Matsedeln

Direktlänk till inlägg 23 november 2013

Kalasmaten

Av Neta - 23 november 2013 23:40

Varit mycket uteätande och skräpmat bandat med nyttigheter den här veckan så matsedeln sprack.

Pasta o köttfärssås isf lasange i onsdags och pizza isf soppa i torsdags, men köpte billiga Margerita och la på egen fyllning.

Sen har det varit fest i 2 kvällar och jag är lite trött ikväll nu när alla åkt. Men jag är ju faktiskt 60+ så jag får väl det.


Festmaten i fredags var detta kött som vi gjorde med fläskytterfilé, rödvinsvinäger och frysta provencalska örter. Frös det redan förra helgen skivat i marinaden och det blev faktiskt himla gott och väldigt mört. Grundreceptet nedan.

Men först välkomstdrinken


 


Persikosangria

 

 

75 cl rosévin

2 persikor alt 4 persikohalvor i egen juice från burk

1 apelsin

1 banan

1 l Peach pearl, alkoholfri persikocider (nr 1949 på systemet)

is

 

Häll vinet i en skål

Skär persikorna i tunna skivor

Dela apelsinen på längden och skiva den så det bildas ”halva stjärnor”, kärna ur

Skala och skiva bananen

Lägg frukten i vinet och låt det dra en stund i kyla

Häll på cider och tillsätt is vid servering.

Servera i vin – eller champangeglas.

 


 

 

ÖRTMARINERAD FLÄSKFILÉ 

 

Ca 600 gr fläskfilé

 

Salt och peppar

 

DRESSING:

½ dl ljus balsamvinäger el. vitvinsvinäger.

 

1 dl olivolja

 

2 finhack. vitlökskryddor

 

½ dl finhack. färska örter av timjan, oregano, salvia och persilja.

 

Salt och peppar

 

 

Salta och peppra fläskfilén, bryn den runtom och stek färdig i ugnen på 200 gr värme i ca 20 min.

 

Rör ihop olja, vinäger, vitlök och örter. Smaka av med salt och peppar.

Häll i plastpåse och lägg ner den varma filén. Låt kallna, vänd då och då.

Marinera minst 5 tim.

 

        Den här har jag gjort en gång förut och den blir väldigt god

 

Strudelpotatis

 


1 arksmördeg ca 30 x 30, tinad
600 g potatis, skalade och rivna
 5 st vårlök, strimlad
2 msk vita sesamfrön
1 st ägg, uppvispat
Lite salt och peppar

 

Sätt ugnen på ca 180 gr

Stek den rivna potatisen samt vårlöken lite lätt i smör, salta och peppra. Låt svalna.

Rulla ut ett smördegsark och fördela potatis/lökröran på ena kortsidan, rulla ihop till en rulle.

. Pensla rullen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön.

Tillaga i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Skär i 5 cm tjocka bitar vid servering.

 

Ananaspaj

 

 

Pajdeg:

150g smör,

1dl vetemjöl,

2 dl mandelmjöl

1 dl socker,

1 tsk bakpulver,

 

Sätt ugnen på 175 gr

Blanda ingredienserna och kör det i matberedaren.

Tryck ut i form. INTE förgrädda!

 

 Fyllning:

1 burk cremefraice eller turkyoghurt 10%

1 ägg,

2 tsk vaniljsocker,

½ dl socker.

En liten burk ananas=häll av lagen, blanda och häll i pajskalet.

Grädda i 30 min.

Servera med glass.


Lördagens kött var detsamma men serverades med potatis och purjogratäng

Sallad med blandande blad, gurka, tomat och vattenmelon

syltlök, smågurkor, oliver, stekta kantareller,


 

 

VITLÖKSCHAMPINJONER

 

 

 

300 gr färska champinjoner

1 dl finhackad bladpersilja

2-3 vitlöksklyftor

1 dl olja

salt & peppar

 

Skär svampen i tunna skivor

Blanda med persilja och riven vitlök

Krydda lätt

Rör ner oljan

 

Ciabatta i långpanna

400 g kallt vatten
20 g jäst
550 g vetemjöl special
100 g durumvete
35 g olivolja
13 g salt

Lös jästen i det kalla vattnet.
Tillsätt vetemjöl, durumvete, olivolja, och knåda rejält i ca 12-14 minuter i maskin.
Tillsätt saltet och knåda ytterligare 4 minuter.
Pensla en långpanna rejält med olivolja och lägg i degen.
Låt den jäsa i ca 1-2 timmar.
Ställ in långpannan i frysen och låt degen stelna till i ca 1-2 timmar.
Tag ur degen ur långpannan och skär upp dem i önskade storlekar och lägg dem på plåt.
sätt in degen halvfrusen i ugnen på 250 grader och spruta lite vatten på den med en blomspruta.
Sänk till 230 grader och baka klart brödet tills det fått en fin färg ca 10-15 minuter.

 

Lax- och pepparrotsrullar

 

 

Mjukt tunnbröd

Färskost med pepparrot

Skivor av kallrökt lax

 

Bred osten på bröden ända ut i kanterna

Lägg på laxskivor diagonalt, men så det täcks på hela brödet

Rulla från långsidan

Skär i ”rulltårtsskivor”

 

Med fördel kan även hackad rödlök och dill tillsättas

 


Vi hade även smördegsrullar med paprikapulver, parmesan, örtsalt och svpeppar som skars tunt som en rulltårta och gräddades i 200 gr i 10 min.

Ostbricka

 

 

Tårta med flygplan på så klart!

 

Ja det var nog allt   

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Ingen bild

Ann-Britt

24 november 2013 09:40

Det var så underbart god mat. ..en njutning att stoppa i munnen och jag lyckades få i mig ett av flygplanen på tårtan :-D
Kram

Neta

24 november 2013 14:40

Fniss, hoppas du inte fick i dig för mycket flygbränsle :D
Idag hittade jag den hemgjorda rödlöksosten till brödet, den kom visst aldrig fram :D

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards