Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 februari 2014

Örter

Av Neta - 22 februari 2014 14:19

Ja min favorit Timjan och Gräslök har jag redan skrivit om men tänkte ge er lite info om andra örter som jag odlar. Mina växer i en pallkrage men man kan precis lika gärna odla dom i lerkrukor av strl 5 eller större. Dom trivs nog bäst på balkongen dock.

Sätt dock inte dom här ni köper i mataffärerna, dom är till för att användas och är så hårt drivna att dom blir svåra att få att komma igen.

Nej köp perenna plantor, alla utom Basilika och Dill är fleråriga, Dragon övervintrar dock inte ute i min växtzon.


 

Basilika

Inte min favorit, har alltid en ändå men byter oftast ut den mot timjan i recept med ett undantag, jag använder den torkad i tomatsoppan.
"Namnet kommer från Grekiskan och betyder kunglig. Basilikan anses även som helig i Indien. En ettårig växt med vita blommor som kräver rikligt med vatten och är känslig för kyla och drag. Används i tomaträtter, sallader mm."
Finns i ett otal varianter. Kanel, lime, röd och thai t.ex

 


 


 


Tomatsoppa


 


 


1-2 gula lökar


1 msk smör


1 msk mjöl


1 brk passerade eller krossade tomater


6 dl vatten


1 höns – eller grönsaksbuljongtärning


1-2 tsk torkad basilika


salt & svartpeppar


ca 1 msk tomatpuré


1 dl grädde, fraiche eller turk.youghurt


 


Ev tärnade färska tomater i tallriken vid servering


 


Skala och hacka löken


Fräs den mjuk i smöret, strö över mjöl, rör om


Tillsätt tomterna, vattnet, buljongtärning och basilika.


Koka under lock ca 5 min


Smaka av med kryddor och tomatpuré


Blanda i grädden eller fraiche/youghurt (kan också serveras i tallriken)


Mixa ev soppan slät.

 

Pesto

 

 

2 skalade vitlöksklyftor

½ dl pinjenötter (hasselnötter eller skållad mandel)

2 dl färska basilikablad (persilja eller 1 msk torkade örter, soltorkade tomater eller oliver)

1 krm salt

½ krm svartpeppar

1 dl olivolja

3 msk riven färsk parmesan (västerbottenost eller prästost)

(olja o vatten till ev. förtunning)

 

Blanda allt utom osten i en mixer eller matberedare

Kör till jämn sås

Rör i osten

Tunna ut om det behövs

 

 

 

 

 

 

   

Bladpersilja

Den enda persilja jag odlar, använder den mest i kalla såser och andra tillbehör tillsammans med vitlök, citron eller andra örter. Går att skörda året om, även frusen. Sprider sig som attan så man får hålla efter den eller sätta plantan i en nergrävd hink utan botten. Här är den också kaninmat på vintern då det inte finns maskrosblad eller färskt gräs. Så jag har på flera ställen på friland också. Jättefin när den blommar så man kan även ha den i sommarbuketter.

Roten kan användas i soppor och grytor, jag brukar torka några st skivade varje år. Avkok på roten är också verksam mot urnivägsinfektion.

"Från början såldes nästan uteslutande bara kruspersilja men idag är den slätbladiga persiljan nästan mer uppskattad än den krusiga. Persiljans betydelse för matlagningen är utbredd även hela Europa."


Gremolatasås

 

 

Rivet skal av 2 citroner

4 finhackade vitlöksklyftor

2 dl hackad bladpersilja

¾ dl olivolja

flingsalt

svartpeppar

ev gräddfil

 

  Blanda allt och smaka av.


   

Dill

Till färskpotatis och kräftor, men också i såser, både kalla och varma, till fiskrätter, potatissallader  m.m

Jag fryser in hela vinterbehovet. Den kan dock inte odlas på samma ställe 2 år i rad utan måste flyttas om man ska få bra kvalité. Svägerskan i Spanien är förtvivlad över att hon inte kan odla dill där, som svensk är det ju ett måste. Men där är för varmt och fuktigt, det går inte. Tur det går i Italien iaf vintertid, annars skulle den ju inte finnas då.

"En ettårig ört som nästan bara används i Norden, trots sin höga smak. Används till alla skaldjur, potatisrätter och sallader. Under vinterhalvåret är det Italien och framförallt Albenga som förser oss Nordbor med Dill."


Dill & limecreme

 

 

½ dl majonnäs,

1 brk fraiche,

Hackad dill,

1 msk limejuice,

1 pr vitlöksklyfta

Lime/citronpeppar

sirap

salt och peppar.

 

Blandas

 

Dillkött

 

 

  • 1 1/2 kg benfritt kalvkött
  • 1/2 msk salt
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st liten purjolök
  • 1 st morot
  • 2-3 st dillstjälkar

Sås

  • 1 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl vispgrädde
  • 2-2 1/2 msk inläggningslag (se recept nedan)
  • 1/2 dl finhackad dill

Inläggningslag

  • 1 dl socker
  • 2 dl ättiksprit
  • 2 dl vatten

 

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar.

Lägg i en kastrull med lättsaltat vatten. Koka upp.

Häll av och spola av köttet under kallt rinnande vatten.

Lägg tillbaka köttet i grytan och häll på vatten precis så att det täcker.

Låt koka upp. Skumma av väl.

Tillsätt salt, vitpeppar, purjolök, morot (skuren i bitar) och dillstjälkar.

Koka på svag värme under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.

Lägg över köttbitarna, utan purjokök, morot och dillstjälkar, i en serveringsgryta och håll varmt. Spara buljongen.

Inläggningslag: Koka ihop socker, ättiksprit och  vatten. Låt svalna.

Sås: Smält smöret i en kastrull.

Vispa ner mjölet.

Späd, under omrörning, med 4-5 dl av kokbuljongen.

Koka ihop ett par minuter.

Tillsätt grädden och låt småkoka.

Smaksätt såsen med ättikslagen så att den får en riktigt god sötsur smak.

Tillsätt dillen och häll såsen över köttet.

Servera med kokt eller pressad potatis.

 

 

Ny lag till kräftor

Och räkor



Till 1 pkt kräftor

 

Spadet från de tinade kräftorna

1 l vatten

1 lättöl

½ dl salt

2 tsk socker

20 dillkronor (3 msk dillfrö)

ev 1 tsk anis

 

Blanda allt

Koka upp och låt koka 3 min

Lägg i kräftorna och låt allt svalna.

 

 

Till räkor

 

1.5 l vatten

½ dl salt

2 tsk socker

20 dillkronor (3 msk dillfrö)

 

Gör som ovan

Ta bort dillkronor eller sila av frön

Lägg räkor otinade i en skål

Slå över lagen, avsvalnad (kan vara handljummen)

Låt stå kallt över natten eller minst 12 timmar

 

 

Dragon

Ska ni odla ska ni ha fransk Dragon, finns även rysk men den är doftlös och smakar inte särskilt mycket. Jag torkar den. Den blir hög och tar sin plats, skörda ofta. Den klassiska kryddan i bearnaise men god även tillsammans med gräslök och dill.


Örtagårdssås

 

 

1.5 dl gräddfil

½ dl majonnäs

1 dl hackad dill

½ dl kackad gräslök

2 tsk dragon

salt o peppar

 

Blandas och får stå en stund

 

Dragonsmör

 

 

200 g rumsvarmt smör

1 finhack vitlök

1 finhack schalottenlök

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk finhackad färsk dragon (2 tsk torkad)

salt

 

Fräs löken blank och smidig i oljan, låt rinna av på hushpapper

Vispa ihop med smöret och vinägern med elvisp

Rör i lök, lite salt och dragon, blanda väl

Gör en rulle av smöret i smörpapper och lägg i kylen.

 

Torsk med dragon och citronsås

 

 

600 torskfilé
salt och peppar
150 g sockerärter
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
1 citron
1/2 msk maizena majsstärkelse
1 kruka dragon , ca 1 dl färsk eller 2 msk torkad

 

Tina fisken.
Sätt ugnen på 200˚C.
Lägg torsken i en ugnssäker form. Salta och peppra.
Sätt formen mitt i ugnen och stek ca 10 minuter eller tills innertemperaturen är 56°C.
Koka sockerärterna i saltat vatten ca 4 minuter.
Koka upp grädde, mjölk och buljongtärning.
Skölj citronen, riv skalet och pressa ur saften.
Smaka av såsen med citronskal och -saft, salt och peppar.
Red av såsen med majsstärkelse utrört i lite vatten. Låt koka några minuter.
Hacka dragonen och vänd ner.
Servera torsken med citronsåsen, kokt potatis och sockerärter.

 

 

 


Körvel

Här är undantaget, den här finns inte och kommer aldrig att finnas i min trädgård. Den sprider sig nåt kopiöst och har du en gång satt den så har du den överallt för evigt. Men jag har tillgång till den ändå, hela prästgårdsparken här är full av den. Så jag plockar varje vår och torkar. God i såser, soppor och till grillade grönsaker.

"Örten trivs bäst i halvskugga och är en tvåårig växt med vita blad i klungor. En skir liten ört som är poppis i gastronomin för dess vackara blad och angenäma smak. Det sägs att den ska vara blodtryckssänkande och aptithöjande. Bladen har något pepprig smak och används i all mat där man brukar ha persilja."


Champinjonsoppa med körvel

 

500 g färska champinjoner
4 schalottenlökar
Smör, att fräsa i
2 dl vitt vin
5 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
1/2 dl hackad körvel
1-2 krm vitpeppar

 

Skär svampen i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

Fräs lök och svamp i smör i en kastrull.
Häll på vinet och låt det koka in ca 2 min.
Tillsätt vatten och buljongtärningar.
Koka soppan under lock på medelvärme ca 10 min.
Mixa den och häll tillbaka i kastrullen.
Tillsätt grädde och körvel. Smaksätt med peppar.
Värm soppan.

 

 

 

Lavendel

Plantera en lavendel nedanför sovrumsfönstret och du kommer alltid att sova gott!

"Odlas framför allt till prydnad och för parfymindustrin.

Trots att lavendel är en flerårig buske måste du täcka den under vintern, så att den klarar vår Svenska kyla.

Bladen är vackert silvergrå och blomman blå."

Aromatisk och de torkade blommorna kan med fördel användas i bakverk.


Lavendelskorpor

 

100 g sötmandel
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor,torkade
100 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 st ägg
1 st äggvita,att pensla med



Värm ugnen till 175°.
Mal häften av mandeln, grovhacka resten och blanda båda delar med mjöl, bakpulver och lavendelblommor.

Rör smör och socker poröst. Arbeta ner mandeln och ägget.
Dela degen i tre delar, rulla dem till 30 cm längder.
Lägg på smord plåt, platta till, pensla med äggvita och grädda mitt i ugnen i ca 20 min.

Ta ut plåten, sänk värmen till 100°.
Skär längderna i bitar och torka skorporna med luckan på glänt i minst 30 min.

 

Knapriga lavendelkakor

 

5.5 dl Vetemjöl
1 tsk bikarbonat
200 g smör (rumsvarmt)
2 dl Socker
2 msk lavendelblommor
1 dl hackad mandel
1 msk sirap
2 msk vatten
 
Blanda samman alla ingredienser till en smidig deg och forma den till två tjocka rullar
Svep in rullarna i plast och lägg dem i kylskåp ca 1 timme
Sätt ugnen på 200°
Skär rullarna i 1/2 cm tjocka skivor, lägg dem på plåtar med bakplåtspapper
Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.
 
 

Libbsticka

Har du problem med orm i trädgården ska du sätta Libbsticka, den gillar dom inte.

Kan sättas i gräsmattan och sprider sig bra,

När du klipper den kommer doften men även vid regn och på kvällen.

Mustig smaksättare i soppor och grytor, kan ersätta köttbuljong.

"Bladen liknar selleri blad och kan bli upp till 2 meter hög.

Flerårig växt med små gula blommor och används till grytor, pateer, såser och soppor."

 

 

Mejram

Är släkt med oregano och detta går inte att ta miste på om du smakar örterna som är mycket snarlika.

I Sverige förknippas oftast mejram med ärtsoppa men kan användas till grytor, pastejer och fiskrätter.

God tillsammans med timjan till det mesta.


Ärtsoppa

 

 

Ca 5 l

 

1 kg torkade gula ärtor

Vatten så det täcker + 1 msk salt/l vatten

 

3 l vatten

4 gula lökar

6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare

ev 1 bit ingefära

3 tsk mejram eller timjan, eller blanda

2 tsk salt

ev lite smulad buljong

 

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar, saltet gör att den blir mindre ”gasig”

Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta

Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.

Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min

Ta bort alla lösa skal som flutit upp

Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan

Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong

Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.

 

 

Mynta

Finns en uppsjö av myntor och vad du än gör så plantera inte denna i din trädgård utan att se till att den inte förökar sig.

Mynta sprider sig med blixtens hastighet och du får mer än du kan göra av med.

Myntan är god som smaksättare i asiatisk mat, desserter och te såklart men funkar till mycket mer.



1 vattenmelon i bitar

150 g fetaost i kuber

1 rödlök

1 dl små svarta oliver

färsk mynta

 

Skär toppen av vattenmelonen

Skär sen av ytterligare 1/3 del och skär bort skalet, tärna

Gröp ur så mkt som går av fruktköttet o tärna

Blanda allt och servera i skalet

 

   

Oregano

Kallas även Kungsmynta. Jag använder även oregano mycket i grillgrönsakerna på sommaren. men torkar även för vinterbruk.

God att ha i kycklingrätter.

"Är släkt med mejram och är den enda ört som smakar mindre färsk än torkad.

Funkar till mycket mer än bara pizza men såklart passar den till alla ost och tomaträtter."

Kan ge bot vid vinterkräksjuka.


 

 

GREKISK KYCKLING 4 port.

 

 

 

4 st kycklingfiléer, ca 400 g

salt

1 krm sv.peppar

150 g fetaost

1-2 tsk oregano

2 dl grädde

20 svarta oliver

 

 

Skär kycklingen i bitar och fräs i stekpanna

Salta och peppra,

Smula över osten, oreganon och häll på grädden.

Rör om och låt det puttra ca 10 min

Garnera med oliver

Servera med ris eller pasta och sallad.

 

Pizzakrydda, alla örter torkade

2 tsk Oregano
 ½ tsk torkad Lök

1 krm tork vitlök eller vitlökspulver
1 tsk Koriander
1 tsk Paprikapulver
1 tsk Basilika

1 tsk Rosmarin

1 tsk Mejram

1 tsk Timjan

 

 

Rosmarin


Ytterligare en ört som ofta får förja med örterna till grillgrönsakerna på sommaren, man jag använder den

också i potatisrätter, bara smulad över ugnspotatis, i potatissallad men också i köttmarinader.

"Är en flerårig planta med “stickiga” blad.

Runt medelhavet finns den nästan i alla trädgårdar, men den är känslig för frost så vill du odla den i Sverige så får du täcka den till vintern.

Funkar utmärkt till feta fisk och kötträtter men även till lamm."


Olivrostad klyftpotatis

 

 

Till 6-8

 

1 kg fast potatis

5 vitlöksklyftor

2 rödlökar

½ dl olivolja

2 msk färsk rosmarin

200 g gröna urkärnade oliver

salt

rosmarinkvistar

 

Sätt ugnen på 225 gr

Tvätta och klyfta potatisen

Lägg i kallt vatten ca 10 min

Ta upp och torka den på hushållspapper

Klyfta rödlöken

Häll oljan i långpannan och fördela samtliga ingredienser utom oliverna

Rör om

Stek mitt i ugnen ca 30 min, vänd ett par ggr under tiden

Ta ut och vänd ner oliverna

Stek vidare 5-10 min

Salta

Lägg upp på ett generöst serveringsfat och dekorera med rosmarinkvistar.

 

 

 

CITRONMARINERAD FLÄSKFILÉ

30 port

 

 

 

Bryn 3 kg fläskfilé, krydda INTE.

Efterstek i 125 gr ca 40 min till innertemperaturen är 70 gr.

 

Koka en lag på 2 liter vatten

1,5 dl salt

6 tsk torkad rosmarin

6 vitlöksklyftor i skivor

2 tsk grovmalen svartpeppar.

Låt den svalna under 60 gr.

 

Lägg köttet i den kalla lagen och låt det ligga i 12 timmar.

 

Ta upp köttet och häll bort lagen, låt köttet ligga till sig någon timme innan det skivas tunt.

 

Gör en marinad att hälla över det skurna köttet:

 

Strimla skalet av 5 citroner, (Pressa saften o frys i iskubsform, perfekt i vatten och drinkar.)

6 dl olivolja

6 kvistar färsk rosmarin, delade

2 vitlöksklyftor i skivor

1½ tsk grovmalen sv.peppar

 

Se till att marinaden täcker köttet. Vänd burken o kör 2 timmar till om det inte gör det. Låt stå kallt i minst 2 timmar, eller frys i marinaden.

 

Örtkryddad tjälknul

1-1,5 kg fryst kött av nöt eller vilt
½ dl salt
1 gul lök i klyftor
2 grovt hackade vitlöksklyftor
½ msk grovmalen svartpeppar
1 msk torkat av:
basilika
dragon
timjan
rosmarin
persilja
1 l vatten

Lägg köttet fruset på galler i 75 gr ugn över natten eller ca 12 timmar innetemp på köttet ska vara 68 gr
Koka upp vattnet och lös upp saltet däri
tillsätt övriga ingredienser och låt det dra tills det är handvarmt
Lägg köttet direkt i en stekpåse och häll över lagen, försök få ur så mycket luft som möjligt.
Låt det ligga minst 5 timmar i lagen, det går också att frysa köttet i lagen.
Låt köttbiten vila nån timme i kylen innan den skivas tunt.

 Ja det är väl dom jag odlar, till sist ska ni få lite egna recept på olika kryddblandningar. Ni har ju redan fått pizzakryddan men fler kan man göra själv.

Då vet man vad man äter och dom innehåller inga tillsatser eller gluten som "köptas" oftast gör.


Fiskkrydda

 

 

½ dl dill

1 msk gräslök

1 pr vitlöksklyfta

1 tsk koriander

2 krm peppar

Skal av 1 citron

 

Fransk salladskrydda

 

 

2 msk torkad kyndel
2 msk torkad rosmarin
2 msk torkad timjan
2 msk torkad oregano
2 msk torkad basilika
2 msk torkad mejram
2 msk torkade fänkålsfrön

 

Herbes de provence

 

 

 

 

 

 

3 msk torkad timjan

2 msk torkad kyndel

1 msk torkad oregano

3 tsk torkad rosmarin

2 tsk torkad mejram

1 msk torkad lavendel blommor (valfritt)

 

Blanda örterna, och förvara i en lufttät behållare i rumstemperatur

 

 

Salladskrydda, Italiensk

 

3 msk basilika, torkad

3 msk oregano, torkad

3 msk persilja, torkad

1 msk vitlökspulver

1 msk lökpulver

1 tsk timjan, torkad

1 tsk rosmarin, torkad

1 krm svartpeppar

1,25 krm chiliflakes*

 

Blanda ingredienserna och förvara dem i en bra kryddburk


Salladskrydda

 

 

2 tsk

torkad basilika

2 tsk

mejram

 

2 tsk

dragon

2 tsk

mynta

 

1

senapsfrön

1 tsk

vitlökspulver

    

 

 

några varv med svartpepparkvarnen

 

(ev. salt)

Instruktion: 

Mortla alla ingredienser och förvara i en burk som sluter tätt (eller en gammal kryddburk).

 

Örtagårdskrydda

 

 

1 msk paprika,

1 msk rosmarin,

1 msk oregano,

1 msk mejram

1 msk basilika

1 msk torkad lök, t.ex ramslök, gräslök eller purjo

Ev 1 pr vitlöksklyfta

 

1 msk torkad = 3 msk färskt.

 

Örtsalt

 

 

2 dlGrovt flingsalt
2 st klyftor färsk vitlök
12 blad Färsk oregano (ca)
Färsk rosmarin - blad från en liten kvist
Färsk timjan - några kvistar

 

Börja med att ta en mindre mängd salt och lägg i morteln tillsammans med de färska kryddorna och vitlöken.
Stöt samman så att salt, vitlök och kryddor blandas väl.

Tillsätt ytterligare önskad mängd salt i morteln och mortla loss.
Slå över det färdiga örtsaltet i en tätslutande burk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 



 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards