Direktlänk till inlägg 24 november 2013
Någon frågade hur jag gjorde potatisgratängen och den kommer här, jag använde en 19 dl folieform
Receptet är för 6 pers men dom portionerna är väl tilltagna och har man som vi lite tillbehör och bröd när man serverar den till kött kan man nog räkna med att den räcker till 8-10.
Gör dom med fördel ett par dagar i förväg och förvara dom i kyl eller som nu råttsäkert ute i låda med tungt lock, Du kan då värma upp till 3 st i taget i 200 gr med folie över i ca 45 min.
1½ kg potatis, skalad och skivad
200 g strimlad purjo
175 g grovriven prästost
2 rivna vitlöksklyftor
2½ tsk salt + det jag strör över första potatislagret
2½ krm svartpeppar
3 3/4 dl vispgrädde
smörolja till formen
Sätt ugnen på 200 gr
Lägg hälften av potatisen i den smorda formen och strö över salt
Ta undan ca 1 dl ost, blanda resten med purjo och vitlöken och fördela det över potatisen
lägg på resten av potatisen och strö ost över det
Rör i salt och peppar i grädden häll genast över hela gratängen, gärna under omrörning så allt kommer med
Grädda dom mitt i ugnen i 1 timme och ska dom inte ätas direkt så kyl dom snabbt.
Glömde också skriva in det här vi hade till strudlar och kött i fredags.
Balsamvinägersås
4-5 msk röd balsamvinäger
4-5 dl kalvfond (4 dl=knappt 1 msk + vatten)
2 msk steksky/marinad
2 tsk råsocker
salt och sv.peppar
Häll balsamvinäger, fond (den mindre mängden) sky och råsocker i samma panna som du stekt köttet i eller om du har en marinad som köttet legat i, i en kastrull.
Låt puttra i två minuter.
Sila såsen om det behövs och smaka av med salt, peppar , ev mer konc. fond och vinäger, den ska inte smaka för sött.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 |
5 |
6 |
7 | 8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|