Matsedeln

Direktlänk till inlägg 7 december 2014

V 50

Av Neta - 7 december 2014 16:46


 

Veckans vego:

 

Kikärtsbiffar med apelsinsallad

  • cirka 500 g ätfärdiga kikärter
  • 3 dl (ca 210 g) kokt matvete,
  • ev från burk
  • 2 vitlöksklyftor
  • stjälkarna av en persiljeknippa
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk malen koriander
  • 1 msk malen spiskummin
  • 1 (röd) chilifrukt
  • 3/4 tsk salt
  • 1 ägg
  • 75 g rucolasallad
  • 2 blonda apelsiner
  • 100 g getost
  • en näve valnötskärnor
  • 1 dl olivolja
  • bladen av en persiljeknippa
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar

 

Skölj kikärterna, låt rinna av och lägg i bunke. Skölj matvetet, låt rinna av.
Grovdela skalad vitlök och örtstjälkar, lägg i kikärtsbunken tillsammans med olja, kryddor, urkärnad och grovdelad chili, salt och ägg.
(Stav)mixa till jämn smet och vänd sen ner matvetet.
Forma till 8 biffar och lägg dem i frysen 10 minuter.
Skölj salladen, fördela på tallrikar.
Skär skalet av apelsinerna och skär loss fruktklyftorna mellan hinnorna med vass kniv.
Dela osten i mindre bitar. Lägg upp på salladen och bryt nötkärnor över.
(Stav)mixa dressing av olja, persiljeblad, salt och peppar, servera i liten kanna bredvid.
Stek de kylda biffarna 3–4 minuter på varje sida i olja i varm, ej het, stekpanna, salta och peppra under tiden.

 

Veckans sallad:

 

Fänkålsallad med apelsin.


1 stor fänkål ca 300 gr
3 apelsiner
1 granatäpple
2 msk olja
1 msk pressad citron
salt, peppar
bladpersilja

Dela fänkålen mitt itu och skär bort den grova mittstocken.
Strimla fänkålen fint.
Skala apelsinerna med en kniv så att allt det vita försvinner. Skär i skivor.
Varva apelsin och fänkål på ett fat.
Dela granatäpplet och ta ur de röda kärnorna, (tänk på att inga hinnor kommer med)
Strö kärnorna över salladen och ringla över olja och citronsaft, krydda med salt o peppar.
Strö över persiljeblad.

  

Månd:

 

Mozzarellafyllda köttfärsbiffar

 

 

½ dl ströbröd
1 dl vatten
400 g nötfärs
1 ägg
½ dl hackad basilika
1 tsk salt
1 krm peppar
125 g mozzarellaost
4 tomater
½ msk olja

 

Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla ca 10 minuter.

Tillsätt färs, ägg, basilika, salt och peppar och blanda till en smidig färs.
Låt osten rinna av och skär den i 8 skivor. Dela färsen i 8 bitar.
Tryck in en bit ost i varje färsbit och forma till släta, runda biffar.
Stek biffarna i smöroljan ca 5 minuter per sida.
Skölj och halvera tomaterna, låt tomatskivorna steka med vid sidan om biffarna.

Servera de mozzarellafyllda biffarna med tomathalvor, potatis och vitkålsallad.

   


Tisd:

 

 FISKGRYTA MED GRÖNT

 

 

500 gr potatis

1 gul lök

2 morötter

3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning

300 gr fryst broccoli

1 msk olja

1 dl creme fraiche

1 tsk salt

1 tsk citronpeppar

1 pressad vitlöksklyfta

 400 gr torskfilé ev. fryst

 

Skala och skiva potatis, lök och morötter.

Tina broccoli och fisk.

 

Fräs löken i oljan i en gryta. Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.

Koka 10 min under lock.

Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.

Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.

Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.

Låt småkoka några min till fisken är klar.

Servera med gott bröd.

  

Onsd:

 

Bacon med stekt potatis, stekt ägg och spenatstuvning

  

Torsd:

 

Köttfärssoppa

 

2 morötter

2 palsternackor

1 squash

½ purjo

1 röd paprika

1 röd chili

500 g nötfärs

2 msk smör

12-13 dl vatten

1 brk kross.tomater

3 msk kalvfond

1½ dl vispgrädde

Kryddgrönt

 

Skala rotfrukterna

Riv morötter, palsternackor och squash grovt

Finstrimla purjon

Kärna ur chili och paprika, tärna smått

Fräs köttfärsen i smöret i en stor gryta

Vänd ner rotfrukter och grönsaker

Tillsätt vatten, tomater och fond

Koka upp under omrörning och koka 5 min.

Tillsätt grädden, smaka av och låt allt bli varmt

Garnera med kryddgrönt och servera med bröd.

   

Fred:

 

Ansjovis och lökpaj

 

3 dl vetemjöl

150 g smör

2 msk kallt vatten

 

1 burk ansjovis  200 g

1 strimlad purjolök, spar lite av det gröna till dekoration

3 msk finklippt gräslök

 

4 ägg

3 dl gräddfil

75 g av ansjovisen

1 dl ansjovisspad (allt från burken) och mjölk

2 dl riven lagrad ost

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

 

Blanda samman vetemjöl med smör och tillsätt kallt vatten.
Bearbeta till en degboll.
Svep in i plastfilm och låt vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader. 
Tryck eller kavla ut degen i en smord form.
Nagga degskalet med en gaffel.
Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter, sänk ugnen till 200 gr

Lägg i gräslök och purjo

Vispa hop stanningen och häll den över

Grädda i 200 gr tills den stannat 30-40 min

Lägg på ansjovisfileerna på den varma pajen som solstrålar

Strö lite hackad purjo över och låt sedan svalna.

  

Lörd:

  Glad Lucia på er!

Lutfisk vakumpackad som vattnas ur, saltas och kokas enligt anvisning i micron

Äts med kokt potatis, vitsås och grovmalen kryddpeppar.

 

Vitsås

 

1-2 msk smör

2-3 msk mjöl

5 dl mjölk

 

Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet lite i taget, ta mer smör om det blir för torrt, ska vara som en pasta

Spä med vätskan lite i taget under kraftig omrörning

Koka minst 3 min under fortsatt omrörning.

  

Sönd:

 

Enkel paella

 

 

2 schalottenlök

1/2 g saffran

2 msk olivolja

2 dl ris

4 dl vatten

2 grillad inlagd paprika

3 dl gröna ärter

200 g skalade räkor

300 0 g grillad salladskyckling

salt, peppar

 

Garnera med:

hackad persilja

citron

 

Skala och hacka löken. Fräs den med saffran i en gryta med olja på medelvärme.

Tillsätt ris och vatten, och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.

Skär paprikan i bitar och tillsätt riset tillsammans med gröna ärter, räkor och kyckling.

Låt paellan bli varm.

Smaka av med salt och peppar.

Garnera med hackad persilja och servera med en klyfta citron.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards