Direktlänk till inlägg 7 december 2014
Med en mjölkproteinallergiker i huset så kan jag ju inte ens använda laktosfria mejeriprodukter. Vi köper mycket sojaprodukter som Imat, fraiche och vispgrädde och jag som varit väldigt skeptisk är ändå lite positivt överraskad. Vispgrädden t.ex känner jag absolut ingen skillnad på. Inte Imat heller, mjölken är ju lite grå och den tycker jag faktiskt inte är god att dricka som den är men göra mat på funkar alldeles utmärkt.
Det vi gillar bäst är däremot kokosmjölk, jag trodde den skulle smaka kokos men det gör den absolut inte. Den ger den där gräddiga konsistensen som vispgrädde ger men till betydligt färre kalorier.
Idag t.ex gjorde C mat då hittade hon färdiga kycklingfiléer i frysen, så hon skar ner dom och fräste till dom med några champinjoner och lite röd paprika, hällde på en burk kokosmjölk, och där ska man INTE ta bort det som är i fast form som många tror för det är där karaktären ligger. Hon tillsatte en stor matsked jordnötssmör och 2 msk mangochutney och lite japansk soja för sältans skull. Å satan i gatan va gott det var. Nästan som om jag skulle ha gjort det.
Lika i soppor och grytor som det ska vara grädde eller mjölk i så ersätter jag bara med samma mängd kokosmjölk, ska jag inte ha hela burken köper jag en light för den är mer rinnig och lättare att dosera. Men det finns också i 2 dl förpackningar, här i stan har vi hittat det på Kvantum och Nelins.
Kokosmjölk ska även gå att vispa men man måste först värma hop den alltså det fasta med det klara vätskan och sen vispa då det svalnat. Har dock inte testat det än.
Den mjölk att dricka som C gillar bäst själv är mandelmjölken, jättegod även att göra gröt på och äta till gröten. Tyvärr är den svindyr så hon köper den bara till särskilda tillfällen.
Då jag bloggade om julmaten häromdan tog jag inte med grönsakerna. Här är några favoriter på vårt julbord, inte alla varje dag men någon eller ett par av dom.
Råsallad med äpple
1/2 l strimlad vitkål
2 rivna äpplen
1/2 finhackad rödlök
Rörs ner i en sås av:
1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger
2 krm salt
lite sv.peppar
2 msk olja
1 msk vatten
1/2 dl gräddfil
Rödkålsallad med apelsin och rostade valnötter
0.5 st rödkålshuvud
2 st apelsiner
150 g valnötter
0.5 dl olivolja
2 msk honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1. Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel).
2. Skala och filea apelsinerna och blanda de med rödkålen.
3. Smaksätt med olivolja, honung. flingsalt och svartpeppar.
4. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.
5. Servera salladen med valnötter
Rödkålscoleslaw
¼ rödkålshuvud
1 äpple
1 morot
2 dl turkyoghurt
2 msk majonnäs
1 msk skånsk senap
salt & sv.peppar
Strimla kålen och riv äpple och morot
Blanda yoghurt, majjo o senap i en skål och smaka av med s&sv.p, ta ev mer senap
Rör ner kål, morot och äpple
Sen måste det finnas brysselkål för det är jag smått galen i, men den måste inhandlas färsk, rensas och kokas i lättsaltat vatten.
Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...
Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 |
6 |
7 | |||
8 |
9 | 10 |
11 |
12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 |
17 | 18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 |
23 |
24 |
25 | 26 |
27 |
28 |
|||
29 | 30 |
31 |
|||||||
|