Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 december 2014

Snittar

Av Neta - 29 december 2014 22:50

Fick så himla många frågor på det där med snittar.


Vad man ska ha för bröd? Ja egentligen allt utom knäckebröd tänkte jag skriva, men så kom jag på att jag fått det också nån gång, med gubbröra på.

Men det vanligaste är väl vitt kantskuret och ev lättrostat bröd. Skivad baugett går också bra.

Sen funkar det säkert utmärkt med ex. kavring om man ska äta med lax eller skaldjur.

Man kan också göra en enkel variant på tortillabröd som man steker dubbla med ost emellan och sen skär i trekanter.


Tunnbrödrullar som skärs som rulltårtebitar är väl också ett slags snittar. Jag ska göra några sånna med färskost med paprika och lomo (kallrökt torkad fläskfilé) , men också de vanliga med pepparrotsost och rökt lax.


Vad man har på sina snittar är det väl egentligen bara fantasin som sätter stopp för. Några förslag ska ni få


Skinka, legymsallad, ananasbit

Hamburgerkött, pepparrotsvisp, rödlökshack

Rostbiff, färskost och apelsinklyfta

Smetana, rom, rödlök, räka, citronskärva

Brieost och physallis

Färskost, gräslök, lax, dillvippa

Mozzarella och minitomat


Vad man också kan göra är att köpa de små smördegsplattorna som är 10 x 10 cm och dela från hörn till hörn så man får 2 eller 4 små trekanter. Där kan man sen lägge en liten bit bladspenat och en fetaostkub, vika hop och försluta med gaffel, pensla med ägg och grädda som det står på degpaketet.


Krustader köper man i den strl man vill ha eller gör själv av formbröd som man kantskär, kavlar platta, tar ut rundlar ur, penslar på båda sidor med smält smör, trycker ner i en muffinsform och gräddar 10 min i 200 gr. Svalnar i plåten.

Kan fyllas med det man vill ha sen, förslagen häruppe går utmärkt.Men går också utmärkt att fylla dom med en klick stuvning, på svamp eller räkor t.ex

 

Vi har haft minikrustader med "kladd" rom och rödlök varenda nyår på 12-slaget sen vi träffades för 30 år sen tror jag. Blir ingen nyår för tjejerna om dom inte får det men i år blir det första året med egengjorda krustader.

Kladd har oftast bara varit lite gräddfil. Pensla dom med lite smält smör invändigt först bara om ni köper färdiga, annars mjuknar dom efter ett tag.


Efterrätt till vår Silverbröllopsmiddag i morgon blir Creme Brulé bestämde Elle på affärn idag och till kaffet ska Christine göra den här.


Vit kladdkaka med saffran

 

 

  • 100 g smör
  • 1/2 g saffran
  • 100 g vit choklad
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl (2 dl motsvarar 120 g)
  • smör till formen

 

Sätt ugnen på 175°C.

Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).

Smält smöret i en kastrull, ta kastrullen från plattan. Rör ner saffranet. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg ner dem i smöret, rör om så att chokladen smälter.

Blanda ägg och socker i en skål. Rör ner smörblandningen och vänd ner mjölet. Häll smeten i formen.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna i formen på galler. Låt kakan bli ordentligt kall innan den serveras.

Servera gärna med hallon eller björnbär

Gärna värmda med lite socker om kakan är kall.

 

För nötigare smak vänd ner hackad mandel i kakan.


Om glasyr önskas. Rör ihop 200 g färskost med lite finrivet citronskal + saft och lite florsocker och bred över kakan, garnera med bär.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards