påskafton
Fröknäcke m rödlöksost, port salut, gravlax m sås, ägghalva, köpt senapssill och Mariannes sill. Färskpotatis från Willys.

Det varma + en extra lax. Om jag får säga det själv så lyckades jag bra med laxen. Ni ser väl vad det är där? Det gula skrynkliga är en skiva av omelettrullen.

Vårt påskgodis, honungsmelon, färsk mango, jordgubbar och röda druvor.

Hade ju ansjovis kvar så blev en ägg o ansjovismacka till frukosten.

Rester idag + en romtårta, se recept o bild nedan.

Och fruktsallad m grädde, ingen storhelg utan fruktsallad. Mango, ananas, persika + spad från burk, körsbär från fryst, röda druvor, honungsmelon och jordgubbar.

Blir nog ungefär samma i morgon. Sen är det nog slut :-)

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards