Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 september 2013

V. 39

Av Neta - 22 september 2013 19:08

Det har gått bra med de estniska ungdomarna det blev dock ingen köttfärslimpa i fredags då dom fått pasta o köttfärssås till lunch. I stället gjorde jag denna som blev så populär att dom ville ha receptet. På estniska....



Höstgryta med lingon

 

 

500 gr grytbitar av nöt eller älg

5 dl vatten + 2 buljongtärning

3 msk soja

8 svartpepparkorn

några mejramkvistar

3 skalade och skivade morötter

0,5 dl lingonsylt

12 smålökar

3 msk mjöl

5 msk vatten

6 msk grädde

1-2 dl frysta lingon

 

Koka upp vatten, med buljongtärningen, sv.pepparkornen soja och mejram.

Lägg i kött, morötter och lingonsylt.

Koka under lock 1 timme

Bryn löken på medelvärme ca 30 min

Lägg i löken och koka 10 min till.

Gör en redning av mjöl, vatten och grädde.

Rör i och koka upp

Rör till sist ner lingonen precis före serveringen.

 

Servera med potatis, ättiksgurka och vitkålssallad.

 


Att få göra sin egen pizza i lördags tyckte dom var kul. Idag söndag var det "kyrkpaj" efter en gudstjänst och sen korvgrillning vid en äventyrsbana. Finns pizzarester om dom skulle bli hungriga annars vet jag dottern planerar filmkväll med ost o kex.


  

Månd:

 

Har dottern beställ Hermans låda (lunch i skolan för gästerna)

 




6 hg köttfärs

 

2 msk smör

 

2 brk kross. tomater

 

2 gula lökar

 

2 vitlöksklyftor

 

2 msk vetemjöl

 

3 msk tomatpuré

 

3 dl vitt vin, kan ersättas med buljong + 1 msk vinäger

 

2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot

 

4 dl riven ost

 

2 ½ dl grädde

 

1 dl mjölk

 

16 medelstora potatisar

 

Sätt ugnen på 200 gr.

Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.

Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.

Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.

Låt puttra ca 10 min.

Skala och skiva potatisen.

Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.

Blanda ost, grädde och mjölk, häll det över.

Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.

Servera med grönsallad.

 

  

Tisd:

 

Svenskt smörgåsbord i församlingshemmet

 

  

Onsd:

 

Mandeltorsk

 

  

Torsd:

 

Kycklingsoppa

 

  

Fred:

 

Plockmys som vi kallar det, kycklingspett (köper färdiga 30 g, frysta i 50-pack)

mozzarella o tomater,

vårrullar med mangodip

lite goda ostar med kex o frukt

oliver, marinerade vitlöksklyftor

nåt gott bröd

 

  

Lörd:

 

Ostgratinerad falu med broccoli o blomkål

 

 

600 g falukorv

½-1 dl svensk grov senap

2 färska gula lökar

250 g broccoli

300 g blomkål

Salt & peppar

2 dl buljong

4 tärnade tomater

4 dl riven smakrik ost

 

Sätt ugnen på 200 gr

Snitta korven som skivor och lägg i smord ugnsform

Pensla korven rikligt med senapen både i skåran och utvändigt

Dela löken i tunna klyftor och stick ner i skåran

Dela blomkål och broccoli i mindre buketter och lägg vid sidan av korven

Salta och peppra

Koka upp buljongen och häll sedan ner den i formen över både korv o grönsaker

Ställ i ugnen ca 30 min

Ta ut formen och strö på tomater och ost

Gratinera ytterligare 10-15 min

Servera rätten som den är eller med kokt potatis.

 

28/9 Gjorde den här idag men det var alldeles för mycket buljong, 2 dl räcker

ugnstiden kan första vändan dubblas för trots att jag delat i småbuketter var varken broccoli eller blomkål klara.

Tog Månkarbosenap och rödlök i korven. Kommer skåra som skivor nästa gång för hela korven som fläkte upp sig. Redigerar receptet.

 

  

Sönd:

 

Kinamat

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards