Direktlänk till inlägg 22 september 2013
Det har gått bra med de estniska ungdomarna det blev dock ingen köttfärslimpa i fredags då dom fått pasta o köttfärssås till lunch. I stället gjorde jag denna som blev så populär att dom ville ha receptet. På estniska....
Höstgryta med lingon
500 gr grytbitar av nöt eller älg
5 dl vatten + 2 buljongtärning
3 msk soja
8 svartpepparkorn
några mejramkvistar
3 skalade och skivade morötter
0,5 dl lingonsylt
12 smålökar
3 msk mjöl
5 msk vatten
6 msk grädde
1-2 dl frysta lingon
Koka upp vatten, med buljongtärningen, sv.pepparkornen soja och mejram.
Lägg i kött, morötter och lingonsylt.
Koka under lock 1 timme
Bryn löken på medelvärme ca 30 min
Lägg i löken och koka 10 min till.
Gör en redning av mjöl, vatten och grädde.
Rör i och koka upp
Rör till sist ner lingonen precis före serveringen.
Servera med potatis, ättiksgurka och vitkålssallad.
Att få göra sin egen pizza i lördags tyckte dom var kul. Idag söndag var det "kyrkpaj" efter en gudstjänst och sen korvgrillning vid en äventyrsbana. Finns pizzarester om dom skulle bli hungriga annars vet jag dottern planerar filmkväll med ost o kex.
Månd:
Har dottern beställ Hermans låda (lunch i skolan för gästerna)
6 hg köttfärs
2 msk smör
2 brk kross. tomater
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
3 dl vitt vin, kan ersättas med buljong + 1 msk vinäger
2 tsk salt, ½-1 tsk sv.peppar, 2 krm muskot
4 dl riven ost
2 ½ dl grädde
1 dl mjölk
16 medelstora potatisar
Sätt ugnen på 200 gr.
Fräs löken, tillsätt och fräs med köttfärsen.
Strö över mjölet, rör om och häll över tomaterna.
Tillsätt tomatpuré, vin och kryddor.
Låt puttra ca 10 min.
Skala och skiva potatisen.
Varva potatis och köttfärsröran i en långpanna, potatis överst.
Blanda ost, grädde och mjölk, häll det över.
Grädda i ca 60 min. eller till potatisen är klar.
Servera med grönsallad.
Tisd:
Svenskt smörgåsbord i församlingshemmet
Onsd:
Torsd:
Fred:
Plockmys som vi kallar det, kycklingspett (köper färdiga 30 g, frysta i 50-pack)
mozzarella o tomater,
vårrullar med mangodip
lite goda ostar med kex o frukt
oliver, marinerade vitlöksklyftor
nåt gott bröd
Lörd:
Ostgratinerad falu med broccoli o blomkål
600 g falukorv
½-1 dl svensk grov senap
2 färska gula lökar
250 g broccoli
300 g blomkål
Salt & peppar
2 dl buljong
4 tärnade tomater
4 dl riven smakrik ost
Sätt ugnen på 200 gr
Snitta korven som skivor och lägg i smord ugnsform
Pensla korven rikligt med senapen både i skåran och utvändigt
Dela löken i tunna klyftor och stick ner i skåran
Dela blomkål och broccoli i mindre buketter och lägg vid sidan av korven
Salta och peppra
Koka upp buljongen och häll sedan ner den i formen över både korv o grönsaker
Ställ i ugnen ca 30 min
Ta ut formen och strö på tomater och ost
Gratinera ytterligare 10-15 min
Servera rätten som den är eller med kokt potatis.
28/9 Gjorde den här idag men det var alldeles för mycket buljong, 2 dl räcker
ugnstiden kan första vändan dubblas för trots att jag delat i småbuketter var varken broccoli eller blomkål klara.
Tog Månkarbosenap och rödlök i korven. Kommer skåra som skivor nästa gång för hela korven som fläkte upp sig. Redigerar receptet.
Sönd:
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 | 8 | |||
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 | |||||||||
|