Direktlänk till inlägg 29 mars 2015
Veckans vego:
1 (ca 1 kg) blomkålshuvud
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
smör till stekning
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl crème fraiche
100 g riven lagrad ost, t ex
cheddar eller prästost
1 krm malen muskot
salt och svartpeppar
1 påse (150 g) babyspenat
1 dl valnötter
3 msk äppelcidervinäger
3 msk olivolja
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela blomkålen i mindre buketter och skiva det som blir kvar av rotstocken i tunna skivor.
Dela purjolöken på mitten och skölj i kallt vatten. Skiva tunt.
Skala och finhacka vitlöken.
Koka upp 2 dl vatten och tillsätt lite salt.
Sjud blomkålen i cirka 3–5 minuter tills den mjuknat något, sila bort kokspadet och lägg upp i smord ugnssäker form.
Hetta upp smör och stek purjolöken tillsammans med hackad vitlök i cirka 3 minuter tills blandningen mjuknat.
Fördela över blomkålen.
Smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt vetemjöl.
Fräs i en minut och tillsätt sedan mjölk.
Vispa så att såsen blir slät och rör till sist ner crème fraiche och riven ost. Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
Häll såsen över grönsakerna och gratinera högst upp i ugnen, cirka 5–10 minuter tills gratängen fått fin färg.
Servera med en sallad på spenatskott och valnötter.
Blanda samman vinäger med olivolja och smaka av med salt och peppar. Ringla dressingen över salladen.
Veckans sallad:
Melonsallad
1 honungsmelon
250 g grön sparris
½ rödlök
250 g körsbärstomater, gärna i olika färger
50 g ärtskott
2 msk kallpressad rapsolja
1 citronklyfta, saften av
lite flingsalt
Kärna ur och tärna melonköttet
Ansa och förväll sparrisen i 3 min, kyl direkt
Skär sparrisen i ca 3 cm stora bitar
Skala och strimla löken
Dela tomaterna
Skär ner ärtskotten lite om de är långa
Blanda rapsolja, citronsaft och salt i en skål
Blanda i grönsaker och melonbitar.
Ställ en stund före servering
Månd:
Shepards pie
För 6-8.
500 gr nötfärs
1 hackad gul lök
1 hackad morot
100 gr hackad rotselleri
½ paket strimlat bacon
1 msk kalvfond
2 tsk torkad timjan
2 msk worcestersås
1 brk krossade tomater
salt & svartpeppar
1 kg potatis
1.5 dl mjölk
1 msk smör
2 äggulor
1 dl riven lagrad ost
salt & vitpeppar
Sätt ugnen på 225 gr
Koka potatisen till moset mjuk och mosa det.
Hetta upp mjölk, smör och rör i det potatisen.
Tillsättt äggulorna snabbt och krydda.
Rör i osten.
Fräs lök, morot, selleri och bacon lätt. Lägg åt sidan.
Bryn färs, tillsätt fond, timjan och worcestersås.
Smaka av.
Blanda färsen med rotfrukter o bacon, tillsätt tomaterna.
Fördela i en smord ugnsform.
Bred över moset och gratinera i 25 min.
Servera med kokta ärtor och lingonsylt.
Tisd:
Pankofriterade kycklingbitar med ris och sötsur sås
400 g kycklingfilé
1 dl mjöl
1-2 uppvispade ägg
1-2 dl panko
ca 1 l rapsolja till fritering
Dela kycklingfiléerna i bitar
Vänd dom i mjölet, sen i ägget och till slut i panko
Låt dom vila i 10 min
Fritera dem gyllenbruna i fritös i 180 gr eller i kastrull med oljan i. Använd isf termometer.
Låt dom rinna av på 3-dubbelt hushållspapper.
Sötsur sås med apelsin
‎1,5 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
1 msk chilisås eller tomatpuré
1 msk soja
1 msk Maizena
1 dl vatten
saft av ½-1 apelsin
Blanda socker, vinäger, chilisås, soja och ½ dl av vattnet i en kastrull, koka upp
Red av med maizena som skakas/vispas ihop med resterande vatten + apelsinsaft.
Onsd:
Isterband med stuvad vitkål och inlagda rödbetor
4 Isterband
600 g vitkål, i bitar
1 gul lök, hackad
vatten + salt
1 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
salt och vitpeppar
Dela isterbanden på längden och ta bort skinnet
Lägg dom i kall stekpanna och sätt den på medelvärme, höj lite när det börjar fräsa
Stek dom sen tills du får en knaprig yta på båda sidor, låt dom rinna av på hushållspapper
Skär vitkålen i gaffelvänliga bitar
Lägg i traktörpanna med löken
Salta och häll på vatten så det nästan täcker
Koka till vitkålen är mjuk ca 10 min
Häll av i durkslag och sen tillbaka i pannan
Under tiden den kokar du stuvningen
Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet och späd med mjölken
Alt. vispa ner mjölet i mjölken
Koka stuvningen 3-4 min och smaka av
Häll stuvningen över vitkålen och rör om
Servera ev med kokt potatis, (behövs inte tycker jag) rivna morötter och inlagda rödbetor.
Torsd:
Lax & skaldjurspaté med grön sås
600 gr skinn- o benfri lax
3 ägg
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
2 msk finhackad dill
1 krm chilipulver
100 gr grovt hackade kräftstjärtar
100 gr skalade och grovt hackade räkor
75 gr avrunna musslor
Sätt på ugnen på 175 gr
Smörj en 1,5 l avlång form och lägg i ett bakpapper i botten
Skär laxen i mindre bitar och hacka dem grovt i en matberedare
Tillsätt ägg, salt, grädde, potatismjöl, dill och chilipulver och kör till en slät smet.
Häll över smeten i en bunke och rör ner räkor och kräftstjärtar.
Fördela hälften av smeten i formen, lägg på musslorna och täck med resterande smet.
Grädda i nedre delen av ugnen 50-55 min eller till innetempen är 75 gr.
Låt patén svalna, vänd upp och ner och garnera.
Garnering:
100 gr skalade räkor
400 gr skivad lax
50 gr kräftstjärtar
dillvippor
citron i skivor eller tunna klyftor
Grön sås:
3 msk finhackad dill
3 msk finhackad persilja
skal av 1 citron
saft av en halv citron
3 dl gräddfil
salt & peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt den stå svalt före servering
Servera med bröd
Fred:
Omelettrulle
Kan med fördel göras dagen innan
1½ dl vatten
1 dl vispgrädde
50 g smör
1½ dl vetemjöl
4 ägg
Sätt ugnen på 200 gr
Koka upp vatten och grädde
Låt smöret smälta i det
Vispa ner mjölet till en slät smet och låt det svalna
Rör ner äggen ett i taget
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna
Grädda i nedre delen av ugnen tills smeten har blivit fast och ytan fått lite färg, ca 20 min
Stjälp upp på ett smort bakpapper
Bred på fyllning
Rulla samman från långsidan med hjälp av bakpappret
Låt den vila en stund eller över natten om du har kall fyllning, insvept i pappret.
Kyckling till ex. omelettrulle
1 msk smör
1 tsk curry
2 schalottenlökar, tunt skivade
300 g rå kyckling, tärnad
150 g skivade champinjoner, går bra med frysta
1 strimlad röd paprika
3-4 msk mjöl
3 dl mjölk
Salt, ev sv.peppar och kanske mer curry efter behag
Fräs runt curry och smör en stund
Tillsätt lök, kyckling, svamp och paprika
Fräs under omrörning till kycklingen känns klar
Strö över mjölet, rör runt och spä med vätskan
Puttra 3-4 min
Lörd, Påskafton
Traditionellt påskbord, inte alla rätter varje dag, varierar oss lite
Sill köper jag numera färdigt med ett undantag för den är så enkel och fruktansvärt god.
Mariannes sill
3 dl gräddfil
skalet av 1 citron
1 tsk mald koriander
2 brk matjesillfiléer i bitar
Låt sillen rinna av i en trådsil.
Riv skalet och blanda med koriander i gräddfilen.
Rör i sillen och låt stå kallt nån timme.
Gravad lax
Ca 1 kg lax av mellanbit
2-3 tsk vitpepparkorn
½ dl salt
kn ½ dl socker
2 dillknippor
Gravlaxsås:
2-3 msk svensk senap
1 msk socker
½-1 msk vinäger
2 krm salt
½ krm vitpeppar
1 ½ dl olja
2-3 mskfinklippt dill
Frys gärna laxen i två dygn innan du gravar den för att vara säker på att ev parasiter försvinner
Man kan också grava först och sen frysa.
Gravad lax kan frysas även om den är gjord på fryst tinad lax.
Dela laxbiten i två delar, dra ur dom stora benen.
Stöt pepparkornen grovt och blanda med salt och socker.
Strö 1 fjärdedel av blandningen på ett fat (ej metall) tillsammans med lite av dillen.
Lägg den ena av laxbitarna med skinnsidan neråt på blandningen, fördela 2 fjärdedelar av blandnnigen + dill på laxen, lägg på den andra laxbiten, köttsida mot köttsida med den tynnre delen på den tjocka delen på den som redan ligger där.
Strö till sist över resten av saltblandningen och resterande dill ovanpå.
Täck fatet och ställ kallt två dygn, vänd den ett par ggr under tiden.
Ös gärna med vätskan som bildas
Skiva sedan tunt och skär ”snett” över fibrerna, nästan diagonalt.
Kan även skäras i cm-skivor och halstras lätt.
Såsen:
Blanda alla ingredienser utom olja o dill till såsen, tillsätt oljan i en tunn stråle under kraftig omrörning. Rör därefter ner dillen.
Ägghalvor med rom
Citronmarinerade räkor
1 kg Räkor, skalas
3/4 dl hackad färsk dill,
1 citron, saften av
en "doft av" cayennepeppar
Lägg räkorna i en skål
Blanda resten och slå över, rör om
Ställ kallt minst 1 timme
Detta är vansinnigt gott till ägghalvorna
1 brk matjessill
4 hårdkokta ägg
1 dl tärnade rödbetor
1 rödlök
en litet knippe gräslök eller 1 msk torkad
1 dl gräddfil
1 dl turkisk youghurt
nymald svartpeppar
Grovhacka sill, ägg och rödbetor. Finhacka lök och gräslök. Rör ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.
Laxröra
200 g gravad lax
2 små röda äpplen
1/2 rödlök
2 dl lätt creme fraiche
1 tsk dijonsenap
1/2 dl hackad gräslök
Hacka laxköttet, skala och tärna äpplena, finhacka löken.
Blanda ihop alla ingredienserna till en röra.
Jansson
1 kg potatis
2 gula lökar
1 brk ansjovisfiléer + spad
2,5 dl grädde
ströbröd och smörklickar
Sätt ugnen på 200 gr
Skala och strimla potatisen
Skala, halvera och skiva löken
Lägg löken i en microform och kör den ett par min i micron.
Lägg hälften av potatisen i en smord långpanna
Lägg på lök och ansjovis, så resten av potatisen
Blanda grädde och ansjovisspad och häll det sakta överallt, så allt får det på sig
Strö på ströbröd och klickar av smör
Grädda ca 1 timme
Påskskinka, inte alla år men i år blir det iaf, köper färdigkokt och griljerar
rör ihop 1 äggula med 1 tsk senap
penslar och strör på ströbröd, griljerar i 175 gr tills den ser fin ut
Köttbullar och prinskorv, sök på köttbullar i bloggen för recept, inte julvarianten
Ugnsomelett i micron
4 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
½ krm peppar
matfett till formen, smörj även locket
Vispa snabbt hop ingredienserna till omeletten
Häll smeten i den smorda formen, som täcks med lock eller smörpapper
Grädda på högsta effekt i 9 min
Låt den stå kvar i micron 5 min.
Gör ett litet snitt i omeletten vänta någon minut och häll sen försiktigt bort den klara vätskan
Servera täckt med stuvningen som oftast är med broccoli för det äter alla barn
Citronkyckling
Det här receptet kan även med fördel göras på exakt samma sätt med fläskfilé eller fläskytterfilé, bara ugnstemp 125 gr som ändras, samma innetemp
1 kg kycklingfiléer
Smör
Salt o peppar
Sätt ugnen på 150 gr
Bryn kycklingen i smör, krydda lätt
Stek i ugnen ca 25 min, kolla om den är klar, 70 gr
Dag 1, Marinad1:
5 dl kycklingbuljong av tärning
½ tsk salt
2 kv rosmarin
2 vitlöksklyftor
1 citron
Koka upp buljongen tillsammans med salt, rosmarin, grovhackad vitlök och citron skuren i bitar
Låt den svalna
Lägg i kycklingen och marinera i kyl till nästa dag
Dag 2, Marinad 2:
1 citron, skal o saft av
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
Flingsalt och peppar
Ta upp kycklingen och skiva den tunt
Rör ihop marinad nr 2 och ringla över
Låt ligga minst 5 timmar
Dekorera med färsk rosmarin
Gott kött
4-500 g rostbiff
Gned in den med salt och brynte den runtom i en gjutjärnsgryta
Hällde på ca 3 dl vatten,
3 msk oxfond,
½ dl rödvinsvinäger
½ dl japansk soja
Klickade i 1 dl svart vinbärsgelé
Klyftade 2 gula lökar och skivade 2 stora vitlösklyftor
Lag i 5 svartpepparkorn och 1 tsk torkad timjan.
På med locket och den fick puttra en timme, vände den och körde ca 40 min till.
Silade skyn, blev ca 4 dl, tillsatte 1 dl matlagningsgrädde och 2½ msk mjöl, kokade 3 min.
Färsk sparris med citronsmör
100 g smör
skal och 1 msk saft av 1 citron
flingsalt
Kokt färskpotatis, bröd och ostar.
Vi brukar baka en tupp som brytbröd, kul grej jag gjort sen tjejerna var små.
Påsktårta har vi aldrig gjort
Däremot brukar vi göra något i den här silikonformen jag hittade på Lidl ett år, hänt att vi gjort ett bröd till maten i den också
i fjol blev det en glassvariant med ananassorbet i botten, som då sen kom överst. Få se vad vi gör i år.
Gullig form och gör vi bara en kaka brukar den få lite glasyr.
Ananassorbet
300 g socker
1 ananas (stor mogen, ca 1 ½ kg)
1 msk amaretto, italiensk mandellikör
Saften av 1 citron
( 1 äggvita)
Dagen innan kokar man ihop 200 g socker med 2 dl vatten i en kastrull och låter sockerlagen svalna.
Skala och rensa ananasen
Skiva och låt ananasskivorna dra i sockerlagen över natten
Dela i mindre bitar
Blanda med resten av sockret , amaretton och citronsaft och purea med mixer.
Fyll ananasmassan i en form och ställ i frysen i minst 4 timmar.
Ta ut formen då och då och rör runt med en gaffel, så sorbeten blir lätt och luftig.
Dom här brukar vi göra också.
Påskägg
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1/2 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 äggula
Glasyr
5 dl Florsocker
1 msk flytande margarin
1-2 msk vatten
hushållsfärg
Blanda samman ingredienserna i en hög på bakbordet och arbeta samman till en deg.
Låt vila i minst 30 minuter i kylskåp.
Kavla ut degen till cirka 3 mm tjocklek.
Ta ut kakor med form eller en mall.
Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i 225° i cirka 10 minuter.
Blanda samman florsocker, margarin och vatten till en slät smet.
Dela upp glasyren i 3 små glas och tillsätt olika färg.
Garnera kakorna med glasyren.
Låt torka på galler.
Annandag påsk är vi rätt trötta på påskmaten i år blir det nog detta.
4 vitlöksklyfta
2 gul lök
8 salladslökar
4 tomat
8 ananasringar
2 msk smör
4 ägg
8 dl kokt jasminris
4 msk japansk soja
4 tsk socker
Flingsalt, svartpeppar från kvarn
4 dl skalade räkor
2 lime
Finhacka vitlök och lök.
Strimla salladslök.
Tärna tomat och ananas i små bitar.
Hetta upp en wok och svetta löken i smör.
Tillsätt ägget och stek tills det börjar stelna lite, cirka 30 sekunder.
Tillsätt kokt ris, tomat och ananas.
Smaksätt med soja, socker och kryddor.
Blanda i räkor och servera med en ½ lime/pers i tunna klyftor
Glad påsk!
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 |
18 | 19 |
20 |
21 |
22 | |||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|