Direktlänk till inlägg 5 mars 2017
Veckans frukt:
Det finns över 1.000 kända sorters mango med olika smakegenskaper och färger på skalet. Därför är det omöjligt att på utseendet bedöma mognadsgraden. Trädet är över 25 meter högt och sprider en härlig skugga i både tropiska och subtropiska områden där den växer.
En favorit hos oss, god som den är, i sallader, i desserter, med kyckling i t.ex en gryta. Har alltid fryst mango i frysen men gärna färska hemma med. Inget slår den färska.
Detta finns alltid i kylen med. Kanske inte alltid hemma gjord.
Mangochutney
1 finhackad rödlök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 dl äppelcidervinäger
0.5 dl vatten
0.5 dl rödvinsvinäger
2 tsk riven ingefära
1 mediumstark chili urkärnad o finhackad
1 dl strösocker
300 gr färsk mango, skalad i tunna strimlor
150 gr syrligt äpple, skalad i tunna strimlor
1 rödlök i fina klyftor
1 tomat, urkärnad i tunna klyftor
1 dl finhackad färsk koriander
1 tsk brunt senapsfrö
salt
Bryn sockret till en ljus karamell i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt den hackade rödlöken, chili, ingefära och senapsfrö.
Slå på vattnet och bägge sorternas vinäger.
Tillsätt frukten och sjud alltsammans i 30 min utan lock tills det tjocknar.
Rör ner den klyftade rödlöken och koka några minuter till.
Kyl alltsammans och rör därefter ner tomaterna och koriandern, smaka av med salt.
Veckans frukost:
Omelettmuffins m lax o spenat
För 8
6 ägg
2 dl mjölk (3%)
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
100 g strimlad kallrökt lax
1 dl hackad spenat
Sätt ugnen på 200°C.
Blanda ihop ägg, mjölk, salt och peppar i en bunke.
Fördela strimlad lax och hackad spenat i muffinsformar eller en oljad muffinsplåt.
Häll på smeten.
Grädda i mitten av ugnen 12-14 minuter.
Servera gärna med grönsaker och en fruktsmoothie.
Veckans bröd:
Solrosbullar
ca 26 stycken
50 g jäst
5 dl vatten, ca 37 grader
1/2 dl rapsolja
1 tsk salt
2 msk flytande honung
3 dl solrosfrön
5 dl rågsikt
8–9 dl vetemjöl
Pensling:
vatten
sesamfrön
dinkelflingor
vallmofrön
Sätt ugnen på 250 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.
Värm vattnet till ca 37 grader.
Lös upp jästen i lite av degspadet och tillsätt resten av degspadet.
Tillsätt olja, salt, honung, solrosfrön, rågsikt och det mesta av vetemjölet.
Arbeta degen väl, för hand ca 8 minuter, maskin ca 5 minuter.
Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och dela i två lika stora delar.
Dela varje del i 13 delar.
Rulla varje till en bulle.
Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Pensla bullarna med vatten, blanda och strö över dinkelflingor, sesam och vallmofrön.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Veckans sallad:
1 liten vattenmelon i tärningar
1 pkt feta eller motsv mängd vitost
20 svarta oliver
mache´sallad
mynta
olivolja
sv.peppar
Lägg salladen på ett fat
Lägg melon och fetaost på
Dela och strö över oliver, lägg på några myntablad
Ringla över olja
Peppra
Veckans vego:
Sätt ugnen på 225 grader.
Halvera auberginerna och skär köttet i ett rutmönster.
Pensla med oljan.
Krydda med spiskummin, rosmarin, salt och peppar.
Baka auberginerna i mitten av ugnen i 20–30 minuter, tills de har fått fin färg och mjuknat.
Finstrimla kålen. Skiva purjon tunt.
Krama in olja, vinäger, socker, salt och peppar väl i kålen.
Låt dra i cirka 10 minuter.
Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av väl.
Vänd ner dem försiktigt i kålen tillsammans med matyoghurt och majonnäs.
Smaka av med salt och peppar.
Servera till auberginehalvorna.
Månd:
Färsbiffar med citron i tomatsås
4 pers
500 g blandfärs
1 ägg
1 tsk rivet citronskal
½ tsk salt
nymalen svartpeppar
smör till stekning
Sås:
6 soltorkade tomater i olja
2 ½ dl matlagningsgrädde
1 tsk torkad basilika
Blanda färsen med ägg, citronskal, salt och peppar.
Forma åtta jämnstora biffar.
Stek dem i smör på medelhög värme ca 3 minuter på varje sida.
Ta upp biffarna och rengör pannan.
Hacka de soltorkade tomaterna, blanda dem med grädden och basilikan i stekpannan och låt koka upp.
Lägg ner biffarna och låt puttra ytterligare några minuter.
Salta och peppra.
Servera med pasta och sallad.
Tisd:
Prinskorv m stuvad spenat och ugnsomelett
Stek korven
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen
Stuvad spenat
1 påse färsk spenat
1 vitlöksklyfta
smör
2 dl grädde + 2 msk mjöl
salt och muskot
Ansa o skölj spenaten
Skala o hacka vitlöken
fräs det i smöret till spenaten säckar hop
strö över mjöl. rör om häll på grädde och låt tjockna
smaksätt m salt och riven muskot
Onsd:
Bakad potatis med baconröra
Picka och baka en bakpotatis/pers ca 7 min i micron
Kryssa dom då dom är klara och nyp upp dom
Salta och lägg i en smörklick
Baconröra
2 pkt tärnat bacon, knaperstekt och avrunnet
1 finhackad rödlök
2 tärnade persikohalvor, färska eller osötade från burk
2 dl fraiche
1-2 msk majonnäs
peppar
Blandas och serveras i eller till potatisen
Sallad är gott till.
Torsd:
Soppatorsk
4 port.
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
3 morötter, skuren i tjockare halvmånar
1 fänkål, strimlad
1.5 dl vitt vin
8 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
3 dl vispgrädde
1 citron, pressad
50 g smör, rumsvarmt
2 msk vetemjöl
1 kruka dill, strimlad
500 g torskfilé, skuren i bitar
0.5 st purjolök, strimlad
salt
smörolja
Hetta upp en kastrull med lite smörolja.
Fräs sedan lök, vitlök, morot och fänkål några minuter utan att det får färg.
Ta i vinet och rör om i ca 30 sekunder.
Häll på vattnet och ta i buljongen och låt sedan puttra på medelvärme tills morötterna nästan är mjuka rakt igenom, lite tuggmotstånd är gott att ha kvar.
Ta i vispgrädden och smaka av soppan med salt och citronsaft.
När smaken är bra kramar du ihop smöret och vetemjölet till en deg (beurre manie) och rör ner i soppan
Koka 3 min
Pressa över lite citronsaft på torsken och salta den lätt innan du lägger ner den i den sjudande soppan.
Låt soppkastrullen stå på trä med lock påca 10 minuter tills torsken är färdig.
Rör ner lite av dillen i soppan.
Servera soppan och garnera med strimlad purjolök och dill.
Recept lånat från kocksnack.se
Sockerfri turboglass
1 avokado, fryst i tärningar (½ pkt)
300 g hallon, frysta
1 burk hallonkesella
Mixas ihop.
Fredag:
Crepes m kräftstjärtar
4 pers
2 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
3 dl mjölk
1 krm salt
3 msk smör
Stuvning:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 1/2 tsk koncentrerad hummerfond
2 msk lag från kräftstjärtarna
150 g kräftstjärtar
1/2 dl finhackad dill
salt, svartpeppar
1 1/2 dl riven ost
Topping:
några kräftstjärtar
dillvippor
Vispa ihop samtliga ingredienser till smeten.
Låt stå och svälla i ca 10 minuter.
Värm ugnen till 175 grader.
Stek 8 tunna crêpes i smör i en stekpanna.
Smält smöret till stuvningen i en kastrull.
Vänd ner mjölet och mjölken och vispa så att alla klumpar försvinner.
Rör hela tiden så att det inte bränns vid i botten.
Koka ihop till en sås, ca 3-4 minuter.
Smaksätt med hummerfond och kräftlag, salt och peppar.
Vänd ner avrunna kräftstjärtar och dill, ta undan några till garnering.
Fördela stuvningen på ena halvan av varje crêpe.
Rulla ihop och lägg i en smord ugnsform.
Strö över riven ost.
Gratinera mitt i ugnen 8-10 minuter.
Toppa med kräftstjärtar och dill.
Lörd:
Mangochutney kyckling
4 kycklingfiléer
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk smör
1 purjolök
1 röd paprika
1 hönsbuljongtärning
3 dl vatten
1,5 msk kinesisk soja
1-2 tsk sambal oelek
3 dl fraiche
3 msk mango chutney
1 st mango
Skär ansad purjolök och paprika i strimlor.
Dela eventuellt filéerna i mindre bitar.
Salta och peppra dem
Bryn dem i stekpanna i 1 msk smör, 2-3 minuter på varje sida. Smula ned buljongtärningen och tillsätt vatten, soja, sambal, fraiche och mango chutney.
Låt såsen sjuda ca 10 minuter eller tills kycklingen är färdig
Lägg i purjolöken och paprikan och låt dem bli varma
Halvera mangon, skär bort skalet och kärnan, skär fruktköttet i bitar
Lägg i mangon i grytan strax före serveringen.
Servera med ris och sallad.
Sönd:
Helstekt fläskfilé med dragon och citron
4 pers
6-700 g fläskfilé
salt och peppar
smör till stekning
6 röda steklökar
6 gula steklökar
1 citron
2 vitlökar
4 kvistar färsk dragon
1 tsk flytande honung
Bönbearnaise:
1 förp stora vita bönor, 380 g
75 g smör
1 msk torkad dragon
1 msk färsk dragon
Sätt ugnen på 200°.
Putsa fläskfilén ren från senor och hinnor, salta och peppra.
Hetta upp en stekpanna med smör, bryn filén runt om.
Skala steklökarna och skär citronen i klyftor.
Dela vitlökarna på hälften och behåll skalet på (vid servering plockar du ut klyftorna).
Lägg ut allt i en smord ugnssäker form ihop med dragonen.
Lägg filén i formen och ringla honung över.
Stek i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills kötttemperaturen är 70°.
Sås:
Låt bönorna rinna av och mixa sedan till en slät smet.
Smält smöret och rör ner i bönsmeten.
Tillsätt torkad dragon, finhackad färsk dragon och smaka av med salt.
Servera filén med såsen och klyftpotatis.
Citronpaj med marängtäcke
3.5 dl mjöl
150 g smör
1 msk florsocker
2 msk vatten
Fyllning:
4 citroner
250 g socker
2 msk majsstärkelse
3 ägg
1 msk smör
Maräng:
2 äggvitor
En nypa salt
1.5 dl socker
Blanda hop pajdegen och lägg i plastpåse i kyl i 1 timme
Sätt ugnen på 180 gr
Kavla ut och klä en 23 cm pajform
Nagga botten och klä kanterna med folie
Förgrädda i 20 min
Sänk ugnen till 150 gr
Tvätta citronerna noga
Riv skal från 2 och pressa alla
Värm på svag värme med socker och stärkelse, rör om ordentligt
Vispa äggen och blanda ner i citronsaften
Höj värmen och vispa kraftigt tills det tjocknar och skummet är borta
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smöret
Låt svalna och häll i pajskalet
Vispa äggvitorna till marängen med en nypa salt
När skummet är fast, tillsätts sockret samtidigt som du vispar kraftigt i några sekunder
Bred marängen ovanpå fyllningen och grädda 8-10 min tills den fått lite färg
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | |||||
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 | 16 |
17 |
18 | 19 | |||
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 | |||
27 | 28 |
29 |
30 | 31 |
|||||
|