Direktlänk till inlägg 29 december 2014
Ikväll var vi bjudna till goda vänner på tacos. Det är kul att äta tacos hos andra, jag tror ingen äter lika. Nu fick vi prova både pulled pork och knaperstekt bacon förutom köttfärsen. Massor av grönsaker, såser med vitlök, avocado men också vanlig tacosås och 2 olika ostar.
Vi gjorde en salsa på mango, avokado, salladslök, tomater, vitlöks och ingefärspasta och svarta bönor som fick tummen upp också.
Den här veckan har vi både silverbröllop och nyår dagarna efter varandra.
Veckans vego:
Friterade champinjoner med örtmajonnäs
6 port
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 1/2 l rapsolja eller frityrolja
Örtmajonnäs:
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk senap
2-3 dl rapsolja
Servera med:
Ansa svampen och skär den i 3 mm tjocka skivor.
Skär bort ändarna på svampen.
Vänd svampen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl.
Se till att de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper.
Värm oljan till 180°, använd termometer.
Stäng av köksfläkten.
Fritera svampen, i omgångar, i ca 3 minuter.
Ta upp och låt rinna av.
Örtmajonnäs:
Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.
Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök, persilja, salt och peppar.
Servera till svampen med citronklyftor.
Veckans sallad:
Waldorfsallad
3 dl grovt riven rotselleri
2 äpplen i bitar
3-4 msk hackade valnötter
1,5 dl gräddfil
1/2 tsk senap
salt o peppar
Blandas
Månd:
Kalkonrester, ugnspotatis, brysselkål och sallad
recept se förra veckan
Tisd:
Oxfilé, rödvinsås, potatisgratäng, marinerade champinjoner, sallad
Burgundisk oxfilé
För 4
4 skivor oxfilé á ca 150 gr
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
50 g champinjoner
2 msk finhack timjan
2 msk finhack persilja
2 krm salt
2 krm peppar
4 kvistar körsbärstomater med 5-6 tomater på varje
Sätt ugnen på 225 gr
Bryn köttet hastigt så att det får färg runt om
Finhacka, lök, vitlök och svamp, krydda med timjan persilja, salt o peppar
Klicka röran på köttbitarna och stek mitt i ugnen tills innertemp är 58 gr, tar ca 10-15 min
Garnera med färsk timjan vid servering.
Lägg tomatkvistarna på bakpappersklädd plåt och stek dom i ugnen några min, passa dom noga så dom inte spricker.
Servera med rödvinssås och god potatisrätt.
Rödvinssås (4–6 portioner)
POTATISGRATÄNG
1kg potatis
200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor
1-2 press vitlöksklyftor
140 gr riven ost
1,5 tsk salt
2 krm sv.peppar
2,5 dl grädde
Sätt ugnen på 225 gr.
Skala och skiva potatisen tunt.
Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.
Blanda salt och peppar och strö över hälften.
Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen.
Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.
Häll försiktigt över grädden.
Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.
Vitlöksmarinerade champinjoner
Ansa och skiva 250 g champinjoner
lägg dem i en skål och pressa över 1-2 vitlöksklyftor, salta med ca ½ tsk salt
Blanda och rör i 3-4 msk olivolja
Nyårsafton
Snittar
Skaldjursplatå
Räkor, både färska och rökta
Halverad hummer
Krabba
Havskräftor
Aioli
3 dl gräddfil
½ dl citronmajonnäs
2 pr vitlöksklyftor
salt & sv.peppar
Avokadosås
2 mogna avokado
2 dl gräddfil
1 tsk pr citron
salt & sv.peppar
Baugett
Ost & kex
Fruktsallad de lux med zabaione
Apelsin, färsk ananas, drakfrukt, färska fikon, kiwi, blå druvor, carambole, physallis, jordgubbar, am. blåbär m.m
Fyll en stor kastrull med vatten. Ställ på spisen och låt det sjuda.
Häll äggulor och socker i en bunke, sätt ner den i kastrullen och vispa pösigt.
Tillsätt vinet i omgångar under vispningen.
Vispa tills smeten är tjock och porös.
Smeten får inte bli för varm då den lätt skär sig.
Krustader med kall fyllning, rom, rödlök, smetana, räka eller lax
Rullar av tunnbröd med rökt lax och pepparrot, bresola och paprikaost.
Torsd:
Pizza, hemgjord
Fred:
Smördegspiroger på färdig deg med feta och spenat.
Lörd:
Asiatisk fisksoppa
4 portioner
300 g laxfilé
300 g torskfilé
2 morot
2 tsk färsk hackad ingefära, eller ingefärspasta
2-4 krm sambal oelek, prova er fram
2 msk rapsolja
2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling
2 brk á 400 g kokosmjölk
½ röd paprika
100 g sockerärtor
Skär fisken i stora tärningar.
Skala och hacka vitlöken. Skala och grovtärna potatisen. Skala och skiva moroten.
Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.
Tillsätt fond och kokosmjölk. Koka upp och sjud soppan i 10 minuter. Tillsätt skivad salladslök och de andra grönsakerna strimlade, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.
Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Garnera med koriander.
Sönd:
Kycklinggratäng 4 port
4 kycklingfiléer
2 lökar
3dl kokbar creme fraiche
3 dl matlagningsgrädde
1 påse fajitamix (finns på tacohyllan i affären)
1 gul och 1 röd paprika
tortillas
riven ost
Sätt ugnen på 225 gr.
Tärna och bryn kycklingfilén, hacka och bryn löken.
Strimla paprikorna.
Koka upp grädde och fraiche, vispa i fajitamixen och koka upp igen.
Tillsätt kyckling, lök och paprikan, koka upp.
Varva kycklingsås med tortillas i en ugnsform, dela bröden om de inte täcker formen.
Strö över osten och gratinera tills den fått färg.
Servera med en enkel grönsallad, ev med avocado i.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 | 18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
|||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|