Direktlänk till inlägg 8 november 2015
Veckans vego:
Rårakor med squash
1 kg potatis
400 g squash
1 kruka gräslök
0,5 tsk salt
smör och olja att steka i
lingonsylt
grönsallad
Tvätta och riv potatis och squash.
Hacka gräslök och blanda med rivet. Rör i salt.
Stek plättar av rivet i smör och olja på medelvärme några minuter på var sida.
Stek gärna i två stekpannor samtidigt så går det snabbare.
Servera rårakorna varma med lingonsylt och en grönsallad till
Veckans sallad:
Broccoli med valnötter
2 broccolistånd
2 dl valnötter
1 citron
4 msk olivolja
salt o sv.peppar
Skölj och dela den råa broccolin i småbuketter
Hacka gärna stjälken fint också
Hacka valnötterna grovt
Blanda i en rymlig skål
Pressa citronen och blanda i olivoljan
Häll över salladen
Smaka av med salt o sv.peppar
Låt stå kallt minst ett par timmar före servering.
Evas morotsfoccacia
50 gram jäst
6 dl fingervarmt vatten
1/3 dl olivolja
I kg vetemjöl
4 dl riven morot
10 g salt
Strax under 1 dl brödsirap
(Flingsalt, timjan, rosmarin, olivolja innan gräddning)
Ugn 200-225 gr
Smula ner jästen i en degbunke, häll över vattnet och rör om.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen kraftigt tills den är smidig.(ganska lös)
Jäs under duk ca 40 min.
Tryck ut degen i en smord långpanna och låt jäsa ytterligare ca 35 min.
Ringla över lite olivolja, strö över flingsalt och örtkryddorna.
Grädda brödet ca 15 min och skär det i bitar när det svalnat.
Månd:
Pasta med köttfärssås
4 port pasta kokas en anvisning
400 g köttfärs 70/90
1-2 gula lökar
1 vitlöksklyft press
1-2 msk tomatpuré
1-2 msk chilisås
1 tsk paprikapulver
½ krm cayenne
1 krm sv.peppar
1-2 tsk salt
1 brk kross tomater + ½ brk vatten
maizenaredning om det behövs
riven parmesan
Fräs köttfärsen med löken
Tillsätt vitlök, tomatpuré, chilisås och kryddor
Häll på tomater och vatten
Låt det koka ihop ca 10 min
Red av om det behövs
Servera med pastan, sallad och riven parmesan
Tisd:
Stekt laxfilé, broccolisallad, remoladsås och kokt potatis
Stek fisken ca 500 g med skinnsidan först ca 4-5 min/sida
Remouladsås
3 dl kladd (majjo, gr.fil eller matyoghurt i lagom blandning)
1 liten finhackad lök
2-3 msk bostongurka
1 kokt hackat ägg
1 kn klippt dill
1 tsk torkad dragon
½ kn klippt persilja
saft av ½ citron
1-2 tsk kapris
salt & peppar
Rör ihop och låt dra minst 1 timme innan servering
Onsd:
Kroppkakor
1.5 l kokt ljummen, avångad potatis (king Edward är bäst)
3-4 äggulor
1-3 dl mjöl
Fyllning:
200 gr sidfläsk, falukorv eller svamp
2 gula lökar
2 krm svartpeppar
Kokning:
2 l vatten
1 msk salt
Pressa potatisen, rör ner äggulorna och mjöl tills det blir en stabbig deg
Rulla ut till längder, skär i bitar som snittas nästan mitt itu.
Hacka löken och tärna fläsket fint, fräs ihop det med kryddpepparn och låt det rinna av på hushållspapper.
Lägg fyllningen i snittet och kläm hop till en boll.
Lägg i kokande vatten ca 15 min
Låt dom rinna av på en handduk
Servera med smör och lingon.
Torsd:
Potatis- och purjosoppa
4 Stora potatisar
2 gula lökar
2 purjo
2 kl finhackad vitlök
olja
dill
1 liter hönsbuljong
1 dl mjölk + 2 msk mjöl
salt & peppar
Fräs potatis i bitar och lök skivad i oljan, vitlök med mot slutet
Tillsätt buljong och koka till potatisen kokar sönder
Tillsätt dill, vispa sönder potatisen med ballongvisp och red av
Smaka av med salt o peppar.
2½ dl rundkorning ris
5 dl vatten
2 msk Smör
1 tsk salt
8 dl mjölk
2 kanelstänger
1 msk strösocker
2 äggulor
ströbröd
Blanda ris, vatten, smör och salt i en stor tjockbottnad kastrull.
Låt koka på svag värme ca 10 min.
Tillsätt mjölk och kanelstång.
Låt gröten koka på mycket svag värme 30-40 min.
Sätt ugnen på 200 gr
Smaksätt med sockret
Rör snabbt i äggulorna
Häll i smord ugnsform
Strö på ströbröd
Grädda ca 25-30 min
1 dl blandsaft, jordgubbssaft eller hallonsaft
2 dl vatten
1 msk potatismjöl
Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar.
Ta av från värmen och servera saftsåsen varm eller kall.
Den ska inte koka då blir såsen tunn igen.
Fred:
1 stort pitabröd, gärna så kallat libabröd
1–2 tsk olivolja
1 tsk flingsalt
Dressing:
3 msk olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 msk vatten
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
Fetakräm:
100 g fetaost
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt på burk
Sallad:
1 ask (250 g) cocktailtomater
1 gurka
1 rödlök
12-16 oliver
4 inlagda pfefferoni
4 myntakvistar, de plockade bladen
1 tsk sumac
Till servering:
4 grillade kycklingfiléer eller klubbor
Sätt ugnen på grill 225 grader.
Skär brödet i snibbar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Droppa över oljan, strö över flingsaltet och rosta i mitten av ugnen cirka 3 minuter, passa noga så att brödet inte blir bränt.
Låt svalna.
Vispa ihop ingredienserna till dressingen.
Mosa ihop fetaost och vitlök, blanda ihop med yoghurten.
Dela tomaterna.
Skär gurkan i små tärningar.
Skala och strimla rödlöken.
Blanda tomater, gurka, lök och oliver.
Vänd ner pitabröd.
Fördela salladen och fetakrämen på tallrikar.
Ringla över dressingen.
Toppa med pfefferoni, myntablad och sumac.
Servera med kycklingen.
Tips! Sumac finns att köpa i saluhallar och välsorterade livsmedelsbutiker.
Får du inte tag på sumac, krydda salladen med paprikapulver och citronpeppar.
Tårta
Lörd:
Gratinerade korvstubbar med champinjoner och tomat
500 g finkrossade tomater med basilika
ca 600 g falukorv
250 g champinjoner
2 dl riven gratängost
2 krm salt
1 krm peppar
4 portioner tagliatelle
Sätt ugnen på 225˚C.
Häll tomatkross i en ugnssäker form. Skär korven i ca 3 cm breda bitar och ställ dem i tomatkrosset.
Ansa och finhacka champinjonerna.
Blanda dem med ost, salt och peppar.
Fördela hacket på korvstubbarna.
4. Tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter.
Koka pastan enligt förpackningens anvisning.
Servera korven med pastan.
Sönd:
Goda grytan
Paprika kan bytas ut mot t. ex vattenkastanj, morot eller likn, pulvret bör nog va med dock.
Lägg i en gryta:
1 kg fläskkött i sockerbitsstora bitar
5 strimlade paprikor i olika färger
5-6 scharlottenlökar eller 2-3 gula, grovt skurna
2-3 krosss vitlöksklyftor
5 tsk paprika pulver
1/2 tsk grovmalen svartpeppar
1,5 tsk salt
2,5 msk soja
1 brk tomater + 1/2 brk vatten
1 brk ananassalsa + 1/2 brk vatten (man kan ta 2 brk tomater om man inte gillar salsan)
Rör om, koka upp o låt puttra på spisen medans du gör nåt roligare. Klar e ca 45 min eller när köttet är mört.
Smaka av! Ät m potatis eller ris.
Fruktsallad på säsongens frukter och bär
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 |
8 | |||
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 | 26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 | |||||||||
|