Alla inlägg under juni 2015
Hur gör ni ugnspotatis? Vi gjorde det idag, jag gör inte alltid lika brukar ta lite vad jag har. Om potatisen inte har så grova skal, tvättar jag den bara. 2-3 potatisar per pers brukar vi ha, går mer så här av någon underlig anledning. Blandar allt i en bunke med olja och kryddor, häller ut det på plåten och kör i ca 200 gr i kanske 30 min, beror på hur stora potatisklyftorna är.
Idag hade vi förutom klyftad potatis.
2 färska rödlökar, grovskurna
6 vitlöksklyftor, skalade, stora delas på längden
10 rädisor, kvartade
Olivolja, tills allt der oljigt ut
Salt, ca 2 tsk
Sv.peppar, efter behag
Oregano, 2 tsk torkad
Vitlöken blir lite mosig och inte alls så stark. Det andra blir mjukt och det blir så gott.
Idag körde jag en fläskfile' i ugnen samtidigt som vi bara marinerade 1 timme i 1msk olja, 1 msk soja, japansk, 1 msk äppelcidervinäger och peppar. Lite salt kan man ha om man vill. Steker den till 68 gr, då blir den bra.
Det i bakgrunden är sallad på färsk vitkål, bottnar en skål med 1 msk vit balsamvinäger, 2 msk olivolja, salt, grov sv.peppar och 2-3 tsk salladskrydda. Blandar det ordentligt.
Skär sen i lite blast från färsk lök, rädisor, gurka och tomater. Rör om och låter det stå medans jag finstrimlar färsk vitkål och vänder ner det. När det inte är säsong för färsk vitkål kan man ta spetskål.
Sen till dessert, Uppländska jordgubbar från Ulva. Serverades bara nerskurna med vaniljglass, så gott. Vilken skillnad i smak på de spanska man köpt ett tag nu. :-)
Veckans vego:
Sparrisragu
400 gr små potatis, gärna färsk eller ”Smått & gott-potatis”
225 gr grön sparris
125 gr salladslök
2 dl matlagningsgrädde
2 dl fraiche
1 msk dijonsenap
salt & peppar
Borsta och koka potatisen knappt mjuk.
Skär bort den trådiga delan på sparrisen och dela resten i två bitar.
Skär löken i cm-bitar
Vispa samman grädde, fraiche o senap i en kastrull.
Lägg i potatis, lök o sparris och koka upp koka tills grönsakerna är knappt mjuka.
Smaka av.
Veckans sallad:
Nektarinsallad
6-8 nektariner
½ gurka
2 dl salladsskott
3 dl mâchesallad
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Dela, kärna ur och kvarta nektarinerna
Skala, dela och kärna ur gurkan, skiva grovt
Ansa och dela salldsskott och salladsblad
Dela fetaosten i generösa bitar
Blanda allt
Rör ihop olja med salt o peppar, häll över salladen och servera direkt.
Månd:
Bandpasta och köttfärssås, rivna morötter.
Tisd:
Fiskpaket på grillen, potatis, sallad.
Onsd:
Hamburgare
Torsd:
Pastasallad med ägg, bacon och sparris och andra "salladsgrönsaker".
Fred:
Grillar vi en köttbit, lite grönsaker och
Rädistzatziki
1 kn rädisor
1 tsk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
5 dl matlagningsyoghurt
svartpeppar
1 msk olivolja
Ansa, skölj och skiva rädisorna tunt, bred ut dom och och salta
Låt dom ligga så 10-15 min
Blanda rädisor, vitlök och yoghurt
Tillsätt olja och smaka av med pepparn och ev. mer salt
Lörd:
Grillad Kyckling, ris och
Sötsur sås
3 dl vatten
4 msk socker, gärna råsocker
3 msk fruktig vinäger, typ äpplecider
¾ tsk salt
2 msk chilisås
1 tsk soja
Blanda och koka upp
Red av med:
2.5 tsk potatismjöl + 2 msk vatten som skakas
Låt det sen bara få ett uppkok.
grillad ananas m glass.
Sönd:
Benfri kotlett och grillade grönsaker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 |
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 |
24 |
25 | 26 | 27 |
28 |
|||
29 |
30 |
||||||||
|