Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 maj 2012

Röror

Av Neta - 29 maj 2012 22:19

Skrev ju om kallskuret häromdan och ofta serverar man väl det med


POTATISSALLAD


15 (4-5) PERS



ca 2 kg(600 gr) potatis el. 3 (1) påse fryst tärnad á 600 gr (ej förstekt)


5 (2) syrliga äpplen


1 (1/2) purjo, 2 (1) hackad rödlök går också bra

 

2 (1) dl bostongurka


1 (1/2) dl finhack. Persilja gärna fryst färd.hackad


1 (1/2) dl finhack. Dill              ----”-----


1 (1/2) dl kapris


 3 dl(175 gr) lättmajonnäs


2 (1) dl kaffegrädde


2 (1) msk svensk senap


salt och sv.peppar


Rör ihop majonnäs, grädde och senap med salt, sv.peppar och det kryddgröna. (Använder du rödlök så tillsätter du den här)

Koka potatisen knappt mjuk, skär den och vänd ner den så varm som möjligt. Blanda och låt det stå tills potatisen är kall.

Tärna äpplena och finstrimla purjon. Blanda det med bostongurkan och kapris Rör ner i potatisblandningen och låt stå ca 1 timme före servering.


Den här hittade jag i en tidning till sonens student och den har blivit något av en favorit hos hela bekantskapskretsen, går utmärkt att göra på fryst tärnad potatis, kolla bara så den inte är förstekt.


Min favoritröra alla kategorier så här års är ju Tzatsiki, behöver inte vara på gurka kan lika gärna använda morötter eller äpplen. Men det måste vara mkt vitlök ;)


Jag skalar och kärnar ur gurka, river den grovt, saltar och låter den rinna av i en trådsil.  Skalar, kärnar ur och hackar äpple eller skalar och grovriver morötter. Har hänt jag blandat flera av dom här sakerna också.

River minst 2 vitlöksklyftor eller en halv solovitlök, blandar alltsammans med 2-3 dl matlagn.yoghurt och ett par tsk olivolja. Sv.pepprar och kryddar ibland även med lite oregano. Låter den dra nån timme innan servering.


På sommaren är jag storkonsument av matlagningsyoghurt, gärna mezetypen. Till oss 4 går det åt ca 2 dl + ett par msk majjo och s & sv.p (=salt & svartpeppar)  som bas i en röra. Äts både till kallskuret och grillat. Jag kan sen antingen bara krydda den med t.ex sallads eller grillkrydda eller också har jag i lök och nåt grönt eller fruktigt. Det kan vara:

krossad avrunnen ananas + curry, s & sv.p

hackad lök + bostongurka, paprikapulver, s & sv.p

Sweet mango eller mangopuré, ev mangotärningar. s & sv.p

Chutney av nåt slag, s & sv.p

tacosås eller salsa, s & sv.p

hackad rödlök, klippt gräslök och dill, s &sv.p

rivet citron eller limeskal + lte press juice, vitlök, persilja, s &sv.p


Ja det är bara fantasin som sätter stopp, något som jag aldrig använder är dock basilika och sweet chilisås.


Mimosasallad gör jag med samma bas + lite svensk senap och avrunnen fruktcocktail från burk.


Den här är fräsch också


Grekisk röra

 

 

250 gr keso naturell

50 gr fetaost

5 cm gurka, urkärnad o ev. skalad

1 press vitlöksklyfta

1 tsk oregano

svartpeppar

ev. salt

 

Skär fetaost i tärningar och gurkan i stavar

Blanda allt

Smaka av

Servera gärna till sallad med oliver och tomater. Eller rör ner lite räkor och ät som den är.

 

Så är också denna rosa variant på gubbröra, gott när det är varmt och man behöver salt.

 

Gubbröra på matjesill o rödbetor

4 portioner



Perfekt röra på en bit knäckebröd.

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.


 Ja det var lite röror, har avsiktligt inte tagit med salsor.

En annan dag ska jag skriva om kalla såser.




         

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7 8 9 10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards