Matsedeln

Alla inlägg under april 2017

Av Neta - 10 april 2017 22:44

Du behöver 2 lika stora mittbitar av en laxfile', avfjällade. Dom här är på 400 g styck och har varit frysta i 5 dygn. Minimum är 3 dygn på frystid. Fisken ska vara tinad då den gravas.

Jag brukar göra några hål med knivspetsen på skinnsidan.
Jag använde till gravningen
Ca 30 g hel färsk dill med stjälkar
1/2 dl salt
Knappt 1/2 dl socker
2 1/2 tsk stötta pepparkorn, idag hade jag lite vitpeppar och resten rose'peppar.
Blanda salt, socker och peppar

Jag skär över dillen inkl stjälkarna grovt

Jag lägger ca 1/4 del av saltblandning och dill i dubbla fryspåsar, brer ut det så att det täcker en yta lika stor som fiskbiten

Lägger på fisken med skinnsidan neråt

Strör på 1/4 del saltblandning

Lägger på 2/4 del dill och på det 1/4 del saltblandning till på den som är till den fiskbit jag lägger ovanpå.

Lägger på den andra fiskbiten, den smala sidan mot den tjocka. Lägger på lite saltblandning och dill på kortändan

Fördelar de sista av saltblandning och dill på den skinnsidan, försöker få det att täcka jämt.

Försluter påsarna tätt om, masserar allt lite så saltet jobbas in överallt och dillen fördelas jämnt.

Lägger påsen på en djup tallrik i kylen i 3 dygn, vänder den morgon och kväll. Har en djup tallrik för det bildas vätska och det kan läcka, det är bara att hälla av isf.

Sen tar du ut fiskbitarna, torkar av dom och skär tunna skivor på snedden jäms med ränderna i fisken. Färdiggravad lax går utmärkt att frysa igen, i bit eller skivad.

Hela proceduren tog ca 5 min, och är så mkt godare än köpt färdiggravad.

Servera med gravlaxsås på bröd, på buffe' eller med kokt potatis.


Gravlaxsås:

2-3 msk svensk gärna grovkornig senap

1 msk socker

½-1 msk vit vinäger

2 krm salt

½ krm vitpeppar

1 ½ dl olja

2-3 msk finklippt dill

 

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.

 

 

 

Av Neta - 9 april 2017 23:03

Hej! Det är jag, Elle (Netas dotter) som skriver det här. I torsdags lagade jag det här hemma hos mamma, det blev riktigt gott så jag tycker ni ska testa det här =)
Svamp, purjo och paprika kan man byta ut till det man gillar.


 


4 port pasta (280 g.)

2 pkt kronhjortsskav á 240 g.

ca 100 g förvällda kantareller

100 g strimlad purjo

1 strimlad paprika

2 vitlöksklyftor

2 tsk timjan

4 dl imat eller créme fraiche

Maizena redning

Soya

Ev. lite fond av valfri sort (kalv, vilt, kantarell...)


Koka pasta enligt anvisning på paketet.

Lägg halvfryst hjortskav i stekpanna på låg värme. Tina och dela köttet med en gaffel och låt vattnet dunsta.

Salta och peppra.

Höj värmen och tillsätt timjan och vitlök, svamp, purjo och paprika.

Bryn försiktigt och rör ner crème fraiche/imat. Koka några minuter.

Red ev. av och smaka av med salt, peppar och soya.


Servera med pasta och tex. herrgårdsgrönsaker.

Eller pressad potatis och rivna morötter.

Av Neta - 9 april 2017 22:48

Påskvecka

 

 

 

Veckans frukt:

 

 

 

Honungsmelon

Honungsmelon har lätt spetsig i ändarna. Skalet är glatt och har längsgående skåror. Vissa tidiga sorter är gula, medan vissa sena sorter har mörkgrönt skal. Fruktköttet är ljus gult. Smaken är söt.


En favorit här, äts både naturell, i sallader och som dessert, gärna fylld med tärnat fruktkött och hallon.

  

Veckans frukost:

 

Äggröra med tomatkeso

 

1 ägg och 1 dl mjölk + salt och svpeppar/portion

1 tomat + 1 dl keso + salt och timjan/port

 

1 port

Vispa hop ägget med 2 msk av mjölken, krydda i det

Koka upp resten av mjölken

Tillsätt äggmjölken under kraftig omrörning med t.ex en trägaffel

Rör lite lagom hela tiden tills det kokat ihop till en krämig massa

Häll upp på tallrik

Kärna ur och tärna tomaten, blanda med keson och smaksätt

Servera till äggröran.

  

Veckans bröd:

 

Saftigt matbröd med kokt krossat vete

 

3 dl krossat vete

4,5 dl vatten

 

Kokas under lock på svag värme i 10 min.

Blanda ner 50 gr smör i det heta krosset och låt det smälta.

Slå i 5 dl mjölk eller vatten och låt blandningen svalna till 37 gr.

Smula ner 1 pkt jäst tillsätt 1 msk salt och nästan allt av  2 l lantvetemjöl

Arbeta ihop degen, och jäs 30 min.

Sätt ugnen på 200 gr.

Baka ut till 3 små limpor.

Jäs 20 min.

Grädda ca 30-40 min.

  

Veckans sallad:

 

Vårsallad

 

1 påse bladsallad

ca 100 g groddar

1/2 kg vattenmelon

250 g kokta rödbetor

150 g fetaost

granatäpplekärnor

färska jordgubbar

ev ätbara blommor att dekorera med

 

Lägg ut salladen på ett stort fat.

Blanda i groddar.

Skala melonen och skär den i små bitar, blanda i salladen.

Skär rödbetorna i små bitar och fördela över salladen.

Smula över fetaosten.

Strö granatäpplekärnor över.

Klyfta jordgubbarna och placera ut dom tillsammans med de ev ätbara blommorna över salladen.

  

Veckans vego:

 

Vegansk gravad "lax" av morot

Port: 4

 

 

ca 500 g grova morötter

1 1/2 dl grovsalt

Lag:

10 vitpepparkorn

1 kruka dill

1 msk ättika

3 msk strösocker

3/4 dl vatten

 

Sätt ugnen på 200°C.

Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form.

Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek).

Morötterna ska vara lite al dente. Ta ut och låt svalna.

Lag:

Krossa vitpepparn.

Repa av dillen (spara till servering) och lägg stjälkarna i en kastrull.

Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp. Låt lagen svalna.

Lägg morötterna i dubbla plastpåsar tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut.

Låt ligga kallt över natten.

Låt morötterna rinna av.

Hacka dillen och rulla morötterna i hacket.

Skiva morötterna och servera.

Servera gärna med hovmästarsås.

      

 

Månd:

 

Köttbullar

 

400 gr köttfärs

¾ dl ströbröd

1 msk potatismjöl

1.5 dl mjölk

1 msk torkad gul lök, eller 3 msk hackad färsk

1 ägg

1 krm peppar

1 tsk salt

smör till stekning

 

Blanda ströbröd, pot.mjöl och lök med mjölk och låt det svälla 10 min.

Blanda färsen med (lök om färsk), ägg, salt o peppar och rör ihop med ströbrödblandningen tills färsen är smidig och väl blandad.

Forma färsen till bollar

Stek i smör o sänk värmen då de börjar få färg.

Servera med kokt potatis, gräddsås och lingon
  


Gräddsås

 

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl grädde,  gräddmjölk eller lika delar grädde/buljong

Kin. Soja

Salt & vitpeppar

Ev 1 msk gelé

 

Fräs ihop smör o mjöl, spä med grädden och koka 3 min

Lite soja kan ge en fin ljusbrun färg

Smaksätt.

  

Tisd:

 

Stekt fläsk med potatismos och löksky

 

Stek fläsket och håll det varmt

Fräs 2 strimlade lökar i flottet, tillsätt 4 dl vatten, krydda m peppar o ev salt, låt koka hop lite

 

Potatismos

 

1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

   

Onsd:

 

Isterband m stuvad vitkål


4 isterband, delade och skalade steks

1 lit strimlad vitkål

smör

5 dl vispgrädde

1 msk japansk soja

salt och peppar

 

Fräs kålen mjuk i smöret utan att den tar färg

Häll på grädden och koka ner till önskad konsistens

Tillsätt sojan på slutet

Smaka av och servera.

  

Skärtorsd:

 

Kaviarlåda

 

750 g potatis, skalad och skivad

2 gula lökar halverade och strimlade

1-2 tuber à 165 g orökt kaviar (Ejderns)

3 dl vispgrädde

4 kokta ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr

Varva potatis och lök i en smord ugnsform

Vispa hop grädden med önskad mängd kaviar, smaka er fram

Grädda i ca 40-45 min

Hårdkoka äggen, klyfta och servera till.

  

Smarrig vit choklad- och citronkräm

6 bufféport

 

200 g vit choklad

2 dl vispgrädde

2 citroner

200 g naturell färskost, rumstempererad

18 digestivekex

Garnering:

hallon och citronmeliss

 

Hacka den vita chokladen, smält den i grädden.

Finriv skalet på citronerna och tillsätt det.

Vispa ner den rumstempererade färskosten i chokladkrämen och låt stelna i kyl.

Vid servering, krossa kexen och varva i glas med krämen.

Garnera med lite färska hallon och citronmeliss.

  

 

Långfredag:

Släkt och vänkalas hela helgen lång

 

Påskbord: Sök recepten i bloggen

sill, 2-3 sorter

färskpotatis

gravlax m hovmästarsås

Sparrismousse med skaldjur

Fröknäcke

Rödlöksost

Jansson

omelett m broccolistuvning

prinskorv

köttbullar

Påsktårta

  

Påskig prinsesstårta

 

 

6 ägg

3 dl strösocker

 1.5 dl vetemjöl

1.5 dl potatismjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

 

Fyllning:

1.5 dl hallonsylt

5 dl vispgrädde

2 msk marsanpulver

2 tsk vaniljsocker

 

Garnera med:

5 dl vispgrädde

500 g gul marsipan

florsocker

godisägg

 

Sätt ugnen på 175 gr

Vispa ägg och socker riktigt pösigt.

Blanda mjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i smeten.

Blanda försiktigt ihop till en smet.

Häll smeten i en långpanna, 30 x 40 cm, klädd med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter tills den är klar. Låt bottnen svalna.

Fyllning:

Dela bottnen i två bitar.

Bred hallonsylt på den ena.

Vispa grädden tillsammans med marsanpulver och vaniljsocker och bred ovanpå sylten.

Lägg på den andra bottnen.

Vispa resten av grädden och bred runt, och ovanpå tårtan.

Kavla ut marsipanen, mjöla med lite florsocker så den inte fastnar.

Lägg den över tårtan och skär bort överflödig marsipan.

Kavla ut det som blev över och sporra ut knappt centimeterbreda längder.

Snurra dem och lägg en kant runt om tårtan och en kant uppe på tårtan.

Garnera med godisägg.

  

Påskafton, äter vi inte hemma förrän på kvällen

Då blir det Skaldjurstårtan, se inlägget före

men också

 

Parfait med limoncello och savoiardikex

8 port

 

4 äggulor

4 msk strösocker

1 vaniljstång, urskrapad

250 g mascarpone

rivet skal av en citron

2 dl vispgrädde

4 äggvitor

1 1/2 dl limoncello (italiensk citronlikör)

ca 18 savoiardikex

 

Till garnering:

hackade pistaschnötter

jordgubbar blåbär björnbär

mynta

 

Vispa äggulor, socker och vaniljfrön pösigt.

Vänd ner mascarpone och citronskal i smeten

Vispa grädden i en annan skål.

Vispa äggvitorna till ett styvt skum i en tredje skål.

Vänd ner grädden i äggulesmeten.

Vänd sen ner äggvitorna med luftiga tag.

Häll limoncellon i en djup tallrik.

Doppa hälften av kexen i likören.

Lägg dem i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.

Bred på hälften av äggsmeten.

Lägg på ytterligare ett lager med likördoppade kex.

Bred på resten av smeten.

Täck över och frys minst 4 timmar.

Ta fram parfaiten i rumstemperatur cirka 20 minuter innan servering.

Strö över pistaschnötter.

Garnera med bär och mynta.

  

Påskdagen, samma som långfredag och

 

Chokladkladdtårta med daimgrädde

1 tårta, ca 10–12 bitar

 

 

200 g mörk choklad

200 g smör

3 ägg

2 dl socker

1 krm salt

2 1/2 dl vetemjöl

 

Daimgrädde

 dl vispgrädde

50 g mörk choklad

2 dubbeldaim

1/2 liter färska jordgubbar

 

Sätt ugnen på 175°.

Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm i diameter.

Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans matfettet i en kastrull på svag värme.

Ta därefter kastrullen från värmen.

Rör ner äggen och sockret i chokladsåsen och rör om till slät konsistens.

Vänd sist ner salt och vetemjöl och rör åter smeten slät.

Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut. Låt kallna i formen.

 

Daimgrädde:

Koka upp 1/2 dl av grädden i en kastrull. Ta därefter kastrullen från värmen.

Bryt den mörka chokladen i bitar och tillsätt i den varma grädden.

Rör om till slät konsistens och ställ åt sidan att kallna till rumstemperatur.

Vispa resterande grädde och vänd ner den svala chokladkrämen.

Grovhacka daimen och tillsätt ca 3/4 av hacket i chokladgrädden.

Lossa den kalla kakan ur formen och klicka på chokladgrädden.

Strö över de sparade daimbitarna och garnera med färska jordgubbar.

  

Annandag påsk:

Då är det bara vi igen och vi äter

Rester

  

 

 



 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Av Neta - 6 april 2017 16:42

 


Ägg äter vi inte i överflöd här bara för att det är påsk, gör vi en påskmiddag så gör jag ägghalvor men annars blir det inte mer än vanligt.

Påsk för mig och oss har blivit mer och mer skaldjur, gravlax, sparris, rädisor, ja lite mer vårmat. Har man tur kan man hitta vit sparris med.

Köper sill men får ofta slänga det sista, däremot gör jag gärna en salt cheescace med skaldjur, rom och andra godsaker. Gör en paté med lax och sparris som jag garnerar med skaldjur och en sås till som är urgod.


I år ska vi göra en påskig smörgåstårta, och vi spånar lite på vad vi ska ha i och på.


 

 

 

 

Skaldjurstårta

 

 

Botten:

200 gr mörk kavring

75 gr smör

 

Fyllning:

5 gelatinblad

250 gr kräftstjärtar

1 rödlök

1 kn gräslök

80 g rom

500 gr kesella mager

2 dl lätt cremefraiche

1-2 msk press citron

salt och peppar

 

Garnering:

räkor

Röd och gräslök

Citronskivor, halverade

 

Finhacka kavringen eller kör den i mixer.

Smält smöret och blanda det med smulorna, häll det i en form med löstagbar kant och platta till med handen eller en sked till en botten.

Låt stå i kylen ca 15 min.

 

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 10 min.

Skär kräftstjärtarna i mindre bitar, skala och finhacka löken.

Rör ihop  kesella och fraiche.

Rör i kräftstjärtar, rom och lök, smaka av med citron och kryddor.

Krama vattnet ur gelatinet, smält det på svag värme och rör ned det i smeten.

Häll fyllningen i formen och ställ i kyl att stelna 3-4 tim.

Garnera

Tag bort kanten på formen och lägg den på serveringsfat.

 

 

 

Lax & skaldjurspaté med grön sås

För 6 st

 

600 gr skinn- o benfri lax

3 ägg

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

2 msk finhackad dill

1 krm chilipulver

100 gr grovt hackade kräftstjärtar

100 gr skalade och grovt hackade räkor

75 gr avrunna musslor

 

Garnering:

100 gr skalade räkor

400 gr skivad lax

50 gr kräftstjärtar

dillvippor

citron i skivor eller tunna klyftor

 

Grön sås:

3 msk finhackad dill

3 msk finhackad persilja

skal av 1 citron

saft av en halv citron

3 dl gräddfil

salt & peppar

 

Sätt på ugnen på 175 gr

Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten

Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare

Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.

Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.

Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.

Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.

Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering

   

 

 

Av Neta - 5 april 2017 13:25

Kirskål och nässlor börjar sticka upp, ut och plocka!
Det här receptet använder jag som grund till både kirskål och nässlor. Brukar ta hönsbuljong ist då jag tycker den smakar mer och jag tar nog alltid mer lök eller purjo, blandar gärna löksorter.
En skvätt grädde eller Imat i gör inte ont heller, kanske nåt från örtgården, prova dig fram.
Hittar man inte så mkt som 1 1/2 lit ogräs kan man fylla ut med bladspenat.

Recept kirskålsoppa
2port

1 vitlöksklyfta
15 cm purjolök
Olivolja
1/2 lit grönsaks eller hönsbuljong alt. kycklingfond
1 1/2 liter färsk kirskål, nässlor och/eller spenat
Ev 1/2 dl grädde
Salt, sv.peppar

Förväll kirskålen, spola snabbt av den med iskallt vatten (för att behålla färgen).
Hacka vitlöken och purjolöken, fräs i olivolja.
Tillsätt kirskålen, buljongtärningen och vatten (välj själv hur tjock du vill ha soppan).
Låt koka upp, tillsätt ev grädde och mixa soppan slät. Smaka av.
Servera med krutonger och klyftat kokt ägg i soppan.

Av Neta - 2 april 2017 23:48

  

Veckans frukt:

 

 

 

Aprikos

Har odlats i Kina i över 4000 år men vi får våra från medelhavet under sommarperioden och från Sydamerika under vintern. Skalet är sammetsmjukt och fruktköttet har en saftig och mycket söt smak som uppskattas i gastronomin.


Den smakar mest torkad, vet att jag köpt färska någon gång men tycker dom är ganska tama. Torkad är god i musli, och vissa exotiska fläskrätter. Mest känd i marmelad.

  

Veckans frukost:

 

Äppelgröt

 

4 dl fiberhavregryn eller vanliga
8 dl mandelmjölk
  ½ tsk salt
2 tunt klyftade äpplen

Rosta havregrynen i en torr, varm stekpanna tills de får lite färg.
Häll över i en kastrull och tillsätt mandelmjölk, äpplen och salt.
Koka upp och låt gröten koka 3–4 min.
Servera!

  

Veckans bröd:

 

Valnötsbröd, nyttigt

1 bröd

 

12 g jäst

3 dl kallt vatten

1 dl rågmjöl

Ca 5½ dl vetemjöl spec., spar till utbak

1 msk flyt honung

2 tsk salt

100 g valnötter

 

Lös upp jästen i vattnet

Tillsätt båda mjölsorterna, honung och salt

Arbeta hop degen och låt den jäsa övertäckt ca 1 timme

Sätt ugnen på 175 gr

Rosta valnötterna på papper på plåt 10-15 min

Ta upp degen på mjölat bord och platta ut

Dra degen åt sidorna så den nästan spricker

Lägg på hälften av nötterna, tryck fast dom lätt

Vik ena sidan mot mitten, gör lika med den andra så dom möts på mitten

Platta ihop lite och dra ut degen igen

Lägg på resten av nötterna och vik ihop på samma sätt igen fast från andra hållet

Lägg en välmjölad handduk i en skål och lägg i degen med skarven neråt

Täck med plastfilm och jäs i 90 min

Sätt ugnen på 200 gr

Lägg brödet på pappersklädd plåt, pudra över lite mjöl

Skär ett par snitt med vass kniv i brödet

Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min.

   

Veckans sallad:

 

Jordgubbssallad

 

1 gurka, tärnad

60 g babyspenat

2 avokado, tärnat kött

1 l jordgubbar, halverade

250 g minimozzarella

1 citron, saften av

½ dl olivolja

Flingsalt, peppar

 

Blanda gurka, babyspenat, avokado, jordgubbar och mozzarella

Lägg upp på fat

Rör ihop citron, olja och kryddor

Skeda över salladen.

  

Veckans vego:

 

Grönsaksgratäng med svarta linser

4 portioner

1 gul lök

2 gröna squash

2 morötter

2 paprikor, orange och grön eller röd

2 msk rapsolja

1 1/2 dl svarta puylinser

220 g mild tacosås

300 g passerade tomater

salt, peppar

2 dl riven ost

Garnera med:

tacochips

timjan

Ugn: 225°

 

Skala och grovhacka löken.

Dela och kärna ur squashen med ett kul-järn, och skär i 1 cm tjocka skivor.

Skala och skiva morötterna. Kärna ur och skiva paprikorna.

Fräs lök, squash och paprika i en gryta med olja, 3 minuter.

Tillsätt sköljda linser, tacosås och tomater och sjud i 10 minuter.

Bred ut grönsakerna i en smord ugnsfast form och strö över osten.

Gratinera högt upp i ugnen, ca 10 minuter.

Garnera med att sticka ner tacochips i gratängen och strö över färsk timjan.

Servera resten av chipsen i en skål vid sidan om.

          

 

Månd:

 

Köttfärsgratäng

4 pers

 

 

500 g köttfärs

1 gul lök

1 liten squash, ca 200 g

1 hönsbuljongtärning

2 msk tomatpuré

1–2 pressade vitlöksklyftor

smörolja

2 dl rödvin

1 dl vatten

1 sats potatismos (se recept nedan)

1 dl riven ost

Potatismos:

8–10 potatisar av mjölig sort

2–3 msk grädde

1 ägg

2 msk smör

salt, peppar

1 dl riven ost

 

Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsalt­at vatten under lock.

Häll av kokvattnet och ånga av.

Mosa potatisen i kastrullen med el­visp eller potatisstöt.

Värm grädden. Späd med den under omrörning.

Blanda potatisen med ägget, tillsätt smör, smaka av med salt och peppar och blanda i osten.

 

Skala och finhacka löken.

Ansa och finhacka squash.

Fräs löken i lite smörolja i en gryta.

Lägg i kött­färsen och stek under omrör­ning tills den är jämnt grynig.

Tillsätt smulad buljongtärning, tomatpuré, vitlök och squash, fräs under omrörning ca 3 mi­nuter.

Häll i rödvin och vatten.

Koka på svag värme ca 25 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg färsen i en smord ugns­form.

Bred moset över som ett lock, strö över osten och grati­nera mitt i ugnen ca 10 minuter

  

 

Tisd:

 

Lappskojs

 

 

400 g köttrester av kokt rimmad oxbringa, corned beef eller Salta biten

3 kvistar bladpersilja

5 vitpepparkorn

3 kryddpepparkorn

1 lagerblad

750 g potatis

1 gul lök

50 g Smör

 

Tillbehör:

4 ägg

1 msk Smör

2 ättiksgurkor

1/2 dl hackad färsk persilja

inlagda rödbetor

 

Skär köttet i mindre bitar och ställ åt sidan.

Lägg persilja, pepparkorn och lagerblad i en kryddpåse.

Skala potatis och lök.

Koka potatis och lök tillsammans med kryddpåsen mjuk i vatten, ca 25 min.

Plocka upp kryddpåsen och häll av spadet, spar det att späda moset med.

Mosa potatis och lök.

Vänd ner kött och smör.

Späd moset med kokspadet till önskad konsistens.

Stek ägg i smör och servera till med gurka och rödbetor.

Toppa med persilja.

 

Tips:

Bryn gärna lite smör och servera till lapskojset.

  

 

Onsd:

 

Gittans fiskpudding

 

3 sejfile'er eller 4 mindre file'er

8 dl kokt kallt ris

100 g majskorn

100 g Champinjoner, skivade och frästa i lite smör

1 kn timjan, färsk, finhackad

2.5 dl gröna ärtor

10 cm purjolök, mycket finstrimlad

salt peppar

4 kokta ägg, hackade

citronpeppar

 

Sås: 50 g smör

3.5 msk vetemjöl

7 dl mjölk

Salt, peppar, muskot, ev fiskkrydda

 

Citron i tunna klyftor

Skalade räkor

Dill

Smör

 

Sätt på ugnen på 175 grader.

Koka såsen och smaka av, den bör smaka lite "smör". Ställ åt sidan nån minut.

Ta det kalla kokta riset och häll över i en bunke.

Tillsätt svamp, ärtor, majs, purjon och den finhackade timjanen, häll i såsen och blanda om.

Smöra en stor eldfast form, låt lite smör bli kvar på botten.

Halva "smeten" ska nu i formen och bredas ut.

Citronpeppra fisken på båda sidor och lägg fint och tätt ovanpå.

Lägg på ägghack jämnt fördelat och sen resten av risblandningen. Jämna till.

Grädda ca 60 min.

Öka värmen till 200 gr efter halva tiden

Garnera med citron, räkor, och dill

Servera  med lite skirat smör.

  

 

Torsd:

 

Sparrissoppa

 

500 g grön sparris
 5 st schalottenlökar
5 dl grädde

5 dl kycklingbuljong
1 dl vittvin
salt
peppar

 

Skala sparrisen, ta bort den träiga delen och skär upp i 1 centimeter långa bitar.

Lämna gärna topparna oskurna.

Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och koka sparrisbitarna och topparna i 2-3 minuter.

Häll sedan bort vattnet.

Skala och hacka löken och fräs lätt i en kastrull.

Häll över vinet och buljongen samt grädden och koka upp.

Lägg sedan sparrisen i gräddsåsen (utom knopparna som skall vara garnityr).

Låt koka i 10 minuter och kör sedan i mixer.

Smaka av

   

Grillad sandwish med avocado, bacon och brie

 

 

8 skivor bacon

2 mogna avokador

1 citron

Salt och nymald peppar

½ dl olivolja

2 kvistar timjan

8 skivor gott, ljust bröd

¼ frisésallad eller annan lite bitter sallad

200 g  Brie

 

 

Lägg baconskivorna på en plåt med bakplåtspapper och stek dem i ugnen i 180 grader i ca 10 min. tills de är spröda och gyllene.

Ta ut dem och lägg dem att rinna av på en bit hushållspapper.

Dela avokadorna, ta bort skal och kärnor och skär dem i grova tärningar.

Marinera i citronsaft och finrivet citronskal, salt och nymald peppar.

Häll lite olivolja på brödskivorna, strö över finhackad timjan och salt och stek dem i en grillpanna, en vanlig stekpanna eller under grillen i ugnen tills de är spröda och lätt gyllenbruna.

Skölj salladen och låt den rinna av ordentligt.

Skär brien i tunna skivor.

Lägg ihop sandwichen med de ljumna brödskivorna, brie, bacon, spröd sallad och avokado.

Servera till soppan.

  

Tuttufruttihjärtan

 

100 g smör, kallt

1 dl florsocker

1 äggula

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

Wilton pink geléfärg

tuttifruttiessens

 

Skär det kalla smöret i kuber.

Vispa smör och socker i en köksassistent.

Tillsätt ägget och fortsätt vispa.

Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål.

Häll det i omgångar i smörblandningen.

Vispa tills det är helt blandat.

Ta 1/3 av degen och färga med Wilton pink geléfärg.

Ta några droppar av tuttifruttiessensen och blanda ner i den rosa degen.

Platta till båda degarna och lägg på plastfolie och in i kylen i ca 30 min.

Sätt ugnen på 175 grader.

Ta ut båda degarna ur kylskåpet och kavla dem lika tjocka på bakplåtspapper.

Ta en utstickare och tryck ner i den ljusa degen.

Ta en mindre utstickare och tryck ner i mitten av den ljusa degen. (Ta bort den lilla ljusa pluppen).

Ta samma mindre utstickare och tryck ner i den rosa degen.

Ta upp den rosa pluppen och lägg den i den ljusa kakan. (Gör så med alla kakorna).

Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Lägg bakplåtspappret på med kakorna på.

Ta sedan av bakplåtspappret och låt kakorna svalna helt.

Servera till kaffet.

  

Fred:

 

Texmexsallad

 

450 g kycklinglårfile

1 påse tacokryddmix

1 msk Smörolja

0.5 isbergssallad

0.5 gurka

1 ask cocktailtomater

1 rödlök

2 avokado

1 brk majskorn à 235 g

2 msk skivad inlagd jalapeno

300 g tärnad ost

1 påse nachochips

0.5 kruka hackad färsk koriander

1 lime

 

Dressing

2 dl gräddfil

2 msk majonnäs

1  lime rivet skal och saft

1 msk flytande honung

0.5 kruka hackad färsk koriander

 

Strimla kycklingen.

Stek i smörolja ca 4 min.

Tillsätt kryddmixen och stek ytterligare ca 1 min.

Blanda ihop alla ingredienser till dressingen.

Strimla salladen fint.

Tärna gurkan.

Dela tomaterna.

Skala, kvarta och skiva rödlöken tunt.

Dela, kärna ur och skär avokadon i tärningar.

Blanda grönsakerna med salladen.

Toppa med stekt kyckling, ost, nachochips och koriander.

Dela limen i klyftor och servera med dressingen.

  

 

Lörd:

 

Kalops

 

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 1/2 kg med ben, då behövs ingen buljong)
  • 200 g morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 buljongtärningar eller motsv fond
  • 2 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • smör och olja till stekning
  • salt
  • vitpeppar

 

Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.

Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.

Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.

Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.

Låt fräsa några minuter under omrörning.

Strö över mjölet och blanda väl.

Häll över vatten så att det precis täcker köttet.

Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.

Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.

Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.



Sönd:

 

Piccata Milanese

 

 

500 gram kött som skinka, kyckling eller kalv, utbankat

 

OSTPANERING:

1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grano Padano

2 krm salt

1 krm vitpeppar

1 ägg

4 msk mjöl

smör

 

TOMATSÅS:

1 gul lök

1 klyfta vitlök

smörolja

2 msk vetemjöl

2 burkar eller paket hela skalade tomater

2 dl vatten

1 krm rosmarin

1 tsk paprikapulver

1 msk röd vinäger

Salt,  peppar och ev 1 tsk socker

 

Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek

Skala och pressa i vitlöken. Stek med några minuter.

Pudra över vetemjöl och rör ut det.

Tillsätt tomaterna och vattnet.

Tillsätt rosmarin, paprika, vinäger, salt och peppar

Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare.

 

Riv osten, tillsätt ägg, salt och vitpeppar

Banka ut köttet till schnitzlar

Lägg mjölet på en tallrik.

Värm en stekpanna eller två.

Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten.

Stek dem på medelvärme ca 5 minuter på varje sida.

   

Körsbärspaj

 

½ lit urkärnade körsbär (alt 1 pkt frysta 250 g Garant)

¼ dl rörsocker

½ tsk mald kanel

Smör till formen

 

Smuldeg:

1½ dl vetemjöl

½ dl kokosflingor

¾ dl rörsocker

1 msk vaniljsocker

100 g smör

 

Sätt ugnen på 200 gr

Blanda samman mjöl, kokos, rörsocker, vaniljsocker och smör till en grynig massa

Smöra en pajform

Lägg körsbären i formen och strö på socker och kanel

Fördela smuldegen över bären

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min

Servera med lättvispad grädde eller glass.

  



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards