Matsedeln

Direktlänk till inlägg 24 november 2013

Kalasmaten del 2

Av Neta - 24 november 2013 14:40

Någon frågade hur jag gjorde potatisgratängen och den kommer här, jag använde en 19 dl folieform

Receptet är för 6 pers men dom portionerna är väl tilltagna och har man som vi lite tillbehör och bröd när man serverar den till kött kan man nog räkna med att den räcker till 8-10.

Gör dom med fördel ett par dagar i förväg och förvara dom i kyl eller som nu råttsäkert ute i låda med tungt lock, Du kan då värma upp till 3 st i taget i 200 gr med folie över i ca 45 min.


1½ kg potatis, skalad och skivad

200 g strimlad purjo

175 g grovriven prästost

2 rivna vitlöksklyftor

2½ tsk salt + det jag strör över första potatislagret

2½ krm svartpeppar

3 3/4 dl vispgrädde

smörolja till formen


Sätt ugnen på 200 gr

Lägg hälften av potatisen i den smorda formen och strö över salt

Ta undan ca 1 dl ost, blanda resten med purjo och vitlöken och fördela det över potatisen

lägg på resten av potatisen och strö ost över det

Rör i salt och peppar i grädden häll genast över hela gratängen, gärna under omrörning så allt kommer med

Grädda dom mitt i ugnen i 1 timme och ska dom inte ätas direkt så kyl dom snabbt.


Glömde också skriva in det här vi hade till strudlar och kött i fredags.


Balsamvinägersås




4-5 msk röd balsamvinäger
4-5 dl kalvfond (4 dl=knappt 1 msk + vatten)
2 msk steksky/marinad

2 tsk råsocker
salt och sv.peppar

 

Häll balsamvinäger, fond (den mindre mängden) sky och råsocker i samma panna som du stekt köttet i eller om du har en marinad som köttet legat i, i en kastrull.

Låt puttra i två minuter. 

Sila såsen om det behövs och smaka av med salt, peppar , ev mer konc. fond och vinäger, den ska inte smaka för sött.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards