Matsedeln

Alla inlägg under november 2013

Av Neta - 10 november 2013 22:21

  

Veckans sallad:

 

Morots- och blomkålssallad

 

3 dl rivna morötter

2 dl grovt riven blomkål

1/2 dl finhackad gul lök

2 dl keso eller ½ dl vinegrett

salt o peppar

 

Blanda allt

 

  

Månd:

 

Köttfärslimpa potatis sås lingon sallad

 

  

Tisd:

 

Stekt falukorv med makaroner, rivna morötter

 

  

Onsd:

 

Fläskfilé kanske, beror på vart vi hamnar

 

  

Torsd:

 

Solsoppa

Äppelkaka

 

  

Fred:

 

Enchiladas

 

  

Lörd:

 

Pasta med skinksås

 

  

Sönd:

 

Höstgryta med ris

 

Av Neta - 10 november 2013 22:16

Galette med avocadoröra

 

 

4 dl bovetemjöl

2 ägg

2 dl vatten

2 dl mjölk

1 krm salt

smör eller margarin till stekning

 

Avokadoröra:

1 avokado

1/2 citron, pressad saft

salt, peppar

Servera med:

2 tomater

3–4 salladsblad

1/2 rödlök

1 dl keso

 

Vispa samman bovetemjöl, ägg, vatten och mjölk till en slät smet.

Vispa i salt och låt smeten svälla i 20 minuter.

Stek tunna pannkakor i en stekpanna med smör.

Avokadoröra: Dela, gröp ur avokadon och mosa köttet tillsammans med citronsaften. Smaka av med salt och peppar.

Tärna tomaterna, riv salladsbladen i bitar och strimla löken.

Servera galetterna med tomatsallad och keso.

 

Av Neta - 10 november 2013 00:00

 

Fick ju lite äpplen av några vänliga själar    och idag har jag omsatt dom i lite mos och satt en sats äppeldricka.


Äppelmos

 

 

1 kg äpplen

½-1 dl vatten

4 dl socker

Drygt 1 krm vardera av bensonat och askorbinsyra

 

Koka äpplena med vtn på svag värme tills dom mjuknar, mosa till dom lite

Tillsätt socker, koka upp

Ta ur en kopp mos och rör i bensonat och askorbinsyra, tillsätt det

Häll upp på varma burkar.

 

Äppeldricka

Till varje kg äpplen
1 l vatten
5 gr citronsyra
1 gr bensonat

till varje l silad saft 2-3 hg socker eller 2 dl fruktos.

Koka upp vattnet och låt det svalna
Tvätta och mal äpplena, (jag kör sönder dom i matberedaren)
Lägg snabbt äppelmassan i en hink, tillsätt citronsyran och slå över vattnet, rör om.
Låt stå 2 dygn, täck med ren handduk
Sila saften och rör i socker och bensonat.
Kan frysas.

Späd 1 + 5.

Jättegott till maten.

 Inte så märkvärdigt egentligen men gott att ha sen. Fick lite flashbacks till när man var liten. Jag var ju mycket hos min mormor och när hon kokade äppelmos så fick man alltid en tallrik med varmt äppelmos med kanel på och så mjölk. Hon passerade inte heller sitt så jag minns hur gott det var med bitarna i   


Äppeldrickan är god som den är men ist för vatten har vi ibland till fest, blandat den med vitt mousserande vin, sååå gott och man kan med fördel ha en tunn klyfta av ett gott syrligt äpple i glaset.

 

Av Neta - 7 november 2013 23:37

 

Köttsoppan jag har i veckomatsedeln blev riktig bra, gjorde så det blev ca 2.5 liter så vi har lunch i morgon också. Klimpen däremot avstår jag gärna.   Kokade köttet redan igår så då gick det ju snabbare idag. Men funkade nästan bättre med stjälkselleri än rotselleri, blev fräschare på något vis, lyfte det hela.


 

Bakade på en halvliter också, doftar underbart i hela huset.


Elles formbröd 2st.


1 pkt jäst, 50 g.

6 ½ dl vatten, 37°C

½ dl olja

drygt 2 tsk salt

1 msk brödkrydda

100 g rågkross

100 g solroskärnor

1 kg mjölblandning, t ex 4 sädesslag eller special fullkorn

 

Smula jästen i en skål, ha i vatten och rör om. Tillsätt olja och kryddor.

Ha i mjölet, kross o kärnor, men spar 1 dl mjöl till utbakningen.

Arbeta degen 6 min med maskin eller 10 min för hand, tills degen känns smidig. Ha i mer mjöl om degen känns lös.

Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.

Arbeta ner degen med maskin eller knåda lätt på mjölat bakbord.

Dela degen i två delar. Forma till limpor och lägg i smorda formar.

Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°C

Pensla bröden med vatten och strö ev lite mjöl på.

Grädda i nedre delen av ugnen 25- 30 min.

 

 

 

Sen fick C lite lust att "baka" och gjorde Frukostkakor, som inte är så nyttiga som det kanske låter för det är nog mer godis än kakor om man ska vara ärlig. Sitter inte ivägen till en kopp kaffe dock och det går snabbt. Namnet gav tjejerna dom när dom var små för det är corn flakes i.

 

Frukostkakor


100 gr smör

1 dl socker

1 dl sirap

3 msk kakao

3.5 dl cornflakes

1.5 dl havregryn

 

Ställ ut småformar på en plåt.

Smält smöret, ta av det från värmen o häll i socker, sirap o kakao.

Koka 2 min

Rör i cornflakes o havregryn och klicka snabbt i formarna.

Ställ kallt o stelna

 

 

 

Av Neta - 3 november 2013 15:11

  

Veckans sallad:

 

Japansk sallad

 

 

1 gurka
2 äpplen
1 stor rättika
Olivolja
Citronsaft
Salt
Peppar
färsk koriander efter smak (kan uteslutas)

 

Skala rättikan. Hyvla gurkan, äpplena och rättikan med potatisskalare eller osthyvel.

Blanda allt i en skål, vänd ner koriandern.

Smaksätt med salt, peppar, olivolja och citronsaft.

 

  

Månd:

 

Isterband med stuvad vitkål

 

  

Tisd:

 

Laxfärsbiffar med spenatmos, färdiga biffar från fryst (Willys). Moset görs med hackad spenat o muskot i.

 

  

Onsd:

 

Kyckling i paprikasås

 

 

3 kycklingfiléer skurna i bitar
2 röda paprikor i strimlor
1 gul hackad lök
1 vitlöksklyfta
1-1,5 dl chilisås (ketchupvarianten)
Curry, svartpeppar o salt
1 msk fond
Ca 1 dl vatten
2-3 dl grädde beroende på hur "såsigt" man vill ha det

Bryn kycklingen lite lätt o krydda med curry salt o peppar
Lägg kycklingen åt sidan när du gör såsen
Fräs alla grönsaker en liten stund o krydda dom som kycklingen
Häll på vatten, kalvfond o chilisås o koka ihop det lite
Lägg i kycklingen o slå på grädden o låt allt koka upp o smaka av det

Vill man kan man reda av såsen lite grann med maizena uppblandat med vatten
Servera med pasta

 

  

Torsd:

 

Köttsoppa

 

 

1 kg högrev med ben

Vatten så det täcker

10 vitpepparkorn

2 lagerblad

1 gul lök i klyftor

½ dl torkad persiljerot

100 g morot, tärnad

100 g palsternacka, tärnad

Ca 3 stjälkar selleri, strimlat

1 purjo, strimlad

Ca 2 dl gröna ärtor

Salt & ev peppar

 

Koka upp vattnet med kryddor och lök, lägg i köttet koka upp och skumma.

Småkoka under lock tills köttet är mört och släpper benet. Ca 2 timmar

Ansa och förbered grönsakerna under tiden

Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den

Läg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min

Tärna köttet under tiden

Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka

Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.

Smaka av.

Servera ev med:

 

Klimp till soppor

 

 

 

 


4 portioner


5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1-2 msk margarin e smör
1 ägg
smaksättning något av:
2 rivna bittermandlar
½ tsk stött kardemumma
1-3 msk riven ost
klippt persilja e hackad mandel

Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull

Häll i resten av mjölken,lägg i fettet o koka upp under omrörning

Koka på svag värme 3-4 min

Lyft kastrullen från värmen o sätt till de uppvispade ägget

Sjud sedan smeten någon minut under omrörning

Smaksätt den

Häll smeten i en vattensköljd skål eller i små koppar

Låt den stelna någon timme

Stjälp upp klimpen.

Till förrättssoppor:strö klippt persilja över

Till efterrättssoppor:strö hackad mandel över

 

  

Fred:

 

Bakad potatis med räkröra, gör en röra med bas av 2 dl gräddfil o 1 msk citronmajonnäs eller 250 g keso. Tillsätt 10 cm finstrimlad purjo, 1 grovrivet syrligt äpple, 2 msk dill och 500 g räkor (oskalad vikt). Smaka av med salt och sv.peppar

 

  

Lörd:

 

Kassler i gryta

 

 

500 g kassler

1 st purjolök, strimlad

1 st röd paprika

1 st gul paprika

1 tsk curry

2 st vitlöksklyftor, finhackade

4 msk chilisås

4 dl matl.grädde

smör till att bryna

 

Skär kassler och paprika i stora tärningar. Strimla purjon.

Bryn kasslern i het gryta.

Tillsätt paprika och purjo och låt steka med till fin färg.

Blanda i curry, vitlök, chilisås och grädde.

Låt koka i 5-10 min.

Servera med ris.

 

  

Sönd: Firar vi far med

 

Fiskgratäng med räkor

1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)

3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor

 

Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.

Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min

Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor

 

Kaffe och tårta

 

 

Punschtårta

 

 

Botten:

6 hg riven mandelmassa

4 äggvitor

 

Punschkräm:

4 äggulor

3 msk florsocker

3 msk torr punsch

1 dl vispgrädde

 

hyvlad choklad

 

Sätt ugnen på 200 gr

Smörj en form med löstagbar botten

Vispa vitorna styvt och vänd ner dom i mandelmassan, blanda väl.

Grädda i 20 min

Låt bottnen svalna i formen med kanten en aning öppnad.

 

Vispa gulorna med florsocker och punsch, pösigt.

Slå smeten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt grädden och sjud krämen till den blir tjock o pösig på svag värme under ständig vispning.

Ta kastrullen av värmen och vispa då och då tills den blir kall.

Stäng formen och slå den kalla krämen över bottnen, lossa försiktigt och lägg den på ett fat.

Hyvla över chokladen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Av Neta - 3 november 2013 14:53

Ricottabiffar med tomatsås

 

 

  • 1 ägg
  • 400 g ricottaost
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 citron, det yttersta finrivna skalet
  • 40 g parmesanost
  • olivolja med neutral smak
  • Tomatsås
  • 400 g passerade tomater
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl vitt vin
  • balsamvinäger
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk persilja, finhackad
  • Till servering
  • nykokt ris
  • sallad

 

Blanda ägg, ricottaost, mjöl, citron och parmesanost till

en smet. Låt stå i några minuter.

Koka ihop passerade tomater med vin och vitlök, låt puttra cirka 10 minuter. Smaka av med en aning balsamvinäger, salt och peppar. Strö till sist i persilja.

Forma försiktigt små ”biffar” av ostsmeten med hjälp av två matskedar och stek dem några minuter i rikligt med olivolja tills de fått lite färg, vänd försiktigt.

Servera ricottabiffarna med tomatsås, ris och en sallad.

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards