Matsedeln

Direktlänk till inlägg 24 juni 2012

Midsommar

Av Neta - 24 juni 2012 14:31

Firades med picknick i Stora Hyttnäs trädgård i vackra Sundborn.


  Vi kokade färskpotatisen klar hemma, vände runt den i smör, flingsalt och dill och hällde den på mattermosen. Kokade ägg och skalade, gjorde ordning gräddfil med gräslök, rödlök, salt och sv.peppar Hällde sillen i en tät burk och packade ner tillsammans med varma "Godmorgonbullar" öl, Hallon & Rabarbercider och jordgubbar. Kaffe och en kaka.


 

 

 

GOD MORGON BULLAR

 

 

 

25 gr jäst

5 dl kallt vatten

2,5 tsk salt

0,5 dl olja

6 dl rågsikt

6 dl vetemjöl

eller

2 dl grahamsmjöl

1 l vetemjöl

 

Smula jästen i en bunke

Häll över det kalla vattnet och rör tills jästen är löst.

Tillsätt salt, olja, rågsikt och vetemjöl.

Arbeta degen smidig.

Dela den i 4 delar som rullas till smala längder och läggs på smord plåt.

Skåra  ca 5 cm långa bitar rakt igenom

Lägg bakduk över och ställ i kylen över natten.

På morgonen sätts ugnen på 250 gr SAMTIDIGT som plåten skjuts in.

Klart efter ca 30 min.


Sol och ljumma vindar, den maten och midsommar i Dalarna kan inte bli så mkt mer svenskt. Vi kommer att göra om det!

Då vi kom hem på kvällen åt vi lite småplock i form av ugnsstekta (orkade inte tända grillen) champinjoner, avocado, kräftstjärtar, rom, rödlök, gr.fil och lite ost & kex.


Igår hade vi vännerna från Årsunda här och då dom kom åt vi en lättare sillunch följt av kaffe och jordgubbstårta.

Avnjöt en somrig drink på Smirinoff Raspberry, grapelikör och fruktsoda   i mellantiden   


  På kvällen åts matjesilltårta


50 g smör, smält
200 g kavring
2 gelatinblad
2 ägg, hårdkokta och tärnade
½ röd lök, hackad
dill, hackad
1 burk matjessill, hackad
200 g philadelphiaost
ca 3 dl creme fraiche
salt och vitpeppar
Garnering:
1 ägg, hårdkokt tärnat
räkor
rödlök
dill

 
Mixa ihop kavringen och det smälta smöret. Tryck ut det i en form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant.

 
Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Blanda philadelphiaost, creme fraiche, ägg, lök, dill och matjessill.

 
Krama ur gelatinet och lägg det i en kastrull med nån msk vatten och smält försiktigt. Låt svalna något. Rör ner det i matjesröran.

 
Bred ut röran över kavringsbottnen. Ställ in i kylen och låt stelna några timmar.

 
Garnera med ägg, lök, räkor och dill.
 

Till varmrätt grillade vi något som hette lövbit som var stora, inte så tjocka skivor av nöt som marinerades i lika delar rödvin och olivolja, och timjan, salt, sv.peppar och några droppar japansk soja. Åts med smörslungad färskpotatis med dill o gräslök, hemgjord vitlökssås på gräddfil, majonnäs och mezeyoghurt, vitlöksmarinerade champinjoner, tomat & mozzarellasallad, varsin ugnsstekt stor champinjon där vi hackade fötterna och la tillbaka i hatten och sen la på en klick vitlöks och persiljesmör samt sparris med riven parmesan.


  Till dessert gjorde vi moussen till tårtan i föregående inlägg och serverade med jordgubbar, från Ulva så klart och hackad Dajm.

Ja ingen bantarmat direkt    men det är ju midsommar bara en gång om året   

Vi drack öl till förrätten    och rödvin och sherry till dom andra rätterna. En liten Baileys blev det också till fikat på em.


Idag åt vi lite rester till lunch   även sådana här rester   


Ikväll blir det falukorv, kontraster? Ev grillad om det är uppehåll men vi har bara haft nån skur på em o nu lyser solen igen så hoppas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Neta - 2 mars 2020 18:36

Den här bloggen upphör nu

Av Neta - 6 oktober 2019 22:28

Åtskilliga veckomatsedlar och recept ligger här. Varsågod och sök inspiration och dela med er av recepten. ...

Av Neta - 29 mars 2019 09:40

  Kanske börjar skriva här ”igen”   

Av Neta - 5 april 2018 14:16

Använder nu för tiden paddan mer än den fasta datorn. Här blir vissa tecken och smileys bara frågetecken. Tänker därför testa en annan portal och finns nu på netaave.wordpress.com. Den ersätter båda bloggar jag haft här. ...

Av Neta - 2 april 2018 13:58


   Veckans smaksättare:     Fänkålsfrön har söt och aromatisk smak med undertoner av anis och dill och ingår ofta i chutneys, bakverk och vid syrning. En mycket vanlig ingrediens i indiska köket och passar också till potatis- och grönsaksrä...

Presentation

Netas matprat

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards