Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 november 2015

V 48

Av Neta - 22 november 2015 22:18

Och vi går mot advent. Vi provsmakar lite på julen den här veckan tycker jag.

 

 

 

Veckans vego:

 

Marinerad rissallad

 

200 g fullkornsris

5 dl vatten

1 buljongtärning

300 g brysselkål, gärna fryst

1 purjolök

 

Marinad:

1 lime, pressad saft

2 msk olivolja

2 msk riven ingefära

salt, peppar

persilja

 

Garnera med:

40 g salta cashewnötter

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen med buljongtärning i kokvattnet.
Låt kallna.
Dela brysselkålen i mindre bitar. Ansa och skiva purjolöken.
Koka brysselkål och purjolök i lättsaltat vatten ett par minuter.
Kyl grönsakerna i kallt vatten.

Marinad:
Blanda limesaft, olja, ingefära, salt och peppar.
Tillsätt ris, brysselkål och purjolök till marinaden.
Vänd i finhackad persilja och strö över cashewnötter.

  

Veckans sallad:

 

Julsallad


200 g rödkål

1 apelsin
2 röda äpplen
1 påse sallad, gärna rucolasallad eller mâche
1 tsk flingsalt
1 tsk finhackad rosmarin
1 msk olivolja
50 g valnötter
200 g fetaost
kärnor från ett granatäpple

 

Skiva rödkålen tunt.
Skala apelsinen och skär den i bitar.
Kärna ur äpplena och skär dem i skivor eller i klyftor.
Ansa och skölj salladen.
Blanda rödkålen, apelsin- och äppelbitarna med salladsbladen.
Stöt samman saltet och rosmarinen och vänd ner i salladen. Tillsätt oljan och vänd runt.
Grovhacka valnötterna och smula sönder fetaosten.
Vänd ner detta i salladen.
Dela granatäpplet och gröp ur kärnorna med en sked mellan hinnorna, strö över och servera.

  

Veckans bröd:

 

Juliga Godmorgonbullar

 

24 st

5 dl mjölk

50 g jäst

1 kuvert saffran, 0,5 g

½ dl sirap

75 g rumsvarmt smör

1 msk salt

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen ingefära

100 g rivna morötter

1 dl pumpakärnor

16-17 dl vetemjöl

 

Värm mjölken till 37 gr

Rör ut jästen i lite av mjölken i degbunken

Tillsätt resten av mjölken, saffran, sirap, smör och kryddor.

Blanda ner morötter, pumpakärnor och mjöl

Blanda till en smidig deg

Gör två rullar som delas i 12 bullar vardera

Lägg på plåt, täck med plastfilm och ställ i kylen över natten

På morgonen sätt ugnen på 225 gr

Ta ut plåten ur kylen och låt bullarna jäsa i rumstemp i 30 min

Grädda mitt i ugnen ca 7 min.

   

Månd:


Thaikryddade köttbullar

 

1,5 dl ströbröd

1 dl vatten

500 g kycklingfärs

1 tsk salt

2 vitlöksklyftor

2 msk riven lök

2 tsk curry

1 msk riven ingefära

1 msk pressad limesaft

1 ägg

2 msk soja

peppar

rapsolja till stekning

 

Blanda ströbröd och vatten och låt det svälla i 5 minuter.
Tillsätt färs, salt, hackad vitlök, lök, curry, ingefära, limesaft, ägg, soja och peppar och blanda väl.
Rulla köttbullar av färsen och stek dem på medelvärme i en stekpanna med olja tills de fått fin färg, 12–14 minuter.

Servera med stekta grönsaker, ris och jordnötsås. (se förra veckans matsedel)

  

Tisd:

 

FRANSK SPÄTTA

 

 

 

1 tsk smör + 2 pr vitlöksklyftor till formen

800 gr spättafilé

salt

1 ½ msk smör

2-3 pressade vitlöksklyftor

saft av ½ citron

2 msk ströbröd

 

 

Smörj en form med smör och vitlök.

Lägg i fisken och salta lätt.

Blanda smör och vitlök, klicka det över fisken.

Droppa över citronsaft, och strö över ströbrödet.

 

Tillaga i 175 gr till ytan fått fin färg och fisken känns färdig.

 

Servera med potatis, broccolisås och sallad.

 

Broccolisås

 

250 g broccoli, stjälk tärnad och buketterna delade i små

salt

1 msk smör

3 msk idealmjöl

4 dl mjölk

Salt och peppar

 

Koka broccolin i micron i lättsaltat vatten nerskuren som ovan anges på hög effekt 4-5 min

Fräs under tiden smör och mjöl, späd med mjölk och låt den småkoka 3-4 min

Låt broccolin rinna av väl

Rör ner den i såsen och smaksätt.

  

Onsd:

 

Korv med potatismos och gurkcitronette

 

Valfri korv kokas eller steks

 

Potatismos



1 kg skalad potatis
50 g smör
2-2½ dl mjölk, gärna uppkokt
salt och sv.peppar

Koka potatisen mjuk och häll av den
Ställ tillbaka kastrullen på plattan några sek så den ångar av ordentligt
Stöt sönder potatisen med mosstöt eller elvisp
Lägg i smöret och rör runt
Tillsätt mjölken under vispning och vispa till du får ett luftigt mos
Tillsätt kryddorna och smaka av under tiden.

   

 

 

Gurkcitronette

 

1 gurka

2 citroner, skal och saft av

2 msk rapsolja

Salt och sv.peppar

½ dl hackad persilja

2 avokado, tärnade (fryst går bra)

1 kn.udd finhackad grön chili

100 g fetaost

 

Tvätta citronerna väl

Skala, kärna ur och strimla gurkan

Strö över citronskal och pressa över saften från en av citronerna

Häll på oljan och salt och peppar, rör om

Vänd ner persilja och den tärnade avokadon

Strö över chili och smula över fetaosten

Skala och skär den andra citronen i fina hinn och kärnfria klyftor och lägg på.

   

Torsd:

 

Gulbetssoppa med fetaost

 

2 schalottenlökar, skalade och hackade
2 klyftor vitlök, hackade
smörolja till stekning
2 msk vitvinsvinäger
ca 500 g gulbetor, skalade och rivna
2 kvistar färsk timjan
1 buljongtärning
8 dl vatten
3 msk creme fraiche
salt, nymalen svartpeppar

 

ca 100 g fetaost

 

4 skivor grovt bröd
Smör
ost
groddar eller ärtskott

 

Fräs schalottenlök och vitlök några minuter i smör och olja.
Tillsätt vinäger och låt nästan ånga bort.
Häll i gulbeta, timjan, buljongtärning och vatten, koka cirka 20 minuter tills betan är mjuk.
Mixa soppan slät med creme fraiche, smaka av med salt och peppar. Späd med vatten vid behov.
Servera med smulad fetaost, ringlad olivolja och grovt bröd med smör, ost och groddar

  

Chokladpannkakor

 

2.5 dl mjöl, vete eller dinkel (kan va 1 graham o 1.5 vete också )

½ tsk salt

6 dl mjölk

3 ägg

2-3 msk smält smör

150 g smält mörk choklad

 

Blanda mjöl o salt

Tillsätt hälften av mjölken och vispa slätt

Tillsätt resten av mjölken och äggen, vispa

Vispa i smöret

Rör i cholkladen och grädda som tunna eller i en smord långpanna i 225 gr ca 20 min

Servera gärna med kokosglass.

  

 

Fred:

 

Kycklinggratäng 

 

4 kycklingfiléer

2 lökar

3dl kokbar creme fraiche

3 dl matlagningsgrädde

1 påse fajitamix (finns på tacohyllan i affären)

1 gul och 1 röd paprika

tortillas

riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Tärna och bryn kycklingfilén, hacka och bryn löken.

Strimla paprikorna.

Koka upp grädde och fraiche, vispa i fajitamixen och koka upp igen.

Tillsätt kyckling, lök och paprikan, koka upp.

Varva kycklingsås med tortillas i en ugnsform, dela bröden om de inte täcker formen.

Strö över osten och gratinera tills den fått färg.

Servera med en enkel grönsallad, ev med avocado i.

  

 

 Lörd:

 

 

 

Glögg & Adventsmys

 

Lite plock och krustader, snittar m.m och så klart glögg och pepparkakor med gräddädel och saftiga päronbitar.

 

Krustader

 

4 st skivor bröd, tex formfranska eller kavring
Smält smör

 

Sätt ugnen på 200 gr
Ta fram små formar eller en muffinsplåt.
Ta ut rundlar från brödet med hjälp av utstickare/pepparkaksform eller ett glas. Den ska vara ungefär 5 cm. i diameter.
Kavla på rundeln, pensla med smör på båda sidor, tryck ut i formen. Grädda mitt i ugnen tills de börjar få färg. Det tar 10-15 minuter.
Låt svalna.
  

3 fyllningar till tunnbrödrullar

 

Varje fyllning räcker till 2 tunnbröd 15 x 20 cm.

 

1 dl skalade räkor

2 msk finhackad dill

1 msk finhackad rödlök

3 msk röd stenbitsrom

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Grovhacka räkorna, blanda med det andra och smaka av.

 

100 g rökt renstek

½ finhackad saltgurka

1-1½ msk finriven pepparrot

1 dl fraiche

Sv.peppar

 

Rör pepparroten i fraichen

Skär köttet i små bitar

Blanda i med gurkan och smaka av.

 

1 avokado, mogen

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk olivolja

1 msk pressad lime

5 msk finhackad persilja

Salt &sv.peppar

 

Mosa avokado med vitlök, olja och lime

Rör i persiljan och smaka av.

 

Fördela fyllningarna på tunnbröden, bred ända ut i kanterna

Rulla hop ganska hårt och slå in i plastfolie

Fyllning 1 o 2 kan stå kallt minst 1 timme eller över natten

Fyllning 3 bör inte stå längre än 2-3 timmar, avokadon mörknar

Vid servering skär rullarna snett i ca 2 cm skivor.

  

Rombomb

 

6-8 pers

 

200 g nat philadelphiaost

2 dl fraiche

1 hackad rödlök

salt

1 brk röd rom, 75 g

1 brk svart rom, 75 g

 

Täck insidan av en liten skål med plastfolie så stor att den går att vika över också

Rör osten mjuk och blanda med fraiche och rödlöken

Smaka av med salt

Häll blandningen i skålen, täck och ställ kallt i kyl i minst 2 timmar

Vänd skålen upp och ner på ett serveringsfat, dra bort folien

Garnera med romen som ska täcka helt

Servera med kex.

  

Lite rullar av bresola med en klick fikonmarmelad och en bit brieost

Lufttorkad, kallrökt skinka med tomat och mozzarella i

Snittar med skagenröra och räka

 

Skagenröra

 

200 g skalade räkor, delade
1 hårdkokt ägg, hacka
2 dl gräddfil

1 msk majonnäs
2 msk senap
2 msk hackad dill
2 msk hackad gräslök

2 msk finhackad rödlök

Finrivet skal från 1 citron

 

Blanda o låt den stå till sig en stund

 

Och i glaset förutom glögg

 

Glüwine

 

 

1 fl rött vin

1 apelsin + 15-20 hela kryddnejlikor

½ vaniljstång ( el. 1 tsk vanillinsocker)

1 dl socker

 

Borsta apelsinen väl i hett vatten o preparera den med kryddnejlikorna. Rispa gärna lite i skalet.

Lägg den och vaniljstången i en kastrull o häll på vinet.

Hetta upp låmgsamt, men det får INTE koka.

Låt stå någon timme.

Ta ur apelsin o vaniljstång.

Hetta upp långsamt med socker (vanillinsocker om ni inte haft vaniljstång) tills det är löst, får INTE koka nu heller.

Servera hett gärna med en halv skiva av apelsinen i glaset.

 

Alkoholfri

 

1 fl rött vin

4 dl vatten

1 dl socker

1 bit kanelstång

5 hela nejlikor

½ vaniljstång, uppslitsad

 

Häll allt i grytan och sjud några min, servera

 

Med cognac

 

5 kryddnejlikor

1 citron, skivad

1 apelsin, skivad

2 fl rött vin

1½ dl råsocker

1 kanelstång

2 dl cognac

 

Häll allt utom cognac i en kastrull, låt det bli varmt utan att koka

Låt stå och dra i 1 timme

Värm på nytt utan att koka

Tillsätt cognac och servera i värmetåliga glas

   

Sönd:

 

Krämig skaldjurssill

 

1 brk 5-minuterssill, 420 g

2 dl turkisk yoghurt

½ dl skalade räkor

½ dl kräftstjärtar

1 msk dill

1 msk stark senap

Salt och peppar

 

Skölj sillen och dela i bitar

Låt skaldjuren rinna av

Dela dem i mindre bitar

Rör ihop alltsammans

Smaka av med salt och peppar

Låt stå 1 dygn innan servering

Håller ca 1 vecka i kylen

 

Jansson

 

1 kg potatis
2 gula lökar
125 g burk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar

 

Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen

Skala, kvarta och skiva löken
Lägg löken i en microform, salta lite lätt och kör den 3-4 min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord ugnsform
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme

  

Gravad lax med hovmästarsås

  

 

Köttbullar och

Rödbetssallad

 

4 dl kokta, avsvalnade tärnade rödbetor

1 tärnat syrligt äpple

1 finhackad rödlök

1 finskuren ättiksgurka

1 dl gräddfil eller turkisk yoghurt

1-2 msk rödbetslag

salt och peppar

 

Blanda rödbetor, äpple, rödlök och gurka i en skål

Rör ihop gräddfil, rödbetslag och kryddor

Blanda alltsammans och smaka av.

  

Ris a la Malta med citrussallad

 

2 dl grötris

4 dl vatten

¼ tsk salt

1 vaniljstång

3 dl vispgrädde

1½ dl florsocker

 

Koka grötriset mjukt i vatten och salt, ca 20 min

(Detta kan göras 2-3 dagar innan men vänd hop det med grädden samma dag den serveras

Eftersom riset inte kokas med mjölk kommer det att suga åt sig grädden

Lika god men inte lika luftig)

Skrapa ur vaniljstången och vispa fröna med grädden och florsockret till en luftig konsistens

Rör ihop grädden försiktigt med det kokta riset

Lägg upp i koppar och toppa med citrussalladen

 

Citrussallad:

2 apelsiner

2 blodapelsiner

4 färska fikon

1 granatäpple

2 msk flyt honung

 

Skala, skiva, kärna ur och kvarta apelsinskivorna

Alt filea apelsinerna

Ta reda på all saft

Klyfta fikonen

Kärna ur granatäpplet

Blanda alltsammans

Smaksätt med honung.

  

I veckan bakar vi

 

Saffransbullar med kesella




100 gr smör
5 dl mjölk
50 gr jäst
250 gr kesella
2 påsar saffran
1,5 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 lit vetemjöl

Smält smöret och tillsätt mjölken däri, värm till 37 gr
Smula jästen i bunken
Häll i degvätskan och rör om till det lösts sig.
Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet.
Låt den jäsa övertäckt i 40 min.

Sätt ugnen på 225 gr
Ta upp och knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Baka ut och jäs på plåt 40 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen 15- 20 min.

  

Som vi fyller med

 

Fyllning till saffransbullar

 

200 gr mandelmassa

200 gr mjukt smör

1 dl råsocker

1 msk kanel

2 msk romessence

 

Riv mandelmassan och blanda med resten.

Pensla bullarna med 1 ägg uppvispat med 1 msk mjölk, strö på råsocker och mandelsplitter (hackade mandelspån)

  

Och så gör vi lite

 

Japansk knäck

 

100gr smör

drygt 2½ dl socker

½ dl ljus sirap

100 gr mandel

 

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.

Hacka mandeln under tiden.

Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.

Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

 

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards