Direktlänk till inlägg 25 september 2016
Veckans frukt:
Äpple, så klart så här på Äpplets dag idag. Detta är ett Katja.
Mitt favoritäpple är Gravensteiner, tätt följt av Aroma och Alice.
Äpple är ju himla användbart. Går att ha i allt egentligen. Riva i matbrödsdegen så kan du minska lite på sockret. I såser, grytor, sallader, drycker ja så mkt förutom det gamla vanliga mos, dricka och chutney.
Förra veckan fick ni recept på äppelmousse med maräng. Nu får ni detta, där degvätskan är äppeljuice. Kör i råsaftcentrifug eller använd must, köp INTE färdigt, få äppeljuicer är värda namnet. Jag dricker bara den från Lidl i flaska.
Kan hända det smygs in lite äpplen i veckans matsedel med.
Långpannebullar med äppelsmak
1/2 paket jäst
2 1/2 dl äppeljuice drickfärdig
1/2 dl sirap eller socker
1 tsk stött kardemumma
2 krm salt
8 1/2 dl vetemjöl
75 g rumsvarmt smör
ev. florsocker
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
2 msk farin eller rörsocker
1/2 msk kanel
1/2 msk majsstärkelse
1/2 dl äppelmos
Pensling:
1 uppvispat ägg, pärlsocker
Smula jästen i en köksassistent eller bunke.
Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
Tillsätt sirapen, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Rör samman smör, socker, kanel, och majsstärkelse till fyllningen.
Blanda ner äppelmoset.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Ev behövs lite mera mjöl.
Kavla ut degen till en stor rektangel.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle från långsidan.
Skär rullen i 20 bitar.
Lägg dem glest på bakpappersklädd långpanna (ca 30x40 cm).
Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Eller låt jäsa på vanligt vis i rumstemperatur under bakduk i ca 30 minuter.
Ta fram plåten ur kylen och låt bullarna jäsa upp ordentligt i rumstemperatur minst en timme. Sätt ugen på 225 grader.
Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Veckans frukosttips:
Hallon Holiday
¾ dl mandel
2 dl vatten
1 dl hallon + några till topping
1 avokado
1-2 tsk flyt honung
½ lime, saften
Mixa mandel o vatten
Tillsätt hallon, avokado, lime o honung
Mixa till en len smoothie
Toppa med hallon
Veckans vego:
Blomkålstabbouleh
500 g blomkål
1½ dl finhackad salladslök
1 dl finhackad mynta
½ dl finhackad persilja
1 skalad, urkärnad och tärnad gurka
2 dl fint tärnade tomater
Saft av 1½ citron
½ dl olivolja
Salt & sv.peppar
Ansa blomkålen och riv den grovt
Koka det rivna 5 min i lättsaltat vatten
Häll av och låt den ånga av
Blanda med de övriga grönsakerna och citron och olja
Smaka av.
Servera till:
Mandelbollar:
100 g mald mandel
1½ dl riven ost
1½ dl ströbröd
2 msk riven gul lök
1 hack vitlöksklyfta
1 tsk salt
3-4 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
3 ägg
2 msk vatten
Kokas i 1 liter grönsaksbuljong och steks därefter i smör eller olja.
Rör ihop allt väl
Rulla 40 bollar
Koka upp buljongen, småkoka bollarna däri ca 6-7 min, använd hålslev då du lägger i dom
Låt dem rinna av väl på hush.papper och stek dem därefter.
Veckans Sallad:
Veckans bröd:
Snabba Frukostbullar
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 rivet äpple
1/4 msk salt
1 msk sirap
2 1/2 dl vatten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver, äpple och salt i en bunke.
Tillsätt sirap och vatten och gör till en deg.
Rulla 10 bollar med möjliga händer.
In i mitten av ugnen 10-12 min.
Månd:
Shepards pie
För 6-8.
4 port av din egen köttfärsröra
Eller
500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar
1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar
Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med sallad.
Tisd:
Mandefisk i ugn
400 g färsk eller fryst fiskfilé
50 g smält smör
1 dl ströbröd
c a 50 g hackad mandel eller mandelspån ( ca 1 dl )
½ tsk gurkmeja
2 krm salt
1 liten vitlöksklyfta
½ dl hackad persilja
Värm ugnen till 200 grader.
Låt fisken tina, så att den går att skiva i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg dem intill varandra i en smord ugnssäker form och salta lite på dem
Blanda smöret med ströbröd, mandel, gurkmeja, salt, pressad vitlök och persilja.
Bred blandningen över fisken.
Sätt in formen i mitten av ugnen och gratinera i ca 25 minuter.
Servera med kokt eller pressad potatis och broccoli eller brytbönor och/eller finrivna morötter.
Servera gärna med kall yoghurtsås med bostongurka o chilisås
Onsd:
Palt
1 kg potatis
1½ tsk salt
ca 3 dl kornmjöl
ca 3 dl vetemjöl
ca 300 g rimmat fläsk
1 lök, hackad
kryddpeppar
Skala potatisen och skär den i mindre bitar, kör sedan potatisen i en matbredare till en finfördelad massa.
Blanda potatisen i en bunke med salt och mjölsorterna
Ibland behövs lite mer mjöl, smeten ska fast men ändå lite klibbig till en början, om den får stå en stund så sväller den något.
Koka upp vattnet och salt .
Skär fläsket i små tärningar, stek med lök o pepar. Låt svalna.
Skeda sedan upp smeten med hjälp av en större vattendoppad sked i ena handflatan som ska vara sköljd under lite rinnande vatten (jag använder mig av plasthandskar).
Gör en grop i smeten och lägg ner lite av fyllningen. Forma smeten till en boll.
Doppa en slev i kokvattnet och lägg över palten från handen och ner i det kokande vattnet.
Låt koka på medeltemperatur 20-30 minuter beronde på storlek eller ta dom när de flutit upp.
Servera med lingonsylt och smör.
Man kan också göra dem hela och servera fyllningen bredvid eller bara med stekt fläsk, smör och lingon.
Blir det några kvar så skiva och stek dan efter.
Torsd:
Linssoppa med tomat och fårost
3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
1,5 l buljong
1 brk krossade tomater
1 lagerblad
salt & peppar
spiskummin
timjan
ca 100 gr fårost eller feta (kan skippas)
Fräs den hackade löken och vitlöken i oljan.
Tillsätt morötterna skurna i slantar.
Späd med buljongen.
Tillsätt linserna, tomaterna och lagerbladet.
Tillsätt alla kryddor och koka försiktigt under lock i 15 min.
Smaka av och krydda ev. på lite.
Före servering smulas osten över soppan.
Äppelkompott
6 syrliga äpplen, t.ex Aroma
4 dl vatten
½ dl socker
1 tsk honung
1 msk press citron
Kardemumma
Koka upp vattnet
Tillsätt socker, honung, pr citron och mald kardemumma
Skala, kärna ur o dela äpplena i klyftor
Lägg ner i lagen o låt det sjuda ett par min tills klyftorna är mjuka
Lyft upp ,ed hålslev, sila lagen och lägg tillbaka klyftorna
Servera med vaniljglass
Fred:
Kyckling-och baconpaj
100 gr smör
100 gr valnötter, kan så klart uteslutas, öka då smöret m 25 g
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
FYLLNING:
1 pkt bacon, 140 g
300 g kycklingbröst
100 g purjo
2 vitlöksklyftor, skivade
curry, salt, peppar
Stanning:
3 ägg
3 dl gräddmjölk
1½ dl riven ost
salt & peppar
Sätt ugnen på 200 g
Mixa nötterna i matberedaren.
Tillsätt sedan mjöl och smör, mixa till en grynig konsistens, tillsätt till slut vattnet.
Kavla eller tryck ut i önskad form och ställ kallt i kyl eller frys.
Grädda sedan 5 min.
Sänk ugnen till 150 gr
Strimla baconet, tärna kycklingen och ansa och skiva purjon.
Lägg baconet i het panna. Fräs någon minut.
Tillsätt sedan kyckling och vitlökskivor.
Låt allt få lite färg innan du tillsätter purjon.
Pudra sen över curry, salt och peppar.
Lägg fyllningen i skalet, fyll på med ost och äggstanning.
Grädda 50 min.
Servera med olika salladssorter, skivad rödlök och oliver.
Lörd:
Vi firar in okt
Sallad med ris och räkor
För 5-6 pers
2 dl okokt ris
vatten enl anvisning
1 msk kycklingfond eller 1 tärning
1 msk (knappt) currypulver
250 g broccolibuketter
2 ägg, mjukkokta
2 tomater
1 brk vit sparris
100 g strimlade sockerärtor
2 dl svarta, skivade oliver
200 g skalade räkor (el. ca 500 g i oskalad vikt)
Sås:
0.5 dlcréme fraiche
2 msk vit balsamvinäger
1 msk osöt dijonsenap
grovmalen svartpeppar
0.75 dl (knappt) olivolja
rikligt med hackad dill
Tina o skala räkorna.
Fräs riset i curryn och koka sen i vattnet och kycklingfonden.
Låt svalna medan du gör resten.
Koka broccolin ca 2-3 minuter.
Spola dem sen med kallt vatten.
Dela äggen i klyftor
Klyfta tomaterna, halvera sen.
Häll av och dela sparrisen, spar knoppar till dekoration
Blanda allt, dekorera med sparrisknoppar och äggklyftor
Såsen:
Blanda créme fraiche, balsamvinäger och senap.
Rör ner olivolja.
Smaka av med peppar och socker.
Rör i hackad dill.
Servera såsen i en separat skål.
Bröd är gott till.
Sönd:
Goda grytan
Till många ;)
Paprika kan bytas ut mot t. ex vattenkastanj, morot eller likn, pulvret bör nog va med dock.
Lägg i en gryta:
1 kg fläskkött i sockerbitsstora bitar
5 strimlade paprikor i olika färger
5-6 scharlottenlökar eller 2-3 gula, grovt skurna
2-3 krosss vitlöksklyftor
5 tsk paprika pulver
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk salt
2,5 msk soja
1 brk tomater + 1/2 brk vatten
1 brk ananassalsa + 1/2 brk vatten (man kan ta 2 brk tomater om man inte gillar salsan)
Rör om, koka upp o låt puttra på spisen medans du gör nåt roligare.
Klar e ca 45 min eller när köttet är mört.
Smaka av!
Ät m potatis eller ris.
Äppelsoppa m kanel
4 äpplen
7.5 dl vatten
2 dl äppelmust
1 kanelstång
2 msk potatismjöl
Ev socker
Skala ev, kärna ur och skär äpplen i tärningar.
Koka upp vatten, must och kanel.
Lägg i äppelbitarna och koka dem mjuka.
Rör ut potatismjölet i ett par matskedar kallt vatten.
Tag kastrullen från värmen och tillsätt redningen i en fin stråle under omrörning.
Koka upp och smaka av med ev socker
Häll upp soppan och strö över lite socker så att det inte blir skinn på ytan.
Kan även ätas kall.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
|||||
|