Direktlänk till inlägg 17 december 2012
Bönsallader är ju bra själv tycker jag dom blir bäst med burkbönor men så klart kan man koka egna. Bönor, rödlök olja & vinäger är ju en klassiker men den här går inte av för hackor heller. Äter man inte ost så byt ut den eller skippa den helt.
BÖNSALLAD
1 brk kidneybönor
1 brk kikärtor
1 halverad och skivad rödlök
1 brk majs, eller motsv från fryst
1 brk fetaost i olja med örter
2 halverade och skivade avocado
oliver, blanda gärna
2 tomater
ev vitlök
salt & sv.peppar
Häll av spadet från brkbönor och skölj dom, blanda med övriga ingredienser och låt stå nån timme i rumstemp.
Mer med bönor, detta är gott på surdegsbröd ja på allt bröd förresten ;)
Bönkräm
1 burk kokta vita bönor, avhällda och sköljda
3 dl grönsaksbuljong
1 msk citronsaft
1 msk rivet citronskal
1 finhackad vitlöksklyfta
2 msk fraiche
salt & peppar
Koka bönorna i buljongen i 7 min
Sila av buljongen men spar den, går att använda igen
Mixa bönorna släta med citronsaft, skal och vitlök
Vänd sist ner fraichen och smaka av med salt och peppar.
Det här är en favorit hos mig
VITLÖKSCHAMPINJONER
300 gr färska champinjoner
1 dl finhackad bladpersilja
2-3 vitlöksklyftor
salt och ev sv.peppar
1 dl olja
Skär svampen i tunna skivor, går att skiva med äggskärare av bra kvalité
Blanda med persilja och riven vitlök
Krydda och häll i oljan, går åt mer salt än man tror, smaka dig fram
Gott på buffén eller bara på rostat bröd
Och så denna, blir så saftig och god. Du kan göra bara en sort eller bara skippa nåt lager.
RANDIG GRÖNSAKSPATÉ
4-5 medelstora morötter (600gr)
2-3 palsternackor (450 gr)
250 gr broccoli
vatten, salt
TILL VARJE PURÉ:
1 ½ tsk pot.mjöl
4 ½ msk créme fraiche
1 ½ ägg
3 krm salt
1 ½ krm vitpeppar
Skala, ansa och koka morötter, broccoli och palsternackor mjuka, var sort för sig i lättsaltat vatten som täcker.
Låt rotfrukterna rinna av väl. Finfördela dem sedan till puré i matberedare. Gör varje smet för sig.
Tillsätt därefter pot.mjöl, créme fraiche ägg och kryddor i var och en.
Smörj en en rak bakform väl. Häll i hälften av morotspurén, där efter hälften av palsternackspurén, hälften av broccoli, sen i den ordningen igen. Täck formen. Grädda patén på galler i nedre delen av ugnen i 175 gr i 50-60 min.
Låt patén kallna och stjälp upp den, servera med kryddgrön sås.
Örtagårdssås
1.5 dl gräddfil
½ dl majonnäs
1 dl hackad dill
½ dl kackad gräslök
2 tsk dragon
salt o peppar
Blandas och får stå en stund
Röror är aldrig fel, här kommer 2 st, först en som känns liter julig
Lindströms röra
2 dl tärnade, inlagda rödbetor
1 hackad rödlök
½ dl hackad ättiksgurka
2 msk kapris
Blandas
Toppa med riven pepparrot
Paprikaröra
3 röda paprikor, delade, grillade, skalade och urkärnade
½ dl finriven parmesan
50 g pinjenötter
4 msk olivolja
1 msk vinäger
1-2 msk honung
salt & sv.peppar
Mixa och smaka av
Så lite smårätter
Citron – och spenatknyten
12 st
3 ark filodeg, ca 35 x 45 cm
250 g fryst bladspenat
4 msk russin
olivolja
1 tsk mald spiskummin
1 pr vitlöksklyfta
rivet skal av 1 citron
salt & peppar
Tina spenaten och krama ur vätskan
Låt russinen dra i hett vatten ca 10 min, häll av vattnet
Fräs spenaten, tillsätt spiskummin, vitlök och russin och fräs med en liten stund.
Blanda i citronskalet och smaka av med salt o peppar
Låt det kallna
Sätt ugnen på 225 gr
Dela varje filoark i 4 bitar till 12 kvadrater, pensla med olivoljan
Vik dem diagonalt och lägg en klick fyllning i mitten
Vik till en trekant och vik en gång till
Tryck till kanterna runtom och pensla skarvarna och ovansidan med olivolja
Lägg på bakpappersklädd plåt
Grädda dem gyllene och frasiga mitt i ugnen ca 6 min.
Timjansstekt lök med oliver
600 g gul lök
3 msk olivolja eller smörolja
2 lagerblad
½ msk färsk finhackad timjan
Ca 16 svarta oliver
Salt & peppar
Skiva löken och mjukstek den på svag värme med lagerblad och timjan ca 30 min, rör då och då
Blanda i oliverna efter halva tiden
Smaka av
Servera till bl.a färsbiffar.
Och till sist för er som äter fisk, romen kan så klart annars bytas till tångrom. En varning på den här bara, den är onödigt god ;)
Rombomb
6-8 pers
200 g nat philadelphiaost
2 dl fraiche
1 hackad rödlök
salt
1 brk röd rom, 75 g
1 brk svart rom, 75 g
Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också
Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken
Smaka av med salt
Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar
Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien
Garnera med romen som ska täcka helt
Servera med kex.
Ja det var mina sista bidrag till det vegetariska julbordet. Hoppas någon har hittat någonting
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | ||||||||
3 | 4 |
5 |
6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
23 | |||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
|||
31 | |||||||||
|