Matsedeln

Direktlänk till inlägg 29 december 2014

V. 1

Av Neta - 29 december 2014 00:41


Ikväll var vi bjudna till goda vänner på tacos. Det är kul att äta tacos hos andra, jag tror ingen äter lika. Nu fick vi prova både pulled pork och knaperstekt bacon förutom köttfärsen. Massor av grönsaker, såser med vitlök, avocado men också vanlig tacosås och 2 olika ostar.

Vi gjorde en salsa på mango, avokado, salladslök, tomater, vitlöks och ingefärspasta och svarta bönor som fick tummen upp också.

  

 

Den här veckan har vi både silverbröllop och nyår dagarna efter varandra.

  

Veckans vego:

 

Friterade champinjoner med örtmajonnäs

 

 

6 port

 

6 stora kastanjechampinjoner

1 dl vetemjöl

1 ägg

2 dl panko eller skorpmjöl

1 1/2 l rapsolja eller frityrolja

 

Örtmajonnäs:

2 äggulor

2 tsk vitvinsvinäger

1 msk senap

2-3 dl rapsolja

salt, peppar

1 vitlöksklyfta

hackad persilja

 

Servera med:

citronklyftor

 

Ansa svampen och skär den i 3 mm tjocka skivor.

Skär bort ändarna på svampen.

Vänd svampen först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i skorpmjöl.

Se till att de är helt täckta. Lägg dem på bakplåtspapper.

Värm oljan till 180°, använd termometer.

Stäng av köksfläkten.

Fritera svampen, i omgångar, i ca 3 minuter.

Ta upp och låt rinna av.

 

Örtmajonnäs:

Vispa ihop äggulor, vinäger och senap i en skål.

Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning.

Smaksätt majonnäsen med pressad vitlök, persilja, salt och peppar.

Servera till svampen med citronklyftor.

   

Veckans sallad:

 

Waldorfsallad

 

3 dl grovt riven rotselleri

2 äpplen i bitar

3-4 msk hackade valnötter

1,5 dl gräddfil

1/2 tsk senap

salt o peppar

 

Blandas

   

Månd:

 

Kalkonrester, ugnspotatis, brysselkål och sallad

recept se förra veckan

  

Tisd:

 

Oxfilé, rödvinsås, potatisgratäng, marinerade champinjoner, sallad

 

Burgundisk oxfilé

 

 

För 4

4 skivor oxfilé á ca 150 gr

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

50 g champinjoner

2 msk finhack timjan

2 msk finhack persilja

2 krm salt

2 krm peppar

4 kvistar körsbärstomater med 5-6 tomater på varje

 

Sätt ugnen på 225 gr

Bryn köttet hastigt så att det får färg runt om

Finhacka, lök, vitlök och svamp, krydda med timjan persilja, salt o peppar

Klicka röran på köttbitarna och stek mitt i ugnen tills innertemp är 58 gr, tar ca 10-15 min

Garnera med färsk timjan vid servering.

Lägg tomatkvistarna på bakpappersklädd plåt och stek dom i ugnen några min, passa dom noga så dom inte spricker.

Servera med rödvinssås och god potatisrätt.

  

Rödvinssås (4–6 portioner)


  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 2 msk kalvfond
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 1 msk chilisås
  • salt och peppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 msk smör

  1. Fräs schalottenlöken i smör.
    Tillsätt fond, vin, vatten och chilisås.
    Låt såsen koka ihop tills hälften borta, tar cirka 10 minuter.
    Krydda med salt, peppar och timjan    
    Blanka av med lite smör innan servering

  

POTATISGRATÄNG

 

 

 

1kg potatis                                           


             

200 gr ansad & strimlad purjo = 1 normalstor                                      

1-2 press vitlöksklyftor

140 gr riven ost                                                  

1,5 tsk salt

2 krm sv.peppar                                         


               

2,5 dl grädde                                                      

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Skala och skiva potatisen tunt.

Smörj formen och tillsätt drygt hälften av potatisen.

Blanda salt och peppar och strö över hälften.

Ta undan lite ost att ha överst och blanda sen ost, purjo och vitlöken, lägg det på potatisen.

Lägg på resten av potatisen, strö över kryddorna som är kvar och resten av osten.

Häll försiktigt över grädden.

Grädda ca 45 min
Servera med kallt eller varmt kött och sallad.

  

Vitlöksmarinerade champinjoner

 

Ansa och skiva 250 g champinjoner

lägg dem i en skål och pressa över 1-2 vitlöksklyftor, salta med ca ½ tsk salt

Blanda och rör i 3-4 msk olivolja

      

Nyårsafton

 

Snittar

  

Skaldjursplatå 

 

Räkor, både färska och rökta

Halverad hummer

Krabba

Havskräftor

  

Aioli

 

3 dl gräddfil

½ dl citronmajonnäs

2 pr vitlöksklyftor

salt & sv.peppar

  

Avokadosås


2 mogna avokado

2 dl gräddfil

1 tsk pr citron

salt & sv.peppar

 

Baugett

  

 

Ost & kex

  

 

Fruktsallad de lux med zabaione

 

Apelsin, färsk ananas, drakfrukt, färska fikon, kiwi, blå druvor, carambole, physallis, jordgubbar, am. blåbär m.m

  

Zabaione

 

4 äggulor
4 msk strösocker eller florsocker
4 msk marsalavin eller vitt vin

 

Fyll en stor kastrull med vatten. Ställ på spisen och låt det sjuda.

Häll äggulor och socker i en bunke, sätt ner den i kastrullen och vispa pösigt.

Tillsätt vinet i omgångar under vispningen.

Vispa tills smeten är tjock och porös.

Smeten får inte bli för varm då den lätt skär sig.

  

 Till 12-slaget

Krustader med kall fyllning, rom, rödlök, smetana, räka eller lax

Rullar av tunnbröd med rökt lax och pepparrot, bresola och paprikaost.

  

Torsd:

 

Pizza, hemgjord

  

Fred:

 

Smördegspiroger på färdig deg med feta och spenat.

  

 

Lörd:

 

Asiatisk fisksoppa

 

 

4 portioner

 

300 g laxfilé

300 g torskfilé

2 vitlöksklyfta

4 potatisar

2 morot

2 tsk färsk hackad ingefära, eller ingefärspasta

2-4 krm sambal oelek, prova er fram

2 msk rapsolja

2 msk kycklingfond eller 2 tärningar thaibuljong, kyckling

2 brk á 400 g kokosmjölk

8 salladslökar

½ röd paprika

100 g sockerärtor

asiatisk fisksås

 

Skär fisken i stora tärningar.

Skala och hacka vitlöken. Skala och grovtärna potatisen. Skala och skiva moroten.

Fräs vitlök, potatis, morot, ingefära och sambal oelek i en gryta med olja, 3 minuter.

Tillsätt fond och kokosmjölk. Koka upp och sjud soppan i 10 minuter. Tillsätt skivad salladslök och de andra grönsakerna strimlade, koka upp och vänd försiktigt ner fisktärningarna.

Lägg på ett lock och ta bort grytan från plattan och låt den stå vid sidan om, ca 5 minuter. Smaka av med fisksås. Garnera med koriander.

   

Sönd:

 

Kycklinggratäng 4 port

 

4 kycklingfiléer

2 lökar

3dl kokbar creme fraiche

3 dl matlagningsgrädde

1 påse fajitamix (finns på tacohyllan i affären)

1 gul och 1 röd paprika

tortillas

riven ost

 

Sätt ugnen på 225 gr.

Tärna och bryn kycklingfilén, hacka och bryn löken.

Strimla paprikorna.

Koka upp grädde och fraiche, vispa i fajitamixen och koka upp igen.

Tillsätt kyckling, lök och paprikan, koka upp.

Varva kycklingsås med tortillas i en ugnsform, dela bröden om de inte täcker formen.

Strö över osten och gratinera tills den fått färg.

Servera med en enkel grönsallad, ev med avocado i.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards