Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 september 2016

Tips

Av Neta - 22 september 2016 13:18

Följer både Ica, Kokaihop och en del veckotidningar på facebook och då får man fina mat tips.
Först tänker jag tipsa om något jag såg i en blogg om mat utan socker.

Vita bönor i tomatsås

4 portioner
2 burkar Zeta Stora Vita Bönor Ekologiska
2 vitlöksklyftor , hackade
1 liten gul lök , hackad
1/2 dl Zeta Olivolja
1/2 dl torrt vitt vin
1 burk Zeta Tomater Finkrossade
1 krm timjan
2 krm oregano
1 lagerblad

Låt bönorna rinna av och skölj dem väl. Fräs vitlök och gul lök i olivoljan i 2-3 minuter på svag värme så att de inte får någon färg. Tillsätt vin, tomater, timjan, oregano och lagerblad. Låt småkoka i cirka 15 minuter.
Lägg i bönorna, koka upp och smaka av med salt och peppar.
Låt koka ihop under 2-3 minuter, späd med lite vatten om det blir för tjockt.
Tillagningstid: 20 minuter

Man kan gott öka på örterna lite, så mkt godare än burkbönor men kanske inte billigare. Jag använde alkoholfritt matlagningsvin, står bredvid vinägern i butiken.

Vi åt med baconlindad korv, ugnstomater och pizzasallad.

Lånad bild

Falukorv i ugn
? 4 pers ? 40 min

700 g falukorv
4 plommontomater
2?3 gula lo?kar
150 g lagrad ost, t ex greve? el va?sterbottens
3?4 msk tomatpure?
2 msk dijonsenap
2 dl gra?dde
2 msk konc kalvfond
2 msk stark chilisa?s, t ex Heinz Hot sauce chipotle garlic
grovmalen svartpeppar salt

Servering
sallad
potatismos eller kokt ris

1. Sa?tt ugnen pa? 225°.
2. Skiva falukorv, tomater och lök. Riv osten. Varva det i en eldfast form. Sta?ll ga?rna skivorna pa? ho?gkant sa? fa?r topparna en god, knaprig yta.
3. Klicka tomatpure? och senap mellan skivorna.
4. Blanda gra?dde och kalvfond med hot sauce. Krydda med salt och peppar. Ha?ll ner blandningen i formen och baka sedan i ugnen i ca 30 minuter.
5. Servera med en sallad och potatismos eller kokt ris

Lånad bild

Köttfärsgratäng m potatis

4 port
2 gula lökar
600 g blandfärs
2 msk smör
salt, svartpeppar
500 g krossade tomater
200 g vitlöksost (färskost)
1 tsk curry
800 g kokt potatis
3?4 tomater
3 dl riven gratängost

Ugn 225°



Gör så här

1. Skala och hacka löken. Fräs lök och köttfärs i smör, krydda med salt och peppar. Rör ner tomater, ost och curry. Smaka av igen.

2. Skiva de kokta potatisarna. Varva köttfärsröra och potatis i en smord ugnssäker form. Skiva tomaterna. Lägg dem överst i pajformen och strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen ca 15 min.

3. Servera med en blandad sallad.

Sen ett bra tips så här i förkylningstider

Lånad bild

Ingefärsshot, 5 dl

200 g färsk ingefära
4 citoner
2 msk honung
4 dl kallt vatten

Gör så här:
1. Skala ingefäran, det går bra med en vanlig potatisskalare, eller bara dra av skinnet med en sked.
2. Finriv ingefäran i en bunke.
3. Pressa citronerna och blanda ner i ingefäran tillsammans med honung och vatten.
4. Låt stå och dra en timme.
5. Sila av ingefäran och pressa ut så mycket av vätskan som möjligt.
6. Tappa upp på en trevlig flaska och förvara i kylen.
7. Ta ett shot på cirka 4 cl på morgonen, ingefärsshot håller cirka två veckor i kylen.

Något vi brukar göra som ju är lite lika det här är att lägga en skiva citron eller apelsin i en tekopp, riva över ca 2 cm ingefära, slå på hett vatten och sist lösa upp en sked honung i det. Dricks så varmt det går.
Jag kör på apelsin, tycker det är godast.

Köper hel ingefära och drar av skalet med en liten sked. Lindar in i gladpack och fryser den i bitar, sen river jag från fryst. Gör precis lika med färsk pepparrot men där får jag ta fram en skalare.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards