Matsedeln

Direktlänk till inlägg 12 februari 2017

V 7

Av Neta - 12 februari 2017 23:01

  

Veckans frukt:

 

 

Guava

Guava (Psidium guajava) Tillhör arten Myrtenväxter. Växer naturligt i Mexiko och Västindien till södra Sydamerika. Linné trodde den kom från Indien ursprungligen, men man vet inte säkert. Guava är en tropisk frukt rik på viktiga näringsämnen, speciellt hög dos av C-vitaminer, tillhör de sk. “superfrukterna”. Smaken är frisk, fyllig och mycket aromatiskt. Guavan är lite päronformad med härligt laxrosa fruktkött. Finns även en grön sort. Innehåller väldigt mycket små kärnor.

Godast som den är, i sallader, fruktsallader m.m

  

Veckans frukost:

 

1 kopp Havremust (Röda pkt Gyllenmust)

1 ostmacka m paprika

1 kokt ägg

Kaffe eller te.

  

Veckans vego:

 

Bönpasta för 4 pers görs enl anvisning på paketet

 

GODA PASTASÅSEN

 

 4 port.

 

2 morötter

1 gul lök

2 msk smör

1 bruk krossade tomater (4 dl)

1 buljongtärning

2-4 msk chilisås

2 tsk oregano

1 dl creme fraich.

1 dl vatten

persilja

 

 

Hacka löken, skala och riv morötterna grovt

Fräs löken i smöret i en gryta, blanda ner morötterna

Häll i de krossade tomaterna, vatten, buljongtärning, chilisås och oregano.

Rör om.Lår koka 15-20 min under lock.

Rör ner creme fraichen.

Smaka av - tillsätt ev. salt och peppar,

Späd ev. med lite vatten.

Strö lite hackad persilja över.

Servera med sallad.

  

Veckans bröd:

 

KORNRUTOR i långpanna

 

1 dl korngryn

4 dl vatten

50 g smör

3 dl mjölk

2 tsk salt

50 g jäst (1 msk socker)

Ca 10 dl rågsikt

Lite vetemjöl till utbak

 

Koka korngryn och vatten under lock ca 25 min. Häll av vattnet.

Lägg i fettet och mjölk och låt svalna till 37 grader.

Häll i salt, (socker) o smula i jästen. Rör om.

Arbeta in mjölet.

Sätt ugnen på 225 gr

Låt jäsa 30 min

Ta upp degen och knåda med vetemjöl tills den är blank och lättarbetad.

Kavla ut på bakplåtspapper i långpanna, sporra rutor och låt jäsa 30 min.

Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min.

  

 

Veckans sallad:

 

4 grovrivna morötter

2 skalade apelsiner

1 msk  olivolja

salt och sv.peppar

 

Dela apelsinen i klyftor över skålen och klipp dem i bitar, all saft ska med

Vänd ner morötter

Krydda och tillsätt oljan, vänd runt och låt det stå en stund.

      

 

Månd:

 

Kokt pasta, gärna bönpasta och

 

Thai köttfärssås


1 gul lök

1 msk röd currypasta. Kan bytas mot 1-2 tsk vanlig curry

1 msk smörolja

400 gram nötfärs. (blandfärs går så klart också)

400 ml kokosmjölk

1 röd chili (kan uteslutas)

½ - 1 tsk sambal oelek, (börja lågt o smaka. Så olika styrka på märken)

2 tsk fisksås

1 tsk råsocker

10 blad babyspenat

1 st röd paprika

 

Skala och skär löken i bitar.

Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter.

Blanda ner färsen och bryn den lätt.

Häll i kokosmjölk.

Kärna ur och strimla chili och paprika.

Tillsätt chili, sambal, fisksås och socker.

Låt köttfärssåsen koka på svag värme ca 10 minuter.

Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

   

Tisd:

 

Kroppkakor

 

1.5 l kokt ljummen, avångad potatis (king Edward är bäst)

3-4 äggulor

1-3 dl mjöl

 

Fyllning:

200 gr sidfläsk, falukorv eller svamp

2 gula lökar

2 krm svartpeppar

 

Kokning:

2 l vatten

1 msk salt

 

Pressa potatisen, rör ner äggulorna och mjöl tills det blir en stabbig deg

Rulla ut till längder, skär i bitar som snittas nästan mitt itu.

 

Hacka löken och tärna fläsket fint, fräs ihop det med kryddpepparn och låt det rinna av på hushållspapper.

Lägg fyllningen i snittet och kläm hop till en boll.

Lägg i kokande vatten ca 15 min

Låt dom rinna av på en handduk

Servera med smör och lingon.

  

Onsd:

 

Köttsoppa

 

2,5 liter vatten

500 gram högrev eller annat soppkött utan ben

2-3 tsk salt

1 gul lök

10 vitpepparkorn

3 st lagerblad

1 tsk torkad timjan 

 

1 purjolök

1 bit rotselleri (100 gram) eller några stjälkar bladselleri

1 liten kålrot

3 palsternackor

3 potatisar

3 morötter

1 dl hackad persilja (valfritt)

2-3 buljongtärning (kött eller grönsaker)


 

Koka upp vatten i en stor kastrull.

Lägg i salt och köttet.

Låt koka upp och skumma efter några minuter bort skummet med en slev.

Tillsätt kryddor och lök, koka i 1-1,5 timmar tills köttet är mört på medelvärme med lock.

 

Skala rotfrukterna och skär i tärningar.

Snitta, skölj och skiva purjolöken.

Tag upp köttet och pepparkornen lägg köttet i en bunke vid sidan.

Koka rotfrukterna knappt mjuka, ca 20 minuter.

Lägg i purjolöken och koka ytterligare 5 minuter.

Tärna under tiden köttet och lägg dem sedan i soppan.

Smaka av med salt och tillsätt ev. en buljongtärning.

Hackad persilja och klimp är också gott i.

  

Fattiga riddare


4 skivor ljust bröd
1 st ägg
1 krm salt
1 1⁄2 dl mjölk
1 tsk strösocker
1⁄2 dl vetemjöl
Smör
kanel
strösocker

 

Vispa ihop mjölk, mjöl, ägg, salt och socker till en slät smet.
Doppa brödskivorna i smeten och stek dem gyllenbruna i smör i en stekpanna.
Strö kanel och socker på riddarna och servera ev med bär och en klick keso.

  

Torsd:

 

Födelsedagsmiddag, återkommer

 

  

Fred:

 

 

 Lyxig caviarkrans m räkor

 

 

100 g stenbitsrom

4 hårdkokta hackade ägg

½ mkt finhackad rödlök

1 brk creme fraiche

2 msk majonnäs

½ knippa dill el. 2 msk torkad.

100 gr skalade hackade räkor + några till garnering

saft av en citron

salt och peppar

5 blad gelatin

sallad

 

Blanda allt utom gelatin.

Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.

Häll upp i lätt oljad kransform, alt portionsformar.

Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.

Dekorera med sallad och räkor.

Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.

 

Lörd:

 

Ciderbräserad kycklingfilé

 

 

4 kycklingfiléer á 150 gr

3 dl halvtorr äppelcider

4 aromrika äpplen

1 morot

1 gul lök

1 liten purjo

½ dl kycklingfond

2 dl grädde

2 msk smör

salt och peppar

 

TILLBEHÖR:

2 röda och 2 gula paprikor, ruccola, färsk mejram och jasminris.

 

Sätt ugnen på 250 gr, dela och kärna ur paprikorna och lägg dem i ugnen med den kupade sidan upp tills de svartnar 20-30 min.

Lägg dem sedan i en bunke med plastfilm på i 20 min. Skala dem.

Skala kärna ur och klyfta 3 äpplen.

Skala morot och lök, ansa purjon dela i mindre bitar, skiva moroten tunt. Lägg äpplen och alla gröns utom paprikorna i grytan, slå på äppelcidern och kycklingfond låt allt bräsera under lock i 15 min.

Putsa filéerna, salta och peppra och bryn dem runtom i fettet, lägg över dom i grytan och koka ytterligare 10 min.

Lyft upp dem och håll dem varma.

Häll grädden i såsen och koka 5-10 min. Sila och pressa gröns. gm silen, hetta upp den igen och vispa den skummig före servering.

Skär de sparade äpplet i skivor och stek dem i smör.

Strimla paprikorna.

Skär filéerna i sneda skivor.

Lägg upp på varma tallrikar, paprika, äpplen, kyckling och ruccola. Skeda såsen runt, garnera med mejram och servera med riset.

  

Sönd:

 

Potatisgratäng m kassler

 

1kg potatis                                           
             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         
               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

 

Allt i ett får man om man tärnar 250 gr skinka/kassler eller fräser 300 gr köttfärs som man lägger i ovanpå ost och lökblandningen vid *.

½ dl chilisås i grädden blir gott.

  

Créme brûlée

För 6

 

6 dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

1½ dl strösocker

1 msk vaniljsocker

8 stora äggulor

1 dl råsocker

 

Färska hallon

 

Sätt ugnen på 150 gr

Koka upp grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en stor tjockbottnad kastrull, passa noga

Vispa äggulorna

Häll den varma gräddblandningen över gulorna under vispning och vispa sen fortsatt ordentligt

Häll blandningen i ugnsfasta portionsformar nästan fulla

Ställ i vatttenfylld långpanna och grädda 1 timme

Låt formarna kallna och ställ sen i kyl, gärna över natten

Stör rikligt med råsocker på toppen och bränn av dom i 250 gr grill högt i ugnen, lämna ugnsluckan lite öppen, passa så dom inte bränns, det går fort

Servera med hallon.

   

 

 

 

 

 

 



 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26
27
28
<<< Februari 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards