Matsedeln

Direktlänk till inlägg 2 mars 2014

V 10

Av Neta - 2 mars 2014 16:27

  

Veckans sallad:

Vitkålssallad i banansås

 

1/2 l strimlad vitkål

rörs ner i en blandning av:

2 mosade bananer

1 dl gräddfil

2 msk citronsaft

1/2 dl kokosflingor (kan uteslutas)

1/2 tsk paprikapulver

1,5 msk olja.

 

 

Månd:

Köttfärsgryta med bönor

 

 

Till 4

 

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

500 g köttfärs

2 msk smörolja

1 brk hela tomater, eller körsbärstomater

½ dl hackad persilja

1 tsk spiskummin

½-1 tsk chilipulver

1 tsk paprikapulver

1 buljongtärning

1 dl vatten

1 squash

2 dl valfria kokta bönor

1 tsk salt

1 krm sv.peppar

1 dl halverade gröna oliver

 

Servera med ris, blanda gärna ner 1 tärnad röd eller gul paprika och några torkade, strimlade aprikoser i det direkt då det är klart, låt det stå en stund under lock.

 

Skala och finhacka lök och vitlök

Fräs det tillsammans med köttfärsen i fettet i en gryta

Vänd ner tomater, persilja, kryddor, buljongtärning och vatten

Låt allt koka upp och koka i ca 6-7 min

Tärna squashen under tiden, vänd ner den och bönorna i grytan

Låt detta puttra med i ca 3 min

Smaka av och strö över halverade oliverna

Servera med riset.

 

  

Tisd:

Stuvade rotfrukter med korv

 

3 msk vetemjöl
6dl mjölk
Servera med:
 
  1. Skala och tärna morötter, palsternacka och rotselleri och koka dem mjuka i saltat vatten.
  2. Smält 2msk smör i en gryta. Tillsätt mjöl och rör om. Späd med mjölk och koka i 5 minuter under omrörning. Salta och peppra. Blanda ner rot-sakerna i stuvningen och strö över persilja.
  3. Stek korven i en stekpanna med 1 msk smör. Servera med senap.

 

   

Onsd:

Ostschnitzel med stekt potatis, ärtor och filsås, schnitzel färdig från fryst, 3 dl filsås med ½ brk sardeller och peppar.

 

  

Torsd:

Kycklingsoppa




3 kycklingfiléer (400 g)
1 paprika
½ purjolök
1-1½ tsk curry
kycklingfond eller 2 tärningar kycklingbuljong
1 liter vatten
2 msk mango chutney
2 msk chilisås
Salt
Svartpeppar
Risoni


Skär purjolöken i ½ cm skivor, skär paprikan i mindre bitar.
Fräs grönsakerna i stekpannan, strö över curryn och låt fräsa med.
Koka ur stekpannan med lite vatten och för över grönsakerna i en gryta.
Skär kycklingen en mindre bitar och bryn i stekpannan, salta och peppra och för över i grytan.
Tillsätt kycklingfonden och vattnet, rör ner mango chutney och chilisåsen.
Tillsätt risoni, koka till den är klar, se förpackning.


  

Fred:

Pizza med t.ex grönsaker, kyckling och köttfärs, tar vad vi haver... sallad så klart.

 

 

Lörd:

Gammeldags Fiskpudding

 

 

1,5dl rundkorningt ris

½ tsk salt
2dl vatten
6dl mjölk
400 g vit fiskfile t.ex torsk
2ägg
½ tsk salt
1krm riven muskot
vitpeppar

 

Sätt ugnen på 225 grader

Koka upp ris, salt och vatten och koka på svag värme i 10 min

Tillsätt mjölken, koka upp igen och låt sjuda försiktigt i 20 min under lock Rör om då och då
Koka upp fiskbuljong eller saltat vatten med några vitpepparkorn i

Lägg i den tinade fisken, lägg på ett lock, dra från värmen och låt stå i 5 min

Dela fisken i mindre bitar, gör inget om den är lite rå i mitten

Blanda risgrynsgröten med ägg, salt, muskot och vitpeppar, vänd ner fisken

Lägg bladningen i en smord ugnsfast form

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min.

 

  

Sönd:

Fläskfilégryta

 

 

2 gula lökar

300 g jordärtskockor

1 + 1 msk smör eller margarin

400 g fläskfilé

2 dl vatten

1 msk kalvfond

2 dl grädde

1 msk dijonsenap

salt, peppar

klyftpotatis

sallad

 

Skala, dela och skiva löken.
Skala jordärtskockorna och skär dem i 1 cm tärningar.
Fräs lök och jordärtskockor mjuka i en stekpanna med 1 msk smör.
Ta upp lök och jordärtskockor.
Putsa och skiva köttet.
Stek i stekpannan med 1 msk smör.
Lägg tillbaka lök och jordärtskockor och tillsätt vatten, fond, grädde och senap och småkoka i 10 minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med klyftpotatis och sallad.

 

  

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards