Matsedeln

Direktlänk till inlägg 15 oktober 2017

V 42

Av Neta - 15 oktober 2017 14:51

Den här veckan och 13 v framåt tänker jag tipsa om asiatiska smaksättningar och tillbehör.

  

Veckans asiatiska:

 

Bananblad

För att svepa in mat som ska ugnsbakas, ångkokas eller grillas. Bladen håller maten fuktig och har en mild smak som kryddar maten. Även som dekoration.

  

Veckans bröd:

 

Festlig brödrulle

10–12 bitar

 

¼ pkt jäst (ca 12,5 g)

2 ½ dl vatten, fingervarmt

1 tsk salt

1 msk honung

1 msk rapsolja

6–7 dl siktat dinkelmjöl

 

Fyllning:

2 pkt mozzarella à 125 g

1–2 tomater

100 g skinka i skivor

1 kruka basilika

 

Garnering:

1 ägg

flingsalt

 

Smula ner jästen i en bunke.

Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.

Tillsätt salt, honung, olja och dinkelmjöl, lite i taget.

Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

Kavla ut degen till en rektangel, ¾–1 cm tjock, på ett mjölat bakbord.

Skär mozzarellan och tomaterna i skivor, ca ½ cm tjocka.

Lägg dem och skinkskivorna omlott i en lång rad i mitten på rektangeln.

Lägg på basilikablad.

Vik ena degsidan över fyllningen.

Skär flikar, ca 2 cm breda i den andra degsidan och lägg upp dem runt rullen och fäst på undersidan så att flikarna skapar ett mönster upptill.

Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper.

Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min.

Sätt ugnen på 230 grader.

Pensla brödet med uppvispat ägg och strö över flingsalt.

Grädda brödet mitt i ugnen i 20–25 min.

Låt det svalna på plåten.

  

Veckans sallad:

 

Netas råkost


2 morötter
1 pkt sparrisbroccoli
1 röd spetspaprika
½ pkt sockerärtor
1 brk minimajs
½ röd chili (mild)
1 stort Granny Smithäpple
½ dl olivolja
2 msk vit balsamico
2 tsk salladskrydda
½ tsk salt
1-2 krm grovmalen sv.peppar


Skala morötterna, fortsätt sen o gör strimlor med skalaren
Ansa och dela buketterna och broccolistjälkarna i mindre bitar
Halvera, kärna ur och skiva paprikan
Ansa och skär ner sockerärtorna
Häll av och dela minimajsen i mindre bitar
Kärna ur och hacka chilin
Skala, kärna ur och tärna äpplet
Rör ihop dressingen och blanda alltsammans, låt den dra minst en timme, gärna längre.

  

Veckans vego:

 

Stekt Squash med myntayoghurt

 

2 squash á 200 g

1 dl olivolja

salt peppar

2 klyftor vitlök

½ tsk spiskummin

½ tsk gurkmeja

1 dl grönsaksbuljong

matlagningsyoghurt

färsk mynta

rostade kikärtor

 

Skär squashen i centimetertjocka skivor.

Värm upp olivolja i en stekpanna tillsammans med hackad vitlök, gurkmeja och spiskummin. Stek skivorna i omgångar, salta, peppra och lägg upp på ett fat.

Toppa squashen med yoghurt, finstrimlad mynta och rostade kikärtor

Servera m blandad Quinoa och sallad.

      

Månd:

 

Kålpudding med brun sås

Dubbel sats



1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo

 

Färsblandningen:

800 gram blandfärs

2 st gula lökar

2 st "portioner" kokt ris

1 st ägg

2,5 tsk salt

0,5 tsk vitpeppar

½ msk kanel

1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens

 

5 dl buljong

 

Kålen:

50 gram (ca) smör att steka i

3 msk sirap

1 msk kinesisk soja

 

Såsen:

Skyn + vatten och grädde, ca 8 dl

4 msk idealmjöl

Salt, peppar

 

Sätt ugnen på 200 gr
Skär vitkålen i strimlor
Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk

Tillsätt sirap och soja och rör om

Finhacka löken under tiden och blanda den, riset och ägget i

köttfärsen

Salta och peppra

Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös

Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig ugnsfast smord form

Häll buljongen över och lägg i återstående kål ovanpå

Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då vara mjuk och fått fin färg

Mät skyn och späd med grädde eller mjölk, spar lite till mjölet
Red av med mjöl utrört i kall vätska

Smaka av med salt, peppar och soja.   

  

Tisd:

 

Flexibla fisken

 

600 gr fiskfilé, valfri sort, färsk el. fryst

2-3 tomater

2-3 dl grädde, valfri sort

rikligt med dill, helst färsk

smör till formen

 

Sätt ugnen på 200 gr

Smörj en ugnsfast form,

Salta och peppra filéerna

Vik hop och  krydda även den sidan, lägg i formen

Täck den med dill

Skiva tomaterna och lägg dom på fisken

Häll på grädde så det nästan täcker, se till att tomaterna får grädde på sig

Stek i ugn i 20-25 min, lite längre om fisken är fryst

Servera med nykokt, gärna färsk potatis och sallad.

  

Onsd:

 

Falukorvsgratäng med ostsås

4 pers

 

250 g valfri pasta

500 g falukorv

1 purjolök

2 msk smör

250 g broccoli

1 dl riven lagrad ost

10 cocktailtomater

 

Ostsås:

4 dl matlagningsrädde

1 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

2 msk majsstärkelse

1 1/2 dl riven lagrad ost

1/2 dl finhackad persilja

Garnering:

kryddgrönt

 

Sätt ugnen på 225 grader.

Koka pastan enligt förpackningens anvisningar.

Spola i kallt vatten och låt rinna av.

Strimla korven.

Ansa och strimla löken och bryn den blank och smidig i matfett.

Ansa broccolin och dela den i mindre buketter.

Koka broccolin ca 2 minuter i lättsaltat vatten, låt rinna av.

Halvera tomaterna.

 

Sås:

Koka upp matlagningsgrädden och red av med majsstärkelse.

Salta och peppra.

Ta av från värmen och tillsätt ost och hackad persilja och låt det smälta ner i sås en under tiden som du rör.

 

Blanda samman pasta, lök, korv, broccoli och tomater.

Fördela blandningen i en smord ugnsfast form.

Häll över ostsåsen.

Grädda gratängen i ugnens mitt ca 20–25 minuter, eller tills du har fått en fin och gyllene yta och ostsåsen har stannat helt i gratängen.

Garnera med kryddgrönt och servera.

  

Torsd:

 

Trattkantarellsoppa

 

1 l färska trattkantareller eller 3 dl torkad

2 finhackade scharlottenlökar

2 msk smör

2 msk mjöl

1 l buljong

2 dl grädde

4 msk torr sherry

salt & peppar

 

Rensa, skölj och skär ner svampen lite

Fräs långsamt i smöret med löken ca 25 min

Pudra över mjölet, rör om o späd med buljongen, uppvärmd, koka upp

Häll i grädden och koka till den får en krämig konsistens

Smaka av med salt, peppar o sherry

 

Används torkad svamp så bryt sönder och låt den ligga i blöt i buljongen, fräs löken till den blir glansig och följ receptet för resten.

  

Mangoplättar

 

4 dl fryst tärnad mango

4 ägg

4 msk vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 msk smör

 

Servera med:

Honung

Rostad kokos

Jordgubbar

 

Tina mangon

Mixa den slät med ägg, mjöl och vaniljsocker

Stek i omgångar i smöret på medelvärme

Vänd inte förrän den stelnat

Servera.

  

Fred:

 

Paj m bacon, purjo, paprika o mozzarella

4–6 port

 

Pajdeg:

3½ dl vetemjöl

3 msk sesamfrön

125 g smör

½ tsk salt

1 litet ägg

 

Fyllning:

1 liten purjolök

2 paprikor

280 g tärnat bacon

salt och peppar

3 ägg

2½ dl matlagningsgrädde

250 g mozzarellaost

 

Garnering:

färsk timjan

 

Ugn 225°

Pajdeg:

Arbeta samman ingredienserna i en matberedare, låt vila svalt i plast 30 min.

Kavla eller tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diam.

Fyllning:

Ansa, skölj och skiva purjolöken.

Kärna ur och skär paprikorna i bitar.

Stek baconet, ta pannan från värmen och vänd ner purjolöken.

Krydda med salt och peppar.

Ta undan lite av baconröran till garnering.

Blanda ägg och grädde.

Dela mozzarellaosten i bitar och lägg dem i äggstanningen.

Häll äggstanningen i pajskalet, fördela baconröran och paprikan i pajen.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 min, tills äggstanningen stelnat.

Garnera med timjan och lite av baconröran.

  

Lörd:

 

Gravad lax

 

Ca 1 kg lax av mellanbit

2-3 tsk vitpepparkorn

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor


 

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

   

Dillstuvad potatis

 

1 kg potatis, fast sort
1 knippa dill

Bechamelsås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
salt och malen vitpeppar

Béchamelsås:
Smält smöret i en kastrull.
Lyft av från plattan och rör i vetemjölet.
Sätt tillbaka på värmen och tillsätt mjölken under omrörning
Låt såsen småkoka i 10-15 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Skala och koka potatisen nätt och jämnt färdig.
Låt den svalna och skiva försiktigt.
Hacka dillen fint och rör ner den i såsen.
Ringla den heta såsen över potatisen och vänd ner försiktigt.
Låt allt bli genomvarmt och servera genast.

   

Sönd:

 

Höstgratäng med pulled pork och paprika

4 port

 

4 paprikor

1 förp pulled pork

2 dl riven cheddarost

 

Tomatsås

2 förp tomat- eller pizzasås, t ex Ica, ca 780 g

1 förp svarta bönor, kokta, ca 380 g

persiljekvistar

 

Servering:

klyftpotatis

 

Ugn 225°

Dela paprikorna på längden och ta försiktigt bort stjälk och kärnor.

Lägg dem på en plåt med snittytan upp.

Baka paprikorna i mitten av ugnen 20–25 min, tills de mjuknat och fått lite färg.

Tillaga pulled pork enl anv på förp.

Tomatsås:

Blanda pizzasås och avrunna svarta bönor.

Fördela såsen i botten på en gratängform, ca 25×20 cm.

Fyllning:

Fördela det isärdragna köttet i paprikahalvorna.

Placera halvorna i tomatsåsen.

Strö över ost och gratinera i mitten av ugnen 15–20 min.

Garnera med persilja.

Servera gärna med klyftpotatis och sallad.

  

Toscagino

 

2 bananer

½ lit jordgubbar

3 kiwi

 

50 g smör

¾ dl strösocker

2 msk vetemjöl

1 msk mjölk

1 dl mandelspån

 

Sätt ugnen på 225 gr

Skala och skiva bananer och kiwi

Rensa och skiva jordgubbarna

Blanda och lägg ut frukten i en ugnsform

Blanda allt utom mandelspån i en kastrull

Värm under omrörning till socker och smör smält

Rör i mandelspånen

Klicka smeten över frukten

Grädda ca 10 min

Servera m glass.

  

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards