Matsedeln

Direktlänk till inlägg 1 november 2015

V 45

Av Neta - 1 november 2015 16:31

  

Veckans vego:

 

Bakad potatis med bönsallad

 

4 bakpotatisar
1 1/2 dl majs
3 salladslökar, skivade
2 tomater, hackade
1 pkt (cirka 400 g) svarta bönor, sköljda och avrunna
2 avokador, i bitar
salt och peppar

2 dl keso
1 lime i klyftor

 

Tvätta potatisarna och picka dem med en gaffel eller tandpetare.
Kör potatisarna var för sig cirka 7 minuter i mikrovågsugn på full effekt tills de är mjuka inuti.
Rör under tiden ihop majs, salladslök och tomater i en bunke.
Mosa bönorna lätt med en potatisstöt eller träslev och vänd ner dem i salladen.
Skär avokadorna i tärningar och pressa över limesaft från två klyftor.
Vänd ned avokadotärningar i salladen och smaka av med salt och peppar.
Skär ett kryss i potatisarna och pressa från sidorna så krysset ”öppnar sig”.
Servera potatisarna med bönsallad, keso och extra limeklyftor att pressa över.

  

 

Veckans sallad:

 

Råkost och grönt

 

1-2 finrivna rödbetor

2 grovt rivna äpplen

1 dl gräddfil

½ salt  

Lite peppar

2 tsk solrosolja

½ purjo

ev 10 cm gurka

 

Blanda rödbetor, äpplen och dressingen, lägg på ett fat.

Strimla en halv purjo och/eller färsk gurka och lägg ovanpå.

  

Veckans bröd:

 

Dinkelkakor

 

100 g jäst
100 g smör
1 L vatten eller mjölk
4 tsk salt
4 msk brödkrydda
3 msk honung
2 d solroskärnor
700 g dinkelmjöl fullkorn
720 g vetemjöl special

Smula jästen i bunken

Smält smöret, tillsätt vätskan och värm till 37 gr

Lös upp jästen med lite av vätskan tillsätt sen resten

Tillsätt övriga ingredienser, spar lite vete spec till utbakningen
Jäs 1 timme.

Sätt ugnen på 225 gr
Baka ut till 10 runda kakor
Nagga och jäs 30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 min

  

 

Månd:

 

Kokt köttkorv med örtmos

 


Koka korven enl anvisning på förpackning

 

Örtmos

 

1 kg mjölig potatis

¾ dl varm mjölk

2 msk smör

½ dl finhackat, dill och gräslök

Salt & sv.peppar

 

 

Skala och skär potatisen i mindre bitar

Koka mjuka i lättsaltat vatten ca 20 min, häll av vattnet när den är mjuk

Pressa eller mosa den avångade potatisen med varm mjölk, örterna och smör

Smaka av med salt och sv.peppar

  

Tisd:

 

Isterband 


Serveras som vanligt med stuv vitkål, rödbetor, rivna morötter och potatis

recept se v 42

  

Onsd:

 

Råraka

6 potatisar (medelstora, skalade)
Till stekning:
Smörolja
Salt
Sv.peppar


Servera med bacon, sallad och lingon

 

Riv potatisarna

Sätt två stora stekpannor på spisen, lägg i smör och olja.

Krama ur potatisen och stek 4 plättar av den rivna potatisen.

Låt det steka så att det blir riktigt krispigt. Salta och peppra.

Vänd plättarna och stek vidare.

  

Torsd:

 

Spenatsoppa med ägghalvor

Ost & skinktoast

 

Spenatsoppa

 

1-2 msk smör

3 msk mjöl

1 l vattnet + 2 buljongtärningar, grönsak eller höns

300 gr fryst hackad spenat

½ dl mjölk

salt, peppar o ev. muskot

2 hårdkokta ägg

 

Smält smöret och rör ner mjölet

Späd med vatten och tillsätt buljongtärningarna

Koka upp

Tillsätt spenaten, sjud på svag värme till spenaten smält

Häll i mjölken och koka ytterligare några minuter

Rör då och då, smaka av

Servera med äggklyftor i tallriken

  

Toast

 

4 formbrödskivor

smör

4 skivor skinka

4 tomatskivor

2-3 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Smöra brödskivorna

Lägg på skinka, tomat och avsluta med ost

Gratinera ca 10 min

  

Fred:

 

Hawaiiburgare

 

4 hamburgare, stekta

4 skivor hamburgerost, pålagd på hamburgaren vid avslutad stekning

4 friscobröd, rostade i halvor

4 ananasringar

Dressing, ketchup och rostad lök

 

Bred dressing på brödets underdel

Lägg på rostad lök

Lägg på den ostförsedda hamburgaren

Lägg på ananasringen

Bred brödets överdels undersida med ketchup och lägg på. 

Lörd:

 

Räksnurror

 

12 lasangeplattor, färska

300 g färskost

1 kruka basilika

1 citron, skal + 1 msk saft

100 g gröna ärtor

 

2 dl fraiche, kokbar

2 dl vispgrädde

2 dl hackat, dill & gräslök

1 dl vitt vin/fiskbuljong

 

150 g skalade räkor

1 citronklyfta

50 g stenbitsrom

1 dl fraiche

dill

 

Sätt ugnen på 200 gr

Mixa färskost, basilika, citronskal & saft

Förväll de gröna ärtorna och mixa i dom

Bred kräm på varje platta och rulla hop från kortsidan

Dela rullarna

Koka upp fraiche, grädde, örter och vin/buljong

Häll hälften av såsen i en ugnsform, eller fördela i 4 port.formar

Ställ rullarna däri och häll över resten av såsen, 3 i varje portform

Gratinera ca 25 min

 

Toppa med räkor, fraiche, rom, dill och citron

  

Sönd:

 

Wienerscnitzel med gröna ärtor och råstekt potatis

 

8 potatisar

800g  wienerschnitzel (800 gram är ungefär 4 stycken)
salt & peppar
2dl  vetemjöl
2st  ägg
2dl  ströbröd

smör och olja till stekning

8st  små ansjovisfiléer

1st  citron

1dl  kapris

2knippen  persilja

 

Sås:

2dl  kalvfond

1st  lök

1dl  öl

1msk  kaprisspad

salt & peppar

smör

 

4-6 dl gröna frysta ärtor

 

 

Sätt ugnen på 150 grader.

Skala och skär potatisarna i tärningar och stek dem med smör i en stekpanna.

Lägg sedan upp potatisen i en form och ställ in i ugnen så att den steks klart under tiden köttet tillagas.

Banka köttet tunt (gärna mellan plastpåsar) och vispa upp ägget.

Måtta upp mjölet i en skål, häll ägget i en annan och ströbrödet i en tredje.

Vänd alla köttbitar i varje skål - först i mjölet, sedan i ägget och slutligen i ströbrödet.

Stek sedan köttet i ganska mycket fett - gärna smör och olja blandat.

 

Såsen kan puttra vid sidan om:

Skala och hacka löken fint och fräs den i smör.

Tillsätt ölen, kalvfonden och eventuellt lite vatten.

Krydda med spad från kapris, salt och peppar.

 

Koka ärtorna enl anvisning

 

Lägg på kapris på ansjovisfiléerna och rulla ihop dem.

Servera schnitzlarna med den stekta potatisen, en skiva citron, persilja och kaprisansjovisen och ärtor.


 

Servera gärna rätten med en kall öl.

  

Solsallad

 


2 bananer

2 satsumas

2 apslsiner

2-3 msk råsocker

Glass till servering

 

Skala och dela frukten i bitar

Lägg i en skål, strö över sockret, rör om

Låt stå kallt minst 30 min

Servera med glass.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards