Direktlänk till inlägg 21 december 2011
Vi bestämde oss idag för att göra apelsinsallad isf apelsinris a la malta när vi får gäster på annandagen, så mycket fräschare o maltan kan man göra o goffa i sig nån annan gång.
Apelsinsallad med stjärnanis
8 apelsiner
Lag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 stjärnanis
2 kanelstänger
ev 2 msk hackad pistagemandel
Börja med lagen.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och torka dem.
Skala av det gula med t ex en potatisskalare och skär skalen i tunna strimlor.
Koka skalstrimlorna med socker, vatten, stjärnanis och kanel ca 5 minuter och låt kallna.
Skala och ta bort så mkt vitt som möjligt och skiva apelsinerna
Lägg dem i en skål.
Sila och häll den kalla lagen över apelsinklyftorna.
Låt salladen stå och dra ett par timmar i kylskåp.
(Garnera ev med mandel.)
Servera apelsinsalladen med vaniljglass
Ni måste prova den här, så gott och så fräscht. Egentligen ska man skära ut hinnfria klyftor, men dels blir det så mkt spill o kladdigt o hålla på med, sen tycker vi det går lika bra o bara skiva.
Ikväll ska jag också grava laxen
Gravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Såsen:
Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.
Limegravad:
Till 1 kg lax
4 msk råsocker
3 msk salt
1 tsk kross vitpeppar
2 lime rivet skal o saft.
Dela och förbered laxen som ovan.
Blanda alla ingredienser utom limesaften som du i stället pressar över laxbitarna, fördela den andra blandningen på den ena laxbiten och lägg på den andra.
Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.
Torka av och skiva.
Martinigravad lax med rosépeppar
Till 1 kg lax
4 msk strösocker
3 msk salt
1 tsk kross rosépeppar
3 msk torr vermoth
Dela och förbered laxen som ovan.
Lägg den ena biten med skinnsidan ner i en form med kanter.
Blanda socker, salt och peppar.
Ringla martinin över båda laxbitarna och fördela sockerblandningen på, lägg hop bitarna köttsida mot köttsida.
Ställ i kylen 1 ½ - 2 dygn, vänd laxen efter halva tiden.
Torka av och skiva.
Jag gör den första.
Fast jag ska prova ett nytt recept på sås
Gravlaxsås
Till 4
1.5 dl turkisk yoghurt
¼ dl rödvinsvinäger
100 g svensk senap, alt 50/50 svensk o Dijon
1 äggula
3 msk socker
4 msk neutral olja
1 msk finklippt dill
salt & sv.peppar
Rör ihop äggula, vinäger, senap och socker
Tillsätt under omrörning omväxlande olja och yoghurt
Blanda slutligen i dillen och smaka av med salt o peppar.
Gillar ju kalla yoghurtsåser så det ska bli spännande, har ibland också blandat köpt gravlaxsås med vispad grädde 50/50, det blir också väldigt gott.
Ja sen ska rumpan in för sin sista makeover
Har ingen speciell griljering utan penslar bara skinkan med en äggula + 2 msk skånsk senap, o sen siktar jag över ströbröd och griljerar i 225 gr tills den får lite färg.
Har lånat alla bilder på googel idag.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 | 10 |
11 |
|||
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
|||
19 | 20 |
21 | 22 |
23 | 24 | 25 |
|||
26 |
27 | 28 | 29 |
30 |
31 | ||||
|