Matsedeln

Alla inlägg den 3 februari 2015

Av Neta - 3 februari 2015 23:01

Hittade lite matnyttigt att veta om matförvaring hos "Mitt kök" när det gäller det som inte kan ligga i kylen hade jag faktiskt koll på allt utom gurkan, alltid haft den i kylskåpet men så har man ju fått slänga några också. Börjar med den.


9 saker du inte ska ha i kylen!


Gurka

Gurkan är känslig för både höga och låga temperaturer. Den kan lätt få köldskador, bli vattnig och mjuk i kylskåpet men den ska heller inte förvaras i varmare temperatur än 10 plusgrader. Ska du ha den i kylskåpet ha den då i en plastpåse. Gurkan är känslig mot etylengas och kan bli mjuk och gulaktig om den förvaras tillsammans med till exempel avokado, äpple och tomat.

 

Har svutit över gurka åtskilliga gånger, ibland är den ju i upplösning då man ska ha den. Nu får den bo i potatislådan


Banan

Bananer ska aldrig förvaras i kylskåp, fruktköttet förblir hårt och skalet missfärgat. Bananer mognar snabbt tillsammans med andra mogna bananer eller med tomater och avokado.


Jag lägger alltid bananer direkt på fruktfatet och tar bort ev plast direkt då den skyndar på mognaden

 

Avocado

Om omogen avokado förvaras i kylskåp hindras frukten från att mogna och det gröna köttet får bruna fläckar. Precis som tomater och bananer producerar avokado mycket etylen när den mognar och dessa kan därför påverka varandra att mogna snabbare om de ligger tillsammans. Mogen avokado däremot kan förvaras i kylskåp för längre hållbarhet.

 

Jag har en korg i 3 våningar på köksbänken, där lägger jag min avocado

 

Bröd

Bröd ska helst förvaras i rumstemperatur, inte kylskåp. I kylen blir mjukt bröd smuligt och torrt. Däremot går det förstås bra att frysa in mjukt bröd. Skiva det gärna så kan du ta ut så många skivor du behöver.

 

Fryser mitt hembakta i lagoma påsar med 3 eller 4 st i, tar fram det jag behöver. Hela bröd fryser jag i halvor och förvarar i plastpåse i brödkorgen om det blir något kvar. Brödkorgen står oftast på micron.

 

Lök och vitlök

Lök får aldrig förvaras i plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp! Där blir den både mjuk och möglig och vitlöken kommer att börja gro. Förvara på en varm och torr plats som köksbänken, kan du ha dem i ett svalskåp är det allra bäst. Tänk på att vitlök kan ge smak till andra varor som ligger nära. Tänk också på att hålla löken borta från potatisen – de blir snabbt dåliga tillsammans.

 

Har köpt 2 snygga glasburkar med eklock till vitlök och schalottenlök, gul lök har jag i en luftig kruka i mitt kallskafferi, röd lök som jag använder mest ligger i 3-våningskorgen. Burkarna och korgen står framme.

 

Tomater

Tomater som förvaras i kylskåp, mister smak, färg och näring. Mognadsprocessen stoppas och den blir dessutom mjölig. En kylskadad tomat känns igen på mjuka, insjunkna fläckar som ofta är glasartade, och mögel får lätt fäste. Tomaterna förvarar du bäst i en skål på bordet och gärna tillsammans med bananer då de stimulerar mognaden av varandra. Optimal temperatur är runt 14 grader. När de är klarröda kan du förvara dem i kylen, men placera aldrig mogna tomater nära grönsaker eftersom de avger etylen.

 

Utan plast i 3-våningskorgen

 

Basilika

Ställer du in basilikan i kylen kommer du se att den vissnar snabbt. Den kommer dessutom att ta smak av all mat du har runtomkring. Det är bättre att förvara basilikan i vatten, på samma sätt som snittblommor, i ljus och värme.

 

Plockar jag ute när jag ska ha, eller använder torkad.

 

Potatis

Många har potatis i kylskåpet. Men är den där för länge kommer du märka att du får en söt och grynig potatis. Det är för att stärkelsen förvandlats till socker. Potatisen ska i stället förvaras i en papperspåse, på ett svalt, torrt och mörkt ställe. Potatiskällare eller svalskåp är det bästa. Går inte det, låt potatisen vara i papperspåsen och förvara i kylskåpet. Lagras potatis för ljust bildas det giftiga ämnet solanin och den får gröna fläckar.

 

I en mörk kartong med tidning i botten i kalla skafferiet

 

Kaffe

Gillar du ditt kaffe ska du absolut inte förvara det i kylskåpet! I kylskåpet kommer kaffet att förlora sin smak, och i stället dra till sig andra lukter och smaker. Kaffe ska du i förvara på en sval och mörk plats. Köper du på dig stora mängder kaffe kan du faktiskt frysa in det.

 

I burken på spishyllan. Lagras inte särskilt länge.

 

 

Maten du inte trodde du kunde frysa

 

Avokado

Det fungerar utmärkt att frysa in mosad avokado. Tillsätt bara en matsked citron eller limejuice per avokado innan du mosar den så den inte missfärgas. Paketera sedan in i en lufttät förpackning.

 

Numera finns ju fryst tärnad avokado i små paket motsv. 1-2 frukter på Ica. Helt ok i sallader och röror, aningens vattnig om man jämför med färsk men å andra sidan behöver du aldrig slänga nåt som blivit brunt.

 

Bananer

Förutom att det blir den perfekta ingrediensen till smoothien kan du göra glass som verkligen smakar som riktig glass. Det är både magiskt och nyttigt. Stoppa dem i en mixer och sedan är det bara att äta. Vill du få den lite hårdare, stoppa in i frysen en liten stund till.

 

Frös till mina mjölkallergiska barn. Blir brun fort.

 

Grädde

Grädde med 40 procent eller mer fett går också att frysa. Värm först upp den till 80 grader i 15 minuter, kyl ned snabbt, och häll i en lufttät förpackning. Ska du förvara den längre än två månader, tillsätt då 0,75 dl socker per liter.

 

Har fryst både vispad och ovispad, aldrig hettet upp. Den ovispade blir fast även tinad men går utmärkt i mat. Vispad äts som glass.

 

Ägg

Frys aldrig ägg med skal, du vet hur vätska expanderar när det fryses. Ingen bra idé med andra ord. Ta bort skalen, vispa äggen och frys dem sedan. För bästa kvalité bör de användas inom ett år.

 

Men allvarligt, varför? Ägg håller sig flera månader efter sista förbrukningsdag i kyl. Men dom kan även förvaras lite svalare än i rumstemp. Kortare hållbarhet då så klart. Knäck det om du är osäker, du kommer märka om det är gammalt.

 

Vitlök

Vitlök är väldigt tacksamt att frysa. Du kan stoppa in en hel fläta med vitlök och sen ta ut en klyfta vid behov, eller så pressar/skivar du den först. Men det måste ligga i en lufttät förpackning, även flätan. Det går också bra att skiva vitlök i olivolja och sedan frysa den. Då oljan inte fryser är det enkelt at ta ut så mycket du behöver varje gång.

 

Eller så skalar man klyftorna och slår in var och en tätt i gladpack, har de plastade bitarna i en tät fryspåse. Lätt att riva fryst.

Detta gäller även för Ingefära och Pepparrot, skala, dela i bitar, slå in i gladpack och tät fryspåse. Blanda dom inte bara.

 

Mjölk

Frys bara mjölk om du inte planerar att dricka den efteråt, eftersom den kan skära sig. Men ska du använda den till bakning och matlagning fungerar det perfekt. Speciellt bra om mjölken börjar gå ur datum och du vet med dig att du inte kommer hinna använda upp den.

 

Jag har fryst flera ggr går utmärkt

 

Ris och andra spannmål

Det är mycket lättare att koka en stor kastrull med spannmål, alltifrån ris till korn och bulgur, och sedan frysa in små portioner att ta fram vid behov. Du kan antingen ta fram ett paket på morgonen och tina i kylen till middagen eller lägga in i mikron eller kastrull med lite vätska.

 

Blir lätt torr och tråkig är min erfarenhet

 

Pasta

Du kan frysa in vanlig kokt pasta i alla dess former om du har råkat göra lite för mycket. För att spara på energi och tid. Ta upp pastan strax innan den är klar så den inte blir överkokt när du sedan ska värma den igen, låt den svalna och frys sedan in.

 

Se ris

 

Kakdeg

Visade det sig bli mer deg än tänkt, eller kanske du inte hinner eller orkar använda upp all deg, går det alldeles utmärkt att frysa den. Portionera ut degen på en bakplåt och frys in. Ta sedan ut den och frys in i en lufttät förpackning.

 

Japp går att frysa pizzadeg och andra jäsdegar också, baka ut frallor, jäs klart och frys, tina som du gräddar dom normalt

 

Örter

Örterna kommer fortfarande att ha kvar sin smak efter frysning och kan användas till matlagning. Skölj, torka och stoppa in i en lufttät förpackning. Du kan även göra en smörblandning, finhacka örterna (gärna med vitlök, citrus eller havssalt), blanda med smör och frys in.

 

Fryser bara örter i kryddsmör. Odlar själv men torkar mest.

Persilja, purjo och grönkål kan skördas ute året om.

 

Frys även pressad citrus, vinskvättar, smörpaket, smörolja för matlagning.

 

Tärnade urkärnade tomater, strimlad paprika, strimlad purjo, vinbärsblad, fläderblommor som det är i täta påsar.

Bättre att skära ner och frysa än kasta eller köpa när det är billigt och frysa in.

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards