Direktlänk till inlägg 14 januari 2013
Lunch:
Smörgåsbakelser
12 skivor formbröd, kantskuret
Kalkonröra:
4-5 skivor kalkonpastrami
1 salladslök
ca 1 ½ dl turkiskyoghurt
salt och ev lite peppar
Dela kalkonen i ca 1½ cm breda rimpor och finstrimla.
Skiva salladslöken tunt.
Blanda det skurna med yoghurten och smaka av med salt och peppar.
Ägg & curry-röra
2 st hårdkokta ägg
50 g majonäs
ca 1 sked turkisk yoghurt
1 krm curry
örtsalt
Hacka äggen (skiva 2 ggr i äggskäraren)
Blanda ihop yoghurt, majonäs och curry, ha i örtsalt efter smak.
Vänd ner de hackade äggen.
Lägg ut 4 skivor formbröd på ett fat, fördela kalkonröran.
Lägg 1 brödskiva på kalkonröran.
Fördela äggröran ovanpå och täck med de 4 sista brödskivorna.
Täck bakelserna med en blandning av majonäs och yoghurt (eller bara majonäs)
Dekorera tex med räkor, kons. persikoklyftor, småtomater och gurkskivor.
Middag
Sushi
Riset:
ca 1-2 dl sushi- eller gröt-ris per person
Skölj riset tills vattnet som rinner av är klart och inte grumligt. Låt sedan riset ligga till sig och dra i vatten en halvtimme .
När man kokar kortgrynigt japanskt ris gör man inte på exakt samma sätt som långgrynigt ris, bland annat används lite mindre vatten. Följ instruktionerna på ditt rispaket för att få till det bra. Sushiris behöver ungefär 18 minuter på sig att bli färdigt men följ för säkerhets skull instruktionerna på paketet.
Lyft av locket när riset är klart och lägg en kökshandduk över kastrullen för att fånga upp ångan.
Låt det stå i 15 minuter.
Lägg riset i en träskål med platt botten. Om du inte har en sådan skål kan du använda en av plast. Undvik att ta en av metall om du kan. Häll sakta ner vinägerblandningen och rör om försiktigt. Du vill inte riskera att krossa riskornen.
För ett kilo ris:
1 dl risvinäger
2 msk socker
1 tsk salt
Socker och salt löses i ris-vinägern medans det värmes på svag värme
och fördeles därefter över det nyligen kokta riset
(läs på flaskan kan vara olika för olika fabrikat, finns även färdig blandning att köpa)
När du rört ner vinägerblandningen och rört om är det klart. Låt riset torka i några minuter.
Sen behöver du tex:
Maki
2-3 ark nori
ca 2 koppar sushiris
ca 200 gram lax
gurkstavvar
Lägg ut noriarken med den sträva sidan uppåt.
Sprid ut ett lager sushiris ovanpå noriarket. Låt det vara ungefär en centimeter högt. Lämna en liten bit utan ris utmed ena långsidan.
Placera gurka och lax som en sträng på andra långsidan, (gurkan i laxen liksom) ungefär en centimeter in från kanten.
Du kan variera fyllningen med t.ex avocado och något skaldjur
Rulla ihop rullen
Nigiri:
Forma kuddar av riset och lägg på skivor av lax, avokado, omelett eller uppskurna jätteräkor.
Servera med soya, ev wasabi och inlagd ingefära
Vissa av instruktionerna har jag lånat här:
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 | 5 | 6 |
||||
7 | 8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
|||
14 | 15 |
16 |
17 | 18 |
19 | 20 |
|||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 | 27 |
|||
28 | 29 | 30 | 31 |
||||||
|