Alla inlägg under mars 2013
Så här kan plockgrönsakerna du dipade ena kvällen bli dan efter. Broccoli, paprika, rädisor och stjälkselleri. Det sistnämnda var jättegott som ugnsgrönsak, nytt för mig i den formen. Åts med en köttbit och gårdagens dip med gräddfil, vitlök, dragon, timjan, paprikapulver, salt & sv.peppar Ersatte lördagens räkonara då vi friterade även räkor på fred.
Månd:
Köttfärswok med pasta
Fräs 400 g köttfärs med 1 påse wokgrönsaker
Eller fräs med strimlad ½ purjo eller 1 rödlök, 2 morötter, 1 paprika, 1 brk bambuskott, 1 brk vattenkastanjer och 100 g sockerärtor.
Tillsätt 2 - 3 msk japansk soja, 2 msk ostronsås. 1-2 tsk fisksås och 1 msk sweet chilisås eller balsamvinäger
Låt det koka hop till grönsakerna känns ätkara och köttfärsen är klar.
Smaka av med salt, peppar och ev mer soja.
Tisd:
Fiskfärs med hummersås och potatis.
Fiskfärs i micron
400 gr tinad fiskfilé
2 ägg
1 brk lättfraiche
1 msk pot.mjöl
1 msk vetemjöl
salt o peppar
rikligt med dill
ev skaldjur
Finfördela fisken i matberedaren
Tillsätt övriga ingredienser utom ev skaldjur och kör ihop allt ordentligt, det ska bli lätt pösigt.
Rör i ev skaldjur
Häll i microsäker form och grädda på full effekt ca 8 min
Låt den stå kvar i micron ett par minuter inann ni öppnar luckan.
Hummersås
1-2 msk smör
2-3 msk mjöl
5 dl gräddmjölk
1 msk hummerfond
salt & vitpeppar
Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet lite i taget, ta mer smör om det blir för torrt, ska vara som en pasta
Spä med vätskan lite i taget under kraftig omrörning
Tillsätt fonden
Koka minst 3 min under fortsatt omrörning.
Smaksätt under tiden.
Onsd:
Ajvarbakad falukorv
Skiva 500g falukorv och lägg lite omlott, ganska trångt i en ugnsfast form.
Blanda 1 dl ajvar relish, 1 dl lätt creme fraiche och 1 tsk malen spiskummin, bre ut över korven.
Ansa och fintärna 1 röd paprika och strö ut i formen.
Låt stå i ugnen på 225 grader i ca 15 min.
Servera tex med bulgur och lättkokta bönor.
Torsd:
Potatis- och purjosoppa
4 Stora potatisar
2 gula lökar
2 purjo
2 kl finhackad vitlök
olja
dill
1 liter hönsbuljong
1 dl mjölk + 2 msk mjöl
salt & peppar
Fräs potatis i bitar och lök skivad i oljan, vitlök med mot slutet
Tillsätt buljong och koka till potatisen kokar sönder
Tillsätt dill, vispa sönder potatisen med ballongvisp och red av
Smaka av med salt o peppar.
Fred:
LYXIG CAVIARKRANS MED RÄKOR
100 g stenbitsrom
4 hårdkokta hackade ägg
½ mkt finhackad rödlök
1 brk creme fraiche
2 msk majponnäs
½ knippa dill el. 2 msk torkad.
100 gr skalade hackade räkor + några till garnering
saft av en citron
salt och peppar
5 blad gelatin
sallad
Blanda allt utom gelatin.
Smält gelatinbladen enl. anvisning och rör i smeten.
Häll upp i oljad kransform.
Låt stå kallt minst 3 timmar ( kan frysas ) doppa formen snabbt i hett vatten innan den stjälps upp.
Dekorera med sallad och räkor.
Servera med bröd och ett gott svalt vitt vin.
Lörd:
Ugnsstekt kycklingfilé med ris och
Jordnötssås
2 dl kokosmjölk
1 vitlöksklyfta, pressad
½ liten lök, finhackad
1 msk olja/smör
6 msk jordnötssmör
1 msk pressad citron
salt efter smak
1 tsk chili, fryst eller på tub
Fräs lök, chili och vitlök i fettet i en kastrull.
Häll i resten.
Låt koka ihop under frenetisk omrörning.
Smaka av med salt.
Blir såsen för tjock, späd med buljong eller vatten.
Sönd:
Porterstek
1 kg benfritt, mörat nötkött
33 cl porter
½-1 dl outspädd svart vinbärssaft, eller 8-10 blad
1 dl kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
5-6 torkade enbär
5-6 hel sv.peppar
2 köttbuljongtärningar
2 kross vitlöksklyftor
1 stor gul lök i klyftor
Sås:
4 dl sky
2.5 msk mjöl
1 dl grädde
Bind ev upp köttet
Blanda övriga ingredienser i en stekgryta
Koka upp
Sätt in termometern i köttet och lägg i det
Sjud under lock till köttets innetemp är 75 gr
Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i kokspadet i 20 min
Sila skyn till såsen
Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner den i skyn
Koka upp och låt såsen koka minst 3 min, smaka av
Skär upp köttet och servera med koktpotatis, grönsaker, såsen och gelé
Kryddig linsgryta med blomkål
½ gul lök
1 morötter
1msk rapsolja
½ tsk curry
1 tsk garam masala, indisk kryddblandning
½ msk riven färsk ingefära
1/2 tsk kanel
2 dl röda linser
400 g krossade tomater
½ dl vatten
1 msk tomatpuré
1 1/2 dl krämig kokosmjölk
1 msk mango chutney
Kärna ur chilipepparn.
Skala och hacka chili, lök och vitlök.
Skala och skiva morötterna.
Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med 1 msk olja.
Tillsätt morötter, curry, garam masala, ingefära, kanel och linser och fräs i 3 minuter.
Späd med krossade tomater, vatten och kokosmjölk, och låt sjuda i ca 25 minuter.
Dela blomkålen i små buketter och fräs dem i en stekpanna med 1 msk olja.
Tillsätt blomkålen till grytan de sista 5 minuterna av koktiden.
Smaka av med mango chutney, salt och peppar.
Först gjorde jag denna, tyckte först den blev väl söt men till maten sen var det perfekt.
Asiatisk sås
2 msk rapsolja
½ dl japansk soja
1 msk farinsocker
1 msk finriven ingefära
1 dl sweet chilisås
1 press vitlöksklyfta
Rör ihop och låt stå kallt en stund
God till vårrullar m.m
Sen klantade jag till mig lite när jag skulle göra frityrsmeten, skulle vara effektiv och satte skålarna bredvid varann, läste fort att det skulle vara 2 msk rapsolja i den ena och 1 dl i den andra, men det skulle det inte. Kladdet jag skulle doppa maten i se veckomatsedeln, skulle ju vara ägg, maizena, citron och kryddor, oljan skulle man staka eller fritera i, jag blandade i oljan.... men det funkade ändå.
Vita såsen är dip till grönsaker gjord på 3 dl gräddfil, 1-2 msk citronmajjo, timjan, dragon, paprikapulver, pressad vitlöksklyfta, salt & sv.peppar
Hade sockerärtor, selleri, gurka, paprika, broccoli och rädisor som vi dipade till maten. Gjorde även en tomat, rödlök och mozzarellasallad.
Vi gjorde några räkor också i samma smet och det blev verkligen gott med pankofriterat. Kycklingen var så saftig o fin, stor skillnad mot köpta chickybits men det blev ju så klart lite jobb med det. Skippade ris och det var ingen som saknade det.
Slutar med en nytagen bild från rabatten vid husväggen, mina blå krokus är i knopp. Trodde inte mina ögon idag
kämpar sig upp trots alla minusgrader. - 12.5 just nu.
Korv och risonisoppan blev trots den (som jag tyckte) enorma vattenmängden mer en soppgryta
Gjorde den på 250 g broccoli, 2 morötter och 1 ganska stor palsternacka förutom purjon som jag stärkte med 5 salladslökar och potatisen. La till en näve skurna sockerärtor också som låg och skräpade i kylen. Tog en burk krossade tomater isf färska som jag lät rinna av men jag tog den vätskan med till buljongen, blev alltså 1.5 l vatten + 1 dl tomatspad, men nästa gång tar jag två burkar. Tog 6 varmkorvar och bytte ut grönsaksbuljongen mot kycklingbuljong. Risonen sväller bra och med potatisen gjorde det den väldigt mättsam. Skippade persiljan eftersom jag hade broccoli.
Annars gjorde jag precis efter receptet den blev jättegod, 4 grytor av 5 möjliga för den tama tomatsmaken.
Vi var bara två som åt ikväll så den räcker lätt till lunch i morgon också, men då spär jag den med nån halvliter buljong.
Penslade lantbröd med olivolja och strödde på flingsalt, in i ugnen på övervärme så där en 5 min blev gott till.
Någon frågade mig i veckan hur strikt jag följer min matsedel, och svaret är att jag försöker både handla och göra maten efter den för det underlättar så mkt.
Sen blir det ändå nästan alltid någon ändring, det kan bli så att det är bara maken och jag som ska äta och då kanske vi tar det "lite enkelt" så var det i tisdags då jag skulle ugnsgratinerat frukostkorv, så då stekte vi bara korven och gjorde lite broccolisås till.
Hittade ingen fin bakpotatis till i fredags så då gjorde vi kycklingtacos.
Biffcurryn har jag ändrat receptet lite då vi tyckte det blev lite snålt till 4, ökade på en ½ gång till. Rörde också ut chutneyn med fraiche, annars var hela rätten så himla god, den kommer vi garanterat att göra igen.
Sönd så tog jag mangochutneyröran som var kvar från lörd isf att göra guccamole till fågeln som blev panerad kalkonfilé från fryst isf kyckling.
Så kan det bli!
Sen den här blå texten och ibland understrykningar i texten. Jag kopierar in recept jag hittar och vill prova, gör all text svart och tar bort understrykningar, spar dom så. Kopierar in här från min receptmapp och då är det tillbaka och går inte ändra, iaf kan inte jag det så ni får stå ut med det Är det däremot bara själva namnet rätten som är blå, då kan ni klicka på den och komma till receptet. Det finns då sedan tidigare i bloggen, som köttfärslimpan denna vecka.
Månd:
Kalops
Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.
Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.
Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.
Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.
Låt fräsa några minuter under omrörning.
Strö över mjölet och blanda väl.
Häll över vatten så att det precis täcker köttet.
Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.
Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.
Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.
Tisd:
Soppa med risoni och korv
500 g rotsaker, t ex morot, palsternacka, rotselleri
20 cm purjolök
2 msk olivolja
16 dl vatten
1 dl risoni
2 tomat
Salt & peppar
4 msk persilja
Skala och tärna rotsaker och potatisar. Ansa och strimla purjolöken.
Fräs allt i en gryta med olja.
Tillsätt vatten och buljongtärning, och koka i 5 minuter.
Lägg i risoni och koka enligt anvisningarna på förpackningen.
Tärna tomaten och slanta korven och lägg ner i soppan. Koka upp.
Smaka av med peppar och strö över persilja.
Onsd:
Köttfärslimpa, Blev så gott med torkad svamp, gör 4 st och fryser i halvor så har man sen, gott att ha på matsäcksmackor också. Serverar med potatis, sås och rivna morötter.
Torsd:
Stekt panerad rödspättafilé, broccoli och potatismos.
Fred:
Kycklingnuggets med dipsås
400 g kycklingfiléer
2 ägg
5 msk majsstärkelse
1 citron, rivet skal och pressad saft
2 dl panko, asiatiskt ströbröd
1 dl rapsolja
Dippsås:
1 msk majonnäs
2 dl gräddfil
2 tsk curry
2 tsk sweet chilisås
Skär kycklingen i 2–3 cm stora bitar.
Vispa samman ägg, majsstärkelse, citronskal, citronsaft, salt och peppar i en bunke.
Doppa kycklingbitarna i äggsmeten och rulla dem i panko, och lägg dem på ett smörpapper.
Fritera i 180 gr i 4-5 min eller hetta upp en stekpanna med olja och stek kycklingbitarna runt om på medelvärme i ca 5 minuter.
Dippsås:
Blanda majonnäs, gräddfil, curry och sweet chilisås i en skål.
Servera med grönsaksstavar och ev kokt ris.
Lörd:
Pasta Räkonara
3-400 g räkor, skalade
3 äggulor
2 dl grädde
2 dl mjölk
2 dl parmesanost
1 lök, gul
½ klyfta vitlök
Salt
Peppar
4 port. bandpasta
Ruccola eller machésallad efter smak
Koka pastan enligt anvisningar på paketet.
Blanda gräddmjölk och äggulor, riven parmesan, fint hackad gul lök, en halv klyfta pressad vitlök, salt och rikligt med svartpeppar i en stor skål.
Hacka räkorna grovt.
Blanda äggröran med den kokta pastan i kastrullen.
Värm tills den börjar bli krämig.
Tillsätt räkorna.
Klipp lite sallad över pastan och rör i den.
Klar att servera.
Sönd:
Svampgratinerad kassler på risbädd.
Koka ris enl. anvisning, blanda i en hackad röd paprika och en hackad lök då det är klart, ta bort från plattan och låt det stå under lock på trä eller korkunderlägg 5-10 min.
Lägg det sen i en smord ugnsform.
Stek på kasslern lite under tiden riset står, (strimlad eller skivad) och lägg den på riset.
Gör en lite tynnre svampstuvning (Fräs 150 g champinjoner i 1 msk smör, pudra över 3 msk mjöl, spä med 5 dl vätska, hälften grädde/mjölk, koka 3-5 min och smaka av med s&sv.p.) och häll den över alltsammmans, strö på riven ost och gratinera i 225 gr till det får fin färg.
Tar väl 10-15 min.
Spenat- och ricottafyllda Cannelloni
Fyllning:
2 msk matfett
400 g bladspenat
500 g ricottaost
Sås:
8 dl mjölk
4 msk vetemjöl
4 dl riven parmesanost
Ugn: 225º
Skala och hacka löken.
Fräs den mjuk i en kastrull med matfett.
Tillsätt spenaten och låt den fräsa med tills den tinat.
Ta kastrullen från plattan och rör ner ricottan.
Smaksätt med salt och peppar.
Häll fyllningen i en spritspåse och spritsa in fyllningen i cannellonirören. Lägg dem i en smord ugnsfast form.
Vispa samman mjölk och mjöl i en kastrull, och låt koka under omrörning, c:a 5 minuter.
Tillsätt parmesanen och låt den smälta.
Smaka av med salt och peppar.
Bred ostsåsen över cannellonirören.
Grädda i mitten av ugnen, c:a 20 minuter.
Servera med sallad.
Månd:
Paltbröd/potatis, stekt fläsk, vitsås
Tisd:
Gratinerad frukostkorv
4 msk senap
4 msk ketchup
2 dl riven ost
2 dl matlagningsgrädde
Ugn: 225°
Snitta upp korvarna och lägg dem i en smord ugnsfast form.
Bred på senap och ketchup.
Skala och hacka löken och hacka gurkan, och strö över korvarna.
Strö över osten.
Ringla över grädde och gratinera i 15 minuter.
Servera med potatismos och riven morot.
Onsd:
Pasta med kräft och rotfruktsås
300 g pasta
1 morot
1/2 purjolök
1 msk matfett
2 msk vetemjöl
4 dl vatten
2 dl matlagningsgrädde
300 g kräftstjärtar, frysta eller i lag
2 msk hackad dill
Koka pastan i lättsaltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
Låt rinna av i ett durkslag.
Skala och skär morot och palsternacka i tärningar. Skiva purjolöken.
Fräs rotfrukterna och löken i en gryta med matfett, ca 3 minuter.
Tillsätt mjöl och rör om. Späd med vatten och grädde.
Tillsätt kräftstjärtarna och låt dem bli varma.
Smaka av med salt, peppar och dill.
Servera till pastan med en sallad
Torsd:
Fred:
Bakad potatis med rom, rödlök, gräddfil och räkor
Lörd:
Biffcurry
500 g lövbiff
2 morot
2msk smör eller margarin
5 dl matlagningsgrädde
3 tsk curry
3 msk kalvfond
Servera med:
Strimla köttet. Skala och skär moroten i tunna stavar.
Fräs lövbiff och morötter i en stekpanna med smör ett par minuter. Salta och peppra.
Tillsätt grädde, curry och fond och koka ihop i 10 minuter.
Servera med kokt ris, mangochutney, sockerärter och skivad banan.
Sönd:
Ugnsstekt kycklingfilé med guccamole och potatisklyftor, rödlök & tomatsallad.
Guccamole
2 avocado
2 tsk press citron
1 press vitlöksklyfta
1 tsk sweet chilisås
1 dl gräddfil
Spiskummin, salt och sv.peppar
Mosa avokadon med citronsaften
Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med kryddorna
Låt stå kallt minst 30 min.
Broccoli och fetaostbiffar
1 dl avorioris
3 dl vatten
2 potatisar
150 g broccoli
150 g fetaost
1 ägg
2 tsk potatismjöl
2 tsk oregano
Skala och hacka löken och fräs den i en gryta med olja.
Rör i riset och fräs i 1 minut.
Tillsätt buljongtärning och vatten. Koka under lock i 20 minuter.
Skala och tärna potatisen.
Dela broccolin i mindre bitar.
Koka potatisen och broccolin mjuka.
Låt rinna av och mosa potatis broccoli och fetaost.
Blanda i riset, ägg och potatismjöl.
Krydda med salt, peppar och oregano,
Klicka ut ca 12 biffar i stekpanna med i olja och stek tills biffarna fått fin färg.
Servera med sallad och rivna morötter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
17 |
|||
18 | 19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 31 |
|||
|