Matsedeln

Direktlänk till inlägg 1 mars 2014

Dagens räkpasta

Av Neta - 1 mars 2014 22:59

Här är det ursprungliga receptet


  • 4 portioner spaghetti
  • 400 g skalade räkor eller 2 brk kräftstjärtar eller 50/50
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 2 msk tomatpuré, gärna
  • extra koncentrerad
  • 1 påse (ca 70 g) färsk spenat
  • 1 citron, det yttersta finrivna skalet och saften
  • salt, svartpeppar

 

Koka upp pastavatten och koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna och fräs vitlöken ett par minuter utan att den tar färg. Tillsätt vitt vin och tomatpuré och låt puttra.
När pastan är klar, spara en deciliter av pastavattnet och häll av pastan i ett durkslag.
Häll pastan i stekpannan, vänd i skaldjur, spenat, citronsaft och -skal och späd med pastavattnet om det ser torrt ut.
Smaka av med salt och peppar.
Servera med lite extra olivolja ringlad över

 


Pastan kokades, vi tog bandspagetti. Jag kände dock att det behövdes lite mer grönsaker så jag gjorde en kylskåpsinventering, tog det gröna på en purjo, en bunt sparris, några sockerärtor, ½ röd paprika och några champinjoner. Skar ner allt det.

  Fräste vitlöken som det stod men sen tillsatte jag dom andra grönsakerna, tog tomatpuré och vitt vin som det stod men la också till 1½ dl vatten, 1 dl matlagningsgrädde och ½ msk hummerfond. Lät det puttra i 3 min.

  Skalade 500 g räkor, tog 1 brk kräftstjärtar, hittade 2 tomater som började bli skrynkliga så tog med dom, spenat hade jag ju och citronen revs och pressades.

  Vände ner rubbet + grönsakssåsen i pastan, kryddade med sv.peppar  och lite salt.

Det smakade - citron!!

Så om ni skrivit av receptet minska citronen till en ½, då hade jag ändå lagt till grädde, fond o vatten. Det var så det drog i bak under tungan. Inte så att det inte gick att äta men ändå. Jag är glad jag inte följde receptet kan jag säga    Jag gör om det här åt er


Räk o kräftpasta

 

  • 4 portioner valfri pasta
  • 500 g räkor m skal och 1 brk kräftstjärtar i lag
  • 2 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, skalade, hackade
  • ½ röd paprika
  • 1 dm purjo
  • 15 sockerärtor
  • 6 chempinjoner
  • 1 kn grön sparris
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1½ dl vatten
  • 1 dl matlagningsgrädde
  • ½ msk hummerfond
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 tomater
  • 1 påse (ca 70 g) färsk spenat
  • ½ citron, det yttersta finrivna skalet och saften
  • ev salt, svartpeppar

 

Koka upp pastavatten och koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen.

Skala räkor, hacka vitlöksklyftorna och ansa och skär ner grönsakerna, riv skal o pressa citron, häll av kräftstjärtarna
Hetta upp oljan i en stor panna och fräs vitlöken ett par minuter utan att den tar färg

Häll i resten av grönsakerna, utom tomat och spenat, och tomatpuré, rör om

Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och fond, låt puttra i 3 minuter
När pastan är klar, häll av i ett durkslag, skaka och häll tillbaka i grytan
Vänd i grönsakssåsen, skaldjur, tomat, spenat, citronskal och -saft, kanske inte all saft heller, smaka er fram
Smaka av med salt och sv.peppar

 


 
 
Bloggaren

Bloggaren

2 mars 2014 09:42

Ser helt fantastiskt gott ut! Det där blir nog söndagsmiddagen. :)

http://www.internetblogg.se

Neta

2 mars 2014 14:16

:)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards