Matsedeln

Direktlänk till inlägg 28 augusti 2013

2-2-2-75-kaka

Av Neta - 28 augusti 2013 13:36

Ja så heter den i vårt kompisgäng, men jag har döpt om den till bärkaka, men den funkar med alla sorters bär och frukt. Funkar lika bra med frysta som färska bär. Jag gör oftast 3-dubbel i långpannan för det går på samma besvär. Lägger du på äpplen så strö över socker, gärna råsocker och kanel. Röda vinbär och körsbär kan också behöva lite extra sötma. Servera som den är eller med vaniljsås/visp. Gör du den med lingon är den jättegod med kolasås, antingen en äkta Tjinuski eller en enklare. (finns på tub också)    Idag ska vi göra den med björnbär!


Bärkaka

 

 

2 ägg

2 dl socker

2 dl mjöl

75 gr smält smör

 

Sätt ugnen på 200 gr

Vispa ägg o socker pösigt

Rör i mjöl o smör

Häll i smord rektangulär form

Lägg på bär

Grädda 25-30 min

Skär i rutor

 

3-dubbel sats i långpanna

 

Tjinuskisås


  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g smör
  • 1/2-1 tsk malen ingefära
  • 1/2-1 tsk vaniljsocker
  • ca 1 msk calvados
  • Koka ihop grädde, socker, sirap och hälften av smöret i 20 minuter tills blandningen blir tjockflytande. Tillsätt resten av smöret, ingefäran och vaniljsockret.
  • Smaksätt ev med calvados. Servera såsen het till vaniljglass, otinade djupfrysta lingon, tranbär eller vinbär.

 

 

Enklaste kolasåsen

 

2,5 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk, standard
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 knivsudd vaniljpulver
1 msk smör

Lägg allt utom smöret i en kastrull och låt det koka upp.

Sänk sedan plattan och låt det småputtra i 10-15 minuter. J

u längre den kokar ju segare blir den.

När du är nöjd så dra av kastrullen från plattan och rör ner smöret. Klart!

Häll på glass, i glass, jämte glass….

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards