Direktlänk till inlägg 7 december 2014
Veckans vego:
Skölj kikärterna, låt rinna av och lägg i bunke. Skölj matvetet, låt rinna av.
Grovdela skalad vitlök och örtstjälkar, lägg i kikärtsbunken tillsammans med olja, kryddor, urkärnad och grovdelad chili, salt och ägg.
(Stav)mixa till jämn smet och vänd sen ner matvetet.
Forma till 8 biffar och lägg dem i frysen 10 minuter.
Skölj salladen, fördela på tallrikar.
Skär skalet av apelsinerna och skär loss fruktklyftorna mellan hinnorna med vass kniv.
Dela osten i mindre bitar. Lägg upp på salladen och bryt nötkärnor över.
(Stav)mixa dressing av olja, persiljeblad, salt och peppar, servera i liten kanna bredvid.
Stek de kylda biffarna 3–4 minuter på varje sida i olja i varm, ej het, stekpanna, salta och peppra under tiden.
Veckans sallad:
Fänkålsallad med apelsin.
1 stor fänkål ca 300 gr
3 apelsiner
1 granatäpple
2 msk olja
1 msk pressad citron
salt, peppar
bladpersilja
Dela fänkålen mitt itu och skär bort den grova mittstocken.
Strimla fänkålen fint.
Skala apelsinerna med en kniv så att allt det vita försvinner. Skär i skivor.
Varva apelsin och fänkål på ett fat.
Dela granatäpplet och ta ur de röda kärnorna, (tänk på att inga hinnor kommer med)
Strö kärnorna över salladen och ringla över olja och citronsaft, krydda med salt o peppar.
Strö över persiljeblad.
Månd:
Mozzarellafyllda köttfärsbiffar
½ dl ströbröd
1 dl vatten
400 g nötfärs
1 ägg
½ dl hackad basilika
1 tsk salt
1 krm peppar
125 g mozzarellaost
4 tomater
½ msk olja
Blanda ströbröd och vatten och låt stå och svälla ca 10 minuter.
Tillsätt färs, ägg, basilika, salt och peppar och blanda till en smidig färs.
Låt osten rinna av och skär den i 8 skivor. Dela färsen i 8 bitar.
Tryck in en bit ost i varje färsbit och forma till släta, runda biffar.
Stek biffarna i smöroljan ca 5 minuter per sida.
Skölj och halvera tomaterna, låt tomatskivorna steka med vid sidan om biffarna.
Servera de mozzarellafyllda biffarna med tomathalvor, potatis och vitkålsallad.
Tisd:
FISKGRYTA MED GRÖNT
500 gr potatis
1 gul lök
2 morötter
3 dl vatten + 1 fiskbuljongtärning
300 gr fryst broccoli
1 msk olja
1 dl creme fraiche
1 tsk salt
1 tsk citronpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
400 gr torskfilé ev. fryst
Skala och skiva potatis, lök och morötter.
Tina broccoli och fisk.
Fräs löken i oljan i en gryta. Häll på buljong och lägg i morötter och potatis.
Koka 10 min under lock.
Rör i creme fraiche och krydda med salt, citronpeppar och vitlök.
Lägg i broccolin och koka ytterligare ca 5 min.
Skär torskfilén i bitar och lägg ner i grytan.
Låt småkoka några min till fisken är klar.
Servera med gott bröd.
Onsd:
Bacon med stekt potatis, stekt ägg och spenatstuvning
Torsd:
Köttfärssoppa
2 morötter
2 palsternackor
1 squash
½ purjo
1 röd paprika
1 röd chili
500 g nötfärs
2 msk smör
12-13 dl vatten
1 brk kross.tomater
3 msk kalvfond
1½ dl vispgrädde
Kryddgrönt
Skala rotfrukterna
Riv morötter, palsternackor och squash grovt
Finstrimla purjon
Kärna ur chili och paprika, tärna smått
Fräs köttfärsen i smöret i en stor gryta
Vänd ner rotfrukter och grönsaker
Tillsätt vatten, tomater och fond
Koka upp under omrörning och koka 5 min.
Tillsätt grädden, smaka av och låt allt bli varmt
Garnera med kryddgrönt och servera med bröd.
Fred:
Ansjovis och lökpaj
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten
1 burk ansjovis 200 g
1 strimlad purjolök, spar lite av det gröna till dekoration
3 msk finklippt gräslök
4 ägg
3 dl gräddfil
75 g av ansjovisen
1 dl ansjovisspad (allt från burken) och mjölk
2 dl riven lagrad ost
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Blanda samman vetemjöl med smör och tillsätt kallt vatten.
Bearbeta till en degboll.
Svep in i plastfilm och låt vila ca 30 minuter i kylen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck eller kavla ut degen i en smord form.
Nagga degskalet med en gaffel.
Förgrädda i ugnens mitt i ca 10 minuter, sänk ugnen till 200 gr
Lägg i gräslök och purjo
Vispa hop stanningen och häll den över
Grädda i 200 gr tills den stannat 30-40 min
Lägg på ansjovisfileerna på den varma pajen som solstrålar
Strö lite hackad purjo över och låt sedan svalna.
Lörd:
Lutfisk vakumpackad som vattnas ur, saltas och kokas enligt anvisning i micron
Äts med kokt potatis, vitsås och grovmalen kryddpeppar.
Vitsås
1-2 msk smör
2-3 msk mjöl
5 dl mjölk
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet lite i taget, ta mer smör om det blir för torrt, ska vara som en pasta
Spä med vätskan lite i taget under kraftig omrörning
Koka minst 3 min under fortsatt omrörning.
Sönd:
Enkel paella
1/2 g saffran
2 msk olivolja
2 dl ris
4 dl vatten
3 dl gröna ärter
200 g skalade räkor
300 0 g grillad salladskyckling
Garnera med:
Skala och hacka löken. Fräs den med saffran i en gryta med olja på medelvärme.
Tillsätt ris och vatten, och låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
Skär paprikan i bitar och tillsätt riset tillsammans med gröna ärter, räkor och kyckling.
Låt paellan bli varm.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera med hackad persilja och servera med en klyfta citron.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 | 18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
|||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|