Direktlänk till inlägg 18 september 2016
Veckans frukt:
Päron, på bilden ett Williams som är mitt favoritpäron. Ett stort och lite “klumpig” sort. Williams är känt för sin höga smak som många anser har en antydan av kanel i sig. Williams är ett populärt päron i den gastronomiska världen.
Päron är gott till så mkt en klassiker är väl ost men även choklad. Lägga in i sockerlag med ingefära, lingon eller cognac i.
Vi har gjort marmelad på päron med ingefära och den blev grymt fin. Lika delar päron och syltsocker, koktid står i en tabell på påsen. Ingefära eller vaniljpulver efter smak.
Att man kan smaksätta med mycket olika saker ser man också i det här saftreceptet, de smakerna funkar så klart även i inläggningar och marmelad.
Päronsaft
1 kg väl mogna päron, gärna bergamotter
1 liter vatten
4 dl socker/lit. avrunnen saft
Exempel på smaksättning:
2 dl lingon
5 skivade rosenkvittenfrukter
1 kanelstång
1/2 vaniljstång
2 tsk hel kardemumma
1 liten kvist rosmarin
1 tsk rosépeppar
1 tsk stötta enbär
2 cm färsk ingefära i tunna skivor
Eller någon blandning av ovanstående
Klyfta eller skiva päronen, med skal och kärnor kvar.
Lägg päron och ev. smaksättning i en kastrull, häll på vatten och koka tills päronen blivit mjuka.
Mosa dem med en slev eller potatisstöt och koka fem minuter till på hög värme innan du häller allt i en silduk och låter massan rinna av i 20 minuter.
Koka upp den avrunna saften tillsammans med 4 dl socker per liter saft.
Päronsaften blir söt och mild.
Veckans frukosttips:
Avokadoyoghurt med nektarin
1 stor mogen avokado
½ fryst banan
1 dl yoghurt eller rismjölk
1 msk pr citron
1 tsk honung
1 tsk vaniljpulver
1 nektarin
Hampfrö
Mixa allt till en mjuk kräm
Servera med tunnklyftad nektarin och skalade hampafrö
Veckans vego:
Fyllda portabellosvampar
3-4 mellanstora tomater, urkärnade och tärnade
4 finhack vitlöksklyftor
6 strimlade salladslökar
65 g färsk ansad spenat
2 msk smör
150 g chévre
4 stora portabellosvampar, hattarna utan lameller
Riven parmesan
Pinjekärnor och råkostsallad till servering.
Sätt ugnen på 225 gr
Hetta upp smöret och fräs löken blank och mjuk
Vänd ner spenaten och fräs även den smidig
Sila bort överflödig vätska
Tillsätt tomathack och smulad getost, låt osten smälta ner
Fyll svamparna med röran
Strö över parmesan och gratinera i ugnens mitt ca 15 min
Strö över pinjekärnor och servera.
Veckans sallad:
Favorit i repris men är ju säsong nu, testa att göra den på spetskål, röd eller grön, lika god.
Råsallad med äpple
1/2 l strimlad röd eller vitkål
2 rivna syrliga äpplen
1/2 finhackad rödlök
Rörs ner i en sås av:
1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger
2 krm salt
lite sv.peppar
2 msk olja
1 msk vatten
1/2 dl gräddfil
Veckans bröd:
Hittade i en grupp med tips om billig mat på Fb
Blixtfrallor
6 st
2½ dl vetemjöl
2½ dl rågmjöl eller liknande
2½ tsk bakpulver
½ dl solrosfrö
¾ tsk salt
3 msk smörolja
3 dl mjölk
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver, frön och salt i en bunke.
Blanda smörolja och mjölk och häll det över mjölblandningen.
Rör ihop allt till en kladdig deg.
Rulla degen i vetemjöl och rulla ut den till en längd.
Dela den i 6 bitar.
Rulla bollar av degbitarna.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Strö mjöl över bollarna och platta till dem.
Grädda bröden mitt i ugnen i 9–11 min.
Låt dem svalna på plåten.
Njut av de nybakade bröden med smör och ost.
Månd:
Texmex-låda
400 gr köttfärs
2 msk smör
2 rödlökar
1 grön paprika
3 tomater
1 brk röda bönor
1 liten brk majs
1 påse tacokrydda
100 gr tortillachips
riven ost
1 dl matlagningsyoghurt eller gräddfil smaksatt med tacosås
Sätt ugnen på 220 gr
Fräs köttfärsen, skiva lök, paprika och tomat under tiden, blanda i detta.
Tillsätt bönor och majs.
Puttra i 10 min. Smaka av med kryddorna.
Varva chips, röran och osten i ugnsform, ost överst.
Gratinera i mitten av ugnen i 15 min.
Ringla över yoghurt eller servera med gräddfilsblandningen.
Tisd:
Knaperstekta isterband på uppländskt vis med stuvad vitkål
1-1½ isterband/person halverade på längden och skalade, stek så de får en riktig stekyta, låt rinna av på hushållspapper
1 lit strimlad vitkål
1 hackad gul lök
Kokas i 10 min i lättsaltat vatten
Under tiden vispas
5 dl mjölk med 5 msk vetemjöl
koka upp det i egen kastrull
tillsätt 1 msk smör
koka 3-5 min under omrörning
Smaka av m salt & vitpeppar
1-2 stora morötter, finrivna.
Häll av vitkålen och låt den rinna av väl
Lägg tillbaka i kastrullen och vänd ner stuvningen
Tillsätt riven morot och servera med isterbanden och inlagda rödbetor.
Onsd:
Laxpasta
4 port pasta kokas enligt anvisning
400 g tärnad lax
1 strimlad purjo
1 röd tärnad paprika
4 dl matlagningsgrädde
1 msk ljus maizenaredning
½ dl finhackad dill
rivet skal av 1 citron + några droppar saft
salt och limepeppar
Fräs lax med purjo och paprika i ca 3 min tills den ser klar ut
Häll över grädden, tillsätt maizena, koka upp och koka 1 min
Vänd ner dill och citron, smaka av med salt o peppar
Vänd ner den färdiga pastan och servera med tomat & rödlökssallad.
Tomat och rödlökssallad
4 skivade tomater
1-2 rödlökar, halverade, urkärnade (ta bort det vita i mitten) och finstrimlade
Blanda i en skål och skvätta över
1 msk olivolja
½ msk valfri vinäger
salt & sv.peppar
Blanda runt och låt det stå minst 1 timme.
Torsd:
Gör mkt och frys in
Ärtsoppa
Ca 5 l
1 kg torkade gula ärtor
Vatten så det täcker
3 l vatten
4 gula lökar, halverade
6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare
ev 1 bit, ca 5 cm ingefära
3 tsk mejram eller timjan, eller blanda
2 tsk salt
ev lite smulad buljong
ev finstrimlad purjo
senap
Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar
Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta
Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.
Lägg i köttet helt, ev ingefära och lök
Koka under lock till köttet är klart, ca 1 timme och 15 min för fläsk
Ta bort alla lösa skal som flutit upp
Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan
Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong
Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.
Smulpaj utan vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
1 dl hackade nötter eller frön
1 dl pumpakärnor
2 msk flyt honung
1 tsk kardemumma
50 g smör
Sätt ugnen på 200 gr
Nyp ihop alla ingredienser eller mixa snabbt ihop
Fördela över ca ½ l bär eller frukt i smord form ev blandat med 1 msk majsstärkelse
Grädda mitt i ugnen 15-20 min
Fred:
Räkbrulé med pepparrot
Gör den med fördel dagen innan
Förvara i kyl och garnera precis före servering.
För 6-8
500 g oskalade räkor
3 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
7 ägg
2 msk riven pepparrot
¾ dl hackad dill
Salt & sv.peppar
Garnering:
Räkor
Citron, tunna klyftor utan hinna och kärnor
Dillvippor
Färskriven pepparrot
Sätt ugnen på 150 gr
Skala och grovhacka räkorna, spar några att garnera med
Fördela hacket i smorda portionsformar
Koka upp grädde och mjölk
Knäck äggen i en bunke
Häll den varma vätskan över och vispa under tiden
Tillsätt pepparrot, hackad dill och kryddor
Smaka av
Fördela i formarna
Grädda mitt i ugnen ca 25 min
Låt svalna
Täck över och förvara i kyl
Förbered citronen
Garnera och servera med sallad och bröd.
Lörd:
Kycklingfilé i rosépepparsås
400 gram kycklingfilé
1 msk vetemjöl
50 gram smör
1 tsk salt eller lite mer
1 krm vitpeppar eller lite mer
2 dl torrt vitt vin
1 st hönsbuljongtärning eller motsvarande mängd fond
1 msk fransk senap
2,5 dl vispgrädde
1,5 msk grovt stött rosépeppar
Klyv filéerna om de är tjocka. Vänd dem i mjöl.
Stek på medelstark värme ca 7 minuter på var sida (de ska vara genomstekta).
Salta och peppra och ta upp dem ur stekpannan. Håll dem varma.
Lös upp buljongtärningen i vinet och koka ihop några minuter.
Rör ner grädde och senap.
Sjud till lagom konsistens.
Rör i den grovstötta rosépepparen och smaka av.
Lägg upp kycklingen på varma tallrikar eller i varm karott och häll såsen över.
Strö gärna lite hela rosépepparkorn över det hela.
Servera med hasselbackare och sallad.
Hasselbackspotatis
12 jämnstora potatisar av fast sort
25g smör
1tsk salt
1msk finsiktat ströbröd
Värm ugnen till 225°
Skala potatisen.
Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.
Smält smör och pensla potatisen väl.
Baka dem i ugnen i 20 minuter.
Strö på salt och ströbröd.
Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.
Pensla med smör då och då.
Sönd:
Krämig lövbiffs & potatisgratäng
4 port
700 g potatis
600 g lövbiff
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
1 purjolök
200 g färsk spenat
200 g kantareller
smör till stekning
Gratängsås
2 1/2 dl vatten
2 msk konc kalvfond
5 dl grädde
5 msk vetemjöl
1 msk dijonsenap
140 g riven gräddädelost eller annan ost
Gratinering och garnering
1 dl riven lagrad ost
kryddgrönt
Ugn 225°
Skala och skiva potatisarna tunt.
Skär lövbiffen i centimetertjocka strimlor. Krydda.
Bryn köttet i smör i omgångar i stekpanna. Ta av från järnet.
Kärna ur och tärna paprikorna. Ansa och strimla purjolöken. Ansa spenaten.
Fräs lök, paprikor och spenat blankt och smidigt, se till så att all vätska från spenaten kokar bort.
Blanda kött, potatis och grönsaker. Fördela blandningen i en smord ugnsform.
Stek kantarellerna torra i smör i stekpanna. Ta undan några till garnering.
Gratängsås:
Vispa ihop ingredienserna och häll såsen över gratängen.
Peta med en gaffel så att såsen rinner ner mellan fyllningen på alla ställen.
Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen 45 min.
Garnera med de sparade stekta kantarellerna och kryddgrönt.
6 dl äppelmos, gärna hemgjort med lite bitar
3 msk creme fraiche
1 msk honung
1 msk calvados
Maräng:
2 äggvitor
1 dl socker
Sätt ugnen på 150 gr.
Blanda äppelmos, creme fraiche, honung och calvados.
Fördela moset i fyra ugnssäkra formar.
Vispa vitorna till hårt skum, rör i sockret och blanda ordentligt.
Fördela i formarna.
Grädda ca 25 min.
Servera ljummen.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 | 15 | 16 |
17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
25 | |||
26 |
27 |
28 |
29 | 30 |
|||||
|