Direktlänk till inlägg 16 december 2015
Tänker inte ösa på med mina julrecept i år, ni kan enkelt söka här i bloggen eller trycka här och här. För vegoalternativ tryck här och här.
Däremot har jag hittat lite nytt jag vill prova. Saffranssillen ni fick häromdan är ett av dom men hittade även denna.
Krämig skaldjurssill
1 brk 5-minuterssill, 420 g
2 dl turkisk yoghurt
½ dl skalade räkor
½ dl kräftstjärtar
1 msk dill
1 msk stark senap
Salt och peppar
Skölj sillen och dela i bitar
Låt skaldjuren rinna av
Dela dem i mindre bitar
Rör ihop alltsammans
Smaka av med salt och peppar
Låt stå 1 dygn innan servering
Håller ca 1 vecka i kylen
Provat en del sätt att grava lax på genom åren men aldrig gjort det med lingon.
Lingongravad lax
600 g avfjällad lax av mittbiten som varit fryst minst 3 dygn men nu upptinad
100 g färsk dill
5 dl frysta lingon
½ dl salt
½ dl socker
20 vitpepparkorn
Lättsockrade lingon och dill vid servering
Torka och putsa laxen
Skär några snitt i skinnet
Hacka dillen, även stjälkarna
Rör ihop med lingon, salt, socker och krossade eller mortlade vitpepparkorn
Lägg lite av blandningen i en form
Lägg på laxen med skinnsidan ner
Gnid in resten på köttsidan av laxen
Låt det stå framme ca 1 timme så gravningen smälter ihop
Täck över väl och ställ i kylen 2-3 dygn, vänd några ggr/dag
Torka av överbliven gravning
Skiva tunt
Garnera med lättsockrade lingon och dill
Servera med en krämig hovmästarsås.
Såg ni Lasse Kronérs julprogram i helgen? Han provade alternativ julmati raw food. Jag tyckte salladen på grön och rödkål va så läcker, ska provgöra den ikväll.
Grönkålsallad
1 paket grönkål (250g)
¼ st Rödkålshuvud
1-2 st Apelsiner
1 st Granatäpple
½ st citron, saften
valnötter
Olivolja
salt
1 dl vit tahini
½ dl vatten (eller mer)
1 st apelsin, saften och det rivna skalet
1 mskLönnsirap
1 msk Äppelcidervinäger
salt
Dra av de grova stammarna från grönkålen och riv den sedan i bitar.
Skölj och lägg i en skål.
Pressa citronen och häll juicen på grönkålen, ringla över lite olivolja och nu kommer tricket – massera in vätskorna i kålen.
Ner med händerna och massera bladen i ett par minuter!
När kålen absorberar citronen och oljan så mjuknar den och blir fantastiskt god.
Strimla rödkålen, filea apelsinerna, kärna ur granatäpplet.
Lägg upp allt snyggt på ett serveringsfat och avsluta med att strö över lite valnötter och eventuellt lite salt.
Servera gärna med en tahini- och apelsindressing.
Mixa i så fall samtliga ingredienser.
Men jag tänker göra den på min blodapelsinvinäger jag köpte på mässan. De flesta fruktiga vinägrar är ju baserade på vitvinsvinäger man smaksätter men min är gjord på pressad blodapelsin. Tror den blir kanon.
Till slut två kakrecept, polkagriskakorna är kanon. Sen tyckte jag det var smart att byta ut nötter mot kokos i Chocolat chip cookies.
Polkagriskakor
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl krossad polkagris
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör smör, socker och sirap krämigt.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman till en kletig deg.
Halvera degen och forma till två rullar.
Lägg rullarna på en bakpappersklädd plåt och platta ut dem lätt.
Grädda i cirka 10-12 minuter tills gyllenbruna.
Skär kakorna snett på diagonalen och låt svalna.
225 g smör
2,5 dl brun farin
1,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
3 dl chokladknappar (eller grovhackad choklad)
1 dl grovhackade hasselnötskärnor, kan bytas mot kokos
Värm ugnen till 225°.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Arbeta samman smör, farinsocker, strösocker och vaniljsocker.
Tillsätt äggen, ett i taget och blanda väl.
Blanda samman mjöl, bikarbonat och salt.
Rör ner blandningen i äggsmeten och tillsätt choklad och nötter.
Klicka ut smeten på bakplåtspapperet och grädda kakorna i 8-10 minuter.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | ||||
7 | 8 |
9 | 10 |
11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 |
16 | 17 |
18 |
19 |
20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 |
26 |
27 | |||
28 |
29 |
30 | 31 |
||||||
|