Matsedeln

Alla inlägg under september 2016

Av Neta - 11 september 2016 23:50

  

Veckans frukt:

 

 

Minneola är en hybrid mellan grapefrukt och tangerin och räknas till gruppen småcitrus. Frukten påträffades 1931 i Orlando, Florida. Fruktträden blir stora och kraftfulla.

Frukten kan bli apelsinstor. Den är något päronformad, med en karaktäristisk topp, som en liten piccolohatt. Skalet är tunt, blankt och djuporange. Det orangea fruktköttet är saftigt och vanligen kärnfritt.

Smaken är stark, parfymerad, med intensiv syra och sötma. Den äts naturell, pressas till juice, eller används i desserter, fruktsallader och bakverk.

  

Veckans frukost:

 

Mannagrynsgröt med blåbär och kardemumma

För 2

2dl frysta blåbär

2 tsk flyt honung
4 dl mjölk
3⁄4 dl mannagryn
1 1⁄2 tsk stötta kardemummakärnor
1 krm salt
2 dl mjölk

 

Lägg 1 dl blåbär och honungen i en skål.
Värm i mikro på medeleffekt ca 1 min, ställ åt sidan.
Koka upp mjölken i en kastrull.
Vispa i mannagryn, kardemumma och salt.
Sjud under omrörning ca 3 min.
Rör i 1 dl blåbär.
Servera med honungsblåbären och mjölk.

   

Veckans vego:

 

Rödbetsbiffar

 

3 rödbetor

3 potatisar

2 lökar

vatten

1 dl ströbröd

2 ägg

lite mjöl

salt, paprikapulver

hackat kryddgrönt

lite grädde

smörolja

 

Rödbetorna, potatisen och löken kokas mjuka och mosas.

De övriga ingredienserna tillsätts och allt blandas till en fast färs, som formas till små biffar och vänds i ströbröd blandat med hackat kryddgrönt, och steks i smörolja.

Servera med kokt potatis och sås, t.ex svamp eller pepparrotssås.

  

Veckans sallad:

 

Broccolisallad med avokado

 

250 g broccoli

1 rödlök

1 avocado eller ½ pkt fryst

½ gurka

3 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

Salt & sv.peppar

70 g blandad sallad

 

Ansa, dela och koka broccolin i lättsaltat vatten i micron ca 5 min

Låt den rinna av

Skölj salladen

Låt den rinna av

Dela löken, ta bort kärnan och strimla halvorna

Tärna avokadon

Skala, dela, kärna ur gurkan och tärna den

Blanda grönsakerna med olja & vinäger och smaka av

Vänd ner salladsbladen

  

Veckans bröd:

 

Grova rågkakor med lingon

 

24 st

1 pkt jäst

8 dl vatten

3 dl havregryn

3 tsk salt

4 msk rapsolja

3 dl grovt rågmjöl

14-16 dl rågsikt

4 dl färska lingon

 

Smula jästen i bunkeen till assistent

Lös den med vattnet värmt till 37 gr

Rör ner havregryn och låt blandningen stå i 5 min

Tillsätt sen olja, rågmjöl och rågsikt

Blanda till en smidig deg och knåda den kraftigt några min

Blanda sist ner lingonen

Jäs under duk 1 timme

Ta upp degen på mjölat bakbord och gör 2 rullar som delas i 12 bitar vardera

Rulla bollar och platta till dom så de blir ca 2 cm tjocka

Lägg på pappersklädd plåt, nagga dom och jäs under duk 30-40 min

Sätt ugnen på 250 gr

Grädda längst ner i ugnen i 8-10 min

Låt svalna på plåten.

       

Månd:

 

Lappskojs

 

1 kg potatis

50 g smör

1 dl mjölk

Salt & vitpeppar

400 g kokt rimmat kött med lite spad, pulled pork/beef eller corned beef från burk

 

Koka potatisen mjuk och stöt den

Vispa med smör och mjölk

Smaka av

Vänd ner köttet, rör om och tillsätt spad till lagom konsistens

Servera med inlagda rödbetor

  

Tisd:

 

Rimmad torskrygg

 

ca 500 g torskrygg i 4 portionsbitar
1 tsk salt
1 tsk socker
smörolja

 

Blanda salt och socker
Strö 1 tsk av blandningen på ett fat där alla fiskbitar får plats
Lägg på fisken och strö den andra tsk av blandningen över fisken
Låt stå i 20 - 25 min, torka av fisken
Stek fisken i smöroljan i panna ca 3 min på varje sida

   

Grönsaksfräs

 

250 g sparris

250 g broccoli

1 purjo Ca 150 g

Olivolja

Salt & sv.peppar

1 citron, rivet skal av

 

Ansa sparrisen och skär i mindre bitar

Dela broccolin i buketter och skiva det mjälla på stammen

Strimla purjon

Fräs allt i olivoljan några min

Smaka av

Skrubba citronen och riv skalet

Rör ner i fräset.

 

Gott tillbehör ist för potatis.

   

Onsd:

 

4 frukostkorvar, pickade

vatten så det täcker

1 tsk salt, 2 lagerblad och  6-8 kryddpepparkorn

 

Koka upp vattnet med kryddorna

Lägg i korven, koka upp och koka ca 4-5 min

  

Senapssås

 

5 dl mjölk 

2-3 msk mjöl

1 msk smör

ca 1 msk senap

salt & sv.peppar

 

Skaka mjölet med en del av mjölken i en shaker

Tillsätt det i resten av vätskan i en kastrull

Koka upp under omrörning, och koka under fortsatt omrörning i minst 3 min

Rör i smöret och låt det smälta

Rör i senap och smaka av med kryddorna.

Servera korven med såsen, kokt potatis och rivna morötter.

 

Torsd:

 

Jordärtskocksoppa med baconströssel

 

1 kg jordärtskockor

1 purjo

smör

8 dl stark grönsaksbuljong, 8 dl vatten + 2 tärningar

2 dl matlagningsgrädde

salt och peppar

140 g bacon

1 dl hackad persilja

 

Skala skockorna och lägg dem i kallt vatten

Dela dom i mindre bitar om dom är stora

Skiva purjon

Fräs den några minuter i en stor kastrull

Lägg i skockorna och häll på buljongen

Sjud under lock ca 15 min tills skockorna mjuknat

Tillsätt grädden och mixa till en slät soppa

Smaka av

Dela baconet och fräs det i het panna

Låt det rinna av på hushållspapper

Smula sönder det och blanda med persiljan

Servera soppan het och strö över strösslet.

  

Fred:

 

Stekt fetaost

 

300 g fetaost

2 dl mjöl

2 ägg

2 dl ströböd

Olivolja till stekning

2 msk flyt honung

 

Skär fetaosten i 1 cm tjocka skivor

Torka med hushållspapper

Panera först i mjöl, sen ägg och till slut ströbröd

Lägg efter hand på en skärbräda

Stek osten gyllene i oljan

Ringla över honung och servera med tomat och dillsallad.

  

Tomat och dillsallad

 

500 g tomater, gärna små

1 rödlök

1 dl svarta oliver

½ dl hackad dill

2 msk olivolja

1 msk citronsaft

Flingsalt och sv.peppar

 

Halvera småtomater eller skiva och dela större

Halvera och skiva löken tunt

Lägg på ett fat med oliver och strö på dillen

Ringla över olja och citron

Peppra och salta

Gott till stekt panerad ost, ex. feta eller hallomi.

   

Lörd:

 

Laxburgare

 

600 g färsk laxfilé

2 salladslökar, finhackade

1 ägg

1 dl finhackad dill

1 tsk salt

1 krm citronpeppar

 

Ta bort skinn och ben på laxen

Mixa den med salladslök, ägg, dill och kryddor

Fukta händerna och forma 4 burgare

Lägg på vattensköljd bräda om dom inte ska stekas direkt

Stek 3-4 min på varje sida

Servera gärna på rostat surdegsbröd med en skaldjurstopping

  

 

Skärgårdsröra

 

250 g skalade räkor i lag

150 g kräftstjärtar i lag

2 hårdkokta ägg

½ äpple

100 g färskost

2 msk fraiche

2 msk hackad dill

Salt och peppar

Mörkt bröd till servering

 

Låt skaldjuren rinna av, krama ur vätskan

Hacka dem grovt

Skala och hacka äggen

Skaka och riv äpplet grovt

Blanda i en bunke

Blanda färskost, fraiche och dill

Vänd ner det i skaldjur, äpple och ägg

Salta och peppra

   

Sönd:

 

Höstgryta med lingon

 

 

500 gr grytbitar av nöt eller älg

5 dl vatten + 2 buljongtärning

3 msk soja

8 svartpepparkorn

några mejramkvistar

3 skalade och skivade morötter

0,5 dl lingonsylt

12 smålökar

3 msk mjöl

5 msk vatten

6 msk grädde

1-2 dl frysta lingon

 

Koka upp vatten, med buljongtärningen, sv.pepparkornen soja och mejram.

Lägg i kött, morötter och lingonsylt.

Koka under lock 1 timme.

Bryn löken på medelvärme ca 30 min

Lägg i löken och koka 10 min till.

Gör en redning av mjöl, vatten och grädde.

Rör i och koka upp

Rör till sist ner lingonen precis före serveringen.

 

Servera med potatis, ättiksgurka och vitkålssallad.

  

Björnbärsmousse

 

För 8

 

250 g björnbär + 24 st till dekoration

2 dl strösocker

3 äggvitor

2 dl vispgrädde

några myntablad

1 lime

 

Mixa björnbären med socker

Vispa äggvitorna styva

Lägg en msk björnbärsmos i varje glas

Vispa grädden och vänd ner i resten av moset tillsammans med vispade äggvitorna

Fördela i glasen och ställ kallt några timmar

Dekorera med 3 björnbär, en tunn skiva lime och ett myntablad/glas

   

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 




 


 

Av Neta - 9 september 2016 21:59

8 tortillabröd
400 g köttfärs
1 påse tacokrydda
1-2 dl majs
1 brk svarta eller kidneybönor
1/2 brk tacosås
Ost
Gräddfil till servering

Stek färsen med kryddan enligt anvisning
Tillsätt majs och bönor, låt det svalna
Sätt ugnen på 225 gr
Fördela färsblandningen som en sträng en bit in på varje bröd, rulla hop och lägg i smord form.
Får ni färs över, fördela den mellan rullarna
Skeda på tacosås på varje rulle
Hyvla och/eller riv över ost
Gratinera mitt i ugnen 15-20 min
Servera med isbergssallad, rödlöksringar och tomater samt gräddfil eller turkyoghurt.

Av Neta - 8 september 2016 23:56

Då har man en dotter som kommer med nykokt bulgur och köper grönsaker på vägen hit för morsan är sugen på sallad.
Sallad 5kr, 250 g småtomater likaså och sockerärtor i tråg för 15kr. Sen lyxade vi till med en förp, 75 g kräftstjärtar för 21.90 som iaf gav oss 3, 9 st i var. Halva 200 grammarn med salladsost på det och en rödlök och ett par smågurkor jag redan hade.

Blev det här. Tillkom några gröna oliver sen med o lite dressing från flaska.
Jag älskar sallad, skulle kunna leva på den här typen av lite matigare sån. Alla gröns gick ju inte åt heller hälften av både sallad, tomat och mer än hälften av sockerärtorna är kvar. Halva osten och 3/4 av bulguren med.
Så i morgon blir det sallad med rosbiff, syltlök och pepparotsröra. Köpte rostbiff i " ojämna skivor" och fick både skivor och "skalkar" de är de senare som tärnas i salladen. Ojämna skivor finns på Maxi i skinka, kalkon eller rostbiff och kostar 59kr/kg, ligger på mellan 4-600 g förpackningen.
Salladsosten är lite krämigare och mildare än fetaost. Billigare med, 200 g för 10kr va nog nedsatt men är kanske hälften så dyr som fetan.

Vi kunde koka potatis ikväll men tog en burkskinka då köket i övrigt är upp o ner. Köpte på mig från ÖB då det var billigt.

Det här hänger kvar sen husvagnstiden då vi stod säsong utan affär. Burkärtor med lite vanlig salladsdressing i, 2-3 msk till en burk. Äts iaf här bara till burkskinka, jag avstår dock numera. Elle hade gjort morotssallad med potatisskalaren, breda tunna och så gott. Åts som dom var.

Känns som vi levt billigt idag.

Av Neta - 6 september 2016 13:41

Ja den frågan har jag fått några ggr nu efter jag fick besked om att jag är en D2a. För det är jag ju fortf även om jag nu från igår fick besked om att värdena nu är normala.
Medecinerna är ju större del av det än kosten tror jag.

Ja inte så himla mkt annorlunda vad gäller maten egentligen. Det jag direkt la av med från en dag till en annan var smågodis, läsk och fikabröd.
Blir jag godissugen köper jag den äkta lakritsen från naturgodishyllan som innehåller hälften så mkt socker som vanlig sötlakrits. Inte bra den heller men iaf bättre, och det handlar ju om mängden. Köper aldrig mer än 5 bitar.
Där finns också mörka chokladkulor med torkade hallon i. Dom är goda till fikat. Sen har jag en 72% chokladkaka hemma som jag ibland tar en ruta av till kaffet. Då delar jag den rutan i 4 delar så det känns mera. Är ju 10 rutor i en kaka så den räcker ett tag. Mina favoriter här är dom med hallon eller apelsin i. Tätt följd av pistage som nog är bäst egentligen.
Detta händer dock så klart inte varje dag.
Läsk drack jag ju väldigt lite av före med men drack en del cider. Det är numera utbytt mot äppelmust de få gånger jag dricker nåt sött. 1 äppelmust 33 cl är som att äta ett äpple, du får alltså bara i dig fruktsockret och då räknar jag den som en av de 3-4 frukter eller bär jag ska äta om dan. Fast just med det kan jag överdosera lite, speciellt har det varit så nu under jordgubbstiden.

Fikabröd försöker jag undvika eller tar väldigt lite då nån fyller år. Glass har jag dock ätit i sommar, men försöker minimera det med.

Jag äter nog annars ungefär som innan. Det jag tänker mig för om är väl vitt mjöl och socker så klart. Vit pasta är utbytt mot fiberpasta som ju också är vit men betydligt bättre. Har svårt för fullkorn där.
Rotfrukter försöker jag äta bara 1-2 ggr i veckan och då i soppa, wok eller gryta.
Potatis äter jag till mat ett par ggr i veckan kanske. Men har vi en annan varm grönsak så hoppar jag den. Gillar att göra varma grönsaksröror.
Bulgur och ris äter jag.
Stuvning reds nu med maizena eller grädde.
Bröd äter jag bara på morgonen och alltid grovt, sockerfritt.
Pålägg är skinka, kalkon, ost eller leverpastej och saltgurka, aldrig ättiksgurka. Men gurka, paprika o tomat ibland så klart.
Vin kan jag dricka om det inte är för sött, dricker oftast bara nåt glas. Likörer och sånt skippar jag, eller tar 5 droppar på botten om man är bortbjuden.
Det jag fått nej på är i princip bara potatismos, strips och majs. Annars äter jag allt t.o.m chark.
Har som innan 1-2 fisk/skaldjursdag, 1 köttfärs, 1 korv, 1 sopp, 1 kyckling och 1 kött. Kan varieras så det blir 2 av köttfärs eller kyckling med.

Så en dag kan se ut så här.

Frukost: ca 2 dl fil med bär, macka med pålägg kan bli en mjuk o en hård, isf Ryvita. Den med frön på. Te och alltid lika mkt vatten som te.

Fm: 1frukt, kaffe +vatten.

Lunch: Lättare mat som en sallad, omelett el likn alltid med minst 100 g protein och grönsaker. Kan ofta bli rester som jag fixar så här med. Alltid vatten.

Em: oftast bara Kaffe + vatten.

Middag: blir " mat o potatis" som inte alltid är potatis. Gröns och frukt. Vatten.
Sås reds med maizena eller görs på "kladd" dock inte så mkt majjo.

Kvällen: inte alltid jag blir sugen men blir jag det har jag fått tips om att ta en avokado eller äta ost eller jordnötssmör på t.ex finncrisp. Dricker oftast vatten framför TVn, ibland kaffe eller te. Kan bli en frukt med.

Hoppas ni fått svar på frågan.





Av Neta - 5 september 2016 23:16

Hej! Nu är det jag, Elle som skriver igen. Igår gjorde jag den här laxen som blev riktigt god.      


 


Ca 1.5 kg laxfilé (1 hel sida)

50- 75 gram smör

dill, massor, ca 2 ”krukor” (el. 3 frysta paket)

Ev. Lite persilja och/eller gräslök

2 citroner, skivade

Ev 2 lökar, skivade

1-2 tsk Salt

Svartpeppar


Lägg laxen på en stor bit folie. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Ifall att det skulle läcka från foliepaketet, så det inte bränner fast i plåten.


 


Strö lite salt och svartpeppar på laxen. Täck laxen med örter, citron och ev lök. Lägg några bitar smör längst upp.


 


 

Knyt ihop folie runt om, se till så att du ”stängt igen” foliepaketet ordentligt.


 


Lägg i långpannan. Baka laxen på 200 grader i 30-60 minuter.


Stick med en gaffel på det tjockaste stället för att se om den är klar.


Servera med potatis och t.ex romsås.


Skyn som bildas i botten på foliepaketet är jättegod att hälla på potatisen, så häll inte bort den.


Du kan göra samma sak med hel lax. Det är bara att ta ingredienserna 1,5 gång.


 

Av Neta - 4 september 2016 13:46

  

Veckans frukt:

 

 

Plommon

 

Plommon (Prunus domestica) är ett vanligtf ruktträdmed ätbar söt stenfrukt.

Denna art är sedan indelad i underarter bl.a.sviskon (Prunus domestica subsp. domestica) och krikon (Prunus domestica subsp. insititia).

Frukten kan antingen ätas färsk, torkas, användas till sylt eller marmelad.

Andra närbesläktade växter med ätbara plommon är slån (Prunus spinosa), samt körsbärsplommon (Prunus cerasifera). Den sistnämnda används vanligen som grundstam vid ympning av plommon.


För oss som inte har egna finns nu flera goda sorter i butikerna bl.a de stora röda på bilden som är väldigt söta och goda.

De ska dock inte förväxlas med


 

Plommonstop

Herrhatt med rund kulle som blivit en symbol för brittiska dåtidens börsmäklare och bankanställda. Ses ofta tillsammans med kritstreckskostym och paraply. Var även vanlig som huvudbonad för butlers och betjänter. Ordet “plommonstod” sägs komma från ett skämt och syftar på frukthandlarnas rundade kanna som rymde ett stop, 1,3 liter, som de mätte upp bär och frukter i.

  

Veckans frukost:


Chiapudding

1 portion
  • 2 dl kokosmjölk
  • 3 msk chiafrön
  • 0 ,5 tsk vaniljpulver

Blanda alla ingredienser väl i en skål och låt svälla i kylskåp över natten.
Servera med färska bär.

Man kan byta ut hälften av kokosmjölken mot valfri juice.

  

Veckans vego:

Falafel


5 dl kikärtor
7 1/2 dl vatten
1 liten välhackad lök
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad persilja
1 msk hackad färsk koriander
2 tsk kummin
1 msk vatten
1/2 tsk bakpulver

smörolja

Blötlägg kikärtorna i vatten över natten.
- Nästa dag, tvätta av, och mixa tills det blir finhackat.
ca 30 sek i matberedare / stavmixer
tillsätt sedan resten av ingredienserna och mixa jättelite 15 sek max
Låt smeten vila i 30 minuter

Om smeten är lös och inte går göra bollar av blanda i lite majsmjöl
Nu så gör man bollar som påminner om köttbullar / frikadeller
Stek i smörolja
Servera med buljongkokt äppelbulgur eller matvete och sallad med äppeldressing

  

Äppelbulgur

 

2 dl fullkornsbulgur

1 gul lök

1 äpple med syra

smörolja

½ tsk curry

1 tsk paprikapulver

1 krm chilipulver

Salt & sv.peppar

 

Koka bulguren enligt anvisning på paketet

Hacka lök och tärna äpplet

Fräs det i fettet med kryddorna

  

Äpple & citrondressing

 

1 syrligt äpple

½ citron, saft av

1 msk vatten

2 msk rapsolja, gärna kallpressad

Salt & sv.peppar

2 msk finhack persilja

 

Kärna ur och tärna äpplet smått

Blanda med citronsaft, vatten och olja

Smaka av och rör ner persiljan

  

Veckans sallad:

 

Rödbets & äppelsallad med feta

 

2-3 äpplen

4 kokta rödbetor

1 dl hackad persilja

150 g fetaost

½ dl rostade frön eller nötter

 

3 msk rapsolja

2 msk rödvinsvinäger

1 pr vitlöksklyfta

Salt &sv.peppar

 

Tärna äpple och rödbetor, blanda i en skål med persilja och fetaost

Grovhacka ev nötter

Rör samman dressingen, vänd ner i salladen och toppa med nötter/frön

  

Veckans bröd:

 

Turbosnabbt nötbröd i micron

 

1 ägg

1 dl nöt eller mandelmjöl (bara mixa nötter eller mandel)

1 tsk brödkrydda

½ tsk bakpulver

Salt

 

Blanda alla ingredienser med en gaffel i en skål

Häll ut smeten i en liten form med kant eller på en tallrik

Kör på full effekt i 2 minuter

Servera med frukt, bär, ägg eller avokado

      

Månd:

 

Färsiga oxrullader

 

400 g nötfärs

1 gul lök

smör

55 g ansjovisfiléer, spar spadet

2 msk hackad persilja

1 ägg

½ tsk salt

1 krm peppar

 

Sås:

2 dl vatten

1 dl matlagningsgrädde

1-2 msk ansjovisspad

1 msk soja

2 lagerblad

4 kr.pepparkorn

½ msk majsstärkelse

 

Hacka löken och fräs den mjuk i smör, blanda i hackad ansjovis och persilja, låt svalna.

Blanda färsen med ägg, salt och peppar

Dela färsen i 8 bitar och forma varje bit till en rund platta

Lägg fyllningen på mitten och vik upp färsen runt om, forma till rullader

Stek runtom i smör ca 10 min

Koka upp allt till såsen utom stärkelsen

Rör ut stärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen

Lägg i rulladerna och koka under lock 4-5 min.

Servera med kokt potatis, lingon och sallad/råkost

  

Tisd:

 

Fiskfärs i micron

 

400 gr tinad fiskfilé

2 ägg

1 brk lättfraiche

1 msk pot.mjöl

1 msk vetemjöl

salt o peppar

rikligt med dill

ev skaldjur

 

Finfördela fisken i matberedaren

Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.

Vänd  i ev skaldjur

Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min

Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.

Severa med sallad och ev potatis

 

Vill man ha sås till gör en toppredd på

2.5 dl mjölk

2.5 dl fiskbuljong eller hummerfond

3 msk mjöl

dill

salt o peppar

 

Vispa hop vätska och mjöl eller majsredning

koka upp och låt koka 3 min om med mjöl annars 1 min

vänd i dill och smaka av.

  

Onsd:

 

Texmexfalu



400-500g falukorv
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
½ p tacokrydda (20g)
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås
1 matlagningsgrädde (2.5 dl)
2 paprikor
1 dl fryst majs

Strimla korven och skiva löken.
Bryn det. Hacka vitlöken och ha i den.
Tillsätt kryddan, tomaterna och tacosåsen.
Strimla paprikan och ha i den, majs och grädde.
Låt koka ihop och smaka ev av m salt och peppar.

Servera med ris eller pasta o sallad.

  

Torsd:

 

Sommarsoppa m kyckling

 

8 färskpotatisar

4 späda morötter

1 palsternacka

2 kycklingfiléer

Olivolja

12 dl kycklingbuljong

Salt & sv.peppar

2 msk bladpersilja

 

Senapskräm:

2 dl fraiche

2 tsk dijonsenap

Salt & sv.peppar

 

Skrubba och skär potatis, morot och palsternacka i små bitar

Strimla kycklingen

Fräs i en kastrull med olivoljan ett par min

Häll på buljong och koka till rotfrukterna är mjuka

Smaka av

Rör ihop senapskrämen

Strö över persilja  och servera soppan med senapskrämen

  

Nyttig Chokladkaka

 

1 banan

1 ägg

2 msk kakao

1 nypa salt

 

Garnering:

kokos

hallon

blåbär

kiwi

eller jordgubbar

 

Bryt bananen i bitar och blanda den med ägg och kakao.

Tillsätt eventuellt en nypa salt för att framhäva smaken.

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer (eller i en mixer med knivar) till en slät smet.

Häll smeten i två mindre skålar, cirka 12 cm i diameter (eller i en större).

Strö över kokos.

Kör en skål i taget i mikron på högsta värme 1–1 ½ minut.

Servera gärna med bär, exempelvis hallon, blåbär eller jordgubbar.

  

Fredag:

 

Varma Italienare

För 2

 

 

200 g mozarella

2 tomater

1 baugette, gärna grov

120 g prosciutto

1 kruka basilika

Olivolja

Salt, sv.peppar

 

Tapenade:

1 sardellfilé

200 g urkärnade svarta oliver

½ msk kapris

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

 

Dela sardellen och oliverna i mindre bitar

Mixa sen tillsammans med övriga ingredienser till tapenaden

 

Skiva mozarella och tomater

Dela baugetten på mitten och skär den på längden så det blir 4 delar

Bred tapenade på underhalvorna och ringla olivolja på överhalvorna

Fyll baugetterna med mozarella, tomater, skinka och basilika

Salta och peppra

Slå in dem i folie och lägg dem på grillen eller i ugnen på 250 gr i 10 min tills osten smält.

  

Lörd:

 

Kycklingburgare

 

400 g tinad kycklingfilé eller färs

½ dl hackad persilja

1 citron, skalet

Salt & sv.peppar

Olivolja

Färsk spenat

 

Mal filéerna

Blanda färs, persilja, citronskal och kryddor till en jämn smet

Forma biffar och stek på medelvärme i oljan till de är helt genomstekta

Servera med färska spenatblad på rågbröd med sallad och

  

Currymajonnäs

 

1 äggula

1 tsk dijonsenap

1 msk press citron

2 dl rapsolja

1-2 tsk curry

1 krm salt

 

Vispa hop äggula, senap och citronsaft

Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning

Tillsätt curry och salt

  

 Sönd:

 

Rökt fläskfilé (färdig från butik

 

Potatisgratäng

 

1kg potatis                                           

             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         

               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen*.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Smulpaj utan vetemjöl

 

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosflingor

1 dl hackade nötter eller frön

1 dl pumpakärnor

2 msk flyt honung

1 tsk kardemumma

50 g smör

 

Sätt ugnen på 200 gr

Nyp ihop alla ingredienser eller mixa snabbt ihop

Fördela över ca ½ l bär eller frukt i smord form ev blandat med 1 msk majsstärkelse

Grädda mitt i ugnen 15-20 min

  

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 3 september 2016 22:49

Jag brukar ibland lägga en order på matsmart.se köper mest förp med bönor, tomater, buljong och smaksättare. Men så hittade Elle dom här tacostrutarna som dessutom är lätt saltade. Lagom stora med och går inte sönder som tubsen lätt gör. Ja för att inte prata om de vanliga skalen. Finns det nån som kan äta dom snyggt?

Goda var dom också. Så jag kan rekommendera dom varmt. Måste ju vara bra till barnhänder tänker jag, och till 65-åringar.....

Igår gjorde jag skaldjurswok, inget märkvärdigt och det kan ni nog göra allihop. Jag kan dock tipsa om att ha i färska champinjoner så behöver man inte ha ris eller nudlar till. Har ofta hela ugnsstekta eller grillade champinjoner till en köttbit med.
Vad jag med vill tipsa om är saffransarom på flaska. Står bland arraksarom o sånt vid bakhyllan och kostar 29kr. Det är ungefär 2 msk i och jag använder den i såser och soppor. Den ger inte så mkt färg men fin smak.

Till woken igår gjorde jag sås på en 2 dl fraiche, salt, sv.peppar och ca 3 droppar saffransarom. Den blev bra till det.
När jag bakar saffran till jul så har jag 4 påsar saffran till en deg på en liter. Då vill man ju ha färgen med. Men skulle göra lite extra på en 1/2 lit deg i julas och hade bara ett pkt saffran hemma, då tog jag en msk av detta också.
Köper även romarom till bullfyllning mm av dom här flaskorna. Haft den även i hemgjord romrussinglass.

Har ni sett salladen i min matsedel den här veckan?



Det är alltså de mjälla delarna av stock o skaft av blomkål o broccoli, strimlad röd paprika och solroskärnor i vinegrett. Köpte ju lite färdig sån sallad i Motala, då med inlagd paprika i. Den blir så himla god och håller sig några dar i kylen med.

Buketterna gjorde vi soppa på dan efter med lök, morot o potatis i thaibuljong och kokosmjölk med lite sambal o fisksås i. Hade i lite rester av färdiglagad kyckling med.
Soppa på en spik, verkligen.

I morgon ska jag ta reda på en hel laxsida. Vet inte än om jag ska skära upp den och frysa i bitar eller om jag ska köra hela i ugnen med kryddor, purjolök och citron på och ha färdigt att bara värma i micron nu när köket är som det är. Vore kanske bekvämast.

Funderar på att åka upp och köpa mer blomkål i morgon ( 10kr/kg) och göra blomkål med ost nån dag. Kokar den och lägger i en ugnsform, gör sen en maizenaredd sås på champinjoner, lök och röd paprika som jag har lite japansk soja i ( den färgar inte så mkt) när den är klar rör jag i antingen ärtor eller strimlade sockerärtor, häller det över o så på med riven ost. 225 gr till den fått färg bara. Så himla gott.
Vill man inte äta det vegetariskt tar man lite kallskuret till.

Ja det var dagens tips!

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards