Matsedeln

Direktlänk till inlägg 7 december 2014

Kokosmjölk, vår räddare i nöden

Av Neta - 7 december 2014 23:53

Med en mjölkproteinallergiker i huset så kan jag ju inte ens använda laktosfria mejeriprodukter. Vi köper mycket sojaprodukter som Imat, fraiche och vispgrädde och jag som varit väldigt skeptisk är ändå lite positivt överraskad. Vispgrädden t.ex känner jag absolut ingen skillnad på. Inte Imat heller, mjölken är ju lite grå och den tycker jag faktiskt inte är god att dricka som den är men göra mat på funkar alldeles utmärkt.


Det vi gillar bäst är däremot kokosmjölk, jag trodde den skulle smaka kokos men det gör den absolut inte. Den ger den där gräddiga konsistensen som vispgrädde ger men till betydligt färre kalorier.


Idag t.ex gjorde C mat då hittade hon färdiga kycklingfiléer i frysen, så hon skar ner dom och fräste till dom med några champinjoner och lite röd paprika, hällde på en burk kokosmjölk, och där ska man INTE ta bort det som är i fast form som många tror för det är där karaktären ligger. Hon tillsatte en stor matsked jordnötssmör och 2 msk mangochutney och lite japansk soja för sältans skull. Å satan i gatan va gott det var. Nästan som om jag skulle ha gjort det.   


Lika i soppor och grytor som det ska vara grädde eller mjölk i så ersätter jag bara med samma mängd kokosmjölk, ska jag inte ha hela burken köper jag en light för den är mer rinnig och lättare att dosera. Men det finns också i 2 dl förpackningar, här i stan har vi hittat det på Kvantum och Nelins.


Kokosmjölk ska även gå att vispa men man måste först värma hop den alltså det fasta med det klara vätskan och sen vispa då det svalnat. Har dock inte testat det än.


Den mjölk att dricka som C gillar bäst själv är mandelmjölken, jättegod även att göra gröt på och äta till gröten. Tyvärr är den svindyr så hon köper den bara till särskilda tillfällen.


Då jag bloggade om julmaten häromdan tog jag inte med grönsakerna. Här är några favoriter på vårt julbord, inte alla varje dag men någon eller ett par av dom.


Råsallad med äpple

 

1/2 l strimlad vitkål

2 rivna äpplen

1/2 finhackad rödlök

 

Rörs ner i en sås av:

 

1 msk vinäger, ex. äppelcidervinäger

2 krm salt

lite sv.peppar

2 msk olja

1 msk vatten

1/2 dl gräddfil

   


Rödkålsallad med apelsin och rostade valnötter

 

 

0.5 st rödkålshuvud
2 st apelsiner
150 g valnötter
0.5 dl olivolja
2 msk honung
flingsalt
svartpeppar från kvarn

 

1. Strimla rödkålen mycket tunt (med osthyvel).

2. Skala och filea apelsinerna och blanda de med rödkålen.

3. Smaksätt med olivolja, honung. flingsalt och svartpeppar.

4. Rosta valnötterna i en torr, het stekpanna med lite flingsalt.

5. Servera salladen med valnötter

  

 

Rödkålscoleslaw

 

 

¼ rödkålshuvud

1 äpple

1 morot

2 dl turkyoghurt

2 msk majonnäs

1 msk skånsk senap

salt & sv.peppar

 

Strimla kålen och riv äpple och morot

Blanda yoghurt, majjo o senap i en skål och smaka av med s&sv.p, ta ev mer senap

Rör ner kål, morot och äpple

  

 

Äpple- och rättikasallad

 

1 stort syrligt äpple
1 rättika à cirka 400 g
1 tsk grovkornig dijonsenap
2 msk matlagningsgrädde
2 msk äppelcidervinäger
1 msk olja
Salt
1 knippa gräslök
1 msk solroskärnor

 

Skala, kärna ur och dela äpplet i fjärdedelar.
Skala rättikan.
Riv äpple och rättika grovt och blanda det rivna fruktköttet i en skål.
Blanda senapen med grädden.
Vispa ner vinäger och olja med en gaffel.
Smaka av med salt.
Skölj och hacka gräslöken fint.
Blanda ner gräslöken i dressingen.
Rosta solroskärnorna i en torr stekpanna på medelvärme tills de börjar dofta.
Blanda ner dressingen med äpple- och rättiksblandningen.
Strö över solroskärnorna och servera

  

 

Sen måste det finnas brysselkål för det är jag smått galen i, men den måste inhandlas färsk, rensas och kokas i lättsaltat vatten.

  

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards