Matsedeln

Direktlänk till inlägg 22 februari 2015

V. 9

Av Neta - 22 februari 2015 21:48


Veckans sallad:

Äpple- och rättikasallad


1 stort syrligt äpple
1 rättika à cirka 400 g
1 tsk grovkornig dijonsenap
2 msk matlagningsgrädde
2 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
Salt
1 knippa gräslök
1 msk solroskärnor

Skala, kärna ur och dela äpplet i fjärdedelar.
Skala rättikan.
Riv äpple och rättika grovt och blanda det rivna fruktköttet i en skål.
Blanda senapen med grädden.
Vispa ner vinäger och olja med en gaffel.
Smaka av med salt.
Skölj och hacka gräslöken fint.
Blanda ner gräslöken i dressingen.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar dofta.
Blanda ner dressingen med äpple- och rättiksblandningen.
Strö över solroskärnorna och servera

Månd:
Pannbiff med potatis och sås

Tisd:
Lax med potatis och citronsås
Citronsås


2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 msk fond, fisk, hummer eller kyckling
1 citron, pressad saft
3 msk hackad persilja

Smält smöret i en kastrull. Rör i mjöl och späd med mjölk.
Koka upp under omrörning.
Lägg i buljongtärningen och koka i 5 minuter.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Rör i persilja och servera till fisk eller kyckling.

Onsd:
Baconsallad för 4

2 port bulgur
2 pkt bacon
2 hårdkokta ägg
½ isbergssalladshuvud
2 tomater
1 dm gurka
1 gul spetspaprika
10 champinjoner
250 g grön sparris
100 g sockerärtor
10 rädisor
2 dl majs

1 dl majonnäs
½ dl mjölk
1 tsk vit vinäger
salt o peppar

Koka bulguren o låt den svalna
Stek baconet knaprigt och lägg det på hushållspapper
Koka, skala och klyfta äggen
Ansa, fjälla, dela och kör sparrisen 2 min i lättsaltat vatten i micron, låt rinna av
Tina majsen
Rensa o skölj sockerärtorna o dela dom på 3
Borsta och skiva svampen
Ansa, skölj och skär ner resten av grönsakaerna, låt dem rinna av

Blanda bulgur med allt utom ägg och bacon
Fördela äggklyftorna på salladen och strö till sist över baconet i bitar
Vispa hop dressingen och servera den till.

Torsd:
Blomkålsoppa


450 g blomkål
1 potatis
1 l hönsbuljong
2.5 dl fraiche
1 kn.udd chilipulver
10 skivade rädisor
salt o peppar
olivolja

Dela blomkålen i buketter och skiva stocken
Skala o tärna potatisen
Koka allt mjukt i buljongen
Mixa slätt
Tillsätt fraiche och smaka av
Ringla över lite olja vid servering
Servera med rädisorna i tallriken
Kan ätas kall eller varm

Fred:
Vårrullar med dip

300 g färs, fläsk, kött eller lamm
1 morot, riven
1 knippe glasnudlar
1 dl vitkål, riven
6 ark vårrullsdeg
2 msk kalvfond
1 msk strösocker
olja att steka eller fritera i
sweet chili
soja
Börja med att steka färs.
Häll sedan i kål och morot. Häll i soja och kalvfond. Smaka av med salt och peppar.
Koka upp saltat vatten till glasnudlarna och låt dem koka enligt anvisningarna på förpackningen. När de kokat färdigt så skölj nudlarna i kallt vatten och klipp dem i små bitar.
Blanda ner nudlarna i köttfärsblandningen och låt svalna.
Lägg ut blandningen på vårrullsarken och vik efter instruktionen på paketet. Fritera dem gyllenbruna och låt dem rinna av på ett hushållspapper.
Servera med soja och sweet chili.

Lörd:
Kycklingfilé, grillad eller ugnsstekt, ris och mangosås

En kall sås är "kladd" som då kan vara yoghurt eller gräddfil, eller detta blandat, ibland med nån msk majonnäs i, ibland inte och sweet mangosås Lite salt o sv.peppar också.
Vill man lyxa till det kan man ha tärnad mango i också. Det finns också oftast i min frys, Coop har 500 g påsar och de flesta butiker frysta 250 g askar.

Sönd:
Netas Sukiyaki

6-800 g entrecôte i tunna skivor, skiva det halvfryst
3 dl kinakål, grovstrimlat
2 morötter, tunt skivade
1 gul lök, halverad och strimlad
1 purjolök, tunt skivad
8 champinjoner, skivade
50 g glasnudlar (färdiga)
0.5 paket tofu, skurna i små bitar (kan uteslutas)
4 ägg

Sås:
3 dl japansk soja
6 dl vatten
2.75 dl socker
1.5 dl vitt vin

Blanda ihop ingredienserna till såsen i en wok eller gryta. Låt koka ihop en liten stund.
Lägg ner kött, morötter, svamp, purjo o lök i kastrullen. Koka ihop på medelstark värme tills köttet är klart.
Lägg i kål, nudlar och ev tofu, låt det bara bli varmt
Smaka av o tillsätt ev mer soja
Serveras med rått uppvispat ägg i tallriken.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21 22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards