Direktlänk till inlägg 3 november 2013
Veckans sallad:
Japansk sallad
1 gurka
2 äpplen
1 stor rättika
Olivolja
Citronsaft
Salt
Peppar
färsk koriander efter smak (kan uteslutas)
Skala rättikan. Hyvla gurkan, äpplena och rättikan med potatisskalare eller osthyvel.
Blanda allt i en skål, vänd ner koriandern.
Smaksätt med salt, peppar, olivolja och citronsaft.
Månd:
Isterband med stuvad vitkål
Tisd:
Laxfärsbiffar med spenatmos, färdiga biffar från fryst (Willys). Moset görs med hackad spenat o muskot i.
Onsd:
Kyckling i paprikasås
3 kycklingfiléer skurna i bitar
2 röda paprikor i strimlor
1 gul hackad lök
1 vitlöksklyfta
1-1,5 dl chilisås (ketchupvarianten)
Curry, svartpeppar o salt
1 msk fond
Ca 1 dl vatten
2-3 dl grädde beroende på hur "såsigt" man vill ha det
Bryn kycklingen lite lätt o krydda med curry salt o peppar
Lägg kycklingen åt sidan när du gör såsen
Fräs alla grönsaker en liten stund o krydda dom som kycklingen
Häll på vatten, kalvfond o chilisås o koka ihop det lite
Lägg i kycklingen o slå på grädden o låt allt koka upp o smaka av det
Vill man kan man reda av såsen lite grann med maizena uppblandat med vatten
Servera med pasta
Torsd:
Köttsoppa
1 kg högrev med ben
Vatten så det täcker
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
1 gul lök i klyftor
½ dl torkad persiljerot
100 g morot, tärnad
100 g palsternacka, tärnad
Ca 3 stjälkar selleri, strimlat
1 purjo, strimlad
Ca 2 dl gröna ärtor
Salt & ev peppar
Koka upp vattnet med kryddor och lök, lägg i köttet koka upp och skumma.
Småkoka under lock tills köttet är mört och släpper benet. Ca 2 timmar
Ansa och förbered grönsakerna under tiden
Ta upp köttet och sila buljongen, koka upp den
Läg i persiljerot, morot och palsternacka och koka 10 min
Tärna köttet under tiden
Lägg i selleri o purjo och koka 10 min till eller tills rotfrukterna känns lagom mjuka
Lägg i kött och ärtor och låt allt bli varmt.
Smaka av.
Servera ev med:
Klimp till soppor
4 portioner
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
1-2 msk margarin e smör
1 ägg
smaksättning något av:
2 rivna bittermandlar
½ tsk stött kardemumma
1-3 msk riven ost
klippt persilja e hackad mandel
Vispa ut mjölet med lite av mjölken i en kastrull
Häll i resten av mjölken,lägg i fettet o koka upp under omrörning
Koka på svag värme 3-4 min
Lyft kastrullen från värmen o sätt till de uppvispade ägget
Sjud sedan smeten någon minut under omrörning
Smaksätt den
Häll smeten i en vattensköljd skål eller i små koppar
Låt den stelna någon timme
Stjälp upp klimpen.
Till förrättssoppor:strö klippt persilja över
Till efterrättssoppor:strö hackad mandel över
Fred:
Bakad potatis med räkröra, gör en röra med bas av 2 dl gräddfil o 1 msk citronmajonnäs eller 250 g keso. Tillsätt 10 cm finstrimlad purjo, 1 grovrivet syrligt äpple, 2 msk dill och 500 g räkor (oskalad vikt). Smaka av med salt och sv.peppar
Lörd:
Kassler i gryta
500 g kassler
1 st purjolök, strimlad
1 st röd paprika
1 st gul paprika
1 tsk curry
2 st vitlöksklyftor, finhackade
4 msk chilisås
4 dl matl.grädde
smör till att bryna
Skär kassler och paprika i stora tärningar. Strimla purjon.
Bryn kasslern i het gryta.
Tillsätt paprika och purjo och låt steka med till fin färg.
Blanda i curry, vitlök, chilisås och grädde.
Låt koka i 5-10 min.
Servera med ris.
Sönd: Firar vi far med
Fiskgratäng med räkor
1 morot
1 liten fänkål
1 purjolök
2 msk smör
2 tsk curry
500g vit fiskfilé (vi tog frysta portionsbitar av torskfilé som vi tinade först)
3 msk smör
3 msk mjöl
3 dl mjölk
3 dl vispgrädde
Salt
Svartpeppar
½ citron (skal+saft)
1 dl dill, finhackad
Garnering:
400g oskalade räkor
Dillvippor
Citronklyftor
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och finhacka morot och purjolök.
Ansa och strimla fänkålen tunt.
Fräs allt i smör och curry, lägg grönsakerna i en smord form.
Vik fiskfiléerna dubbelt, salta dom och lägg dem på grönsakerna.
Skala räkorna.
Smält smöret, vispa i mjölet.
Rör ner grädde och mjölk, låt koka upp under vispning.
Koka 5 min.
Rör i citronsaft, skal, och dill.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över fisken.
Gratinera mitt i ugnen ca 20-25 min
Garnera med räkor, dillvippor och citronklyftor
Kaffe och tårta
Punschtårta
Botten:
6 hg riven mandelmassa
4 äggvitor
Punschkräm:
4 äggulor
3 msk florsocker
3 msk torr punsch
1 dl vispgrädde
hyvlad choklad
Sätt ugnen på 200 gr
Smörj en form med löstagbar botten
Vispa vitorna styvt och vänd ner dom i mandelmassan, blanda väl.
Grädda i 20 min
Låt bottnen svalna i formen med kanten en aning öppnad.
Vispa gulorna med florsocker och punsch, pösigt.
Slå smeten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt grädden och sjud krämen till den blir tjock o pösig på svag värme under ständig vispning.
Ta kastrullen av värmen och vispa då och då tills den blir kall.
Stäng formen och slå den kalla krämen över bottnen, lossa försiktigt och lägg den på ett fat.
Hyvla över chokladen.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|