Matsedeln

Direktlänk till inlägg 15 maj 2015

Långhelg

Av Neta - 15 maj 2015 23:25

Den är ju inte slut än men vi har svullat kan jag säga    Inte direkt följt matsedeln heller men så blir det vissa veckor. Grillvädret har lyst med sin frånvaro också.

Igår stekte vi köttet ist för grillade det och det blev picnicbog. Men jag gjorde en tzatziki, vi kokade vit sparris, Elle vitlöksstekte champinjoner. Före det gjorde vi förrätt, sparrissoppa. Fast den var försvinnande god så fick ingen bild där :D Sallad på färsk vitkål, svensk gurka (5 kr st på Maxi o så himla god) och tomater.


Sparrissoppan gjorde vi så att vi kokade ca 400 g ansade och nedskurna sparrisstjälkar i 8 dl hönsbuljong i 15 mim. blandade gröna och vita.

Mixade och silade, silningen tar en stund och på slutet får man trycka igenom med sked, men se till att inte fibrerna kommer med för dom sticks i halsen.

Koka upp igen tillsätt 1 dl vitt vin och 2 dl grädde, koka ner det lite och i med knopparna. Du kan ev reda av med maizena om du tycker den blir tunn, lite olika på säsong. Man kan också mixa med avocado för att få den lite tjockare.

Servera med lite rom (från fisk) i tallriken och kanske några räkor och en klick fraiche.

 

Så här såg det ut. Potatisbakelser med tomat och mozzarella hade jag i frysen. (Köpt från Lidl) Men väldigt lik dom här kom vi på, byt ut squash mot urkärnade tomater och osten mot riven mozzarella.

 

Potatistimbal

 

 

4 st

250 g potatis

200 g squash

1½ msk olivolja

3 msk hackade örter, rosmarin och timjan

salt & sv.peppar

2 dl riven västerbottenost

4 dl matlagningsgrädde

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skiva potatis och squash tunt, gärna i matberedare

Smörj fyra portionsformar

Varva potatis, squash, örter, ost och kryddor i formarna

Avsluta med att hälla på grädde upp till kanten

Ugnsbaka i 30 min tills potatisen är mjuk

 

Annars är det ingen speciellt, tzatziki gör jag numera på turkisk yoghurt, grovriver gurkan, saltar och låter den dra, häller av vätska och rör i yoghurten med nån tsk olivolja, oregano, sv.peppar och vitlök, smakar av och saltar på om det behövs. Så mkt enklare än förr då man filtrerade vanlig yoghurt, oftast över natten. Så bra om hinken är halvfull med, då kan man göra i den och slipper får vitlökssmak i nån annan plastpyts. Har den i skål när vi äter sen så klart.

Sparrisen skalar man och kokar tills den är nästan mjuk och svampen skivas, steks med pr vitlök o salt.

Hade lite citronsmör till sparrisen. 100 g smör, rivet skal av 1 liten citron, havssalt, sv.peppar och bara några droppar citronsaft. Gör rulle och lägger i frysen.

Ska göra lite vitlökssmör och kanske nåt annat o ha med, skönt o ha färdigt om man inte orkar göra sås.

 

Idag var vi i Elles lägenhet och det blev sen lättlunch

 

Matjesill, ägg, gr.fil m gräslök och en ostknäcke. Vi gör så här ibland på sommaren när man kanske inte vill stå inne och laga mat. Kan bli en macka med sill och ägg med. Så står man sig till man tänder grillen.

 

Blev ju ingen grill idag heller då men det här

   

Hade två stora kycklingfiléer, och hade 5 champinjoner kvar i påsen. 2 stora bakpotatisar lite morötter, lök och vitlök. Öppnade en burk minimozzarella med. Lidl:s för dom är både godast och billigast.

Vi brukar göra fylld svamp ibland, första gången fick vi de hos bekanta ute vid kusten. Dom har vi fyllt med färskost med tacosmak, penslat med grillolja och ställt på grillen eller lagt runt kött eller kyckling i ugnen. Det är verkligen jättegott men så såg jag att några gjorde så här som vi gjorde idag och ville testa.

Man ska nog ha rätt stora svampar, jag tog bort foten och hackade den, fyllde hattarna med vitlöksfärskost, tryckte i lite svampfotshack i det (förväxla inte med fotsvamp   ) lindade en ( 1 st) baconskiva runt åt båda håll och fäste med en tandpetare. La dom bredvid kycklingfiléerna som E haft lite soja o fett på och kryddat, ja det blev 2 baconskivor över så dom fick dom med. Sen ställde vi dom bredvid kycklingen och det stod väl kanske 20-25 min till kycklingen var klar, 200 gr tror jag vi hade. Så himla gott!! Hade kunnat äta bara dom och rotfrukterna   

Måste ju funka på grillen med, och dom här kan man ju vända också.

 

Bakpotatisen borstade jag bara och skar i cm-skivor, skalade och skivade morötter lite tynnre, halverade och delade färska lökar i 4 klyftor och slängde i några hela vitlöksklyftor. Oljade alltsammans i en bytta och hällde upp i ugnsform och kryddade med bara salt. Gjorde det först så det var inne medans vi gjorde ordning svamp och kyckling så det stod väl kanske 40 min då.

Snedskar kycklingen vid servering och det räckte bra med dom två till oss tre. Blev lite kvar som L tog till vickning sen   

Tzatziki och sallad hade jag kvar sen igår.

 

 

Idag tog Elle och jag en drink före maten också, hon hade köpt persikovodka, Kosken peach, på båten så hon gjorde på den och fruktsoda och så hade vi i frysta jordgubbar och lite melonbitar i glasen. Så otroligt gott så nu måste vi kryssa snart igen så jag får köpa en sån med. Den måste ju bli god att blanda med systemets alkoholfria persikobubbel med, bara älskar den. Halverade jordgubbarna då dom tinat lite.

Smakade sommar och framförallt smakade den mera. (Okorrekt svenska jag vet men för att inte förväxla med Mer)   

Ja det var igår och idag, få se vad vi hittar på i morgon och på sönd, lite mindre kalorier kanske.   

 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards