Matsedeln

Alla inlägg under februari 2015

Av Neta - 3 februari 2015 23:01

Hittade lite matnyttigt att veta om matförvaring hos "Mitt kök" när det gäller det som inte kan ligga i kylen hade jag faktiskt koll på allt utom gurkan, alltid haft den i kylskåpet men så har man ju fått slänga några också. Börjar med den.


9 saker du inte ska ha i kylen!


Gurka

Gurkan är känslig för både höga och låga temperaturer. Den kan lätt få köldskador, bli vattnig och mjuk i kylskåpet men den ska heller inte förvaras i varmare temperatur än 10 plusgrader. Ska du ha den i kylskåpet ha den då i en plastpåse. Gurkan är känslig mot etylengas och kan bli mjuk och gulaktig om den förvaras tillsammans med till exempel avokado, äpple och tomat.

 

Har svutit över gurka åtskilliga gånger, ibland är den ju i upplösning då man ska ha den. Nu får den bo i potatislådan


Banan

Bananer ska aldrig förvaras i kylskåp, fruktköttet förblir hårt och skalet missfärgat. Bananer mognar snabbt tillsammans med andra mogna bananer eller med tomater och avokado.


Jag lägger alltid bananer direkt på fruktfatet och tar bort ev plast direkt då den skyndar på mognaden

 

Avocado

Om omogen avokado förvaras i kylskåp hindras frukten från att mogna och det gröna köttet får bruna fläckar. Precis som tomater och bananer producerar avokado mycket etylen när den mognar och dessa kan därför påverka varandra att mogna snabbare om de ligger tillsammans. Mogen avokado däremot kan förvaras i kylskåp för längre hållbarhet.

 

Jag har en korg i 3 våningar på köksbänken, där lägger jag min avocado

 

Bröd

Bröd ska helst förvaras i rumstemperatur, inte kylskåp. I kylen blir mjukt bröd smuligt och torrt. Däremot går det förstås bra att frysa in mjukt bröd. Skiva det gärna så kan du ta ut så många skivor du behöver.

 

Fryser mitt hembakta i lagoma påsar med 3 eller 4 st i, tar fram det jag behöver. Hela bröd fryser jag i halvor och förvarar i plastpåse i brödkorgen om det blir något kvar. Brödkorgen står oftast på micron.

 

Lök och vitlök

Lök får aldrig förvaras i plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp! Där blir den både mjuk och möglig och vitlöken kommer att börja gro. Förvara på en varm och torr plats som köksbänken, kan du ha dem i ett svalskåp är det allra bäst. Tänk på att vitlök kan ge smak till andra varor som ligger nära. Tänk också på att hålla löken borta från potatisen – de blir snabbt dåliga tillsammans.

 

Har köpt 2 snygga glasburkar med eklock till vitlök och schalottenlök, gul lök har jag i en luftig kruka i mitt kallskafferi, röd lök som jag använder mest ligger i 3-våningskorgen. Burkarna och korgen står framme.

 

Tomater

Tomater som förvaras i kylskåp, mister smak, färg och näring. Mognadsprocessen stoppas och den blir dessutom mjölig. En kylskadad tomat känns igen på mjuka, insjunkna fläckar som ofta är glasartade, och mögel får lätt fäste. Tomaterna förvarar du bäst i en skål på bordet och gärna tillsammans med bananer då de stimulerar mognaden av varandra. Optimal temperatur är runt 14 grader. När de är klarröda kan du förvara dem i kylen, men placera aldrig mogna tomater nära grönsaker eftersom de avger etylen.

 

Utan plast i 3-våningskorgen

 

Basilika

Ställer du in basilikan i kylen kommer du se att den vissnar snabbt. Den kommer dessutom att ta smak av all mat du har runtomkring. Det är bättre att förvara basilikan i vatten, på samma sätt som snittblommor, i ljus och värme.

 

Plockar jag ute när jag ska ha, eller använder torkad.

 

Potatis

Många har potatis i kylskåpet. Men är den där för länge kommer du märka att du får en söt och grynig potatis. Det är för att stärkelsen förvandlats till socker. Potatisen ska i stället förvaras i en papperspåse, på ett svalt, torrt och mörkt ställe. Potatiskällare eller svalskåp är det bästa. Går inte det, låt potatisen vara i papperspåsen och förvara i kylskåpet. Lagras potatis för ljust bildas det giftiga ämnet solanin och den får gröna fläckar.

 

I en mörk kartong med tidning i botten i kalla skafferiet

 

Kaffe

Gillar du ditt kaffe ska du absolut inte förvara det i kylskåpet! I kylskåpet kommer kaffet att förlora sin smak, och i stället dra till sig andra lukter och smaker. Kaffe ska du i förvara på en sval och mörk plats. Köper du på dig stora mängder kaffe kan du faktiskt frysa in det.

 

I burken på spishyllan. Lagras inte särskilt länge.

 

 

Maten du inte trodde du kunde frysa

 

Avokado

Det fungerar utmärkt att frysa in mosad avokado. Tillsätt bara en matsked citron eller limejuice per avokado innan du mosar den så den inte missfärgas. Paketera sedan in i en lufttät förpackning.

 

Numera finns ju fryst tärnad avokado i små paket motsv. 1-2 frukter på Ica. Helt ok i sallader och röror, aningens vattnig om man jämför med färsk men å andra sidan behöver du aldrig slänga nåt som blivit brunt.

 

Bananer

Förutom att det blir den perfekta ingrediensen till smoothien kan du göra glass som verkligen smakar som riktig glass. Det är både magiskt och nyttigt. Stoppa dem i en mixer och sedan är det bara att äta. Vill du få den lite hårdare, stoppa in i frysen en liten stund till.

 

Frös till mina mjölkallergiska barn. Blir brun fort.

 

Grädde

Grädde med 40 procent eller mer fett går också att frysa. Värm först upp den till 80 grader i 15 minuter, kyl ned snabbt, och häll i en lufttät förpackning. Ska du förvara den längre än två månader, tillsätt då 0,75 dl socker per liter.

 

Har fryst både vispad och ovispad, aldrig hettet upp. Den ovispade blir fast även tinad men går utmärkt i mat. Vispad äts som glass.

 

Ägg

Frys aldrig ägg med skal, du vet hur vätska expanderar när det fryses. Ingen bra idé med andra ord. Ta bort skalen, vispa äggen och frys dem sedan. För bästa kvalité bör de användas inom ett år.

 

Men allvarligt, varför? Ägg håller sig flera månader efter sista förbrukningsdag i kyl. Men dom kan även förvaras lite svalare än i rumstemp. Kortare hållbarhet då så klart. Knäck det om du är osäker, du kommer märka om det är gammalt.

 

Vitlök

Vitlök är väldigt tacksamt att frysa. Du kan stoppa in en hel fläta med vitlök och sen ta ut en klyfta vid behov, eller så pressar/skivar du den först. Men det måste ligga i en lufttät förpackning, även flätan. Det går också bra att skiva vitlök i olivolja och sedan frysa den. Då oljan inte fryser är det enkelt at ta ut så mycket du behöver varje gång.

 

Eller så skalar man klyftorna och slår in var och en tätt i gladpack, har de plastade bitarna i en tät fryspåse. Lätt att riva fryst.

Detta gäller även för Ingefära och Pepparrot, skala, dela i bitar, slå in i gladpack och tät fryspåse. Blanda dom inte bara.

 

Mjölk

Frys bara mjölk om du inte planerar att dricka den efteråt, eftersom den kan skära sig. Men ska du använda den till bakning och matlagning fungerar det perfekt. Speciellt bra om mjölken börjar gå ur datum och du vet med dig att du inte kommer hinna använda upp den.

 

Jag har fryst flera ggr går utmärkt

 

Ris och andra spannmål

Det är mycket lättare att koka en stor kastrull med spannmål, alltifrån ris till korn och bulgur, och sedan frysa in små portioner att ta fram vid behov. Du kan antingen ta fram ett paket på morgonen och tina i kylen till middagen eller lägga in i mikron eller kastrull med lite vätska.

 

Blir lätt torr och tråkig är min erfarenhet

 

Pasta

Du kan frysa in vanlig kokt pasta i alla dess former om du har råkat göra lite för mycket. För att spara på energi och tid. Ta upp pastan strax innan den är klar så den inte blir överkokt när du sedan ska värma den igen, låt den svalna och frys sedan in.

 

Se ris

 

Kakdeg

Visade det sig bli mer deg än tänkt, eller kanske du inte hinner eller orkar använda upp all deg, går det alldeles utmärkt att frysa den. Portionera ut degen på en bakplåt och frys in. Ta sedan ut den och frys in i en lufttät förpackning.

 

Japp går att frysa pizzadeg och andra jäsdegar också, baka ut frallor, jäs klart och frys, tina som du gräddar dom normalt

 

Örter

Örterna kommer fortfarande att ha kvar sin smak efter frysning och kan användas till matlagning. Skölj, torka och stoppa in i en lufttät förpackning. Du kan även göra en smörblandning, finhacka örterna (gärna med vitlök, citrus eller havssalt), blanda med smör och frys in.

 

Fryser bara örter i kryddsmör. Odlar själv men torkar mest.

Persilja, purjo och grönkål kan skördas ute året om.

 

Frys även pressad citrus, vinskvättar, smörpaket, smörolja för matlagning.

 

Tärnade urkärnade tomater, strimlad paprika, strimlad purjo, vinbärsblad, fläderblommor som det är i täta påsar.

Bättre att skära ner och frysa än kasta eller köpa när det är billigt och frysa in.

Av Neta - 1 februari 2015 22:42

 

Idag gjorde jag verkligen såsen på "en spik" till pastan. Hade skrivit upp kött och en gudomlig ölsås vi fick hos vänner på matsedeln men jag orkade inte det idag. Men prova den såsen!


Detta var inte heller så tokigt så skriver upp medans jag kommer ihåg hur jag gjorde

Fräste 2 stora strimlade kycklingfileer med 1 lök, 5 stora skivade champinjoner och 1 strimlad röd paprika i ca 1 mks jap.soja och smörolja

hällde på en burk kokosmjölk och ca ½ burk vatten + fond, kokade 5 min

hade i ca 1 msk vardera av persikochutney, ostronsås, jap.soja, och ett krm skitstark sambal

smaksatte sen med aningens mer sambal, limepeppar, fisksås och kansle nån tsk ex soja, redde av lite.

rörde i ca 1 liter strimlad salladskål och ett halvt tråg strimlade sockerärtor. Lät kålen bli mjuk bara, tog kanske 2 min och då var det fortf krisp i sockerärtorna.

Urgott blev det!

  

Veckans vego:

 

Potatisbiffar

 

4 bakpotatisar

250 g grönkål

2 dl mjölk

salt, peppar

ev malen muskotnöt

smör till stekning

 

4 rivna morötter
1 dlrussin,
2 dl pinjenötter, gärna rostade
pr citron

 

Skala och skär potatisen i bitar.
Koka potatis och grönkål mjuka.
Häll av och spara kokvattnet.
Skär bort grova delar på grönkålen och hacka bladen fint.
Mosa potatisen tillsammans med mjölken och ev lite av kokvattnet.
Rör ner grönkålen i moset och krydda med salt, peppar och muskotnöt. Forma moset till små biffar och stek i en stekpanna med smör.
Servera biffarna med de rivna morötterna blandade med russin, pinjenötter och pressad citronsaft.

  

Veckans sallad:

 

Äpple- och rättikasallad

 

 

1 stort syrligt äpple
1 rättika à cirka 400 g
1 tsk grovkornig dijonsenap
2 msk matlagningsgrädde
2 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
Salt
1 knippa gräslök
1 msk solroskärnor

 

Skala, kärna ur och dela äpplet i fjärdedelar.
Skala rättikan.
Riv äpple och rättika grovt och blanda det rivna fruktköttet i en skål.
Blanda senapen med grädden.
Vispa ner vinäger och olja med en gaffel.
Smaka av med salt.
Skölj och hacka gräslöken fint.
Blanda ner gräslöken i dressingen.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar dofta.
Blanda ner dressingen med äpple- och rättiksblandningen.
Strö över solroskärnorna och servera

  

Månd:

 

Baconlindad Köttfärslimpa




400 gram köttfärs

4 msk ströbröd

1,5 dl vatten

1 st ägg

1,5 tsk salt

2 krm vitpeppar

½ finhackad gul lök

Smaka av med ev favoritkryddor

1 paket bacon

1 st skivad tomat

 

Gräddsås:

3 dl vatten

1,5 msk kalvfond

1 dl vispgrädde

1 tsk svart vinbärsgelé

1,5 msk smör

1 msk vetemjöl

1 krm salt

ev. vitpeppar

soja

 

Sätt ignen på 175 gr

Blanda ströbröd med vatten. Låt svälla i 10 minuter.

Tillsätt ägg, salt, peppar och lök.

Rör ner färsen och arbeta ihop till en smidig deg.

Forma färsen till en limpa på en smort, ugnsäker form.

Lägg skivad tomat på köttfärslimpan och täck eller linda baconskivor innan den sätts in i ugnen.

Stek mitt i ugnen i 45-80 minuter.

Pensla med smöret ett pargånger under stekningen.

 

Sås:

ta 3 dl vatten i en bunke.

Tillsätt fond, grädde och vinbärsgelé.

Smält smöret i en kastrull vispa ner mjölet.

Tillsätt buljongblandningen och några droppar soja.

Låt sjuda minst 15 minuter på svag värme

  

Tisd:

 

Löksoppa, svensk-fransk

 

 

2 stora gula lökar

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

Salt & peppar

2 msk äppelcidervinäger

1 l grönsaksbuljong

2 lagerblad

1 krm torkad timjan

2 tsk kinesisk soja

4 skivor av Fröbrödet eller annat medelgrovt bröd

1 dl riven västerbottenost

 

Ugn 250 gr

Skala, halvera och skiva löken tunt

Skala och finhacka vitlöken

Fräs detta i smöret tills löken blir genomskinlig

Smaka av med salt & peppar

Häll på vinägern och låt den koka in nästan helt

Tillsätt därefter buljongen, lagerblad och timjan, sjud 20-25 min

Smaka av med sojan

Rosta bröden och dela dem på mitten

Häll upp soppan i ugnsfasta serveringsskålar

Toppa med bröd och riven ost

Gratinera i 5-10 min

  

För den som inte blir mätt kan jag rekommendera den snabbaste och godaste varma mackan till

 

1 skiva formbröd/pers + smör

svensk senap

ost

ev 1-2 tomatskivor

 

Ugn 250 gr

Bred skivorna med smör och senap, snåla inte med den sista

Täck med ost

Gratinera tills osten börjar bubbla

Ta ut och lägg på tomatskivorna (Funkar att lägga på tunna skivor av korv också eller ist.)

  

Onsd:

 

Pankopanerade stekta torskfiléer, potatis, lättstuvad spenat, rivna morötter

 

Panko är ett asiatiskt ströbröd som ger mer krisp, finns på asienhyllan i affären.

Panerar i mjöl, ägg och panko, i den ordningen.

1 påse spenat stuvas med 1 dl mjölk + 1 msk mjöl

  

Torsd:

 

Korv stroganoff

 

400 g falukorv i strimlor

2 hackade gula lökar

1 msk smör

2 msk tomatpuré

5 dl mjölk

salt & sv.peppar

ev maizenaredning

 

Fräs löken ett par min i smöret

tillsätt korven och fräs ett par min till

rör ner tomatpurén, rör om och häll på mjölken

låt det puttra i 4-5 min, red av om det behövs

krydda

servera med ris och rivna morötter.

  

Fred:

 

Burritos

 

 

6 wraps eller andra mjuka skal som inte bör vara för små.

400 g kycklingfilé i tärningar

1-2 rödlökar, hackade

smörolja

1 påse tacokrydda + 1½ dl vatten

1 brk krossade tomater som får rinna av i en trådsil

1 brk tacosås, valfri styrka

½ brk kidneybönor

½ röd paprika

1 dl majs

2-3 dl riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr

Fräs kyckling och rödlök i en panna med lite smörolja

Tillsätt tacokrydda, rör runt och tillsätt vattnet, låt vattnet koka in på ganska hög värme

Rör i tomater, hälften av tacosåsen, bönor, paprika och majs

Låt detta puttra hop en stund

Lägg en sträng av röran på mitten av en wrap, rulla ihop och lägg i smord ugnsform, lägg dom tätt

Strö över riven ost och gratinera i ca 10 min

Servera med grönsaker, en klick gräddfil och tacosås.

   

Lörd:

 

Räkpasta med mango
För 4

 



300 gr pasta av valfri sort
1 kg räkor med skal
1 dm purjo
smör
3 dl matlagningsgrädde
4 msk mangochuttney
250 gr tärnad mango (går utmärkt med den frysta)
50 gr färsk sköljd och slungad spenat
salt & peppar

Koka pastan och låt den rinna av.
Skala räkorna.
Skiva i fräs purjon några minuter i smör.
Häll i grädde och chutney, låt det koka upp.
Lägg i räkor, mango, spenat och den kokta pastan.
Ta bort från platten o vänd runt.
Servera genast.

   

Sönd:

 

God fläskfilé

 

 

500 gr fläskfilé  i skivor

2 strimlade paprikor i olika färger

200 gr färska champinjoner i skivor

2 dl vispgrädde

½-1 dl chilisås

salt & peppar

riven ost

 

Sätt ugnen på 200 gr

Bryn fläskfilén och svampen var för sig

Lägg köttet i botten på en ugnssäker form

Lägg på paprika, svamp och ost.

Blanda grädde o chilisås, krydda och slå det över det andra i formen

Gratinera 15-20 min

Servera med ris o sallad

Riset kan även läggas kokt i botten på formen.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards