Matsedeln

Direktlänk till inlägg 15 september 2013

V. 38

Av Neta - 15 september 2013 23:18

På fredag kommer det två estniska ungdomar från vår vänort hit och ska stanna till onsd nästa vecka. Ska bjuda på svenskt men också ungdomligt.

 

Månd:

 

Stekt korv, stekt potatis, stuvad mangold och ev stekt ägg

 

  

Tisd:

 

Pasta och köttfärssås, tror jag kör på den thailändska igen den var sååå god.

 

  

Onsd:

 

Lax, kokt potatis, hummersås

 

  

Torsd:

 

Ärtsoppa

 

 

Ca 5 l

 

1 kg torkade gula ärtor

Vatten så det täcker + 1 msk salt/l vatten

 

3 l vatten

4 gula lökar

6-800 gr rimmat bogfläsk eller oxbringa om ni vill ha den magrare

ev 1 bit ingefära

3 tsk mejram eller timjan, eller blanda

2 tsk salt

ev lite smulad buljong

 

Lägg i blöt ärtorna över natten, gärna 10-12 timmar, saltet gör att den blir mindre ”gasig”

Häll av blötläggningsvattnet och häll ärtorna i en rymlig gryta

Häll på vattnet (nytt) koka upp och skumma.

Lägg i kött, ev ingefära och lök, koka under lock 1 timme och 15 min

Ta bort alla lösa skal som flutit upp

Ta upp köttet och tärna det, lägg tillbaka det i soppan

Smaksätt soppan med mejram, timjan, salt och ev smulad buljong

Servera med senap och ev lite finstrimlad purjo i tallriken.

 

 

  

Fred:

 

Köttfärslimpa, kokt potatis, brunsås, lingon och gröna bönor

 

  

Lörd:

 

Hemgjord Pizza, köper pizzakit med tomatsås och fyllning blir skinka, ananas, oliver, champinjoner, räkor, salami, paprika, lök m.m allt efter önskemål och så massor av grovriven ost.

 

  

Sönd:

 

Kalops med rödbetor, potatis och rivna morötter.

 

Kalops

 

 

  • 1 kg nötkött t ex bog eller högrev (1 1/2 kg med ben, då behövs ingen buljong)
  • 200 g morötter
  • 2 gula lökar
  • 2 buljongtärningar eller motsv fond
  • 2 lagerblad
  • 12 kryddpepparkorn
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 liter vatten
  • smör och olja till stekning
  • salt
  • vitpeppar

 

Putsa köttet och skär det i 3x3 cm stora bitar.

Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar.

Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta.

Tillsätt morötter, lök, buljong, lagerblad och kryddpeppar.

Låt fräsa några minuter under omrörning.

Strö över mjölet och blanda väl.

Häll över vatten så att det precis täcker köttet.

Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak.

Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av.

Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 11/2 timme.

Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards