Matsedeln

Direktlänk till inlägg 18 september 2016

V 38

Av Neta - 18 september 2016 15:20

  

Veckans frukt:

 

 

Päron, på bilden ett Williams som är mitt favoritpäron. Ett stort och lite “klumpig” sort. Williams är känt för sin höga smak som många anser har en antydan av kanel i sig. Williams är ett populärt päron i den gastronomiska världen.

Päron är gott till så mkt en klassiker är väl ost men även choklad. Lägga in i sockerlag med ingefära, lingon eller cognac i.

Vi har gjort marmelad på päron med ingefära och den blev grymt fin. Lika delar päron och syltsocker, koktid står i en tabell på påsen. Ingefära eller vaniljpulver efter smak.

Att man kan smaksätta med mycket olika saker ser man också i det här saftreceptet, de smakerna funkar så klart även i inläggningar och marmelad.

 

Päronsaft

 

1 kg väl mogna päron, gärna bergamotter

1 liter vatten

4 dl socker/lit. avrunnen saft

 

Exempel på smaksättning:

2 dl lingon

5 skivade rosenkvittenfrukter

1 kanelstång

1/2 vaniljstång

2 tsk hel kardemumma

1 liten kvist rosmarin

1 tsk rosépeppar

1 tsk stötta enbär

2 cm färsk ingefära i tunna skivor

Eller någon blandning av ovanstående

 

Klyfta eller skiva päronen, med skal och kärnor kvar.

Lägg päron och ev. smaksättning i en kastrull, häll på vatten och koka tills päronen blivit mjuka.

Mosa dem med en slev eller potatisstöt och koka fem minuter till på hög värme innan du häller allt i en silduk och låter massan rinna av i 20 minuter.

Koka upp den avrunna saften tillsammans med 4 dl socker per liter saft.

Päronsaften blir söt och mild.


  

Veckans frukosttips:

 

Avokadoyoghurt med nektarin

 

1 stor mogen avokado

½ fryst banan

1 dl yoghurt eller rismjölk

1 msk pr citron

1 tsk honung

1 tsk vaniljpulver

1 nektarin

Hampfrö

 

Mixa allt till en mjuk kräm

Servera med tunnklyftad nektarin och skalade hampafrö

  

Veckans vego:

 

Fyllda portabellosvampar

 

3-4 mellanstora tomater, urkärnade och tärnade

4 finhack vitlöksklyftor

6 strimlade salladslökar

65 g färsk ansad spenat

2 msk smör

150 g chévre

4 stora portabellosvampar, hattarna utan lameller

Riven parmesan

 

Pinjekärnor och råkostsallad till servering.

 

Sätt ugnen på 225 gr

Hetta upp smöret och fräs löken blank och mjuk

Vänd ner spenaten och fräs även den smidig

Sila bort överflödig vätska

Tillsätt tomathack och smulad getost, låt osten smälta ner

Fyll svamparna med röran

Strö över parmesan och gratinera i ugnens mitt ca 15 min

Strö över pinjekärnor och servera.

  

Veckans sallad:

 

Favorit i repris men är ju säsong nu, testa att göra den på spetskål, röd eller grön, lika god.

 

Råsallad med äpple

 

1/2 l strimlad röd eller vitkål

2 rivna syrliga äpplen

1/2 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

2 krm salt

lite sv.peppar

2 msk olja

1 msk vatten

1/2 dl gräddfil

   

Veckans bröd:

 

Hittade i en grupp med tips om billig mat på Fb

 

Blixtfrallor

6 st

 

2½ dl vetemjöl

2½ dl rågmjöl eller liknande

2½ tsk bakpulver

½ dl solrosfrö

¾  tsk salt

3 msk smörolja

3 dl mjölk

 

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda vetemjöl, bakpulver, frön och salt i en bunke.

Blanda smörolja och mjölk och häll det över mjölblandningen.

Rör ihop allt till en kladdig deg.

Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd.

Dela den i 6 bitar.

Rulla bollar av degbitarna.

Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Strö mjöl över bollarna och platta till dem.

Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min.

Låt dem svalna på plåten.

Njut av de nybakade bröden med smör och ost.

      

 

Månd:

 

Texmex-låda

 

400 gr köttfärs

2 msk smör                                              


                                            

2 rödlökar

1 grön paprika

3 tomater

1 brk röda bönor

1 liten brk majs

1 påse tacokrydda

100 gr tortillachips

riven ost

1 dl matlagningsyoghurt eller gräddfil smaksatt med tacosås

 

Sätt ugnen på 220 gr

Fräs köttfärsen, skiva lök, paprika och tomat under tiden, blanda i detta.

Tillsätt bönor och majs.

Puttra i 10 min. Smaka av med kryddorna.

Varva chips, röran och osten i ugnsform, ost överst.

Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.

Ringla över yoghurt eller servera med gräddfilsblandningen.

  

Tisd:

 

Knaperstekta isterband på uppländskt vis med stuvad vitkål

 


1-1½ isterband/person halverade på längden och skalade, stek så de får en riktig stekyta, låt rinna av på hushållspapper

 

1 lit strimlad vitkål

1 hackad gul lök

Kokas i 10 min i lättsaltat vatten

 

Under tiden vispas

5 dl mjölk med 5 msk vetemjöl

koka upp det i egen kastrull

tillsätt 1 msk smör

koka 3-5 min under omrörning

Smaka av m salt & vitpeppar

 

1-2 stora morötter, finrivna.

 

Häll av vitkålen och låt den rinna av väl

Lägg tillbaka i kastrullen och vänd ner stuvningen

Tillsätt riven morot och servera med isterbanden och inlagda rödbetor.

  

Onsd:

 

Laxpasta

 

4 port pasta kokas enligt anvisning

400 g tärnad lax

1 strimlad purjo

1 röd tärnad paprika

4 dl matlagningsgrädde

1 msk ljus maizenaredning

½ dl finhackad dill

rivet skal av 1 citron + några droppar saft

salt och limepeppar

 

Fräs lax med purjo och paprika i ca 3 min tills den ser klar ut

Häll över grädden, tillsätt maizena, koka upp och koka 1 min

Vänd ner dill och citron, smaka av med salt o peppar

Vänd ner den färdiga pastan och servera med tomat & rödlökssallad.

  

Tomat och rödlökssallad

 


4 skivade tomater

1-2 rödlökar, halverade, urkärnade (ta bort det vita i mitten) och finstrimlade

Blanda i en skål och skvätta över

1 msk olivolja

½ msk valfri vinäger

salt & sv.peppar

Blanda runt och låt det stå minst 1 timme.

   

Torsd:

 

Gör mkt och frys in

 

Ärtsoppa

 

Ca 5 l

 

1 kg torkade gula ärtor

Vatten så det täcker

 

3 l vatten

4 gula lökar, halverade

6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare

ev 1 bit, ca 5 cm ingefära

3 tsk mejram eller timjan, eller blanda

2 tsk salt

ev lite smulad buljong

ev finstrimlad purjo

senap

 

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta

Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.

Lägg i köttet helt, ev ingefära och lök

Koka under lock till köttet är klart, ca 1 timme och 15 min för fläsk

Ta bort alla lösa skal som flutit upp

Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan

Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong

Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.

   

Smulpaj utan vetemjöl

 

1 dl mandelmjöl

1 dl kokosflingor

1 dl hackade nötter eller frön

1 dl pumpakärnor

2 msk flyt honung

1 tsk kardemumma

50 g smör

 

Sätt ugnen på 200 gr

Nyp ihop alla ingredienser eller mixa snabbt ihop

Fördela över ca ½ l bär eller frukt i smord form ev blandat med 1 msk majsstärkelse

Grädda mitt i ugnen 15-20 min

  

Fred:

 

Räkbrulé med pepparrot

 

Gör den med fördel dagen innan

Förvara i kyl och garnera precis före servering.

 

För 6-8

500 g oskalade räkor

3 dl vispgrädde

3 dl standardmjölk

7 ägg

2 msk riven pepparrot

¾ dl hackad dill

Salt & sv.peppar

 

Garnering:

Räkor

Citron, tunna klyftor utan hinna och kärnor

Dillvippor

Färskriven pepparrot

 

Sätt ugnen på 150 gr

Skala och grovhacka räkorna, spar några att garnera med

Fördela hacket i smorda portionsformar

Koka upp grädde och mjölk

Knäck äggen i en bunke

Häll den varma vätskan över och vispa under tiden

Tillsätt pepparrot, hackad dill och kryddor

Smaka av

Fördela i formarna

Grädda mitt i ugnen ca 25 min

Låt svalna

Täck över och förvara i kyl

Förbered citronen

Garnera och servera med sallad och bröd.

  

Lörd:

 

 

Kycklingfilé i rosépepparsås

 

400 gram kycklingfilé

1 msk vetemjöl

50 gram smör

1 tsk salt eller lite mer

1 krm vitpeppar eller lite mer

2 dl torrt vitt vin

1 st hönsbuljongtärning eller motsvarande mängd fond

1 msk fransk senap

2,5 dl vispgrädde

1,5 msk grovt stött rosépeppar

 

Klyv filéerna om de är tjocka. Vänd dem i mjöl.

Stek på medelstark värme ca 7 minuter på var sida (de ska vara genomstekta).

Salta och peppra och ta upp dem ur stekpannan. Håll dem varma.

Lös upp buljongtärningen i vinet och koka ihop några minuter.

Rör ner grädde och senap.

Sjud till lagom konsistens.

Rör i den grovstötta rosépepparen och smaka av.

Lägg upp kycklingen på varma tallrikar eller i varm karott och häll såsen över.

Strö gärna lite hela rosépepparkorn över det hela.

Servera med hasselbackare och sallad.

  

Hasselbackspotatis

 

12 jämnstora potatisar av fast sort
25g  smör

1tsk  salt
1msk  finsiktat ströbröd


Värm ugnen till 225°

Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.

  

Sönd:

 

Krämig lövbiffs & potatisgratäng


4 port
700 g potatis
600 g lövbiff
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
200 g färsk spenat
200 g kantareller
smör till stekning

Gratängsås
2 1/2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
5 dl grädde
5 msk vetemjöl
1 msk dijonsenap
140 g riven gräddädelost eller annan ost

Gratinering och garnering
1 dl riven lagrad ost
kryddgrönt

Ugn 225°
Skala och skiva potatisarna tunt.
Skär lövbiffen i centimetertjocka strimlor. Krydda.
Bryn köttet i smör i omgångar i stekpanna. Ta av från järnet.
Kärna ur och tärna paprikorna. Ansa och strimla purjolöken. Ansa spenaten.
Fräs lök, paprikor och spenat blankt och smidigt, se till så att all vätska från spenaten kokar bort.
Blanda kött, potatis och grönsaker. Fördela blandningen i en smord ugnsform.
Stek kantarellerna torra i smör i stekpanna. Ta undan några till garnering.

Gratängsås:
Vispa ihop ingredienserna och häll såsen över gratängen.
Peta med en gaffel så att såsen rinner ner mellan fyllningen på alla ställen.
Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen 45 min.
Garnera med de sparade stekta kantarellerna och kryddgrönt.

  

ÄPPELMOUSSE

6 dl äppelmos, gärna hemgjort med lite bitar

3 msk creme fraiche

1 msk honung

1 msk calvados

 

Maräng:

2 äggvitor

1 dl socker

 

Sätt ugnen på 150 gr.

Blanda äppelmos, creme fraiche, honung och calvados.

Fördela moset i fyra ugnssäkra formar.

Vispa vitorna till hårt skum, rör i sockret och blanda ordentligt.

Fördela i formarna.

Grädda ca 25 min.

Servera ljummen.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3 4
5 6
7
8 9
10
11
12
13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards