Matsedeln

Direktlänk till inlägg 3 december 2012

Vegetariska julbordsalternativ

Av Neta - 3 december 2012 14:15

Tänkte att jag dom här måndagarna som är kvar till jul ska försöka hitta vegetariska alternativ till julmaten och börjar då med två alternativ på Jansson.



Algfrestelse


5-10 g wakamealger (15-20 cm)

5-6 potatisar

2-3 gula lökar

1 msk olja eller smör

1 msk äppelcidervinäger

2 msk tomatpuré

1-2 tsk vitam könig

½ tsk kanel

1 kn dill

1 tsk söndersmulad dragon

3 dl mjölk eller sojamjölk

1 msk sesamfrö


Sätt ugnen på 225 gr

Skölj algen och lägg den i blöt 5-10 min

dela den i mindre bitar.

Skala och strimla potatisen.

Skala och hacka löken, fräs den sen i fettet på svag värme,

tillsätt vinäger, tomatpuré och buljongextrakt efter några minuter

rör i kanel och låt allt puttra ett par minuter.

Hacka dill och alger

rör ner det tillsammans med oregano i lökfräset.

Varva potatis och fräset i en smord ugnsform, avsluta med potatis och häll på mjölken.

Strö över sesamfrö.

Grädda i ca 40 min.


Kålrotslåda


ca 800 g kålrot, kan bytas mot 6-7 morötter

250 g keso eller tofukvarg

3½ dl mjölk eller sojamjölk

1-2 krm riven muskot

½-1 tsk örtsalt

2 msk sojamjöl

2 msk ströbröd

1 msk smör eller olja


1-2 lökar

1 tsk vitam könig

1-2 tsk smör


Sätt ugnen på 225 gr

Skala kålroten och riv den grovt

Fördela hälften av det rivna i en smord ugnsform

bred ut kvargen över det och lägg på resten av rivet.

Blanda mjölken med muskot, örtsalt och sojamjöl, häll det över formen

strö över ströbrödet och klicka ut fettet över formen

grädda ca 1 timme

Servera med buljongstekt lök.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - Torsdag 5 april 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - Måndag 2 april 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Av Neta - Söndag 25 mars 22:56


  Påskvecka      Veckans smaksättare:     Anis  (Pimpinella anisum) är en ettårig ört som tillhör familjen flockblommiga växter. Anisen kommer ursprungligen från trakterna kring Medelhavet men introducerades i Sverige på 1300-taletoch...

Av Neta - Söndag 18 mars 21:11

V 12 och ingen vår i sikte, börjar kännas lite hopplöst nu.    Veckans smaksättare:         Kummin (Carum carvi), som ni ser väldigt lik spiskummin till utseende, men det är också det enda, ja namnet då kanske. Kummin även kallad bröd...

Av Neta - Fredag 16 mars 00:32

Fick en fråga ikväll om tips till födelsedagsmiddag och tipsade om fiskrullader i långpanna. Hittade tyvärr ingen bild så ni får föreställa er själva. Börja med att göra ett örtsmör. Jag brukar göra med dragon, rivet citronskal, gräslök och lite s...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7 8 9
10 11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Matsedeln med Blogkeen
Följ Matsedeln med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se