Alla inlägg under november 2013
Veckans sallad:
Morots- och blomkålssallad
3 dl rivna morötter
2 dl grovt riven blomkål
1/2 dl finhackad gul lök
2 dl keso eller ½ dl vinegrett
salt o peppar
Blanda allt
Månd:
Köttfärslimpa potatis sås lingon sallad
Tisd:
Stekt falukorv med makaroner, rivna morötter
Onsd:
Fläskfilé kanske, beror på vart vi hamnar
Torsd:
Äppelkaka
Fred:
Lörd:
Pasta med skinksås
Sönd:
Höstgryta med ris
Galette med avocadoröra
4 dl bovetemjöl
2 ägg
2 dl vatten
2 dl mjölk
1 krm salt
smör eller margarin till stekning
Avokadoröra:
1 avokado
Servera med:
2 tomater
1/2 rödlök
1 dl keso
Vispa samman bovetemjöl, ägg, vatten och mjölk till en slät smet.
Vispa i salt och låt smeten svälla i 20 minuter.
Stek tunna pannkakor i en stekpanna med smör.
Avokadoröra: Dela, gröp ur avokadon och mosa köttet tillsammans med citronsaften. Smaka av med salt och peppar.
Tärna tomaterna, riv salladsbladen i bitar och strimla löken.
Servera galetterna med tomatsallad och keso.
Fick ju lite äpplen av några vänliga själar och idag har jag omsatt dom i lite mos och satt en sats äppeldricka.
Äppelmos
1 kg äpplen
½-1 dl vatten
4 dl socker
Drygt 1 krm vardera av bensonat och askorbinsyra
Koka äpplena med vtn på svag värme tills dom mjuknar, mosa till dom lite
Tillsätt socker, koka upp
Ta ur en kopp mos och rör i bensonat och askorbinsyra, tillsätt det
Häll upp på varma burkar.
Äppeldricka
Till varje kg äpplen
1 l vatten
5 gr citronsyra
1 gr bensonat
till varje l silad saft 2-3 hg socker eller 2 dl fruktos.
Koka upp vattnet och låt det svalna
Tvätta och mal äpplena, (jag kör sönder dom i matberedaren)
Lägg snabbt äppelmassan i en hink, tillsätt citronsyran och slå över vattnet, rör om.
Låt stå 2 dygn, täck med ren handduk
Sila saften och rör i socker och bensonat.
Kan frysas.
Späd 1 + 5.
Jättegott till maten.
Inte så märkvärdigt egentligen men gott att ha sen. Fick lite flashbacks till när man var liten. Jag var ju mycket hos min mormor och när hon kokade äppelmos så fick man alltid en tallrik med varmt äppelmos med kanel på och så mjölk. Hon passerade inte heller sitt så jag minns hur gott det var med bitarna i
Äppeldrickan är god som den är men ist för vatten har vi ibland till fest, blandat den med vitt mousserande vin, sååå gott och man kan med fördel ha en tunn klyfta av ett gott syrligt äpple i glaset.
Köttsoppan jag har i veckomatsedeln blev riktig bra, gjorde så det blev ca 2.5 liter så vi har lunch i morgon också. Klimpen däremot avstår jag gärna. Kokade köttet redan igår så då gick det ju snabbare idag. Men funkade nästan bättre med stjälkselleri än rotselleri, blev fräschare på något vis, lyfte det hela.
Bakade på en halvliter också, doftar underbart i hela huset.
Elles formbröd 2st.
1 pkt jäst, 50 g.
6 ½ dl vatten, 37°C
½ dl olja
drygt 2 tsk salt
1 msk brödkrydda
100 g rågkross
100 g solroskärnor
1 kg mjölblandning, t ex 4 sädesslag eller special fullkorn
Smula jästen i en skål, ha i vatten och rör om. Tillsätt olja och kryddor.
Ha i mjölet, kross o kärnor, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.
Arbeta degen 6 min med maskin eller 10 min för hand, tills degen känns smidig. Ha i mer mjöl om degen känns lös.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
Arbeta ner degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.
Dela degen i två delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar.
Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C
Pensla bröden med vatten och strö ev lite mjöl på.
Grädda i nedre delen av ugnen 25- 30 min.
Sen fick C lite lust att "baka" och gjorde Frukostkakor, som inte är så nyttiga som det kanske låter för det är nog mer godis än kakor om man ska vara ärlig. Sitter inte ivägen till en kopp kaffe dock och det går snabbt. Namnet gav tjejerna dom när dom var små för det är corn flakes i.
Frukostkakor
100 gr smör
1 dl socker
1 dl sirap
3 msk kakao
3.5 dl cornflakes
1.5 dl havregryn
Ställ ut småformar på en plåt.
Smält smöret, ta av det från värmen o häll i socker, sirap o kakao.
Koka 2 min
Rör i cornflakes o havregryn och klicka snabbt i formarna.
Ställ kallt o stelna
Veckans sallad:
Japansk sallad
1 gurka
2 äpplen
1 stor rättika
Olivolja
Citronsaft
Salt
Peppar
färsk koriander efter smak (kan uteslutas)
Skala rättikan. Hyvla gurkan, äpplena och rättikan med potatisskalare eller osthyvel.
Blanda allt i en skål, vänd ner koriandern.
Smaksätt med salt, peppar, olivolja och citronsaft.
Månd:
Isterband med stuvad vitkål
Tisd:
Laxfärsbiffar med spenatmos, färdiga biffar från fryst (Willys). Moset görs med hackad spenat o muskot i.
Onsd:
Kyckling i paprikasås
3 kycklingfiléer skurna i bitar
2 röda paprikor i strimlor
1 gul hackad lök
1 vitlöksklyfta
1-1,5 dl chilisås (ketchupvarianten)
Curry, svartpeppar o salt
1 msk fond
Ca 1 dl vatten
2-3 dl grädde beroende på hur "såsigt" man vill ha det
Bryn kycklingen lite lätt o krydda med curry salt o peppar
Lägg kycklingen åt sidan när du gör såsen
Fräs alla grönsaker en liten stund o krydda dom som kycklingen
Häll på vatten, kalvfond o chilisås o koka ihop det lite
Lägg i kycklingen o slå på grädden o låt allt koka upp o smaka av det
Vill man kan man reda av såsen lite grann med maizena uppblandat med vatten
Servera med pasta
Torsd:
Köttsoppa
1 kg högrev med ben
Vatten så det täcker
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor
½ dl torkad persiljerot
100 g morot, tärnad
100 g palsternacka, tärnad
Ca 3 stjälkar selleri, strimlat
1 purjo, strimlad
Ca 2 dl gröna ärtor
Salt & ev peppar
Koka upp vattnet med kryddor och lök, lägg i köttet koka upp och skumma.
Småkoka under lock tills köttet är mört och släpper benet. Ca 2 timmar
Ansa och förbered grönsakerna under tiden
Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den
Läg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min
Tärna köttet under tiden
Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka
Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.
Smaka av.
Servera ev med:
Klimp till soppor
4 portioner
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1-2 msk margarin e smör
1 ägg
smaksättning något av:
2 rivna bittermandlar
½ tsk stött kardemumma
1-3 msk riven ost
klippt persilja e hackad mandel
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull
Häll i resten av mjölken,lägg i fettet o koka upp under omrörning
Koka på svag värme 3-4 min
Lyft kastrullen från värmen o sätt till de uppvispade ägget
Sjud sedan smeten någon minut under omrörning
Smaksätt den
Häll smeten i en vattensköljd skål eller i små koppar
Låt den stelna någon timme
Stjälp upp klimpen.
Till förrättssoppor:strö klippt persilja över
Till efterrättssoppor:strö hackad mandel över
Fred:
Bakad potatis med räkröra, gör en röra med bas av 2 dl gräddfil o 1 msk citronmajonnäs eller 250 g keso. Tillsätt 10 cm finstrimlad purjo, 1 grovrivet syrligt äpple, 2 msk dill och 500 g räkor (oskalad vikt). Smaka av med salt och sv.peppar
Lörd:
Kassler i gryta
500 g kassler
1 st purjolök, strimlad
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 tsk curry
2 st vitlöksklyftor, finhackade
4 msk chilisås
4 dl matl.grädde
smör till att bryna
Skär kassler och paprika i stora tärningar. Strimla purjon.
Bryn kasslern i het gryta.
Tillsätt paprika och purjo och låt steka med till fin färg.
Blanda i curry, vitlök, chilisås och grädde.
Låt koka i 5-10 min.
Servera med ris.
Sönd: Firar vi far med
Fiskgratäng med räkor
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor
Kaffe och tårta
Punschtårta
Botten:
6 hg riven mandelmassa
4 äggvitor
Punschkräm:
4 äggulor
3 msk florsocker
3 msk torr punsch
1 dl vispgrädde
hyvlad choklad
Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en form med löstagbar botten
Vispa vitorna styvt och vänd ner dom i mandelmassan, blanda väl.
Grädda i 20 min
Låt bottnen svalna i formen med kanten en aning öppnad.
Vispa gulorna med florsocker och punsch, pösigt.
Slå smeten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt grädden och sjud krämen till den blir tjock o pösig på svag värme under ständig vispning.
Ta kastrullen av värmen och vispa då och då tills den blir kall.
Stäng formen och slå den kalla krämen över bottnen, lossa försiktigt och lägg den på ett fat.
Hyvla över chokladen.
Blanda ägg, ricottaost, mjöl, citron och parmesanost till
en smet. Låt stå i några minuter.
Koka ihop passerade tomater med vin och vitlök, låt puttra cirka 10 minuter. Smaka av med en aning balsamvinäger, salt och peppar. Strö till sist i persilja.
Forma försiktigt små ”biffar” av ostsmeten med hjälp av två matskedar och stek dem några minuter i rikligt med olivolja tills de fått lite färg, vänd försiktigt.
Servera ricottabiffarna med tomatsås, ris och en sallad.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|