Matsedeln

Direktlänk till inlägg 8 augusti 2013

Latmat idag

Av Neta - 8 augusti 2013 18:10

D.v.s allt i ett    har alltid frysta potatistärningar hemma så här års, dels för att kunna göra paket på grillen men också för regnvädersdagar som det är idag   


 


Idag fick dom ca 1 liter till oss 4 sällskap av 4 morötter, ca 1 dm squash, 10 rädisor, 1 rödlök, kvartad o skivad, ½ solovitlök tunt skivad och 1 brk oliver med citron. Kryddade med salt, sv.peppar och timjan.

Lade sen portionsbitar av lax på och kryddade upp en fraiche med ½ pkt provencalska örter fr fryst, lite riven vitlök och citronskal från ungefär en ½ citron.

Saltade laxbitarna lite och klickade på ungefär hälften av fraichen, skivade upp citronen jag använt, delade skivorna och lade uppepå fisken. Ja en skiva hamnade i formen som den var också ;)

200 gr i ugnen ca 40 min

Serverade med resterande fraiche. Onödigt gott för civilister påstod "någon"   


Nu gjorde jag ju fraichen själv idag men om ni ska ha fraiche till något som passar till sparris så ska ni absolut prova den här

Kolla på deras matlagningsprodukter också, tänk er en kall sås av fraichen med kantareller och cognac till oxfilén. Skånemejerierr har mkt kul.


Ni som inte äter potatis, ska smaka lite lika som potatisdito. Varm rättika med örtsmör är ju annars en delikatess eller bara rå skivad med lite salt på.





Rättikagratäng

 

 

ca 750 g rättika

1 st stor gul lök

2 klyftor vitlök

4 dlvispgrädde

1 tsk salt

1 krm malen vitpeppar

ca 4 dl riven ost

 

Ugn 225 gr

     Skala och skär rättikan i tunna skivor.

Skala löken och skär den i skivor.

Lägg rättikaskivor och lökskivor i en stor kastrull.

Pressa vitlöksklyftorna däri och tillsätt vispgrädde, salt och vitpeppar.

Låt koka upp och koka på medelvärme ca 15 minuter utan lock.

Häll över allt i en ugnsform. Strö över riven ost.

(Ugnsformen måste vara så stor att det blir några centimeter kvar upp till kanten eftersom det bubblar upp i ugnen.)

Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter tills den fått fin färg.

 Servera med t.ex en grillad köttbit och grönsallad.





Rättikan innehåller bara 2.5 gr kolhydrater per 100 gr jämfört med potatis som innehåller 18/100 g.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards