Direktlänk till inlägg 1 november 2015
Veckans vego:
Bakad potatis med bönsallad
4 bakpotatisar
1 1/2 dl majs
3 salladslökar, skivade
2 tomater, hackade
1 pkt (cirka 400 g) svarta bönor, sköljda och avrunna
2 avokador, i bitar
salt och peppar
2 dl keso
1 lime i klyftor
Veckans sallad:
Råkost och grönt
1-2 finrivna rödbetor
2 grovt rivna äpplen
1 dl gräddfil
½ salt
Lite peppar
2 tsk solrosolja
½ purjo
ev 10 cm gurka
Blanda rödbetor, äpplen och dressingen, lägg på ett fat.
Strimla en halv purjo och/eller färsk gurka och lägg ovanpå.
Veckans bröd:
Dinkelkakor
100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special
Smula jästen i bunken
Smält smöret, tillsätt vätskan och värm till 37 gr
Lös upp jästen med lite av vätskan tillsätt sen resten
Tillsätt övriga ingredienser, spar lite vete spec till utbakningen
Jäs 1 timme.
Sätt ugnen på 225 gr
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min
Månd:
Kokt köttkorv med örtmos
Koka korven enl anvisning på förpackning
Örtmos
1 kg mjölig potatis
¾ dl varm mjölk
2 msk smör
½ dl finhackat, dill och gräslök
Salt & sv.peppar
Skala och skär potatisen i mindre bitar
Koka mjuka i lättsaltat vatten ca 20 min, häll av vattnet när den är mjuk
Pressa eller mosa den avångade potatisen med varm mjölk, örterna och smör
Smaka av med salt och sv.peppar
Tisd:
Isterband
Serveras som vanligt med stuv vitkål, rödbetor, rivna morötter och potatis
recept se v 42
Onsd:
Råraka
6 potatisar (medelstora, skalade)
Till stekning:
Smörolja
Salt
Sv.peppar
Servera med bacon, sallad och lingon
Riv potatisarna
Sätt två stora stekpannor på spisen, lägg i smör och olja.
Krama ur potatisen och stek 4 plättar av den rivna potatisen.
Låt det steka så att det blir riktigt krispigt. Salta och peppra.
Vänd plättarna och stek vidare.
Torsd:
Spenatsoppa med ägghalvor
Ost & skinktoast
Spenatsoppa
1-2 msk smör
3 msk mjöl
1 l vattnet + 2 buljongtärningar, grönsak eller höns
300 gr fryst hackad spenat
½ dl mjölk
salt, peppar o ev. muskot
2 hårdkokta ägg
Smält smöret och rör ner mjölet
Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna
Koka upp
Tillsätt spenaten, sjud på svag värme till spenaten smält
Häll i mjölken och koka ytterligare några minuter
Rör då och då, smaka av
Servera med äggklyftor i tallriken
Toast
4 formbrödskivor
smör
4 skivor skinka
4 tomatskivor
2-3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 gr
Smöra brödskivorna
Lägg på skinka, tomat och avsluta med ost
Gratinera ca 10 min
Fred:
Hawaiiburgare
4 hamburgare, stekta
4 skivor hamburgerost, pålagd på hamburgaren vid avslutad stekning
4 friscobröd, rostade i halvor
4 ananasringar
Dressing, ketchup och rostad lök
Bred dressing på brödets underdel
Lägg på rostad lök
Lägg på den ostförsedda hamburgaren
Lägg på ananasringen
Bred brödets överdels undersida med ketchup och lägg på.
Lörd:
Räksnurror
12 lasangeplattor, färska
300 g färskost
1 kruka basilika
1 citron, skal + 1 msk saft
100 g gröna ärtor
2 dl fraiche, kokbar
2 dl vispgrädde
2 dl hackat, dill & gräslök
1 dl vitt vin/fiskbuljong
150 g skalade räkor
1 citronklyfta
50 g stenbitsrom
1 dl fraiche
dill
Sätt ugnen på 200 gr
Mixa färskost, basilika, citronskal & saft
Förväll de gröna ärtorna och mixa i dom
Bred kräm på varje platta och rulla hop från kortsidan
Dela rullarna
Koka upp fraiche, grädde, örter och vin/buljong
Häll hälften av såsen i en ugnsform, eller fördela i 4 port.formar
Ställ rullarna däri och häll över resten av såsen, 3 i varje portform
Gratinera ca 25 min
Toppa med räkor, fraiche, rom, dill och citron
Sönd:
Wienerscnitzel med gröna ärtor och råstekt potatis
8 potatisar
800g wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt & peppar
2dl vetemjöl
2st ägg
2dl ströbröd
smör och olja till stekning
8st små ansjovisfiléer
1st citron
1dl kapris
2knippen persilja
Sås:
2dl kalvfond
1st lök
1dl öl
1msk kaprisspad
salt & peppar
smör
4-6 dl gröna frysta ärtor
Sätt ugnen på 150 grader.
Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna.
Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet tillagas.
Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget.
Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.
Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet.
Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.
Såsen kan puttra vid sidan om:
Skala och hacka löken fint och fräs den i smör.
Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten.
Krydda med spad från kapris, salt och peppar.
Koka ärtorna enl anvisning
Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem.
Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen och ärtor.
Servera gärna rätten med en kall öl.
Solsallad
2 bananer
2 satsumas
2 apslsiner
2-3 msk råsocker
Glass till servering
Skala och dela frukten i bitar
Lägg i en skål, strö över sockret, rör om
Låt stå kallt minst 30 min
Servera med glass.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 | 4 |
5 | 6 |
7 |
8 | |||
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 | 25 | 26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 | |||||||||
|