Matsedeln

Direktlänk till inlägg 15 november 2015

v 47

Av Neta - 15 november 2015 22:32

  

Veckans vego:

 

Kokosquorn med exotisk böngroddssallad

 

120 gram färska böngroddar

1 st mango

1 st avokado

1 st lime

2 msk hackad mynta

0.5 tsk flingsalt

300 gram tinade quornfiléer (6 st)

0.5 tsk salt

0.5 dl vetemjöl

2 dl kokosflingor

2 st ägg

2 msk rapsolja

1 msk smör

 

Börja med att koka riset enligt förpackningens anvisningar och gör resten under tiden det kokar.

Skala och tärna mangon.

Kärna ur avokadon och tärna även den.

Skölj böngroddarna.

Blanda allt detta och blanda i saften från limen, myntan och saltet.

Ställ åt sidan.

Dela quornfiléerna på mitten och salta dem.

Häll mjöl på en tallrik och kokos på en annan.

Knäck äggen i en tredje, lite djupare tallrik.

Panera varje quornbit i först mjöl, sedan ägg och till sist kokos.

Hetta upp hälften av matfettet och stek hälften av quornbitarna på medelvärme 3 min per sida, passa så det inte bränns.

Lägg åt sidan.

Torka ur pannan och gör likadant med resten av matfettet och quornbitarna.

Låt de färdigstekta bitarna ligga någon minut.

Servera quorn med ris och böngroddssallad.

   

Veckans sallad:

 

Spenatsallad:

 

1 påse (150 g) babyspenat
1 dl valnötter

1 äpple
3 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja

salt o peppar

 

Skölj och torka spenaten

Grovhacka eller bryt sönder nötterna

Hacka eller riv äpplet grovt

Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar

Ringla dressingen över salladen.

  

Veckans bröd:

 

Grova frallor

Snabbakat
(16–20 stycken)

1 påse Dr.Oetker Jäsblandning
100 g skurna rågkärnor eller vetekärnor (eller solroskärnor)
250 g råg-, spelt- eller grahamsmjöl
600 g vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk socker
1/2 dl olja
5 1/2 dl vatten (ev. hälften vatten, hälften yoghurt)
Vatten till pensling

Sätt ugnen på 200 gr
Blanda jäsblandningen med de olika mjölsorterna, salt och socker.
Tillsätt olja och vatten och arbeta degen väl.
Dela degen i 16–20 lika stora delar och rulla dem till bullar.
Lägg bullarna på en bakplåt som är täckt med bakplåtspapper och pensla dem med vatten.
Strö över solrosfrön.
Låt bullarna jäsa i 15 minuter
Baka dem i ca 20 minuter.

   

Månd:

 

Falukorvsgratäng med potatis


Allt i ett

 

400 g falukorv
1-2 lökar eller 1 purjo
8 potatisar
1 vitlöksklyfta
Oregano, salt o peppar
2½ dl matlagningsgrädde
Ev 2 tärnade tomater
2 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr
Skiva falukorven
Skala och skiva potatis
Strimla löken.
Varva i smord form
Pressa i vitlök och rör ner kryddorna i grädden
Häll det över
Tärna ev tomater, lägg på dom
Riven ost på toppen
Gratinera i ugnen tills potatis och lök är mjukt, ca 45 min
 

Tisd:

 

Stekt fiskfilé med citronsås

 

Jag köpte en kartong med 1.5 kg färdigpanerade fiskfiléer att ta till när tiden är knapp och det är den på tisdagar

 

Stek 4 fiskfiléer eller om ni föredrar att göra egna, dubbelpanera i mjöl, ägg och panko + kryddor innan ni steker

 

Citronsås

 

2 dl lättfraiche

rivet skal och saft av ½ citron

1-2 krm citronpeppar

Lite salt

 

Rör ihop och låt dra en stund i kylen, spar lite skalriv till dekoration

 

Servera med kokt potatis, såsen och rivna morötter.

  

Onsd:

 

Kålpudding med brun sås

Dubbel sats



1 st stort kålhuvud, ca 2,5 -3 kilo

 

Färsblandningen:

800 gram blandfärs

2 st gula lökar

2 st "portioner" kokt ris

1 st ägg

2,5 tsk salt

0,5 tsk vitpeppar

½ msk kanel

1-2 dl vatten för att ge smeten en lagom lös konsistens


5 dl buljong

 

Kålen:

50 gram (ca) smör att steka i

3 msk sirap

1 msk kinesisk soja

 

Såsen:

Skyn + vatten och grädde, ca 8 dl

4 msk idealmjöl

Salt, peppar

 

Sätt ugnen på 200 gr
Skär vitkålen i strimlor
Fräs den i smör i stor gryta tills den är mjuk

Tillsätt sirap och soja och rör om

Finhacka löken under tiden och blanda den, riset och ägget i

köttfärsen

Salta och peppra

Tillsätt vatten om det behövs för att smeten ska kännas lös

Blanda ca 3/4 av kålen med färsen och lägg i rymlig ugnsfast smord form

Häll buljongen över och lägg i återstående kål ovanpå

Sätt in i ugnen ca 45 minuter, kålen ska då vara mjuk och fått fin färg

Mät skyn och späd med grädde eller mjölk, spar lite till mjölet
Red av med mjöl utrört i kall vätska

Smaka av med salt, peppar och soja.

  

Torsd:

 

Asiatisk rotfruktsoppa

 

200 g kålrot

200 g palsternacka

1 stor morot

1 lime

1 msk rapsolja

1/4-½ tsk sambal olek

1 thaibuljongtärning, kyckling

4 dl vatten

1 brk kokosmjölk

1-2 msk japansk soja

Fisksås

 

Skala och tärna/skiva rotfrukterna i cm-bitar

Riv skalet och pressa ur saften av limen

Hetta upp oljan i en stor kastrull, fräs currypastan under omrörning i ca 2 min.

Tillsätt limeskal och rotfrukterna, fräs i ytterligare 2 minuter

Häll i vatten buljongtärning och kokosmjölk

Låt allt koka i ca 10 min, rotsakerna ska helst ha lite spänst kvar

Smaka av med fisksås, soja och limesaft

  

Ananaspaj

 

 

Pajdeg:

150g smör,

2 dl mandelmjöl + 1 dl vetemjöl

1 dl socker, gärna råsocker

1 tsk bakpulver

 

Sätt ugnen på 175 gr

Blanda ingredienserna och kör det i matberedaren.

Tryck ut i form. INTE förgrädda!

 

 Fyllning:

2 dl turkyoghurt 10%

1 ägg,

2 tsk vaniljsocker,

½ dl socker.

En liten burk ananas - väl avrunnen,

 

Blanda allt och häll i pajskalet.

Grädda i 30 min.

Servera med glass.

  

Fred:

 

Småpajer med mangoräkor och dill

 

 

2 kylda smördegsplattor

1 ägg till pensling

 

Fyllning:

1 kg oskalade räkor

6 msk finhackad dill

2 dl fryst tärnad mango

2 dl smakrik ost

 

4 dl gräddfil

6 ägg

2 tsk salt

2 krm sv.peppar

 

Dill o räkor till garnering

 

Sätt ugnen på 200 gr

Rulla ut smördegsplattorna enl förp anvisning

Dela i 18 lika stora delar ca 8 x 8 cm

Lägg i aluminiumformar som placeras i ett muffinsbleck

Pensla med ett uppvispat ägg

Skala räkorna och ta undan några till garnering

Blanda räkor och dill

Fördela dillräkor och mango i formarna

Strö över ost

Vispa samman äggstanningen och fördela över

Grädda mitt i ugnen 8-10 min

Blir de mörka innan så täck med folie

Garnera med räkor och dillvippor.

  

Lörd:

 

Ugnsstekta kycklingklubbor med ugnsgrönsaker och jordnötssås

 

900 g kycklingklubbor
1 citron

3 vitlöksklyftor
1 msk soja
1 msk mango chutney
1/2 tsk salt
1 krm mald peppar
4 morötter
färsk rosmarin
4 tomater
2 paprikor
1 zucchini
1 dl vitt vin (1 dl vin (för 4 port) kan bytas mot 1 dl vatten med med 1 tsk vitvinsvinäger i)

 

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg kycklingklubborna i en bunke. Pressa citronen och vitlöksklyftorna.

Rör ihop det med soja, mango chuntney salt och peppar.

Häll blandningen över kycklingklubborna och vänd runt.
Skala och skär morötter i ganska små bitar.

Bred ut i en ugnssäker form, strö över hela rosmarinkvistarna och lägg de marinerade kycklingklubborna ovanpå.

Ställ in formen mitt i ugnen ca 15 minuter.

Skölj grönsakerna.

Skär tomaterna i klyftor, paprikorna och zucchinin i bitar.

Lägg ner grönsakerna i formen.

Häll över vin (eller vatten med vinäger).

Rör om och låt stå i ugnen i ytterligare ca 10 minuter.

Kycklingklubborna ska vara genomstekta och ha en klar köttsaft.

 

Ta ca 2-3 dl salta jordnötter och mixa dom till smör

 

 

Sås:

1 burk kokosmjölk

1 dl av jordnötssmöret

2 msk mango chutney

2 msk japansk soja

1 pr vitlöksklyfta

ev salt

 

Koka upp kokosmjölk och jordnötssmör

Rör tills smöret är löst

Tillsätt chutney, soja och vitlök

Salta mer om det behövs

  

Sönd:

 

Grytstekt kotlett med apelsingräddsås

 

 

1 1/2 kg kotlett i bit eller karré
5-6 hela kryddnejlikor
1 1/2-2 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1 apelsin
3-4 dl vatten

 

Sås:
4 dl sky
1 buljongtärning
1 1/2 dl grädde
Pressad saft av 1 apelsin
2 1/2 msk vetemjöl+vatten

 

Torka av köttet, gnid in det med salt och peppar och stick ner nejlikorna.

Bryn köttet väl i lite matfett i en stekgryta.

Skala apelsinen och skiva den. Lägg apelsinskivorna ovanpå köttet.
Späd med lite vatten och låt köttet eftersteka på svag värme under lock ca 1 1/2-2 timmar.

Späd med vatten då och då under stektiden. Använder du köttermometer ska den visa 85º när köttet är klart.

Ta upp köttet och linda in det i aluminiumfolie. Låt det vila ca 10-15 minuter.

Sila skyn och mät upp den. Späd ev med vatten och några droppar oxfond. Låt det koka upp.
Rör ut mjölet med kallt vatten. Vispa ner det i skyn.

Tillsätt grädde och låt såsen koka under omrörning ca 3-5 minuter.

Tillsätt apelsinsaft och smaka av.

 

Servera med hasselbackare och sallad

 

12  potatisar av fast sort
25g  smör

1tsk  salt

1msk  finsiktat ströbröd

 

Värm ugnen till 225°

Skala potatisen.

Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten. Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.

Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt.

Smält smör och pensla potatisen väl.

Baka dem i ugnen i 20 minuter.

Strö på salt och ströbröd.

Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter.

Pensla med smör då och då.

  

Hallonsorbet


2 dl strösocker
2 dl vatten kokas ihop till en simmig lag och kyls ner.

6 dl hallon mixas och rörs ner i den svala sockerlagen, ställ i frysen 1-1,5 timme.
Vispa 4 äggvitor till hårt skum, rör ner 2 msk socker.
Rör ner i bärmassan, och frys ytterligare 2 timmar men rör i den då och då under tiden.
Skeda upp och servera genast.
  

 


 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
<<< November 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards