Matsedeln

Alla inlägg under juni 2015

Av Neta - 7 juni 2015 01:42

Hur gör ni ugnspotatis? Vi gjorde det idag, jag gör inte alltid lika brukar ta lite vad jag har. Om potatisen inte har så grova skal, tvättar jag den bara. 2-3 potatisar per pers brukar vi ha, går mer så här av någon underlig anledning. Blandar allt i en bunke med olja och kryddor, häller ut det på plåten och kör i ca 200 gr i kanske 30 min, beror på hur stora potatisklyftorna är.
Idag hade vi förutom klyftad potatis.
2 färska rödlökar, grovskurna
6 vitlöksklyftor, skalade, stora delas på längden
10 rädisor, kvartade
Olivolja, tills allt der oljigt ut
Salt, ca 2 tsk
Sv.peppar, efter behag
Oregano, 2 tsk torkad

Vitlöken blir lite mosig och inte alls så stark. Det andra blir mjukt och det blir så gott.
Idag körde jag en fläskfile' i ugnen samtidigt som vi bara marinerade 1 timme i 1msk olja, 1 msk soja, japansk, 1 msk äppelcidervinäger och peppar. Lite salt kan man ha om man vill. Steker den till 68 gr, då blir den bra.

Det i bakgrunden är sallad på färsk vitkål, bottnar en skål med 1 msk vit balsamvinäger, 2 msk olivolja, salt, grov sv.peppar och 2-3 tsk salladskrydda. Blandar det ordentligt.
Skär sen i lite blast från färsk lök, rädisor, gurka och tomater. Rör om och låter det stå medans jag finstrimlar färsk vitkål och vänder ner det. När det inte är säsong för färsk vitkål kan man ta spetskål.



Sen till dessert, Uppländska jordgubbar från Ulva. Serverades bara nerskurna med vaniljglass, så gott. Vilken skillnad i smak på de spanska man köpt ett tag nu. :-)

Av Neta - 1 juni 2015 00:11

Veckans vego:

 

Sparrisragu

 

 

400 gr små potatis, gärna färsk eller ”Smått & gott-potatis”

225 gr grön sparris

125 gr salladslök

2 dl matlagningsgrädde

2 dl fraiche

1 msk dijonsenap

salt & peppar

 

Borsta och koka potatisen knappt mjuk.

Skär bort den trådiga delan på sparrisen och dela resten i två bitar.

Skär löken i cm-bitar

Vispa samman grädde, fraiche o senap i en kastrull.

Lägg i potatis, lök o sparris och koka upp koka tills grönsakerna är knappt mjuka.

Smaka av.

  

Veckans sallad:

 

Nektarinsallad

 

 

6-8 nektariner

½ gurka

2 dl salladsskott

3 dl mâchesallad

200 g fetaost

3 msk olivolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna

Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt

Ansa och dela salldsskott och salladsblad

Dela fetaosten i generösa bitar

Blanda allt

Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.

 Månd:

 

Bandpasta och köttfärssås, rivna morötter.

 

 

Tisd:

 

Fiskpaket på grillen, potatis, sallad.

 

 

Onsd:

 

Hamburgare

 

 

Torsd:

 

Pastasallad med ägg, bacon och sparris och andra "salladsgrönsaker".

 

 

Fred:

 

Grillar vi en köttbit, lite grönsaker och

 

Rädistzatziki

 

1 kn rädisor

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor, rivna

5 dl matlagningsyoghurt

svartpeppar

1 msk olivolja

 

 

Ansa, skölj och skiva rädisorna tunt, bred ut dom och  och salta

Låt dom ligga så 10-15 min


Blanda rädisor, vitlök och yoghurt

Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt

 

 

Lörd:

 

Gurksoppa

 

Grillad Kyckling, ris och

 

Sötsur sås

 

3 dl vatten

4 msk socker, gärna råsocker

3 msk fruktig vinäger, typ äpplecider

¾ tsk salt

2 msk chilisås

1 tsk soja

 

Blanda och koka upp

Red av med:

2.5 tsk potatismjöl + 2 msk vatten som skakas

Låt det sen bara få ett uppkok.

 

grillad ananas m glass.

 

 

Sönd:

 

Benfri kotlett och grillade grönsaker.

  

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28
29
30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards