Matsedeln

Direktlänk till inlägg 27 december 2011

Har ni börjat fundera på nyårsmaten?

Av Neta - 27 december 2011 14:00

 


Vi blir nog själva hemma, har inte kraft och ork att ha gäster då också. Men ändå vill man ju duka lite fint och anstränga sig lite på maten. Älskar att duka fint och har en nyårslåda med lite fint att duka med + en sen förra året ny pärlslinga med belysning att lägga på bordet.


  Så här såg det ut förra året men i år har jag en ny midnattsblå duk i linne som jag spart till nyår. Det här är en plyschvariant.


Förrätt blir en lite lyxigare variant av detta, byter ut stenbitsrommen mot sikrom och lägger till lite hummer till räkorna, serverar i portionsbitar på en bädd av sallad och fint garnerade. Ska ut o hitta några fina portionsformar, fick ett tips om Lagerhaus.


 

 

LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR

 

 

100 g stenbitsrom

 

4 hårdkokta hackade ägg

 

½ mkt finhackad rödlök

 

1 brk creme fraiche

 

2 msk majponnäs

 

½ knippa dill el. 2 msk torkad.

 

100 gr skalade hackade räkor + några till garnering

 

saft av en citron

 

salt och peppar

 

5 blad gelatin

 

sallad

 

Blanda allt utom gelatin.

Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.

Häll upp i oljad kransform.

Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.

Dekorera med sallad och räkor.

Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin..


Varmrätten blir nog den där ankan jag köpte till jul, ska göra den helstekt så den räcker ju säkert fler gånger. Men på nyår funderar jag på göra den med en apelsin o madeirasås, har inget recept men får för mig att det skulle vara gott    Och det ska väl inte vara så svårt att få till, återkommer om den. Hasselbackspotatis blir det nog till. Så nån läcker sallad, lite lyxig med sparris och avocado med rosésallad, småtomater o valnöttter kanske.


Desserten är inte klar än men känns som nåt lätt med frukt o bär. Ingen pannacotta iaf efter den varmrätten.


På 12-slaget är det tradition med lite plock till skumpan, små salta kex och minikrustader med lite gott på, rom, rödlök i "kladd" + en liten räka i krustaderna, nån ostkräm, kanske getost, på kexen + nåt fruktigt.

Skumpan får jag väl räkna Ole dole doff på, fick ju ett gäng sånna flaskor då jag fyllde   Vin har jag också sånt jag fick då, både rött o vitt :) Skönt att slippa köa på systemet i år.

 
 
Ingen bild

Ann-Britt

27 december 2011 16:57

Vad god mat du har planerat till nyårsafton...smakens! Ska försöka leta vidare efter receptet på ankan...har letat där jag trodde det fanns men icke...jag hör av mig om jag hittar något som ser intressant ut. Nu ska jag ge mig ut i köket för jag blev sugen på MAT!

Neta

2 januari 2012 11:29

Ja blir man sugen på mat är det bäst att äta *fniss* Har ni kollat om ni kan komma nåt i trettonhelgen?

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27 28
29
30
31
<<< December 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards