Direktlänk till inlägg 28 december 2011
Backade på apelsin till förmån för äpple för det va det i dom flesta recept.
Har dessutom vitlöksgelé baserat på äpple från det här underbara stället som jag bor alldeles för långt ifrån.
www.brunnebymusteri.se ett besök här är ett måste om man är det minsta intresserad av mat o bak, deras Svart vinbärscider är "top of the class" mjölet som säljs i 5 kg påsar till matbröd är stenmalet o ger ett underbart bröd. Så saft, gelé, sylt, marmelad, kryddor i oändlighet i underbart söta förpackningar.
Oj nu kom jag från ämnet lite men den gelén till en anka med lite god sås får det bli. Penslar väl potatisen med ankfettet också. :)
1 anka
1 citron i halvor
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
Till fyllning:
3 äpplen + ev några katrinplommon (man kan nog lägga i citronen också)
SÅS
Ev krås från ankan
Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri
Sky från ankan. Obs den är rätt fet.
4 dl vatten
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
Några stänk soja
3 cl madeira
Salt och vitpeppar
2 tsk äpplegele (valfritt)
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut ev. krås ur ankan, skölj den och torka den med papper.
Skölj, kärna ur och tärna äpplena grovt
Gnid in invärtes med salt, peppar o citron
Fyll ankan med äpplen. Bind ev. ihop den med steksnöre vid baken.
Lägg ankan i en ugnsform. Lägg ev. kråset bredvid (ger god smak åt såsen).
Lite tärnade lök samt rotfrukter morot och rotselleri blir också god sås sen om det får steka med ankan i ugnsformen.
Smörj in ankan med citron salt och vitpeppar samt soja på utsidan
Stek ankan ca 1,5 timme.
Glöm inte bort potatistillbehör och grönsaker om det ska ugnsstekas.
Stek ankan tills köttet där lårbenet sitter fast är genomstekt (skär med en kniv och titta) och köttsaften är klar och ej rosa.
Ta upp ankan, vinkla den så att all saft rinner ur och låt den svalna något på en skärbräda, gärna under folie.
SÅS:
Tillsätt vattnet till ugnspannan och vispa ur skyn.
Sila över i en bunke, låt stå lite så att fettet lägger sig på ytan.
Skumma av lite och lägg i en kastrull där du ska göra såsen. Skumma bort det mesta av fettet dock.
Rör ut mjölet i den feta ankskyn i kastrullen.
Fräs mjölet och späd med mer sky samt vatten och grädde.
Tillsätt soja, madeira, samt salt och peppar samt avsluta med lite söt gele. Smaka av såsen.
Skär upp ankan, börja med att skära av lårbenen, skär dem i två delar vid leden.
Skär bort brösten och skär upp dem i skivor.
Sen är det inte så mycket kvar mer än skrovet.
Duka upp allt på fat med potatis, grönsaker, sås och tillbehör.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 | 10 |
11 |
|||
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 | 25 |
|||
26 |
27 | 28 | 29 |
30 |
31 | ||||
|