Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 mars 2015

Påskveckan

Av Neta - 29 mars 2015 19:05

  

Veckans vego:

 

Blomkålsgratäng med spenatsallad


1 (ca 1 kg) blomkålshuvud
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
100 g riven lagrad ost, t ex
cheddar eller prästost
1 krm malen muskot
salt och svartpeppar
1 påse (150 g) babyspenat
1 dl valnötter
3 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja

Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålen i mind­re buketter och skiva det som blir kvar av rotstocken i tunna skivor.
Dela purjolöken på mitten och skölj i kallt vatten. Skiva tunt.
Skala och finhacka vitlöken.
Koka upp 2 dl vatten och tillsätt lite salt.
Sjud blomkålen i cirka 3–5 minuter tills den mjuknat något, sila bort kokspadet och lägg upp i smord ugnssäker form.
Hetta upp smör och stek purjolöken tillsammans med hackad vitlök i cirka 3 minuter tills blandningen mjuknat.
Fördela över blomkålen.
Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl.
Fräs i en minut och tillsätt sedan mjölk.
Vispa så att såsen blir slät och rör till sist ner crème fraiche och riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
Häll såsen över grönsakerna och gratinera högst upp i ugnen, cirka 5–10 minuter tills gratängen fått fin färg.
Servera med en sallad på spenatskott och valnötter.
Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.

  

Veckans sallad:

 

Melonsallad

 

1 honungsmelon

250 g grön sparris

½ rödlök

250 g körsbärstomater, gärna i olika färger

50 g ärtskott

2 msk kallpressad rapsolja

1 citronklyfta, saften av

lite flingsalt

 

Kärna ur och tärna melonköttet

Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt

Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar

Skala och strimla löken

Dela tomaterna

Skär ner ärtskotten lite om de är långa

Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål

Blanda i grönsaker och melonbitar.

Ställ en stund före servering

  

Månd:

 

Shepards pie
För 6-8.

 

500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar

1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar

Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med kokta ärtor och lingonsylt.

  

Tisd:

 

Pankofriterade kycklingbitar med ris och sötsur sås

 

400 g kycklingfilé

1 dl mjöl

1-2 uppvispade ägg

1-2 dl panko

ca 1 l rapsolja till fritering

 

Dela kycklingfiléerna i bitar

Vänd dom i mjölet, sen i ägget och till slut i panko

Låt dom vila i 10 min

Fritera dem gyllenbruna i fritös i 180 gr eller i kastrull med oljan i. Använd isf termometer.

Låt dom rinna av på 3-dubbelt hushållspapper.

  

Sötsur sås med apelsin

 

 

‎1,5 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
1 msk chilisås eller tomatpuré
1 msk soja
1 msk Maizena

1 dl vatten

saft av ½-1 apelsin

Blanda socker, vinäger, chilisås, soja och ½ dl av vattnet i en kastrull, koka upp

Red av med maizena som skakas/vispas ihop med resterande vatten + apelsinsaft.

  

 

Onsd:

 

Isterband med stuvad vitkål och inlagda rödbetor

 

4 Isterband

600 g vitkål, i bitar

1 gul lök, hackad

vatten + salt

1 msk smör

2 msk mjöl

4 dl mjölk

salt och vitpeppar

 

Dela isterbanden på längden och ta bort skinnet

Lägg dom i kall stekpanna och sätt den på medelvärme, höj lite när det börjar fräsa

Stek dom sen tills du får en knaprig yta på båda sidor, låt dom rinna av på hushållspapper

Skär vitkålen i gaffelvänliga bitar

Lägg i traktörpanna med löken

Salta och häll på vatten så det nästan täcker

Koka till vitkålen är mjuk ca 10 min

Häll av i durkslag och sen tillbaka i pannan

Under tiden den kokar du stuvningen

Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och späd med mjölken

Alt. vispa ner mjölet i mjölken

Koka stuvningen 3-4 min och smaka av

Häll stuvningen över vitkålen och rör om

Servera ev med kokt potatis, (behövs inte tycker jag) rivna morötter och inlagda rödbetor.

  

Torsd:

 

Lax & skaldjurspaté med grön sås

 

 

600 gr skinn- o benfri lax

3 ägg

1 tsk salt

2 dl vispgrädde

1 msk potatismjöl

2 msk finhackad dill

1 krm chilipulver

100 gr grovt hackade kräftstjärtar

100 gr skalade och grovt hackade räkor

75 gr avrunna musslor

 

Sätt på ugnen på 175 gr

Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten

Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare

Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.

Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.

Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.

Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.

Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.

 

Garnering:

100 gr skalade räkor

400 gr skivad lax

50 gr kräftstjärtar

dillvippor

citron i skivor eller tunna klyftor

   

Grön sås:

3 msk finhackad dill

3 msk finhackad persilja

skal av 1 citron

saft av en halv citron

3 dl gräddfil

salt & peppar

 

Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering

Servera med bröd

  

Fred:

 

Omelettrulle

 

 

Kan med fördel göras dagen innan

 

1½ dl vatten

1 dl vispgrädde

50 g smör

1½ dl vetemjöl

4 ägg

 

Sätt ugnen på 200 gr

Koka upp vatten och grädde

Låt smöret smälta i det

Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna

Rör ner äggen ett i taget

Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna

Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min

Stjälp upp på ett smort bakpapper

Bred på fyllning

Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret

Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.

  

Kyckling till ex. omelettrulle

 

 

1 msk smör

1 tsk curry

2 schalottenlökar, tunt skivade

300 g rå kyckling, tärnad

150 g skivade champinjoner, går bra med frysta

1 strimlad röd paprika

3-4 msk mjöl

3 dl mjölk

Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag

 

Fräs runt curry och smör en stund

Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika

Fräs under omrörning till kycklingen känns klar

Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan

Puttra 3-4 min

  

Lörd, Påskafton

 

Traditionellt påskbord, inte alla rätter varje dag, varierar oss lite

 

Sill köper jag numera färdigt med ett undantag för den är så enkel och fruktansvärt god.

 

Mariannes sill

 

 

3 dl gräddfil

skalet av 1 citron

1 tsk mald koriander

2 brk matjesillfiléer i bitar

 

Låt sillen rinna av i en trådsil.

Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.

Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.

   

Gravad lax

 

Ca 1 kg lax av mellanbit

2-3 tsk vitpepparkorn

½ dl salt

kn ½ dl socker

2 dillknippor

 

Gravlaxsås:

2-3 msk svensk senap

1 msk socker

½-1 msk vinäger

2 krm salt

½ krm vitpeppar

1 ½ dl olja

2-3 mskfinklippt dill

 

Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner

Man kan också grava först och sen frysa.

Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.

 

Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.

Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.

Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.

Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.

Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.

Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.

Ös gärna med vätskan som bildas

Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.

Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.

 

Såsen:

Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.

   

Ägghalvor med rom

   

Citronmarinerade räkor

 

 

1 kg Räkor, skalas

3/4 dl hackad färsk dill,

1 citron, saften av

en "doft av" cayennepeppar

 

Lägg räkorna i en skål

Blanda resten och slå över, rör om

Ställ kallt minst 1 timme

Detta är vansinnigt gott till ägghalvorna

   

Gubbröra på matjesill o rödbetor

1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar

Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
    

Laxröra

 

 

 

 

200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök

 

Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.

   

Jansson

 

1 kg potatis

2 gula lökar

1 brk ansjovisfiléer +  spad

2,5 dl grädde

ströbröd och smörklickar

 

Sätt ugnen på 200 gr

Skala och strimla potatisen

Skala, halvera och skiva löken

Lägg löken i en microform och kör den ett par min i micron.

Lägg hälften av potatisen i en smord långpanna

Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen

Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig

Strö på ströbröd och klickar av smör

Grädda ca 1 timme

   

 

Påskskinka, inte alla år men i år blir det iaf, köper färdigkokt och griljerar

rör ihop 1 äggula med 1 tsk senap

penslar och strör på ströbröd, griljerar i 175 gr tills den ser fin ut

   

Köttbullar och prinskorv, sök på köttbullar i bloggen för recept, inte julvarianten

   

Ugnsomelett i micron


4 ägg

3 dl mjölk

½ tsk salt

½ krm peppar

matfett till formen, smörj även locket

 

Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten

Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper

Grädda på högsta effekt i 9 min

Låt den stå kvar i micron 5 min.

Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan

Servera täckt med stuvningen som oftast är med broccoli för det äter alla barn

    
 

Citronkyckling

Det här receptet kan även med fördel göras på exakt samma sätt med fläskfilé eller fläskytterfilé, bara ugnstemp 125 gr som ändras, samma innetemp

 

1 kg kycklingfiléer

Smör

Salt o peppar

 

Sätt ugnen på 150 gr

Bryn kycklingen i smör, krydda lätt

Stek i ugnen ca 25 min, kolla om den är klar, 70 gr

 

 Dag 1, Marinad1:

5 dl kycklingbuljong av tärning

½ tsk salt

2 kv rosmarin

2 vitlöksklyftor

1 citron

 

Koka upp buljongen tillsammans med salt, rosmarin, grovhackad vitlök och citron skuren i bitar

Låt den svalna

Lägg i kycklingen och marinera i kyl till nästa dag

 

 

Dag 2, Marinad 2:

1 citron, skal o saft av

1 dl olivolja

2 vitlöksklyftor, finhackade

Flingsalt och peppar

 

Ta upp kycklingen och skiva den tunt

Rör ihop marinad nr 2 och ringla över

Låt ligga minst 5 timmar

Dekorera med färsk rosmarin

   

Gott kött

 

4-500 g rostbiff

Gned in den med salt och brynte den runtom i en gjutjärnsgryta

Hällde på ca 3 dl vatten,  

3 msk oxfond,

½ dl rödvinsvinäger

½ dl japansk soja

Klickade i 1 dl svart vinbärsgelé

Klyftade 2 gula lökar och skivade 2 stora vitlösklyftor

Lag i 5 svartpepparkorn och 1 tsk torkad timjan.

På med locket och den fick puttra en timme, vände den och körde ca 40 min till.

Silade skyn, blev ca 4 dl, tillsatte 1 dl matlagningsgrädde och 2½ msk mjöl, kokade 3 min.

   

Färsk sparris med citronsmör

 

100 g smör

skal och 1 msk saft av 1 citron

flingsalt

   

Kokt färskpotatis, bröd och ostar.

 

Vi brukar baka en tupp som brytbröd, kul grej jag gjort sen tjejerna var små.

Påsktårta har vi aldrig gjort

Däremot brukar vi göra något i den här silikonformen jag hittade på Lidl ett år, hänt att vi gjort ett bröd till maten i den också

   

i fjol blev det en glassvariant med ananassorbet i botten, som då sen kom överst. Få se vad vi gör i år.

Gullig form och gör vi bara en kaka brukar den få lite glasyr.

 

 

Ananassorbet


300 g socker
1 ananas (stor mogen, ca 1 ½ kg)
1 msk amaretto, italiensk mandellikör
Saften av 1 citron

( 1 äggvita)

 

Dagen innan kokar man ihop 200 g socker med 2 dl vatten i en kastrull och låter sockerlagen svalna.

Skala och rensa ananasen

Skiva och låt ananasskivorna dra i sockerlagen över natten
Dela i mindre bitar

Blanda med resten av sockret , amaretton och citronsaft och purea med mixer.
Fyll ananasmassan i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Ta ut formen då och då och rör runt med en gaffel, så sorbeten blir lätt och luftig.

   

Dom här brukar vi göra också.

 

Påskägg

 

 

4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1/2 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 äggula

Glasyr
5 dl  Florsocker
1 msk flytande margarin
1-2 msk vatten
hushållsfärg

 

Blanda samman ingredienserna i en hög på bakbordet och arbeta samman till en deg.
Låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.
Kavla ut degen till cirka 3 mm tjocklek.
Ta ut kakor med form eller en mall.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 10 minuter.
Blanda samman florsocker, margarin och vatten till en slät smet.
Dela upp glasyren i 3 små glas och tillsätt olika färg.
Garnera kakorna med glasyren.
Låt torka på galler.

  

Annandag påsk är vi rätt trötta på påskmaten i år blir det nog detta.

 

Pineapple fried rice med räkor

4 vitlöksklyfta
2 gul lök
8 salladslökar
4 tomat
8 ananasringar
2 msk smör
4 ägg
8 dl kokt jasminris
4 msk japansk soja
4 tsk socker
Flingsalt, svartpeppar från kvarn
4 dl skalade räkor
2 lime

 

Finhacka vitlök och lök.
Strimla salladslök.
Tärna tomat och ananas i små bitar.
Hetta upp en wok och svetta löken i smör.
Tillsätt ägget och stek tills det börjar stelna lite, cirka 30 sekunder.
Tillsätt kokt ris, tomat och ananas.
Smaksätt med soja, socker och kryddor.
Blanda i räkor och servera med en ½ lime/pers i tunna klyftor

   

 

 

Glad påsk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards