Matsedeln

Direktlänk till inlägg 23 november 2016

Lite nya recept till advent

Av Neta - 23 november 2016 15:24

Dom ploppar oftast upp på facebook eller så hittar man dom i en tidning, tänkte jag skulle receptbomba er lite. Så varsågod och stjäl, det har jag gjort.
*
Saffranskladdkaka med hallongrädde
Ca 12 bitar

100 g vit choklad (kan uteslutas, men ger en extra god smak)
150 g smör
1 påse saffran 0,5 g
3 ägg
2 dl strösocker
½ krm salt
1 ¾ dl vetemjöl

1 krm kardemummakärnor, mortlade

Garnering
florsocker

Hallongrädde
3 dl vispgrädde
ca 1 dl hallon, frysta eller färska

1. Sätt ugnen på 180 grader. Bryt chokladen i bitar och smält smöret i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt chokladen smälta i smöret. Tillsätt resten av ingredienserna (förutom kardemumman) i kastrullen och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Häll smeten i en smord och bröad (bröa formen med riven kokos eller ströbröd) eller bakplåtspappersklädd form, 23?24 cm i diameter, med löstagbar kant.

3. Strö kardemumman över smeten i formen.

4. Grädda kakan mitt i ugnen i 22?25 min beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt den svalna i formen. Pudra ev. kakan med florsocker före servering. Servera den gärna med lättvispad grädde blandad med hallon.
*
SAFFRANSSKORPOR

4 ägg
3 dl socker
1 kuvert saffran
1 msk okryddat brännvin
25 g smält smör
5 dl vetemjöl
2 dl pistagekärnor
1 1/2 dl torkade tranbär

Rör ihop ägg och socker.
Lös upp saffranet i brännvinet.
Rör därefter ner det i smeten.
Blanda i övriga ingredienser.
Häll i en smord avlång brödform och grädda en timme i 200 grader på nedersta falsen.
Låt kallna.
Stjälp upp och svep in i en våt, urvriden handduk. Lägg i plastpåse, förslut och låt stå i 12-18 timmar. Skär i tunna skivor och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen i cirka 10 minuter i 175 grader.
*
Mandelknäckbräck

200 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl farinsocker
2 krm salt
½ dl vatten

Garnering
300 g mörk eller ljus choklad
75 g sötmandel


1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och låt allt koka till 150 grader. Koka på ganska hög värme, men inte så det bränns fast.

2. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper (du kan lägga pappret i en form, ca 25 x 25 cm om du vill ha jämnare kanter. Men om smeten kan också flyta ut på ett bakplåtspapper. Ställ bottnen för att stelna i frysen en stund.

3. Garnering: Smält chokladen i en skål över vattenbad. Rör om ordentligt.

4. Hacka sötmandeln.

5. Blanda ner sötmandeln i den smälta chokladen.

6. Bred ut chokladen på bottnen. Låt den stelna i kylen. Bryt bräcken i bitar.
*
Pepparkaksgrissini

500 g färdig pepparkaksdeg
finrivet skal av 1 apelsin

Ädelostdipp
140 g ädelost
2 dl lätt crème fraiche

Sätt ugnen på 225°C.
Knåda in apelsinskal i pepparkaksdegen.
Dela degen i 30 bitar (för 30 st) och rulla varje till smala längder.
Lägg på en bakpappersklädd plåt och grädda i omgångar 5?8 minuter.

Ädelostdipp:
Gaffelmosa osten tillsammans med crème fraichen.
Lägg upp i en skål och servera tillsammans med pepparkaksgrissinin.
*
Pepparkaksbakelse med ädelost och fikon

140 g grönmögelost
1 dl cream cheese
6 mjuka pepparkakor
2 färska fikon
2 tsk balsamocovinäger


Mixa osten med cream cheese till en jämn smet.
Skiva pepparkakorna på mitten som en tårtbotten. Bred ostsmeten på skivorna.
Varva 4 skivor på varandra och ställ i kylen i ca 1 timme.
Skär 9 klyftor av varje fikon och marinera dem i vinägern.
Skär 6 tårtbitar av varje ?pepparkakshög? och lägg på fikonklyftorna. Fäst dem med en tandpetare.
*
Smördegssnittar med kantarell, bacon och ost

? 1 pkt smördeg
? 100g färskost med kantarell
? 1 rödlök
? 2 pkt bacon stekt
? 2 dl riven ost
? 1 msk timjan
? 1 tsk salt
? 1 krm peppar
? 3 msk riven parmesan


1. Hacka rödlök och stek bacon.

2. Rulla ut smördegen och bre på färskost med kantarell.

3. Strö på bacon, rödlök, timjan, riven ost, salt och peppar.

Rulla hop, skär 2 cm skivor

Lägg på pappersklädd plåt

Grädda 20 min i 180 gr

Vid servering riv över lite parmesan
*
Mousserande julbål

Portioner: 6
1 1/2 dl vatten
1 dl strösocker
1 dl grovhackad ingefära
1 apelsin
1 mandarin
1 citron
1 dl granatäppelkärnor
75 cl torrt mousserande vin
isbitar


Detta recept är gjort för 6 portioner.
Värm vatten, socker och ingefära i en kastrull tills sockret löst sig.
Låt svalna och dra i 30 minuter.
Dela citrusfrukterna i halvor, pressa hälften av frukterna och skär resten i skivor.
Sila och blanda sockerlagen med juicen.
Häll upp i en bålskål med is och lägg i citrusskivorna och granatäppelkärnor, häll sedan på det mousserande vinet och servera.
*

Efterrättspizza

?1 pkt smördeg
?2 dl hallonsylt
?1/2skivad banan
?3 kiwibär/1 kiwi
?3 jordgubbar
?8 Dumle-kolor
?1 dl riven vit choklad

Så här gör du:

1. Skär ut en cirkel av smördegen med hjälp av en tallrik.
2. Skär två stycken cm tjocka skivor av degen som blir över som kan läggas runt som en kant, fäst genom att pensla med ägg längs kanten.
3. Pensla hela pizzan med ägg och förgrädda 5 min på 200°C.
4. Bre botten med hallonsylt.
5. Lägg på skivad frukt, bär och dumle.
6. Riv över vit choklad.
7. Grädda ca 5 min på 200°C tills pizzan fått fin färg.
8. Vid servering, riv över mer vit choklad.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards